• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki?

goch
10 sierpnia 2022, godz. 12:00 
Opinie (190)
Jeszcze kilka lat temu ludzie nie byli przekonani do charakterystycznego ciasta pizzy neapolitańskiej. Teraz jednak to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pizzy. Powstaje też coraz więcej lokali, które chcą przyciągnąć klientów wyjątkowymi połączeniami smaków. Jeszcze kilka lat temu ludzie nie byli przekonani do charakterystycznego ciasta pizzy neapolitańskiej. Teraz jednak to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pizzy. Powstaje też coraz więcej lokali, które chcą przyciągnąć klientów wyjątkowymi połączeniami smaków.

Grube, puszyste brzegi. Cienkie i miękkie ciasto w środku. Drożdżowe kulki potrafią dojrzewać nawet dwie doby, zanim trafią do pieca. Pizza neapolitańska. Obecnie przeżywa prawdziwy boom. Gdzie w Trójmieście możemy skosztować tego rodzaju włoskich placków?



Najlepsze pizzerie w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy boom na pizzę neapolitańską jest uzasadniony?

Najlepsza pizza neapolitańska jest w Gdańsku



Niedawno pisaliśmy o Przemysławie Szkudlarku z restauracji Mąka i Kawa Mapka w gdańskiej Galerii Metropolia. Zajął on drugie miejsce w olimpiadzie we Włoszech. Jego pizza zyskała uznanie neapolitańskich krytyków.

Szkudlarek w swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego. Teraz, przez cały sierpień, można jej spróbować we wrzeszczańskiej knajpie. Wszystkie pizze w menu pizzerii kosztują od 21 do 38 zł.

Gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy


Co istotne, pizza neapolitańska potrzebuje nie tylko odpowiedniego ciasta, które składa się z 1 l wody, 40-60 g soli, drożdży w proporcjach od 0,1 do 3 g oraz mąki typu 00 od 1,6 do 1,8 kg, ale również odpowiedniego pieca. Powinien on być opalany drewnem, a temperatura wewnątrz musi osiągnąć co najmniej 430 stopni Celsjusza. Czas pieczenia? Półtorej minuty.

Trzeba wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki. Trzeba wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki.

Boom na pizzę neapolitańską



Jeszcze kilka lat temu pizza neapolitańska nie była najchętniej wybierana, ale teraz panuje na nią prawdziwy boom. Pyszne ciasto i najwyższej jakości składniki przyciągają do lokali smakoszy tej jednej z najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych włoskich potraw.

Gdańskie Ostro Mapka serwuje pizzę w cenach od 23 do 47 zł. W każdej pizzerii najtańsza jest zawsze klasyczna margherita. Najdroższe pozycje w menu to najczęściej z burratą lub truflami. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki.

5
miejsce: Pizzerie
Włoszczyzna
Gdańsk, prof. Stefana Myczkowskiego 1
9

Wspomniana na początku olimpiada organizowana jest przez Associazione Verace Pizza Napoletana - w skrócie AVPN (Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej). Jest to organizacja, która powstała w 1984 r. w Neapolu. Jej misją jest promocja oraz ochrona "prawdziwej neapolitańskiej pizzy", czyli typowego lokalnego produktu o szczegółowo określonej charakterystyce wpisanej w międzynarodowych przepisach oraz zarejestrowanego do światowego dziedzictwa UNESCO.

  • W gdyńskiej pizzerii Francesco można zjeść tradycyjne neapolitańskie placki w wersji rosso lub bianco.
  • Najdroższe neapolitańskie placki są najczęściej z burratą lub truflami.
  • Pizza neapolitańska potrzebuje nie tylko odpowiedniego ciasta, ale również odpowiedniego pieca. Powinien on być opalany drewnem, a temperatura wewnątrz musi osiągnąć co najmniej 430 stopni Celsjusza.

Pizza neapolitańska w Trójmieście



W Gdyni również nie brakuje lokali z neapolitańskim przysmakiem. Przede wszystkim uwielbiana od lat przez gości restauracja Czerwony Piec Mapka. Tu ceny również bez zaskoczeń - od 20 do 39 zł. Gdynia ma do zaoferowania także pizzerię Francesco Mapka, która dla wielu jest bezpośrednim konkurentem Pieca. Tu jednak do wyboru są dwa menu - jedno z plackami z sosem pomidorowym (od 28 do 41 zł), drugie z mozzarellą fior di latte i oliwą (od 35 do 47 zł).

Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście


Nie można też zapominać o pizzeriach Kreska Mąki z plackami w cenach od 17 do 37 zł (na Morenie Mapka, Chełmie Mapka i Przymorzu Mapka, która sukcesywnie buduje swoją markę oraz otwiera kolejne lokale. Poza tym Na Okrągło we Wrzeszczu Mapka (ceny od 19 do 33 zł), 01 Pizzarium w centrum Gdańska Mapka (od 27 do 44 zł), Made in Napoli by Siervo na Przymorzu Mapka (ceny od 15 do 45 zł) czy kultowa już restauracja Napoli przy ul. Długiej Mapka na Głównym Mieście (pizzę dostaniemy w cenach od 29 do 54 zł), która działa nieprzerwanie od 1992 r. i na stałe wpisała się w gastronomiczny krajobraz Trójmiasta. To tu można było zjeść jedną z pierwszych prawdziwych włoskich pizzy w Trójmieście.

Jak widać ceny neapolitańskich placków są bardzo zróżnicowane - w zależności od składników - jednak w większości knajp kształtują się one bardzo podobnie. A wy, jakie pizzerie z neapolitaną polecacie? Dajcie znać w komentarzach.
goch

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (190)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Kultura

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane