• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 imprez kulinarnych w weekend, których nie możesz przegapić

Magda Mielke
25 czerwca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najwięcej imprez kulinarnych odbywa się latem. Już niemal tradycją stało się, że o tej porze roku na jeden weekend molo w Sopocie zapełnia się stołami pełnymi lokalnego jedzenia z Pomorza i miłośnikami kulinariów, którzy przybywają na Slow Fest. Najwięcej imprez kulinarnych odbywa się latem. Już niemal tradycją stało się, że o tej porze roku na jeden weekend molo w Sopocie zapełnia się stołami pełnymi lokalnego jedzenia z Pomorza i miłośnikami kulinariów, którzy przybywają na Slow Fest.

Imprezy i festiwale kulinarne to prawdopodobnie najlepsza okazja, aby poznawać nowe smaki i restauracje, a także szukać inspiracji do przyrządzania własnych potraw. Tego typu wydarzeń z roku na rok organizowanych jest coraz więcej, również w Trójmieście. Jedne mają już wieloletnią tradycję, drugie to nowe, niszowe przedsięwzięcia. Polecamy wydarzenia kulinarne, na które warto zwrócić uwagę w najbliższych dniach.



Nadchodzące wydarzenia kulinarne w Trójmieście. Sprawdź, dokąd warto się wybrać


Slow Fest



Z imprez kulinarnych najbardziej lubię:

Promowanie regionalnej kuchni w duchu slow food to misja, która przyświeca festiwalowi Slow Fest. Ta jedna z największych i najciekawszych imprez kulinarnych od kilku lat odbywa się na sopockim molo. Pierwsza edycja festiwalu odbyła się tutaj osiem lat temu. Od tej pory impreza wraca co roku, rozszerzając formułę i zapraszając do udziału coraz więcej restauracji i lokalnych producentów żywności.

Tak będzie i tym razem, w najbliższy weekend słynny pomost w Sopocie zamieni się w wielką restaurację, a przy stole spotkają się szefowie kuchni, kucharze, pasjonaci gotowania, artyści prezentujący swoje autorskie pomysły, a także smakosze i odkrywcy kulinarnych ciekawostek. Spodziewać można się kilkudziesięciu kramów trójmiejskich restauracji, które promując własne marki i realizując swoje pasje kulinarne, wykorzystują skarby regionu. Lokale sprzedawać będą porcje degustacyjne za ustaloną kwotę - 5 zł. Oprócz tego będzie trzeba kupić bilet wstępu na molo w cenie 9 zł (normalny) lub 4,50 zł (ulgowy). Impreza odbywa się przez cały weekend, 26-27.06 w godz. 11-17.

Tak było na festiwalu Slow Fest w ubiegłym roku:


Jemy na Stadionie



Miłośnicy zlotów food trucków i kuchni ulicznej koniecznie muszą wybrać się w nadchodzący weekend na stadion w Letnicy. Przy Polsat Plus Arenie Gdańsk przez trzy dni, od 25 do 27.06, stacjonować będzie kilkadziesiąt barobusów oferujących zarówno klasyki street foodu, takie jak: burgery, zapiekanki i belgijskie frytki, jak i specjały z kuchni całego świata, np. gruzińskie pierogi, węgierskie langosze czy azjatycki Pad Thai.

Zobacz naszą relację z Festiwalu Smaków Food Trucków



Imprezy tego typu są świetną okazją, aby zapoznać się z ofertą gastronomiczną z innych miast, gdyż barobusy wiosną i latem wędrują po całym kraju. Wydarzenie, ze względu na swój piknikowo-festynowy charakter, stanowi propozycję ciekawej atrakcji dla całych rodzin. Impreza zaczyna się w piątek, 25 czerwca, o godz. 12.

Zlot food trucków "Jemy na Stadionie" zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Zdjęcie z imprezy w 2019 r. Zlot food trucków "Jemy na Stadionie" zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Zdjęcie z imprezy w 2019 r.

Śniadanie w Plenerze



Pod chmurką, w festiwalowej atmosferze street foodu zjemy też na ulicy Elektryków. W każdą niedzielę w Plenerze 33 trójmiejscy szefowie kuchni serwują śniadania. Wybór jest szeroki - od kanapek i sałatek, po zupy i ciasta. Można się najeść i przy okazji zrelaksować na hamakach i leżakach. Śniadania serwowane są od godz. 10 do 17 przez m.in. Algę Street Food, Azimę Tatarskie Przysmaki, Chochlę, Klatkę Deli, Morę BistroTapas Barcelonę.

Gdzie zjeść? Przewodnik po trójmiejskich lokalach



  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.
  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.
  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.
  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.
  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.

Restaurant Week



Ci, którzy od kuchni ulicznej bardziej cenią sobie wykwintne dania, podawane z dbałością o detale i wysoką jakość obsługi, mają ostatnią okazję, aby zarezerwować stolik na festiwalu Restaurant Week. To jeden z najpopularniejszych festiwali kulinarnych w Polsce. W tegorocznej edycji udział biorą 23 restauracje z Trójmiasta, m.in. Ducha 66, Fellini, Filharmonia, Fisherman, Gvara, Harmonia, Neon Streetfood Bar, Piwnica Rajców, Pop in Diner&Bar, Punkt, Spożywczy Food&DrinksVilla Eva. Każda z nich przygotowuje dwa warianty trzydaniowego menu: przystawkę, danie główne i deser. Zwykle jedno z menu zawiera danie mięsne, a drugie rybę lub propozycję jarską. Taki zestaw dostępny jest w specjalnej, festiwalowej cenie - 59 zł za osobę. Dodatkowo każdy pełnoletni gość otrzymuje darmowy koktajl Martini Fiero&Kinley tonic water.

Przetestowaliśmy festiwalowe menu w trzech trójmiejskich restauracjach. Sprawdź, jak wypadły:

Impreza powoli dobiega końca, ale jeszcze do 27.06 można dokonywać rezerwacji. Wystarczy skorzystać z systemu rezerwacji online, w którym można przeglądać oferty restauracji w różnych miastach Polski. Należy wybrać restaurację, liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu i dokonać płatności. Następnie w określonym dniu wystarczy udać się do restauracji i cieszyć się trzydaniowym doświadczeniem restauracyjnym. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Jeszcze do 27 czerwca w ramach Restaurant Week można rezerwować stoliki w 23 trójmiejskich restauracjach na specjalne festiwalowe menu w cenie 59 zł. W jego skład wchodzi przystawka, danie główne i deser. Na zdjęciu przystawka oferowana przez Punkt Gdynia. Jeszcze do 27 czerwca w ramach Restaurant Week można rezerwować stoliki w 23 trójmiejskich restauracjach na specjalne festiwalowe menu w cenie 59 zł. W jego skład wchodzi przystawka, danie główne i deser. Na zdjęciu przystawka oferowana przez Punkt Gdynia.

Warsztaty "Wielokulturowa kuchnia"



Wydarzenia kulinarne to nie tylko okazja, żeby spróbować nowości czy dobrze zjeść, ale także podszkolić się w sztuce gotowania. Taka okazja nadarzy się w najbliższą sobotę, 26 czerwca - w Klubie Młodego Wrzeszczaka odbędą się wspólne warsztaty dla dzieci i dorosłych z kuchni ukraińskiej.

Warsztaty poprowadzi pochodzącą z miasteczka Parchar w Tadżykistanie Liliia Shevtsova. Większość swojego życia mieszkała z babcią na ukraińskiej wsi. To właśnie babcia przekazała jej wiedzę na temat gotowania, rękodzieła i życia. Podczas tegorocznej wizyty w Gdańsku podzieli się tą wiedzą i zarazi miłością do ukraińskich potraw. Podczas warsztatów przygotowana zostanie sałatka z omletem i kawior z bakłażana. Spotkanie odbędzie się 26 czerwca o godz. 11. Obowiązują zapisy.

Quiz Kulinarne miejsca w Trójmieście Średni wynik 48%

Kulinarne miejsca w Trójmieście

Rozpocznij quiz

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (41) 5 zablokowanych

  • Można przyjemniej spędzić czas. (1)

    • 10 8

    • Śniadanie w plenerze to tylko takie gdy sami je przygotujemy pojedziemy sobie w ustronne fajne miejsce.

      Co to za nowo moda . Nazywać śniadaniem w plenerze jedzenie stołach i ławach ustawionych koło bud z jedzeniem .

      • 12 5

  • Taaa

    Nie mam co robić tylko obżerać się tłustym jedzeniem z barobusów za ceny jak w restauracji

    • 30 6

  • żarcie, żarcie, żarełko

    a później płacz, że 12 latek waży 100 kg jak dorodny tucznik przed świniobiciem

    • 23 7

  • Hmm (1)

    Ta sopocka opcja brzmi ciekawie ale ten wstęp na molo odstrasza. Już nawet nie sama wysokością kwoty (a ta wchodząc cała ekipa faktycznie rośnie do dużej sumy), ale samym faktem jej istnienia. Zwlazcza podczas takiego "festiwalu" mogliby sobie to odpuścić. Ale nie, hajs musi się zgadzać. Chyba właśnie mi się odechciało już tam iść podczas pisania tej opinii...

    • 27 1

    • Postuluje!! BY wejscie na molo w weekendy, bylo darmowe!

      • 3 1

  • (11)

    Jedzenie ???? Serio ? pomysłem na spedzanie wolnego czasu..... Potem takie grube babole tocza sie ledwo po ulicach. Jedzenie to nie zabawa ! Skonczcie z tym.

    • 29 20

    • nareszcie ktoś to powiedział

      • 7 2

    • Mysli pan, tycie dziala tylko na babole? (9)

      Wyobraź Pan sobie, ze faceci też są bardzo grubi !

      • 8 1

      • O ile facet może wyglądać jak dzik w żołędziach. (8)

        O tyle kobieta powinna wyglądać estetycznie, a nie jak wieloryb.
        Na którego widok mam chęć zakrzyknąć: "Podajcie harpun!".

        Tak wiem, nie tolerujecie glutenu, laktozy, i macie chore tarczyce.

        • 4 11

        • Słoma z butów (3)

          Brak tolerancji dla jakiejkolwiek otyłości.

          A jedzenie to zabawa, chyba że ktoś lubi jeść karton bez smaku lub dzień w dzień ziemniaki, schabowy, kapustą i rosołek

          • 1 5

          • Słoma z butów? (2)

            Nosi pani espadryle?

            • 3 3

            • Aleś ty głupi... (1)

              Naprawdę, chłopie, wyzbadz się kompleksów.

              • 0 5

              • Może pani rozwinąć się tematem?

                Bo poza inwektywami i wytykaniem chłopskiego pochodzenia, jak sądzę.
                Za mało jeszcze, aby zgłosić komentarze jako przemoc słowną połączoną z feminazizmem.

                • 1 5

        • (2)

          Na widok takiego upasionego dziada mam odruch wymiotny, zwłaszcza że upasieniu męskiemu towarzyszy z reguły obrzydliwe odzienie, czerwona gęba i nadpotliwość. Fuj!

          • 4 0

          • Uuuu, nie zadroszczę rodziny.

            Tak, ze szczerego serca.

            • 0 3

          • To prawda.

            Kobieta nawet jak gruba to przynajmniej stara się higienę....wygląd jaki taki.a facio gruba, lezie i cuchnie strasznie ,bardziej od kobiety....śmierdzi.

            • 4 1

        • Ciekawe podejście. Facet może wyglądać jakby był w ciąży ze słoniątkiem, ale babka ma mieć linię modelki? Dosyć selektywne standardy.
          Zbiera mi się na wymioty, gdy widzę tych nalanych byznesmenów, albo kloca z podkoszulkiem zawiniętym na kałdun, bo mu w niego za gorąco.
          Sprowadzania otyłości jedynie do obżarstwa nawet nie warto komentować.

          • 5 1

  • A to dobre wiekszsosc z nich nie potrafi gotować !!

    • 7 4

  • Pffff... (1)

    Tyle wam powiem.

    • 2 2

    • Mocne słowa

      • 2 0

  • Kiedyś, jak jeszcze jadłem mięso, uwielbiałem zimnego tatara do zimnej wódeczki. Na tatarze żółtko, drobno (8)

    posiekana cebula, ogórek do wyboru albo kiszony albo korniszon, też w drobną kostkę. Musiał być koniecznie młotkowany czarny pieprz i do tego dwa, trzy małe kieliszki zmrożonej dobrej wódki. Dziś nie jem mięsa, nie piję wódki ale smak zapamiętałem :-)

    • 10 4

    • Dziś gotować każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej! Ważne jak ma się na nazwisko! (1)

      • 2 1

      • "jak ma się na nazwisko"? co to za zwrot?

        "ważne jakie nosi się nazwisko/jakie ma się nazwisko" albo "ważne, jak się nazywa". Nie można mieć "na nazwisko" ale już można mieć "na imię". Wiem, wiem... trudny ten polski język

        • 1 0

    • Jest takie miasto w Kalifornii, nazywa się Santa Barbara, jest tam molo (pier) a na nim kilka restauracji, (3)

      w których jest fantastyczne jedzenie, w szczególności restauracja Mobidick. Polacy mogą teraz jeździć wszędzie gdzie chcą i gdyby ktoś kiedyś zahaczył o SB, polecam się tam wybrać. Na molo można nawet wjechać samochodem :-)

      • 2 0

      • ...i przy odrobinie szczęścia spotkać Martina L. Gore'a (2)

        :)

        • 1 0

        • (1)

          Martina można było spotkać i w knajpie wege na Przymorzu :)

          • 2 0

          • ... której już nie ma - zastąpił ją Faloviec ;)

            ;)

            • 1 0

    • Znajdź teraz dobre mięso na tatara. Wole tatara z ziemniaków!

      • 2 0

    • Ojej... to bardzo smutna historia...

      tak mi przykro, że tylko wspomnienia ;)

      • 0 1

  • odradzam niektóre restauracje (1)

    2 tygodnie temu zakupiłem voucher za pośrednictwem Restaurant club ("impreza" Restaurant Week) do restauracji Szklarnia w Sopocie, konsumpcja o 19.30, o 18.15 otrzymałem SMS-a, że odwołują rezerwację i sam mam się starać o zwrot pieniędzy w Restaurant club

    dodam tylko, że okazja była szczególna, zaproponowali 10,00 zł rabatu na "przyszłość"

    żenada!!!

    • 18 1

    • odradzam niektóre restauracje

      zakupiłam voucher w ramach Restaurant Week, restauracja

      Szklarnia w Sopocie odwołała rezerwację jak już byliśmy w drodze, napisali sms-a, że mam się ubiegać o zwrot w Restaurant Club

      Żenada!!!

      • 4 0

  • Co to za pomysły

    organizowania imprez na molo? Kolejna impreza za darmo o ile kupi się bilet wstępu na molo. Podobnie jak kino letnie- za darmo - wystarczy kupić bilet wstępu na molo.

    • 8 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane