• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki?

goch
10 sierpnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Jeszcze kilka lat temu ludzie nie byli przekonani do charakterystycznego ciasta pizzy neapolitańskiej. Teraz jednak to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pizzy. Powstaje też coraz więcej lokali, które chcą przyciągnąć klientów wyjątkowymi połączeniami smaków. Jeszcze kilka lat temu ludzie nie byli przekonani do charakterystycznego ciasta pizzy neapolitańskiej. Teraz jednak to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pizzy. Powstaje też coraz więcej lokali, które chcą przyciągnąć klientów wyjątkowymi połączeniami smaków.

Grube, puszyste brzegi. Cienkie i miękkie ciasto w środku. Drożdżowe kulki potrafią dojrzewać nawet dwie doby, zanim trafią do pieca. Pizza neapolitańska. Obecnie przeżywa prawdziwy boom. Gdzie w Trójmieście możemy skosztować tego rodzaju włoskich placków?




Najlepsze pizzerie w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy boom na pizzę neapolitańską jest uzasadniony?

Najlepsza pizza neapolitańska jest w Gdańsku



Niedawno pisaliśmy o Przemysławie Szkudlarku z restauracji Mąka i Kawa Mapka w gdańskiej Galerii Metropolia. Zajął on drugie miejsce w olimpiadzie we Włoszech. Jego pizza zyskała uznanie neapolitańskich krytyków.

Szkudlarek w swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego. Teraz, przez cały sierpień, można jej spróbować we wrzeszczańskiej knajpie. Wszystkie pizze w menu pizzerii kosztują od 21 do 38 zł.

Gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy


Co istotne, pizza neapolitańska potrzebuje nie tylko odpowiedniego ciasta, które składa się z 1 l wody, 40-60 g soli, drożdży w proporcjach od 0,1 do 3 g oraz mąki typu 00 od 1,6 do 1,8 kg, ale również odpowiedniego pieca. Powinien on być opalany drewnem, a temperatura wewnątrz musi osiągnąć co najmniej 430 stopni Celsjusza. Czas pieczenia? Półtorej minuty.

Trzeba wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki. Trzeba wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki.

Boom na pizzę neapolitańską



Jeszcze kilka lat temu pizza neapolitańska nie była najchętniej wybierana, ale teraz panuje na nią prawdziwy boom. Pyszne ciasto i najwyższej jakości składniki przyciągają do lokali smakoszy tej jednej z najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych włoskich potraw.

Gdańskie Ostro Mapka serwuje pizzę w cenach od 23 do 47 zł. W każdej pizzerii najtańsza jest zawsze klasyczna margherita. Najdroższe pozycje w menu to najczęściej z burratą lub truflami. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki.


Wspomniana na początku olimpiada organizowana jest przez Associazione Verace Pizza Napoletana - w skrócie AVPN (Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej). Jest to organizacja, która powstała w 1984 r. w Neapolu. Jej misją jest promocja oraz ochrona "prawdziwej neapolitańskiej pizzy", czyli typowego lokalnego produktu o szczegółowo określonej charakterystyce wpisanej w międzynarodowych przepisach oraz zarejestrowanego do światowego dziedzictwa UNESCO.

  • W gdyńskiej pizzerii Francesco można zjeść tradycyjne neapolitańskie placki w wersji rosso lub bianco.
  • Najdroższe neapolitańskie placki są najczęściej z burratą lub truflami.
  • Pizza neapolitańska potrzebuje nie tylko odpowiedniego ciasta, ale również odpowiedniego pieca. Powinien on być opalany drewnem, a temperatura wewnątrz musi osiągnąć co najmniej 430 stopni Celsjusza.

Pizza neapolitańska w Trójmieście



W Gdyni również nie brakuje lokali z neapolitańskim przysmakiem. Przede wszystkim uwielbiana od lat przez gości restauracja Czerwony Piec Mapka. Tu ceny również bez zaskoczeń - od 20 do 39 zł. Gdynia ma do zaoferowania także pizzerię Francesco Mapka, która dla wielu jest bezpośrednim konkurentem Pieca. Tu jednak do wyboru są dwa menu - jedno z plackami z sosem pomidorowym (od 28 do 41 zł), drugie z mozzarellą fior di latte i oliwą (od 35 do 47 zł).

Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście


Nie można też zapominać o pizzeriach Kreska Mąki z plackami w cenach od 17 do 37 zł (na Morenie Mapka, Chełmie Mapka i Przymorzu Mapka, która sukcesywnie buduje swoją markę oraz otwiera kolejne lokale. Poza tym Na Okrągło we Wrzeszczu Mapka (ceny od 19 do 33 zł), 01 Pizzarium w centrum Gdańska Mapka (od 27 do 44 zł), Made in Napoli by Siervo na Przymorzu Mapka (ceny od 15 do 45 zł) czy kultowa już restauracja Napoli przy ul. Długiej Mapka na Głównym Mieście (pizzę dostaniemy w cenach od 29 do 54 zł), która działa nieprzerwanie od 1992 r. i na stałe wpisała się w gastronomiczny krajobraz Trójmiasta. To tu można było zjeść jedną z pierwszych prawdziwych włoskich pizzy w Trójmieście.

Jak widać ceny neapolitańskich placków są bardzo zróżnicowane - w zależności od składników - jednak w większości knajp kształtują się one bardzo podobnie. A wy, jakie pizzerie z neapolitaną polecacie? Dajcie znać w komentarzach.
goch

Miejsca

Opinie (190) ponad 10 zablokowanych

  • Saporito - uwierzcie mi (3)

    Mała, osiedlowa pizzeria. Nie znajdziesz tu ekskluzywnego wystroju. Nie kupisz alkoholu (póki co), ale pizzę zjesz znakomitą, rewelacyjną, taką, jaka ma właśnie być włoska pizza. Kto za to odpowiada? Federico - rodowity Włoszanin, że się tak wyrażę. Niebywale pracowity i przykladajacy uwagę do jakości produktów. Szczerze polecam La Papricę, ale wszystkie są pyszne.

    • 3 5

    • Który to już komentarz piszesz na temat tego lokalu na peryferiach cywilizacji?

      • 2 3

    • Ten Federico, który Allore prowadził? Przecież to jest Pizza Romana :)

      • 2 0

    • Francesco

      Ale miała być neaplitana nie rzymską... Saporito to roma

      • 0 0

  • dali do pieca

    A co z pizzą od chłopaków z dali do pieca na Chwarznie w Gdyni? Jest to najlepsza neapolitańska pizza!

    • 2 1

  • Husak pizza na rogu grunwaldzkiej/do studzienki - polecam

    prawdziwa włoska pizza

    • 7 2

  • Co za głupie pytanie.

    Gdzie Jest najlepsza pizza neapolitańska. No, chyba ani w Gdańsku, ani nawet na Księżycu, lecz - no, właśnie - w Neapolu!

    • 6 1

  • Nie we Wszystkich pizzeriach które wymieniliście jest pizza napolitanska

    Ktoś tu nie odrobił lekcji albo kompletnie nie ma pojęcia o pizzy

    • 13 0

  • pizza neapolitańska tylko w Neapolu - żadnych podrób (1)

    • 2 2

    • W Nepalu

      • 2 0

  • Husak i Palec do budki - najlepsze!

    • 1 4

  • Zdecydowanie w Neapolu.

    • 1 0

  • Farina Gdańsk

    Farina w Gdańsku na Szerokiej, najlepsza!

    • 3 0

  • Mąka i kawa

    Nie wiem ile posmarowali za tą nagrodę, ale jeżeli to jest to samo co mąka i kawa w Gdyni to pizza nie jest zła. Nie jest też pyszna. Jest średnia, czyli niezła. Ale jest przehajpowana, o wiele lepsza jest we Francesco, albo nawet w Viva la pizza

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane