• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jaką pizzę Polacy zamawiają najczęściej? Wyniki rankingu

Aleksandra Wrona
9 sierpnia 2023, godz. 16:00 
Opinie (170)
  • Niekwestionowaną królową pizzy została Margherita.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.
  • Polacy najchętniej wybierają klasyczne smaki pizzy, choć w Trójmieście możemy skosztować placków z najróżniejszymi dodatkami.

Margherita, pepperoni, a może kontrowersyjna hawajska z ananasem - jaką pizzę najczęściej zamawiają Polacy? Na podstawie danych zgromadzonych przez aplikację PanParagon powstał ranking 10 najczęściej kupowanych rodzajów pizzy w 2023 r. Postanowiliśmy skonfrontować go z preferencjami mieszkańców Trójmiasta.



Pizza, którą wybierasz najczęściej, to:

PanParagon to aplikacja do wyszukiwania promocji oraz przechowywania paragonów w formie elektronicznej. Anonimowe dane, jakie wprowadzane są do ich systemu, to źródło informacji m.in. o cenach produktów czy trendach zakupowych polskich konsumentów.

- Tym razem postanowiliśmy sprawdzić, jakie są preferencje naszych użytkowników przy wyborze rodzaju pizzy. W tym celu sprawdziliśmy paragony pochodzące z pizzerii z datą zakupu mieszczącą się w okresie od stycznia do lipca 2023 r. - informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.

Króluje margherita



Okazało się, że najczęściej kupowaną pizzą tego roku jest margherita, czyli klasyczna pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą oraz bazylią. Znalazła się aż na 31,1 proc. paragonów ujętych w badaniu.

Na drugim miejscu w rankingu (z wynikiem 19,2 proc) znalazła się capricciosa, czyli pizza z serem mozarella, szynką pieczoną, pieczarkami, pomidorami. Zgodnie z włoską tradycją powinna zawierać również dodatek karczochów, choć w polskich pizzeriach są one często pomijane.


Pomiędzy trzecim, czwartym a piątym miejscem w rankingu różnica nie była już tak spektakularna. Na trzecie miejsce trafiła pizza salami (9,8 proc.), na czwarte pepperoni (9,3 proc.), a na piąte hawajska (9,1 proc.).

Pozostałe miejsca w rankingu należą kolejno do pizzy vegetariana (7,1 proc. paragonów), funghi (4,8 proc. paragonów), pizzy serowej (4,2 proc. paragonów), pizzy z kebabem (2,6 proc. paragonów) oraz pizzy mięsnej (2,5 proc. paragonów).

Ranking przygotowany przez aplikację PanParagon Ranking przygotowany przez aplikację PanParagon

Preferencje mieszkańców Trójmiasta



Przedstawiony ranking został stworzony w oparciu o analizę paragonów użytkowników aplikacji z całej Polski. My zapytaliśmy trójmiejskie pizzerie o preferencje lokalnych klientów.

- W Viva la Pizza serwujemy klasyczną pizzę neapolitańską z pieca opalanego drewnem. Nasi goście najczęściej wybierają królową pizzy, czyli Margheritę. W drugiej kolejności jest pizza Diavola z salami spianata piccante i papryczkami peperoncino. Zacne trzecie miejsce należy do pizzy Parma z dojrzewającą szynką parmeńską i parmezanem - mówi Sonia Grotkowska, Viva la Pizza.
- Wyniki badań potwierdzają się w naszych obserwacjach. Odkąd zaczęliśmy sezon, najpopularniejszym smakiem pizzy jest Capricciosa, następnie Margherita i Napoli, czyli rodzaj pizzy z łagodnym salami napoli, oliwkami i rukolą. Dużo sprzedaje się też pizzy Cotto, czyli podobnej do Capricciosy, ale bez pieczarek. Popularne są też u nas kompozycje z salami. Co zaskakujące, wielu naszych gości szuka bezmięsnych alternatyw, więc pizza Veggy znajduje się tuż za podium - mówi Mira Smilgin, Pizza Plus.
Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki? Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki?
- W naszej pizzerii na podium znajdują się Margeritha, Prosciutto e funghi (szynka i pieczarki) oraz Salami (salami, papryka, cebula) - mówi załoga pizzerii Peperino.
- W naszym lokalu to Diavola cieszy się największą popularnością wśród naszych gości. Wyjątkowość tej pizzy, będącej połączeniem, oprócz starannie dobranych pomidorów oraz mozzarelli fior di latte, pikantnego salami spianata piccante, czerwonej cebuli oraz peperoncino, co potwierdza, że nawet i wyraźne smaki zyskują uznanie wśród naszych gości. Następnie na podium mamy Margheritę oraz Salami w rankingu popularności na zmianę z Diavolą właśnie - mówi Aleksandra Dacko, Cacko pizza.

