• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restaurant Week - testujemy festiwalowe menu w Spożywczy Food & Drink

Magda Mielke
10 czerwca 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Najlepsi szefowie kuchni i wyjątkowe dania. Właśnie rozpoczyna się Restaurant Week. Najlepsi szefowie kuchni i wyjątkowe dania. Właśnie rozpoczyna się Restaurant Week.

Dwa menu, trzy dania i 23 restauracje z Trójmiasta - właśnie ruszył Restaurant Week, największy i najpopularniejszy festiwal kulinarny w Polsce. Odwiedziliśmy jedną z restauracji biorących udział w wydarzeniu: Spożywczy Food & Drinks i spróbowaliśmy popisowego menu. Cały czas można wziąć udział w wydarzeniu. Warto jednak się pospieszyć z rezerwacją stolika - liczba miejsc jest ograniczona. Festiwal potrwa do 27 czerwca. W kolejnych tygodniach odwiedzimy także restauracje w Sopocie i w Gdyni.



23 restauracje z Trójmiasta zapraszają na Restaurant Week



Czy dokonałe(a)ś rezerwacji stolika na festiwal Restaurant Week?

Restauracje mogą wreszcie obsługiwać gości stacjonarnie, a my możemy cieszyć się nie tylko smacznymi posiłkami i profesjonalną obsługą, ale i przebywaniem w ładnie urządzonych lokalach. Do wspierania restauracji zachęca rozpoczynający się właśnie festiwal kulinarny Restaurant Week, któremu przyświeca hasło: "Idź! na bestsellery najlepszych restauracji".

Wiosenna edycja festiwalu rozpoczęła się 9 czerwca i potrwa aż trzy tygodnie - do 27 czerwca. Biorą w niej udział 23 restauracje z Trójmiasta. Przez cały czas można rezerwować stoliki do interesujących nas lokali.

Spożywczy Food & Drinks mieści się na Dolnym Mieście przy ul. Dolna 2. Zajmuje lokal, w którym od lat 70. mieścił się sklep spożywczy - stąd pomysł na nazwę. Spożywczy Food & Drinks mieści się na Dolnym Mieście przy ul. Dolna 2. Zajmuje lokal, w którym od lat 70. mieścił się sklep spożywczy - stąd pomysł na nazwę.

Spożywczy: polska kuchnia w nietypowym wydaniu



Restaurant Week to nie tylko okazja, aby smacznie zjeść, ale także poznać nowe miejsca w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Na festiwalowe doświadczenie restauracyjne składają się zarówno doznania kulinarne, jak i jakość obsługi oraz atmosfera lokalu.

W ramach wydarzenia odwiedziliśmy stosunkowo nową gdańską restaurację - Spożywczy Food & Drinks, który kilka dni temu obchodził swoje pierwsze urodziny. To przytulny lokal, ulokowany w miejscu dawnego sklepu spożywczego, w starym pawilonie z lat 70. na Dolnym MieścieMapka. W Spożywczym można poczuć charakter PRL-u, ale w bardzo nowoczesnym wydaniu. Wnętrze jest minimalistyczne i przestronne. Duże okna i jasne kolory nadają temu miejscu przyjemnego klimatu. Podłoga i bar wyłożone są ciemnoszarymi płytkami lastryko, ale nie brakuje tu też modernistycznych akcentów, takich jak np. geometryczne lampy.

Kulinarne wydarzenia w Trójmieście


To miejsce, które skradnie serca przede wszystkim miłośników kuchni mięsnej, ale również weganie wyjdą stąd zadowoleni. Restauracja stawia na dania kuchni polskiej w zaskakujących połączeniach smakowych i wykwintnych odsłonach. Zjemy tu m.in. dorsza atlantyckiego, golonkę wieprzową, pierś z kaczki czy pieczeń z czarnej soczewicy. W stałym menu znajdziemy też burgery - zarówno mięsne, jak i w wersji wege, kilka ciekawych przystawek, np. szparagi, tatar z bawety wołowej, pate z palonego kalafiora z migdałami, zupy, dania dla dzieci i desery.

  • Każdy pełnoletni uczestnik festiwalu, poza potrawami, otrzymuje na wstępie także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.
  • Każdy pełnoletni uczestnik festiwalu, poza potrawami, otrzymuje na wstępie także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.

Dwa menu: szparagowa i mięsna uczta



Szefowie Kuchni na Restaurant Week przygotowują popisowe menu, składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Do wyboru - w trakcie dokonywania rezerwacji - są dwa warianty menu, najczęściej jedno mięsne, a drugie roślinne. Każdy pełnoletni uczestnik, poza potrawami, otrzymuje na wstępie także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.

Czytaj także: Okiem dietetyka: jak jeść zdrowo na mieście?

Przystawki

Wśród zestawów przygotowanych przez Spożywczy jeden jest roślinny, a drugi mięsny. Motywem przewodnim pierwszego z nich są szparagi, na które sezon powoli dobiega końca - warto więc pospieszyć się i spróbować ich w dobrym wydaniu. Takim na pewno są zielone szparagi, podane na chipsie z ziemniaka w towarzystwie orzechów laskowych i puszystego musu jabłkowego - jedna z dwóch przystawek festiwalowego menu. Jabłkowy dodatek idealnie przełamuje smak nieco słodkawych szparagów przygotowanych w klasyczny sposób - delikatnie blanszowanych, z wyczuwalną nutą czosnku. Prawie taką samą propozycję - tylko z dodatkiem mięsnym - można znaleźć także w stałej karcie Spożywczego.

  • Przystawka roślinna: zielone szparagi, sos jabłkowy, orzechy laskowe i chips z ziemniaka.
  • Przystawka roślinna: zielone szparagi, sos jabłkowy, orzechy laskowe i chips z ziemniaka.
W drugim menu przystawką jest tatar z bawety wołowej, który łamie stereotyp na temat tego dania. Z reguły tatar serwowany jest z polędwicy wołowej, tutaj chcąc pokazać, że także inne części wołowe nadają się na tatar, wykorzystano łatę wołową, tzw. bawetę. Mięso przyprawiono klasycznie - solą, pieprzem, musztardą francuską i szalotką. Tatarowi towarzyszyły znacznie bardziej oryginalne dodatki. Ogórek kiszony podano w formie żelu, a cebulę zastąpiono marynowanymi grzybami. Całość uzupełniła oliwa ziołowa, kiełki groszku i jadalne kwiaty. Tatara podano z palonym masłem i domowym pieczywem.

  • Przystawka mięsna: tatar z bawety wołowej, kiszony ogórek, marynowane grzyby i chrust ziemniaczany.
  • Przystawka mięsna: tatar z bawety wołowej, kiszony ogórek, marynowane grzyby i chrust ziemniaczany.
Dania główne

Oba dania główne już samym zapachem wzbudzają skojarzenia z letnim, domowym obiadem. Propozycja roślinna, znacznie skromniejsza w porównaniu z mięsnym daniem, to pierogi à la ruskie - z farszem z ziemniaków i twarogu, wzbogaconym o podsmażoną szalotkę i zielone szparagi. Pierogi podane zostały w emulsji maślanej, ze świeżym, zielonym jabłkiem, którego kwaskowość podbiła bardzo delikatny farsz. Również samo ciasto pierogowe okazało się bardzo delikatne i odpowiednio cienkie w stosunku do ilości farszu.

Żeberko wieprzowe, sałatka z piklowanych warzyw, ziemniak hasselback z kwaśną śmietaną - danie główne w menu mięsnym. Żeberko wieprzowe, sałatka z piklowanych warzyw, ziemniak hasselback z kwaśną śmietaną - danie główne w menu mięsnym.
Głównym daniem mięsnym jest żeberko wieprzowe, które dzięki 24-godzinnemu marynowaniu w sekretnym przepisie, a następnie pieczeniu przez ponad 8 godzin rozpływa się w ustach. Mięso podano w dobrze współgrającym demi glace, robionym na kościach wołowych, delikatnie zaciągany masłem. Dodatek stanowi ziemniak hasselback, przygotowany confit, czyli w długiej kąpieli z tłuszczu przy bardzo niskiej temperaturze. Ziemniak został wcześniej ponacinany w stylu grzebienia, dzięki czemu każda jego część była przesiąknięta smakiem tłustego sosu, w którym powstawał. Danie podano z sałatką z piklowanych warzyw: młodej marchwi, żółtych buraków i ogórka szklarniowego oraz z kwaśną śmietaną, koperkiem i szczypiorkiem.

  • Danie główne w menu roślinnym: pierogi z ziemniakami i szparagami, karmelizowane jabłko, rzepa arbuzowa.
  • Danie główne w menu roślinnym: pierogi z ziemniakami i szparagami, karmelizowane jabłko, rzepa arbuzowa.
Desery

Warzywne menu zwieńczyło ciastko z czerwonej fasoli i bananów, podane w efektownym wydaniu z "szyszką" z popcornu oblaną karmelem. Dodatek do ciasta stanowi mus z batata, truskawki i świeża mięta. Słodki batat w połączeniu z równie słodkim ciastem nie zrobił wrażenia - zdecydowanie ciekawiej wypada on w daniach wytrawnych.

W drugim menu na deser podano klasyczny crème brûlée, opalany brązowym cukrem i delikatnie posypany cukrem fiołkowym z dodatkiem lodów o smaku słonego karmelu. To bardzo prosty deser, który poza fioletowym pudrem cukrowym niczym się nie wyróżnia, jednak stanowi przyzwoite zakończenie posiłku.


Festiwalowe menu zaproponowane przez Spożywczy stawia na znane, lubiane smaki. Dania nie są przekombinowane, a połączenia smakowe wypadają ciekawie. Jest prosto, smacznie i domowo - idealnie na obiad w upalny dzień.

  • Deser: ciastko z czerwonej fasoli, mus z batata, popcorn karmelowy.
  • Deser: crème brûlée, cukier fiołkowy, lody, słony karmel.
  • Deser: ciastko z czerwonej fasoli, mus z batata, popcorn karmelowy.
  • Deser: ciastko z czerwonej fasoli, mus z batata, popcorn karmelowy.

Restaurant Week: specjalne menu, specjalna cena



Aby wziąć udział w festiwalu, wystarczy wybrać datę i interesującą nas restaurację, określić liczbę gości i zarezerwować stolik w specjalnej, festiwalowej cenie. W każdym z biorących udział w festiwalu lokali koszt udziału to 59 zł od osoby. Organizatorzy przewidzieli 1,5 godz. na jedną rezerwację stolika. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godz. 20 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu.

Trójmiejskie restauracje biorące udział w Festiwalu:

Wydarzenia

Restaurant Week (2 opinie)

(2 opinie)
59 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (67)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Najczęściej czytane