Dwa menu, trzy dania i 23 restauracje z Trójmiasta - właśnie ruszył Restaurant Week, największy i najpopularniejszy festiwal kulinarny w Polsce. Odwiedziliśmy jedną z restauracji biorących udział w wydarzeniu: Spożywczy Food & Drinks i spróbowaliśmy popisowego menu. Cały czas można wziąć udział w wydarzeniu. Warto jednak się pospieszyć z rezerwacją stolika - liczba miejsc jest ograniczona. Festiwal potrwa do 27 czerwca. W kolejnych tygodniach odwiedzimy także restauracje w Sopocie i w Gdyni.
23 restauracje z Trójmiasta zapraszają na Restaurant Week
Restauracje mogą wreszcie obsługiwać gości stacjonarnie, a my możemy cieszyć się nie tylko smacznymi posiłkami i profesjonalną obsługą, ale i przebywaniem w ładnie urządzonych lokalach. Do wspierania restauracji zachęca rozpoczynający się właśnie festiwal kulinarny Restaurant Week, któremu przyświeca hasło: "Idź! na bestsellery najlepszych restauracji".
Wiosenna edycja festiwalu rozpoczęła się 9 czerwca i potrwa aż trzy tygodnie - do 27 czerwca. Biorą w niej udział 23 restauracje z Trójmiasta. Przez cały czas można rezerwować stoliki do interesujących nas lokali.
Spożywczy: polska kuchnia w nietypowym wydaniu
Restaurant Week to nie tylko okazja, aby smacznie zjeść, ale także poznać nowe miejsca w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Na festiwalowe doświadczenie restauracyjne składają się zarówno doznania kulinarne, jak i jakość obsługi oraz atmosfera lokalu.
W ramach wydarzenia odwiedziliśmy stosunkowo nową gdańską restaurację - Spożywczy Food & Drinks, który kilka dni temu obchodził swoje pierwsze urodziny. To przytulny lokal, ulokowany w miejscu dawnego sklepu spożywczego, w starym pawilonie z lat 70. na Dolnym Mieście
Kulinarne wydarzenia w Trójmieście
To miejsce, które skradnie serca przede wszystkim miłośników kuchni mięsnej, ale również weganie wyjdą stąd zadowoleni. Restauracja stawia na dania kuchni polskiej w zaskakujących połączeniach smakowych i wykwintnych odsłonach. Zjemy tu m.in. dorsza atlantyckiego, golonkę wieprzową, pierś z kaczki czy pieczeń z czarnej soczewicy. W stałym menu znajdziemy też burgery - zarówno mięsne, jak i w wersji wege, kilka ciekawych przystawek, np. szparagi, tatar z bawety wołowej, pate z palonego kalafiora z migdałami, zupy, dania dla dzieci i desery.
Każdy pełnoletni uczestnik festiwalu, poza potrawami, otrzymuje na wstępie także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.
fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Dwa menu: szparagowa i mięsna uczta
Szefowie Kuchni na Restaurant Week przygotowują popisowe menu, składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Do wyboru - w trakcie dokonywania rezerwacji - są dwa warianty menu, najczęściej jedno mięsne, a drugie roślinne. Każdy pełnoletni uczestnik, poza potrawami, otrzymuje na wstępie także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.
Czytaj także: Okiem dietetyka: jak jeść zdrowo na mieście?
Przystawki
Wśród zestawów przygotowanych przez Spożywczy jeden jest roślinny, a drugi mięsny. Motywem przewodnim pierwszego z nich są szparagi, na które sezon powoli dobiega końca - warto więc pospieszyć się i spróbować ich w dobrym wydaniu. Takim na pewno są zielone szparagi, podane na chipsie z ziemniaka w towarzystwie orzechów laskowych i puszystego musu jabłkowego - jedna z dwóch przystawek festiwalowego menu. Jabłkowy dodatek idealnie przełamuje smak nieco słodkawych szparagów przygotowanych w klasyczny sposób - delikatnie blanszowanych, z wyczuwalną nutą czosnku. Prawie taką samą propozycję - tylko z dodatkiem mięsnym - można znaleźć także w stałej karcie Spożywczego.
Przystawka roślinna: zielone szparagi, sos jabłkowy, orzechy laskowe i chips z ziemniaka.
fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Przystawka mięsna: tatar z bawety wołowej, kiszony ogórek, marynowane grzyby i chrust ziemniaczany.
fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Oba dania główne już samym zapachem wzbudzają skojarzenia z letnim, domowym obiadem. Propozycja roślinna, znacznie skromniejsza w porównaniu z mięsnym daniem, to pierogi à la ruskie - z farszem z ziemniaków i twarogu, wzbogaconym o podsmażoną szalotkę i zielone szparagi. Pierogi podane zostały w emulsji maślanej, ze świeżym, zielonym jabłkiem, którego kwaskowość podbiła bardzo delikatny farsz. Również samo ciasto pierogowe okazało się bardzo delikatne i odpowiednio cienkie w stosunku do ilości farszu.
Danie główne w menu roślinnym: pierogi z ziemniakami i szparagami, karmelizowane jabłko, rzepa arbuzowa.
fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Warzywne menu zwieńczyło ciastko z czerwonej fasoli i bananów, podane w efektownym wydaniu z "szyszką" z popcornu oblaną karmelem. Dodatek do ciasta stanowi mus z batata, truskawki i świeża mięta. Słodki batat w połączeniu z równie słodkim ciastem nie zrobił wrażenia - zdecydowanie ciekawiej wypada on w daniach wytrawnych.
W drugim menu na deser podano klasyczny crème brûlée, opalany brązowym cukrem i delikatnie posypany cukrem fiołkowym z dodatkiem lodów o smaku słonego karmelu. To bardzo prosty deser, który poza fioletowym pudrem cukrowym niczym się nie wyróżnia, jednak stanowi przyzwoite zakończenie posiłku.
Festiwalowe menu zaproponowane przez Spożywczy stawia na znane, lubiane smaki. Dania nie są przekombinowane, a połączenia smakowe wypadają ciekawie. Jest prosto, smacznie i domowo - idealnie na obiad w upalny dzień.
Deser: ciastko z czerwonej fasoli, mus z batata, popcorn karmelowy.
fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl
Restaurant Week: specjalne menu, specjalna cena
Aby wziąć udział w festiwalu, wystarczy wybrać datę i interesującą nas restaurację, określić liczbę gości i zarezerwować stolik w specjalnej, festiwalowej cenie. W każdym z biorących udział w festiwalu lokali koszt udziału to 59 zł od osoby. Organizatorzy przewidzieli 1,5 godz. na jedną rezerwację stolika. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godz. 20 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu.
Trójmiejskie restauracje biorące udział w Festiwalu:
- Aioli inspired by Gdańsk,
- Atelier BonŻur (Gdańsk),
- Belona (Gdynia),
- Dancing Anchor (Gdańsk),
- Ducha 66 (Gdańsk),
- Fellini (Gdańsk),
- Fidel (Sopot),
- Filharmonia (Gdańsk),
- Fisherman (Sopot),
- Gvara (Gdańsk),
- Harmonia (Gdańsk),
- Małe Molo (Sopot),
- Mono Kitchen (Gdańsk),
- Neon Streetfood Bar (Gdynia),
- Pelican (Sopot),
- Piwnica Rajców(Gdańsk),
- Pop in Diner&Bar (Gdynia),
- Przepis na (Gdańsk),
- Przystanek Orłowo (Gdynia),
- Punkt (Gdynia),
- Spożywczy Food&Drinks (Gdańsk),
- Szklarnia (Sopot),
- Villa Eva (Gdańsk).