Sprawdź nowe lokale gastronomiczne w Trójmieście



Z sosem czy bez?



Wydawać by się mogło, że sos to popularny dodatek do pizzy. Okazuje się jednak, że paragony konsumentów tego nie potwierdzają.

- Zaledwie 10 proc. dowodów zakupu pochodzących z pizzerii zawierało na swojej liście sos czosnkowy. Jeszcze mniejszą popularnością cieszy się sos pomidorowy, który widoczny był na 4 proc. paragonów ujętych w badaniu. Częstotliwość ich zakupu nie jest zatem wysoka. Warto jednak zauważyć, że część pizzerii w Polsce przy większym zamówieniu oferuje sosy gratis, a takich pozycji próżno szukać na paragonach - informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.

Miejsca

Opinie (170) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • napoletana, classica, romana, a może polska na grubym cieście?

    • 4 4

  • pizza hawajska (4)

    jak mam nie pisać z nienawiścią i hejtem?

    • 19 11

    • hawajska to nie jest pizza

      to się powinno znaleźć w kategorii desery jako ciasto ananasowe :D

      • 12 26

    • jeszcze gorsza jest z rukolą (1)

      ten chwast pakują teraz do kazdego dania :(

      • 19 16

      • Rukola jest bardzo dobra, zwłaszcza w sałatce z feta i suszonymi pomidorami

        • 11 14

    • rozumiem, że jesteś przymuszany do jedzenia hawajskiej?

      • 7 3

  • Opinia wyróżniona

    polecajcie dobre pizzerie w gdańsku (17)

    mój typ to włoszczyzna, oddział na morenie (w tym na garnizonie nie zamawiałem ale zakładam że nie odstaje). ceny co prawda w górę jak wszędzie ale nie lecą w kulki na jakości

    • 20 23

    • Only and ever

      Ostro przy Długim Pobrzeżu, Husak we Wrzeszczu, Pizza Napoli na Oruni

      • 8 11

    • Polecam: (2)

      Husak: Wrzeszcz, Grunwaldzka 28/2. |
      Palec do budki: Przymorze Małe, Śląska 17a. |
      Mąka i Kawa, J. Kilińskiego 4. |
      Włoszczyzna: Wrzeszcz, A. Słonimskiego 6. |
      Ostro: Główne Miasto, Długie Pobrzeże 15. |
      Kreska Mąki: Przymorze Małe, Czerwony Dwór 26B. |
      Rogata: Przymorze Małe, B. Krzywoustego 25.

      • 8 8

      • Jadlem we wszystkich w/w miejscach (1)

        I są to znacznie gorsze pizzerie za wyjątkiem może Ostro niż pizzeria NOI na przymorzu

        • 3 7

        • NOI

          XDDD gościu, błagam

          • 7 0

    • Ciasto na pizzę z aldika lub od Jarzębińskich (2)

      składniki jakie chcemy i mamy pizzę za 25 procent tego co zapłacimy u gastronoma.

      • 7 11

      • (1)

        Przeciez ciasto to łatwizna by zrobic w domu. Mozna zamrozic. I 0 badziewia w srodku w postaci konserwantow.

