• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki?

goch
10 sierpnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Jeszcze kilka lat temu ludzie nie byli przekonani do charakterystycznego ciasta pizzy neapolitańskiej. Teraz jednak to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pizzy. Powstaje też coraz więcej lokali, które chcą przyciągnąć klientów wyjątkowymi połączeniami smaków. Jeszcze kilka lat temu ludzie nie byli przekonani do charakterystycznego ciasta pizzy neapolitańskiej. Teraz jednak to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pizzy. Powstaje też coraz więcej lokali, które chcą przyciągnąć klientów wyjątkowymi połączeniami smaków.

Grube, puszyste brzegi. Cienkie i miękkie ciasto w środku. Drożdżowe kulki potrafią dojrzewać nawet dwie doby, zanim trafią do pieca. Pizza neapolitańska. Obecnie przeżywa prawdziwy boom. Gdzie w Trójmieście możemy skosztować tego rodzaju włoskich placków?




Najlepsze pizzerie w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy boom na pizzę neapolitańską jest uzasadniony?

Najlepsza pizza neapolitańska jest w Gdańsku



Niedawno pisaliśmy o Przemysławie Szkudlarku z restauracji Mąka i Kawa Mapka w gdańskiej Galerii Metropolia. Zajął on drugie miejsce w olimpiadzie we Włoszech. Jego pizza zyskała uznanie neapolitańskich krytyków.

Szkudlarek w swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego. Teraz, przez cały sierpień, można jej spróbować we wrzeszczańskiej knajpie. Wszystkie pizze w menu pizzerii kosztują od 21 do 38 zł.

Gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy


Co istotne, pizza neapolitańska potrzebuje nie tylko odpowiedniego ciasta, które składa się z 1 l wody, 40-60 g soli, drożdży w proporcjach od 0,1 do 3 g oraz mąki typu 00 od 1,6 do 1,8 kg, ale również odpowiedniego pieca. Powinien on być opalany drewnem, a temperatura wewnątrz musi osiągnąć co najmniej 430 stopni Celsjusza. Czas pieczenia? Półtorej minuty.

Trzeba wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki. Trzeba wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki.

Boom na pizzę neapolitańską



Jeszcze kilka lat temu pizza neapolitańska nie była najchętniej wybierana, ale teraz panuje na nią prawdziwy boom. Pyszne ciasto i najwyższej jakości składniki przyciągają do lokali smakoszy tej jednej z najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych włoskich potraw.

Gdańskie Ostro Mapka serwuje pizzę w cenach od 23 do 47 zł. W każdej pizzerii najtańsza jest zawsze klasyczna margherita. Najdroższe pozycje w menu to najczęściej z burratą lub truflami. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki.


Wspomniana na początku olimpiada organizowana jest przez Associazione Verace Pizza Napoletana - w skrócie AVPN (Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej). Jest to organizacja, która powstała w 1984 r. w Neapolu. Jej misją jest promocja oraz ochrona "prawdziwej neapolitańskiej pizzy", czyli typowego lokalnego produktu o szczegółowo określonej charakterystyce wpisanej w międzynarodowych przepisach oraz zarejestrowanego do światowego dziedzictwa UNESCO.

  • W gdyńskiej pizzerii Francesco można zjeść tradycyjne neapolitańskie placki w wersji rosso lub bianco.
  • Najdroższe neapolitańskie placki są najczęściej z burratą lub truflami.
  • Pizza neapolitańska potrzebuje nie tylko odpowiedniego ciasta, ale również odpowiedniego pieca. Powinien on być opalany drewnem, a temperatura wewnątrz musi osiągnąć co najmniej 430 stopni Celsjusza.

Pizza neapolitańska w Trójmieście



W Gdyni również nie brakuje lokali z neapolitańskim przysmakiem. Przede wszystkim uwielbiana od lat przez gości restauracja Czerwony Piec Mapka. Tu ceny również bez zaskoczeń - od 20 do 39 zł. Gdynia ma do zaoferowania także pizzerię Francesco Mapka, która dla wielu jest bezpośrednim konkurentem Pieca. Tu jednak do wyboru są dwa menu - jedno z plackami z sosem pomidorowym (od 28 do 41 zł), drugie z mozzarellą fior di latte i oliwą (od 35 do 47 zł).

Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście


Nie można też zapominać o pizzeriach Kreska Mąki z plackami w cenach od 17 do 37 zł (na Morenie Mapka, Chełmie Mapka i Przymorzu Mapka, która sukcesywnie buduje swoją markę oraz otwiera kolejne lokale. Poza tym Na Okrągło we Wrzeszczu Mapka (ceny od 19 do 33 zł), 01 Pizzarium w centrum Gdańska Mapka (od 27 do 44 zł), Made in Napoli by Siervo na Przymorzu Mapka (ceny od 15 do 45 zł) czy kultowa już restauracja Napoli przy ul. Długiej Mapka na Głównym Mieście (pizzę dostaniemy w cenach od 29 do 54 zł), która działa nieprzerwanie od 1992 r. i na stałe wpisała się w gastronomiczny krajobraz Trójmiasta. To tu można było zjeść jedną z pierwszych prawdziwych włoskich pizzy w Trójmieście.

Jak widać ceny neapolitańskich placków są bardzo zróżnicowane - w zależności od składników - jednak w większości knajp kształtują się one bardzo podobnie. A wy, jakie pizzerie z neapolitaną polecacie? Dajcie znać w komentarzach.
goch

Miejsca

Opinie (190) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    opalanie pieca drewnem nie ma zbyt wielkiego znaczenia. (3)

    ważna jest temperatura, jakosc maki i prawidlowa fermentacja.

    • 64 15

    • Nie polecam pizzy z pieca opalanego oponami.

      • 25 5

    • Tylko drewutnia (1)

      Gościu co ty gadasz? Nie ma znaczenia?! Toż to podstawowa różnica! I tylko 13 osób wie o różnicy a 44 polubiło? Toż to ledwo 25% zna się na rzeczy xd

      • 1 2

      • Mówi ci coś AVPN znawco? Oni nie wymagają pieca opalanego drewnem

        • 0 0

  • "tradycyjne włoskie placki" z pospolitym sfermentowanym płynem... jak to zachęca.

    • 7 8

  • Znów piszecie o tych samych pizzeriach :( (10)

    A gdzie Włoszczyzna, Niezły Młyn itp?

    • 23 9

    • (1)

      Włoszczyzna, ten kiosk z dwoma stolikami na krzyż nazywasz pizzerią? Na wynos to mogę sobie zamówić z dostawą, a nie dylać na Morenę, żeby później jeść pizzę między samochodami siedząc na krawężniku.

      • 11 11

      • nie wielkość lokalu, a jakość pizzy się liczy.

        Poza tym, Włoszczyzna akurat ma spory lokal w Garnizonie. Polecanko :)

        • 8 1

    • włoszczyzna to nie pizza neapolitańska. Nie ma wypieczonych wysoko rantów. To pizza tzw classica romana (2)

      eh Polska to jednak kraj zacofanych ludzi

      • 7 15

      • janusze co wżyciu jedli wyłącznie w pizzeri 105 minusują, a taka prawda. Włoszczyzna to nie napoletana. (1)

        • 5 8

        • No baa, bo takie światowe brajany jak ty jedza tylko pizzę w wykwintnych pizzeriJach.

          • 6 3

    • (2)

      Najlepsze na Morenie/Jasieniu, a może nawet w całym Gdańsku, ale rzeczywiście chyba nie maja pizzy neapolitańskiej, już bardziej Da Mario na Królewskim Wzgórzu

      • 1 3

      • La patita (1)

        • 0 0

        • De pipa

          Najlepsza , zwłaszcza z keczupem

          • 0 0

    • Włoszczyzna to smaczna pizza, ale artykuł jest o pizzy neapolitańskiej więc nie wiem o co ci chodzi.

      • 5 1

    • Tylko nie Włoszczyzna

      Tylko nie Włoszczyzna. Dno, badziewie do jedzenia łyżeczką bo się wszystko leje. Na miejscu to może i jeszcze jakoś się trzyma ale w domu to nie dopieczona na wpół surowa.

      • 1 0

  • HUSAK! (8)

    We Wrzeszczu

    • 24 5

    • (2)

      Wciąż pomijany, a przecież najlepszy!

      • 12 0

      • W czym najlepszy i gdzie on?

        • 1 1

      • widocznie nie płaci tutaj za promocje.

        a nie są to małe pieniądze.

        • 17 0

    • (1)

      Był fenomenalny jak się otworzył, ale potem...niestety coś poszło nie tak, a szkoda...

      • 2 8

      • oj nie wiem kiedy byłeś ostatnio

        Przepis na ciasto ten gościu ma pierwsza klasa mamma mia

        • 4 0

    • (1)

      Nie polecaj ich! Zaraz się zleci banda polakówów co proszą o sos czosnkowy do pizzy

      • 2 10

      • Sam go kupujesz w biedrze do pizzy mrożonej.

        • 6 0

    • husak oszukańczą pizza nepolitanska

      brzegi pełne ciasta a nie powietrza

      • 1 2

  • Pizza (3)

    oczywiście przygotowana przez tzw. PizzaYolo - rzucam na placek co pod ręką znajdę i yolo.

    • 5 12

    • (2)

      Chciałeś błysnąć, ale zanim zacząłeś już zgasłeś.

      • 10 3

      • Patelnia

        Ręka i głowa. Pomyśl.

        • 1 2

      • Niczym

        chrząstka w salcesonie.

        • 1 1

  • najlepsze placki to placki cygańskie i węgierskie ;)

    • 13 5

  • Fancesco Napoli aprobejted it;)

    • 0 6

  • Pizza (5)

    Moja ulubiona pizza tylko w Mące i Kawie :)

    • 7 17

    • A moja w cukrze i pudrze

      • 10 4

    • Moja w marmoladzie i pieprzu.

      • 8 2

    • A moja w chlebie i winie

      • 5 1

    • A moja w mące i wodzie

      • 5 1

    • Maka i kawa

      Ma pizze mocno średnią. Jadłem 3 krotnie

      • 1 2

  • Śmieszne, ze nie wspomniano na okrągło (1)

    Gdansk Wrzeszcz - najlepsza pizza, bez promocji i sztucznego pompowania balonika jak przereklamowane chleb i wino nad Motławą oraz kreska mąki z pizza za 35zl której jakość idzie drastycznie w dół

    • 16 9

    • Yyy koleszko, jest w art wspomniana...

      Mój nr 1

      • 2 0

  • (11)

    Nie ma co z tego zwykłego, prostego dania robić niewiadomo czego
    Wolę gołąbki

    • 20 11

    • I schabowe z mizerią (5)

      Ale to nie takie trójmiejski jedzenie.. zbaczy malo modne

      • 8 3

      • (2)

        Bo tu same światowce rodem z Braniewa, czyli tzw. młodzi, wykształceni zadbani z dużych miast... Pizza z keczupem im przeszkadza, buaha a w niedzielę do mamy i nagotuj pierogów że skwarkami:)

        • 13 3

        • (1)

          Bigosu, pierogi słabo do słoika wchodzą

          • 6 2

          • W punkt haha

            • 2 2

      • Ta.. (1)

        Dlatego pod schabowym raz same trójmiejskie blachy a miejsce wolne znaleźć graniczy z cudem...

        • 4 0

        • A pod schabowym 2?

          • 1 2

    • taa a w niedziele zamiast do knajpy siedzisz w chacie i obżerasz się schaboszczakiem (3)

      poczym siadaasz do neta i hejtujesz ło matko jak drogo oni z nas zdzierają te ceny za zupe masakra restauracje kradną panie

      • 4 8

      • Najważniejsze to schować słomy w buty i pójść na miasto

        • 4 1

      • (1)

        Nie
        W weekendy zazwyczaj wyjeżdzam
        Głównie rower, poza Trójmiastem, i da radę jeszcze tam zjeść np. normalną zupę.

        • 4 0

        • Popieram

          • 1 0

    • Gołąbki to bieda, w dodatku mdła

      No chyba że gołąbki ziemniaczane

      • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane