• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 imprez kulinarnych w weekend, których nie możesz przegapić

Magda Mielke
25 czerwca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najwięcej imprez kulinarnych odbywa się latem. Już niemal tradycją stało się, że o tej porze roku na jeden weekend molo w Sopocie zapełnia się stołami pełnymi lokalnego jedzenia z Pomorza i miłośnikami kulinariów, którzy przybywają na Slow Fest. Najwięcej imprez kulinarnych odbywa się latem. Już niemal tradycją stało się, że o tej porze roku na jeden weekend molo w Sopocie zapełnia się stołami pełnymi lokalnego jedzenia z Pomorza i miłośnikami kulinariów, którzy przybywają na Slow Fest.

Imprezy i festiwale kulinarne to prawdopodobnie najlepsza okazja, aby poznawać nowe smaki i restauracje, a także szukać inspiracji do przyrządzania własnych potraw. Tego typu wydarzeń z roku na rok organizowanych jest coraz więcej, również w Trójmieście. Jedne mają już wieloletnią tradycję, drugie to nowe, niszowe przedsięwzięcia. Polecamy wydarzenia kulinarne, na które warto zwrócić uwagę w najbliższych dniach.



Nadchodzące wydarzenia kulinarne w Trójmieście. Sprawdź, dokąd warto się wybrać


Slow Fest



Z imprez kulinarnych najbardziej lubię:

Promowanie regionalnej kuchni w duchu slow food to misja, która przyświeca festiwalowi Slow Fest. Ta jedna z największych i najciekawszych imprez kulinarnych od kilku lat odbywa się na sopockim molo. Pierwsza edycja festiwalu odbyła się tutaj osiem lat temu. Od tej pory impreza wraca co roku, rozszerzając formułę i zapraszając do udziału coraz więcej restauracji i lokalnych producentów żywności.

Tak będzie i tym razem, w najbliższy weekend słynny pomost w Sopocie zamieni się w wielką restaurację, a przy stole spotkają się szefowie kuchni, kucharze, pasjonaci gotowania, artyści prezentujący swoje autorskie pomysły, a także smakosze i odkrywcy kulinarnych ciekawostek. Spodziewać można się kilkudziesięciu kramów trójmiejskich restauracji, które promując własne marki i realizując swoje pasje kulinarne, wykorzystują skarby regionu. Lokale sprzedawać będą porcje degustacyjne za ustaloną kwotę - 5 zł. Oprócz tego będzie trzeba kupić bilet wstępu na molo w cenie 9 zł (normalny) lub 4,50 zł (ulgowy). Impreza odbywa się przez cały weekend, 26-27.06 w godz. 11-17.

Tak było na festiwalu Slow Fest w ubiegłym roku:


Jemy na Stadionie



Miłośnicy zlotów food trucków i kuchni ulicznej koniecznie muszą wybrać się w nadchodzący weekend na stadion w Letnicy. Przy Polsat Plus Arenie Gdańsk przez trzy dni, od 25 do 27.06, stacjonować będzie kilkadziesiąt barobusów oferujących zarówno klasyki street foodu, takie jak: burgery, zapiekanki i belgijskie frytki, jak i specjały z kuchni całego świata, np. gruzińskie pierogi, węgierskie langosze czy azjatycki Pad Thai.

Zobacz naszą relację z Festiwalu Smaków Food Trucków



Imprezy tego typu są świetną okazją, aby zapoznać się z ofertą gastronomiczną z innych miast, gdyż barobusy wiosną i latem wędrują po całym kraju. Wydarzenie, ze względu na swój piknikowo-festynowy charakter, stanowi propozycję ciekawej atrakcji dla całych rodzin. Impreza zaczyna się w piątek, 25 czerwca, o godz. 12.

Zlot food trucków "Jemy na Stadionie" zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Zdjęcie z imprezy w 2019 r. Zlot food trucków "Jemy na Stadionie" zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Zdjęcie z imprezy w 2019 r.

Śniadanie w Plenerze



Pod chmurką, w festiwalowej atmosferze street foodu zjemy też na ulicy Elektryków. W każdą niedzielę w Plenerze 33 trójmiejscy szefowie kuchni serwują śniadania. Wybór jest szeroki - od kanapek i sałatek, po zupy i ciasta. Można się najeść i przy okazji zrelaksować na hamakach i leżakach. Śniadania serwowane są od godz. 10 do 17 przez m.in. Algę Street Food, Azimę Tatarskie Przysmaki, Chochlę, Klatkę Deli, Morę BistroTapas Barcelonę.