        • 11 2

        • Ale spody z aldika mogą że trzy tygodnie poleżeć w lodówce.

          A tak zrobię michę ciasta i co? Pizza przez tydzień?

          • 1 0

    • Noi pizza

      • 2 2

    • Ostro de Best choć włoszczyzna jest też mega dobra

      • 2 1

    • Na okrągło (1)

      Najlepsza pizza ale trzeba jeść na miejscu (przy rynku we Wrzeszczu)

      • 3 3

      • Zrobią dobra pizzę, jak się im patrzy na ręce? Bo w dostawie spalona z dziurą na wylot na środku placka. Nie polecam!

        • 3 0

    • Tutti

      Tutti Santi podobne lub w Gdyni truflowa. Ewentualnie take it ale są drożsi no i Ideolo też jest spoko.

      • 0 0

    • wloszczyzna ? ten papier ?

      buuuu

      • 1 2

    • Niezły Młyn na Jasieniu

      • 1 1

    • Napoli (1)

      Napoli na Oruni ul. Fieldorfa 2

      • 0 1

      • Rzecz gustu oczywiście,dla mnie osobiście jedna z gorszych jakie jadlem

        • 1 0

    • Tylko

      Tylko napoli ul. Fieldorfa 2

      • 0 1

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    Moja ulubiona to z tuńczykiem, czerwoną cebulą, pikantna papryczka oliwkami i dwoma rodzajami sera. Na cienkim cieście oczywiście. Uwielbiam pizze.

    • 33 21

    • Noo smaczne składniki. Lubię wędliny i mieso,ale nie na pizzy.

      • 5 0

    • (1)

      Ja też taką uwielbiam! Plus ciemne oliwki:) Tylko gdzie zjeść taką, żeby była naprawdę smaczna ?

      • 3 0

      • W Sopocie na dworcu :)

        • 2 1

    • Moja to z pasta truflową ! Och !

      • 4 0

  • Hawajska z dżemem malinowym i anchois - nie ma lepszego połączenia. (3)

    • 16 17

    • chyba na pawia stąd do Krakowa.

      • 8 1

    • Masz za krótkie portki.

      • 4 1

    • po paleniu

      • 1 0

  • Na pewno nie z sieciowek lub pizzeri celebrytów, więc ten ranking ....

    • 20 1

  • Pizza

    Truflową lub z frutti di mare

    • 13 3

  • Diavola z Viva la Pizza jest suuuper! (1)

    Naprawdę pyszna, ekstra ciasto i zawsze taka sama od lat (nie zjechali z jakością!)

    • 2 15

    • Opinia wlasciciela się nie liczy

      • 14 0

  • (3)

    W latach 90 w LaPascie na Szerokiej była pizza strong. Była to najlepsza pizza jaka kiedykolwiek jadłem. Również w latach 90 super pizze robili w Bamboli w Juracie. Nie mówcie mi, że to co teraz robią to są pyszne pizze. To są oszukane pizze. Za 40 zł minimum za 30cm.... Z grubym brzegiem a nie składnikami po sam brzeg.

    • 6 16

    • Chyba do złych miejsc trafiasz XD (1)

      spróbuj prawdziwej pizzy neapolitańskiej to się w niej zakochasz

      • 7 6

      • Próbowałem, próbowałem. Nie bój żaby. To, że knajpa ma rozbudowany piarowo fejm nie oznacza, że jest pysznie.

        • 12 6

    • malomiasteczkowa glowa

      niestety ale dopoki nie wynurzysz nosa z zasciankowego swiata to sie nie dowiesz, ze pizza wloska to co innego niz tlusty placek z seropodobnym tworem i ketchupem.

      • 4 3

  • Szpilek (1)

    Moja ulubiona to z jajkiem.,ananasem i bekonem.

    Albo margarita z samym sosem i oregano.

    • 3 12

    • Z jajkiem na twardo czy sadzonym? Moze jajecznica na wierzchu?

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane