- 1 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (33 opinie)
- 2 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (57 opinii)
- 5 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 6 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
5 imprez kulinarnych w weekend, których nie możesz przegapić
Imprezy i festiwale kulinarne to prawdopodobnie najlepsza okazja, aby poznawać nowe smaki i restauracje, a także szukać inspiracji do przyrządzania własnych potraw. Tego typu wydarzeń z roku na rok organizowanych jest coraz więcej, również w Trójmieście. Jedne mają już wieloletnią tradycję, drugie to nowe, niszowe przedsięwzięcia. Polecamy wydarzenia kulinarne, na które warto zwrócić uwagę w najbliższych dniach.
Nadchodzące wydarzenia kulinarne w Trójmieście. Sprawdź, dokąd warto się wybrać
Slow Fest
Tak będzie i tym razem, w najbliższy weekend słynny pomost w Sopocie zamieni się w wielką restaurację, a przy stole spotkają się szefowie kuchni, kucharze, pasjonaci gotowania, artyści prezentujący swoje autorskie pomysły, a także smakosze i odkrywcy kulinarnych ciekawostek. Spodziewać można się kilkudziesięciu kramów trójmiejskich restauracji, które promując własne marki i realizując swoje pasje kulinarne, wykorzystują skarby regionu. Lokale sprzedawać będą porcje degustacyjne za ustaloną kwotę - 5 zł. Oprócz tego będzie trzeba kupić bilet wstępu na molo w cenie 9 zł (normalny) lub 4,50 zł (ulgowy). Impreza odbywa się przez cały weekend, 26-27.06 w godz. 11-17.
Tak było na festiwalu Slow Fest w ubiegłym roku:
Jemy na Stadionie
Miłośnicy zlotów food trucków i kuchni ulicznej koniecznie muszą wybrać się w nadchodzący weekend na stadion w Letnicy. Przy Polsat Plus Arenie Gdańsk przez trzy dni, od 25 do 27.06, stacjonować będzie kilkadziesiąt barobusów oferujących zarówno klasyki street foodu, takie jak: burgery, zapiekanki i belgijskie frytki, jak i specjały z kuchni całego świata, np. gruzińskie pierogi, węgierskie langosze czy azjatycki Pad Thai.
Zobacz naszą relację z Festiwalu Smaków Food Trucków
Imprezy tego typu są świetną okazją, aby zapoznać się z ofertą gastronomiczną z innych miast, gdyż barobusy wiosną i latem wędrują po całym kraju. Wydarzenie, ze względu na swój piknikowo-festynowy charakter, stanowi propozycję ciekawej atrakcji dla całych rodzin. Impreza zaczyna się w piątek, 25 czerwca, o godz. 12.
Śniadanie w Plenerze
Pod chmurką, w festiwalowej atmosferze street foodu zjemy też na ulicy Elektryków. W każdą niedzielę w Plenerze 33 trójmiejscy szefowie kuchni serwują śniadania. Wybór jest szeroki - od kanapek i sałatek, po zupy i ciasta. Można się najeść i przy okazji zrelaksować na hamakach i leżakach. Śniadania serwowane są od godz. 10 do 17 przez m.in. Algę Street Food, Azimę Tatarskie Przysmaki, Chochlę, Klatkę Deli, Morę Bistro i Tapas Barcelonę.
Gdzie zjeść? Przewodnik po trójmiejskich lokalach
Restaurant Week
Ci, którzy od kuchni ulicznej bardziej cenią sobie wykwintne dania, podawane z dbałością o detale i wysoką jakość obsługi, mają ostatnią okazję, aby zarezerwować stolik na festiwalu Restaurant Week. To jeden z najpopularniejszych festiwali kulinarnych w Polsce. W tegorocznej edycji udział biorą 23 restauracje z Trójmiasta, m.in. Ducha 66, Fellini, Filharmonia, Fisherman, Gvara, Harmonia, Neon Streetfood Bar, Piwnica Rajców, Pop in Diner&Bar, Punkt, Spożywczy Food&Drinks i Villa Eva. Każda z nich przygotowuje dwa warianty trzydaniowego menu: przystawkę, danie główne i deser. Zwykle jedno z menu zawiera danie mięsne, a drugie rybę lub propozycję jarską. Taki zestaw dostępny jest w specjalnej, festiwalowej cenie - 59 zł za osobę. Dodatkowo każdy pełnoletni gość otrzymuje darmowy koktajl Martini Fiero&Kinley tonic water.
Impreza powoli dobiega końca, ale jeszcze do 27.06 można dokonywać rezerwacji. Wystarczy skorzystać z systemu rezerwacji online, w którym można przeglądać oferty restauracji w różnych miastach Polski. Należy wybrać restaurację, liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu i dokonać płatności. Następnie w określonym dniu wystarczy udać się do restauracji i cieszyć się trzydaniowym doświadczeniem restauracyjnym. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Warsztaty "Wielokulturowa kuchnia"
Wydarzenia kulinarne to nie tylko okazja, żeby spróbować nowości czy dobrze zjeść, ale także podszkolić się w sztuce gotowania. Taka okazja nadarzy się w najbliższą sobotę, 26 czerwca - w Klubie Młodego Wrzeszczaka odbędą się wspólne warsztaty dla dzieci i dorosłych z kuchni ukraińskiej.
Warsztaty poprowadzi pochodzącą z miasteczka Parchar w Tadżykistanie Liliia Shevtsova. Większość swojego życia mieszkała z babcią na ukraińskiej wsi. To właśnie babcia przekazała jej wiedzę na temat gotowania, rękodzieła i życia. Podczas tegorocznej wizyty w Gdańsku podzieli się tą wiedzą i zarazi miłością do ukraińskich potraw. Podczas warsztatów przygotowana zostanie sałatka z omletem i kawior z bakłażana. Spotkanie odbędzie się 26 czerwca o godz. 11. Obowiązują zapisy.
Kulinarne miejsca w Trójmieście
Rozpocznij quizMiejsca
Wydarzenia
Opinie (41) 5 zablokowanych
-
2021-06-27 00:17
dziewczyny 10 lat i juz celulit. o starszych nie wspomne . syf
- 0 0
-
2021-06-27 00:16
czy poza smierdzacym zarciem cos jeszcze istnieje???
- 0 0
-
2021-06-25 23:18
A to w domu juz nikt nie gotuję
- 2 1
-
2021-06-25 21:52
super !
- 0 2
-
2021-06-25 10:33
(11)
Jedzenie ???? Serio ? pomysłem na spedzanie wolnego czasu..... Potem takie grube babole tocza sie ledwo po ulicach. Jedzenie to nie zabawa ! Skonczcie z tym.
- 29 20
-
2021-06-25 11:39
Mysli pan, tycie dziala tylko na babole? (9)
Wyobraź Pan sobie, ze faceci też są bardzo grubi !
- 8 1
-
2021-06-25 12:35
O ile facet może wyglądać jak dzik w żołędziach. (8)
O tyle kobieta powinna wyglądać estetycznie, a nie jak wieloryb.
Na którego widok mam chęć zakrzyknąć: "Podajcie harpun!".
Tak wiem, nie tolerujecie glutenu, laktozy, i macie chore tarczyce.- 4 11
-
2021-06-25 15:24
(2)
Na widok takiego upasionego dziada mam odruch wymiotny, zwłaszcza że upasieniu męskiemu towarzyszy z reguły obrzydliwe odzienie, czerwona gęba i nadpotliwość. Fuj!
- 4 0
-
2021-06-25 16:12
To prawda.
Kobieta nawet jak gruba to przynajmniej stara się higienę....wygląd jaki taki.a facio gruba, lezie i cuchnie strasznie ,bardziej od kobiety....śmierdzi.
- 4 1
-
2021-06-25 15:58
Uuuu, nie zadroszczę rodziny.
Tak, ze szczerego serca.
- 0 3
-
2021-06-25 15:24
Ciekawe podejście. Facet może wyglądać jakby był w ciąży ze słoniątkiem, ale babka ma mieć linię modelki? Dosyć selektywne standardy.
Zbiera mi się na wymioty, gdy widzę tych nalanych byznesmenów, albo kloca z podkoszulkiem zawiniętym na kałdun, bo mu w niego za gorąco.
Sprowadzania otyłości jedynie do obżarstwa nawet nie warto komentować.- 5 1
-
2021-06-25 12:56
Słoma z butów (3)
Brak tolerancji dla jakiejkolwiek otyłości.
A jedzenie to zabawa, chyba że ktoś lubi jeść karton bez smaku lub dzień w dzień ziemniaki, schabowy, kapustą i rosołek- 1 5
-
2021-06-25 13:01
Słoma z butów? (2)
Nosi pani espadryle?
- 3 3
-
2021-06-25 13:45
Aleś ty głupi... (1)
Naprawdę, chłopie, wyzbadz się kompleksów.
- 0 5
-
2021-06-25 14:06
Może pani rozwinąć się tematem?
Bo poza inwektywami i wytykaniem chłopskiego pochodzenia, jak sądzę.
Za mało jeszcze, aby zgłosić komentarze jako przemoc słowną połączoną z feminazizmem.- 1 5
-
2021-06-25 10:49
nareszcie ktoś to powiedział
- 7 2
-
2021-06-25 12:50
Kiedyś, jak jeszcze jadłem mięso, uwielbiałem zimnego tatara do zimnej wódeczki. Na tatarze żółtko, drobno (8)
posiekana cebula, ogórek do wyboru albo kiszony albo korniszon, też w drobną kostkę. Musiał być koniecznie młotkowany czarny pieprz i do tego dwa, trzy małe kieliszki zmrożonej dobrej wódki. Dziś nie jem mięsa, nie piję wódki ale smak zapamiętałem :-)
- 10 4
-
2021-06-25 12:56
Jest takie miasto w Kalifornii, nazywa się Santa Barbara, jest tam molo (pier) a na nim kilka restauracji, (3)
w których jest fantastyczne jedzenie, w szczególności restauracja Mobidick. Polacy mogą teraz jeździć wszędzie gdzie chcą i gdyby ktoś kiedyś zahaczył o SB, polecam się tam wybrać. Na molo można nawet wjechać samochodem :-)
- 2 0
-
2021-06-25 14:17
...i przy odrobinie szczęścia spotkać Martina L. Gore'a (2)
:)
- 1 0
-
2021-06-25 15:25
(1)
Martina można było spotkać i w knajpie wege na Przymorzu :)
- 2 0
-
2021-06-25 16:03
... której już nie ma - zastąpił ją Faloviec ;)
;)
- 1 0
-
2021-06-25 12:51
Dziś gotować każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej! Ważne jak ma się na nazwisko! (1)
- 2 1
-
2021-06-25 14:12
"jak ma się na nazwisko"? co to za zwrot?
"ważne jakie nosi się nazwisko/jakie ma się nazwisko" albo "ważne, jak się nazywa". Nie można mieć "na nazwisko" ale już można mieć "na imię". Wiem, wiem... trudny ten polski język
- 1 0
-
2021-06-25 14:09
Ojej... to bardzo smutna historia...
tak mi przykro, że tylko wspomnienia ;)
- 0 1
-
2021-06-25 13:05
Znajdź teraz dobre mięso na tatara. Wole tatara z ziemniaków!
- 2 0
-
2021-06-25 15:20
(2)
Mogę i przegapię. I co to za zwyczaj usuwania komentarzy, nie są obraźliwe lub wulgarne, a jedynie nie promieniują zachwytem?
- 7 0
-
2021-06-25 15:31
Często tu wycinają, jeśli ktoś nie pała entuzjazmem do reklamowanych imprez.
- 1 0
-
2021-06-25 15:24
Hah!
To tutaj norma.- 1 0
-
2021-06-25 15:27
Ankieta
Brakuje odpowiedzi: żadne z powyższych.
- 4 0
-
2021-06-25 12:29
Pffff... (1)
Tyle wam powiem.
- 2 2
-
2021-06-25 15:24
Mocne słowa
- 2 0
-
2021-06-25 14:08
Co to za pomysły
organizowania imprez na molo? Kolejna impreza za darmo o ile kupi się bilet wstępu na molo. Podobnie jak kino letnie- za darmo - wystarczy kupić bilet wstępu na molo.
- 8 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.