Gdzie zjeść? Przewodnik po trójmiejskich lokalach



  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.
  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.
  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.
  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.
  • Śniadanie w Plenerze odbywa się w każdą niedzielę w godz. 10-17 w Plenerze 33 przy ulicy Elektryków.

Restaurant Week



Ci, którzy od kuchni ulicznej bardziej cenią sobie wykwintne dania, podawane z dbałością o detale i wysoką jakość obsługi, mają ostatnią okazję, aby zarezerwować stolik na festiwalu Restaurant Week. To jeden z najpopularniejszych festiwali kulinarnych w Polsce. W tegorocznej edycji udział biorą 23 restauracje z Trójmiasta, m.in. Ducha 66, Fellini, Filharmonia, Fisherman, Gvara, Harmonia, Neon Streetfood Bar, Piwnica Rajców, Pop in Diner&Bar, Punkt, Spożywczy Food&DrinksVilla Eva. Każda z nich przygotowuje dwa warianty trzydaniowego menu: przystawkę, danie główne i deser. Zwykle jedno z menu zawiera danie mięsne, a drugie rybę lub propozycję jarską. Taki zestaw dostępny jest w specjalnej, festiwalowej cenie - 59 zł za osobę. Dodatkowo każdy pełnoletni gość otrzymuje darmowy koktajl Martini Fiero&Kinley tonic water.

Przetestowaliśmy festiwalowe menu w trzech trójmiejskich restauracjach. Sprawdź, jak wypadły:

Impreza powoli dobiega końca, ale jeszcze do 27.06 można dokonywać rezerwacji. Wystarczy skorzystać z systemu rezerwacji online, w którym można przeglądać oferty restauracji w różnych miastach Polski. Należy wybrać restaurację, liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu i dokonać płatności. Następnie w określonym dniu wystarczy udać się do restauracji i cieszyć się trzydaniowym doświadczeniem restauracyjnym. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Jeszcze do 27 czerwca w ramach Restaurant Week można rezerwować stoliki w 23 trójmiejskich restauracjach na specjalne festiwalowe menu w cenie 59 zł. W jego skład wchodzi przystawka, danie główne i deser. Na zdjęciu przystawka oferowana przez Punkt Gdynia. Jeszcze do 27 czerwca w ramach Restaurant Week można rezerwować stoliki w 23 trójmiejskich restauracjach na specjalne festiwalowe menu w cenie 59 zł. W jego skład wchodzi przystawka, danie główne i deser. Na zdjęciu przystawka oferowana przez Punkt Gdynia.

Warsztaty "Wielokulturowa kuchnia"



Wydarzenia kulinarne to nie tylko okazja, żeby spróbować nowości czy dobrze zjeść, ale także podszkolić się w sztuce gotowania. Taka okazja nadarzy się w najbliższą sobotę, 26 czerwca - w Klubie Młodego Wrzeszczaka odbędą się wspólne warsztaty dla dzieci i dorosłych z kuchni ukraińskiej.

Warsztaty poprowadzi pochodzącą z miasteczka Parchar w Tadżykistanie Liliia Shevtsova. Większość swojego życia mieszkała z babcią na ukraińskiej wsi. To właśnie babcia przekazała jej wiedzę na temat gotowania, rękodzieła i życia. Podczas tegorocznej wizyty w Gdańsku podzieli się tą wiedzą i zarazi miłością do ukraińskich potraw. Podczas warsztatów przygotowana zostanie sałatka z omletem i kawior z bakłażana. Spotkanie odbędzie się 26 czerwca o godz. 11. Obowiązują zapisy.

Quiz Kulinarne miejsca w Trójmieście Średni wynik 48%

Kulinarne miejsca w Trójmieście

Rozpocznij quiz

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (41) 5 zablokowanych

  • dziewczyny 10 lat i juz celulit. o starszych nie wspomne . syf

    • 0 0

  • czy poza smierdzacym zarciem cos jeszcze istnieje???

    • 0 0

  • A to w domu juz nikt nie gotuję

    • 2 1

  • super !

    • 0 2

  • (11)

    Jedzenie ???? Serio ? pomysłem na spedzanie wolnego czasu..... Potem takie grube babole tocza sie ledwo po ulicach. Jedzenie to nie zabawa ! Skonczcie z tym.

    • 29 20

    • Mysli pan, tycie dziala tylko na babole? (9)

      Wyobraź Pan sobie, ze faceci też są bardzo grubi !

      • 8 1

      • O ile facet może wyglądać jak dzik w żołędziach. (8)

        O tyle kobieta powinna wyglądać estetycznie, a nie jak wieloryb.
        Na którego widok mam chęć zakrzyknąć: "Podajcie harpun!".

        Tak wiem, nie tolerujecie glutenu, laktozy, i macie chore tarczyce.

        • 4 11

        • (2)

          Na widok takiego upasionego dziada mam odruch wymiotny, zwłaszcza że upasieniu męskiemu towarzyszy z reguły obrzydliwe odzienie, czerwona gęba i nadpotliwość. Fuj!

          • 4 0

          • To prawda.

            Kobieta nawet jak gruba to przynajmniej stara się higienę....wygląd jaki taki.a facio gruba, lezie i cuchnie strasznie ,bardziej od kobiety....śmierdzi.

            • 4 1

          • Uuuu, nie zadroszczę rodziny.

            Tak, ze szczerego serca.

            • 0 3

        • Ciekawe podejście. Facet może wyglądać jakby był w ciąży ze słoniątkiem, ale babka ma mieć linię modelki? Dosyć selektywne standardy.
          Zbiera mi się na wymioty, gdy widzę tych nalanych byznesmenów, albo kloca z podkoszulkiem zawiniętym na kałdun, bo mu w niego za gorąco.
          Sprowadzania otyłości jedynie do obżarstwa nawet nie warto komentować.

          • 5 1

        • Słoma z butów (3)

          Brak tolerancji dla jakiejkolwiek otyłości.

          A jedzenie to zabawa, chyba że ktoś lubi jeść karton bez smaku lub dzień w dzień ziemniaki, schabowy, kapustą i rosołek

          • 1 5

          • Słoma z butów? (2)

            Nosi pani espadryle?

            • 3 3

            • Aleś ty głupi... (1)

              Naprawdę, chłopie, wyzbadz się kompleksów.

              • 0 5

              • Może pani rozwinąć się tematem?

                Bo poza inwektywami i wytykaniem chłopskiego pochodzenia, jak sądzę.
                Za mało jeszcze, aby zgłosić komentarze jako przemoc słowną połączoną z feminazizmem.

                • 1 5

    • nareszcie ktoś to powiedział

      • 7 2

  • Kiedyś, jak jeszcze jadłem mięso, uwielbiałem zimnego tatara do zimnej wódeczki. Na tatarze żółtko, drobno (8)

    posiekana cebula, ogórek do wyboru albo kiszony albo korniszon, też w drobną kostkę. Musiał być koniecznie młotkowany czarny pieprz i do tego dwa, trzy małe kieliszki zmrożonej dobrej wódki. Dziś nie jem mięsa, nie piję wódki ale smak zapamiętałem :-)

    • 10 4

    • Jest takie miasto w Kalifornii, nazywa się Santa Barbara, jest tam molo (pier) a na nim kilka restauracji, (3)

      w których jest fantastyczne jedzenie, w szczególności restauracja Mobidick. Polacy mogą teraz jeździć wszędzie gdzie chcą i gdyby ktoś kiedyś zahaczył o SB, polecam się tam wybrać. Na molo można nawet wjechać samochodem :-)

      • 2 0

      • ...i przy odrobinie szczęścia spotkać Martina L. Gore'a (2)

        :)

        • 1 0

        • (1)

          Martina można było spotkać i w knajpie wege na Przymorzu :)

          • 2 0

          • ... której już nie ma - zastąpił ją Faloviec ;)

            ;)

            • 1 0

    • Dziś gotować każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej! Ważne jak ma się na nazwisko! (1)

      • 2 1

      • "jak ma się na nazwisko"? co to za zwrot?

        "ważne jakie nosi się nazwisko/jakie ma się nazwisko" albo "ważne, jak się nazywa". Nie można mieć "na nazwisko" ale już można mieć "na imię". Wiem, wiem... trudny ten polski język

        • 1 0

    • Ojej... to bardzo smutna historia...

      tak mi przykro, że tylko wspomnienia ;)

      • 0 1

    • Znajdź teraz dobre mięso na tatara. Wole tatara z ziemniaków!

      • 2 0

  • (2)

    Mogę i przegapię. I co to za zwyczaj usuwania komentarzy, nie są obraźliwe lub wulgarne, a jedynie nie promieniują zachwytem?

    • 7 0

    • Często tu wycinają, jeśli ktoś nie pała entuzjazmem do reklamowanych imprez.

      • 1 0

    • Hah!
      To tutaj norma.

      • 1 0

  • Ankieta

    Brakuje odpowiedzi: żadne z powyższych.

    • 4 0

  • Pffff... (1)

    Tyle wam powiem.

    • 2 2

    • Mocne słowa

      • 2 0

  • Co to za pomysły

    organizowania imprez na molo? Kolejna impreza za darmo o ile kupi się bilet wstępu na molo. Podobnie jak kino letnie- za darmo - wystarczy kupić bilet wstępu na molo.

    • 8 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane