• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pizza neapolitańska w Trójmieście. Gdzie zjeść tradycyjne włoskie placki?

goch
10 sierpnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Jeszcze kilka lat temu ludzie nie byli przekonani do charakterystycznego ciasta pizzy neapolitańskiej. Teraz jednak to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pizzy. Powstaje też coraz więcej lokali, które chcą przyciągnąć klientów wyjątkowymi połączeniami smaków. Jeszcze kilka lat temu ludzie nie byli przekonani do charakterystycznego ciasta pizzy neapolitańskiej. Teraz jednak to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pizzy. Powstaje też coraz więcej lokali, które chcą przyciągnąć klientów wyjątkowymi połączeniami smaków.

Grube, puszyste brzegi. Cienkie i miękkie ciasto w środku. Drożdżowe kulki potrafią dojrzewać nawet dwie doby, zanim trafią do pieca. Pizza neapolitańska. Obecnie przeżywa prawdziwy boom. Gdzie w Trójmieście możemy skosztować tego rodzaju włoskich placków?




Najlepsze pizzerie w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy boom na pizzę neapolitańską jest uzasadniony?

Najlepsza pizza neapolitańska jest w Gdańsku



Niedawno pisaliśmy o Przemysławie Szkudlarku z restauracji Mąka i Kawa Mapka w gdańskiej Galerii Metropolia. Zajął on drugie miejsce w olimpiadzie we Włoszech. Jego pizza zyskała uznanie neapolitańskich krytyków.

Szkudlarek w swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego. Teraz, przez cały sierpień, można jej spróbować we wrzeszczańskiej knajpie. Wszystkie pizze w menu pizzerii kosztują od 21 do 38 zł.

Gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy


Co istotne, pizza neapolitańska potrzebuje nie tylko odpowiedniego ciasta, które składa się z 1 l wody, 40-60 g soli, drożdży w proporcjach od 0,1 do 3 g oraz mąki typu 00 od 1,6 do 1,8 kg, ale również odpowiedniego pieca. Powinien on być opalany drewnem, a temperatura wewnątrz musi osiągnąć co najmniej 430 stopni Celsjusza. Czas pieczenia? Półtorej minuty.

Trzeba wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki. Trzeba wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki.

Boom na pizzę neapolitańską



Jeszcze kilka lat temu pizza neapolitańska nie była najchętniej wybierana, ale teraz panuje na nią prawdziwy boom. Pyszne ciasto i najwyższej jakości składniki przyciągają do lokali smakoszy tej jednej z najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych włoskich potraw.

Gdańskie Ostro Mapka serwuje pizzę w cenach od 23 do 47 zł. W każdej pizzerii najtańsza jest zawsze klasyczna margherita. Najdroższe pozycje w menu to najczęściej z burratą lub truflami. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że ludzie, którzy zajmują się kręceniem tradycyjnej neapolitany, mają za sobą wiele kursów i płacimy nie tylko za jakość składników, ale też za wiedzę, która pozwala tworzyć tak pyszne placki.


Wspomniana na początku olimpiada organizowana jest przez Associazione Verace Pizza Napoletana - w skrócie AVPN (Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej). Jest to organizacja, która powstała w 1984 r. w Neapolu. Jej misją jest promocja oraz ochrona "prawdziwej neapolitańskiej pizzy", czyli typowego lokalnego produktu o szczegółowo określonej charakterystyce wpisanej w międzynarodowych przepisach oraz zarejestrowanego do światowego dziedzictwa UNESCO.

  • W gdyńskiej pizzerii Francesco można zjeść tradycyjne neapolitańskie placki w wersji rosso lub bianco.
  • Najdroższe neapolitańskie placki są najczęściej z burratą lub truflami.
  • Pizza neapolitańska potrzebuje nie tylko odpowiedniego ciasta, ale również odpowiedniego pieca. Powinien on być opalany drewnem, a temperatura wewnątrz musi osiągnąć co najmniej 430 stopni Celsjusza.

Pizza neapolitańska w Trójmieście



W Gdyni również nie brakuje lokali z neapolitańskim przysmakiem. Przede wszystkim uwielbiana od lat przez gości restauracja Czerwony Piec Mapka. Tu ceny również bez zaskoczeń - od 20 do 39 zł. Gdynia ma do zaoferowania także pizzerię Francesco Mapka, która dla wielu jest bezpośrednim konkurentem Pieca. Tu jednak do wyboru są dwa menu - jedno z plackami z sosem pomidorowym (od 28 do 41 zł), drugie z mozzarellą fior di latte i oliwą (od 35 do 47 zł).

Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście


Nie można też zapominać o pizzeriach Kreska Mąki z plackami w cenach od 17 do 37 zł (na Morenie Mapka, Chełmie Mapka i Przymorzu Mapka, która sukcesywnie buduje swoją markę oraz otwiera kolejne lokale. Poza tym Na Okrągło we Wrzeszczu Mapka (ceny od 19 do 33 zł), 01 Pizzarium w centrum Gdańska Mapka (od 27 do 44 zł), Made in Napoli by Siervo na Przymorzu Mapka (ceny od 15 do 45 zł) czy kultowa już restauracja Napoli przy ul. Długiej Mapka na Głównym Mieście (pizzę dostaniemy w cenach od 29 do 54 zł), która działa nieprzerwanie od 1992 r. i na stałe wpisała się w gastronomiczny krajobraz Trójmiasta. To tu można było zjeść jedną z pierwszych prawdziwych włoskich pizzy w Trójmieście.

Jak widać ceny neapolitańskich placków są bardzo zróżnicowane - w zależności od składników - jednak w większości knajp kształtują się one bardzo podobnie. A wy, jakie pizzerie z neapolitaną polecacie? Dajcie znać w komentarzach.
goch

Miejsca

Opinie (190) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Okempter

    Wiszące Ogrody-spokojne osiedle.Ale pizza na bogato,trufle trą po podaniu,na żywo.Smacznie niesamowicie.Ogromne menu.Zupa z zapiekanego kalafiora i pizza,że tą którą jadłam w Neapolu wysiada.A Sempre to zgroza,mało sosu i dodatków.Oszczędzają na maxa.A ciasto podeszwa.

    • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Mimo, że jest takich pizzeri coraz więcej, a pizzerie jak La Parmy, Krokodyle i inne wynalazki z goudą na wierzchu to przeżytek (40)

    Są ananasy w Polsce co nadal zamawiają te wyroby pizzopodobne. Taka pizzeria 105 to czas oczekiwania 2h. Polacy to nadal zaściankowe zachowania i dawne przyzwyczajenia. Ile razy nie pójde na włoską pizze tyle razy słysze a sos czosnkowy można prosić? Ostatnio byłem w Palec do Budki na Sląskiej pani w blond włosach obok poprosiła o majonez. Kelner na 10 sekund zaniemówił.

    • 90 68

    • Możecie nalać polakowi Don Perignona, albo dobrej whisky 18 letniej. Polak wypije duszkiem i powie, że cierpkie i jakieś mdłe. Dacie polakowi trufli to powie, że to jakiś zgniły czosnek. Zaparzycie polakowi dobrego espresso z dobrej, ręcznej maszyny, z świeżo mielonych ziaren bardzo dobrej jakości, powie że jakaś mała ta kawa i w ogóle kwaśna i i dziwnie smakuje. Dlatego mnie nie dziwi, że 3/4 z was, biedaki szkaluje hawajską. nie dziwi mnie to, ponieważ wiem że jesteście tylko biednymi cebulakami i całe życie schabowe z mięsa za 7,99/kg. Nie znacie życia, wasze kubki smakowe są wypalone od podrobionych fajek i ch*j*wej wódki. Nigdy nie mieliście okazji poznać smaków. Na widok pizzy z miodem byście pewnie skakali i darli mordę jak te małpy w zoo. Kompozycja słodko-słone, albo słodko-kwaśne to jedna z najlepszych rzeczy jakie można skonsumować. Prawdziwa eksplozja dla wyrafinowanych smakoszy.
      W cywilizowanej i rozwiniętej Japonii, kiedy córka przyprowadza i przedstawia swojego wybranka rodzicom, ci wykonują test. Podają mu Hawajską. Kiedy chłopak pizzy nie zje, albo powie że mu nie smakuje, to wiadomo że pochodzi z patologicznej rodziny. Test działa z dokładnością 100% i nawet WHO i ONZ przyznali, że u rodzin w których dominuje alkoholizm, narkomaństwo i kazirodztwo zawsze pojawia się niechęć do pizzy z ananasem.

      • 0 0

    • oho, taki z ciebie swiatowiec mowisz :D (4)

      tylko nigdzie za granica nikt nie zwrocilby uwagi, ze jakas typiara prosi majonez/kefir/sol/czosnek cokolwiek do czegokolwiek, tym bardziej kelner... o zasciankowosci mowia wlasnie takie wpisy; czego tez nigdy nie zrozumiesz :)

      • 25 9

      • pojedź do Neapolu, usiądź w lokalnej pizzerii, poproś o czosnkowy (3)

        zobaczymy, czy Ci nie zwrócą uwagi, hahahaha

        • 19 10

        • Nie zwrócą tylko dopytaja co to jest bo oni tego nie znają. Najwyżej dostaniesz sos pomidorowy. W dodatku w Neapolu szkoda miejsca w brzuszku na pizzę lepiej wybrać owoce morza i inne lokalne produkty. Ale coś czuję że ty jesteś z tych turystów co czekają po 2-3h w kolejce za najpopularniejsza turystyczna pizza do której lokalsi nawet nie chodzą ;)

          • 1 0

        • Ale jak pojedziesz do Gdańska, Nowego Jorku

          do Berlina, czy Kijowa to będzie ok. W Detroit dostaniesz wspaniałą pizzę, która z Neapolem ma wspólną nazwę. Na rzymskie ciasto południe Włoch też się zrzyma. Więc o czym mówimy? Kulinarnym purytaniźmie? Prawo regionu. A ty jesteś faszerowany kompleksami burak.

          • 9 0

        • czytaj ze zrozumieniem

          • 6 3

    • E Ty

      A Primo piardo ?

      • 0 0

    • Brunetka

      Masz coś do blondynek, czy powielasz stereotypy? Wystarczyło napisać, że kobieta zamówiła. Kolor włosów nie ma znaczenia w tych Twoich wypocinach.

      • 4 0

    • (2)

      Jeśli w ogóle to prawda, to zaściankiem okazał się ten pseudokelner. Powinien spełnić życzenie klientki bez szemrania, a nie robić miny.

      • 16 10

      • Bo sługa musi być cichy, skromny i posłuszny? Tak to widzisz? (1)

        To nie jest tak, że jak wydasz stówkę na mieście, to stajesz się na godzinę właścicielem drugiego człowieka. On ma prawo reagować na rzeczy które widzi i słyszy.

        • 2 5

        • bo to jego praca. Nie podoba się praca kelnera? Tyle wakatów w biedrach i lidlach...

          • 6 0

    • Ja wolę z sosem czosnkowym (1)

      A ja lubię pizzę z sosem czosnkowym. Mogę? Mogę!

      • 10 4

      • Możesz. Ja chcę stwierdzić że to błąd. Mogę? Mogę!

        • 1 4

    • (1)

      Ale ze co ty jesteś panem i władca i mówisz kto może sos a kto nie ?:)
      Ludzia się wydaje że wszystko im wolno .....

      • 9 4

      • Niby można powiedzieć...

        ... że jak kogoś stać, to może sobie kupić "Słoneczniki" van Gogha i zrobić z nich puzle, ale jednak nie wypada tak postępować z dziełami kultury. Więc nikt ci nie zabroni jeść pizzy z keczupem, majonezem czy maggi, ale nie dziw się że może się to spotykać z oporem.

        • 3 3

    • ale co cie obchodzi kto co zamawia?

      mistrzuniu, zyj i daj zyc innym. jak ktos ma ochote na pizze z majonezem i keczupem to niech sobie zje. przestan byc tak "ą-ę" bo i tak wiemy, ze Ci sloma z butow wychodzi ;)

      • 10 0

    • (3)

      nosz kur*a prawie zemdlałes bo se baba zamówiła majonez, nooooooszkurdebele, to ci dopiero...co ty zrobisz jak bedziesz musiał sie zmierzyc z prawdziwym problemem? co wy ludzie macie z tym patrzeniem w cudzy talerz? ma baba ochote to niech se z własnym g*wnem zje, to nie twoja sprawa!

      • 36 8

      • Ale się obruszyła lewicowa karynka (1)

        Pewnie na oknach powieszone piekło kobiet i piorunki, a i parady tęczowe zalicza

        • 9 18

        • A prawak o pizzy dyskutuje?

          Myślałem ze jak prawdziwy i jedyny Polak patriota schabowy z kapustą i pajda ze smalcem. No, czasem miska ryżu ale coś ostatnio cicho o tym w mediach narodowych. Ośmiorniczki są dla łżeelit i wykształciuchów.

          • 8 5

      • Byłem tak zdziwiony tym majonezem, że zamówiłem u kelnera dżem do pizzy

        • 17 2

    • (4)

      Weź kredyt i wyjedź.

      • 43 24

      • nie biore kredytów i podróżuje. Zachowania ludzi za granicą, a w Polsce to jest coś nie do porówania. (3)

        Nie zrozumiesz bo ty najdalej wyjechałeś w życiu do Zakopanego

        • 26 51

        • zmień obywatelstwo

          • 9 1

        • (1)

          Zdziwiłbyś się miSZCZu gdzie byłem i co jadłem. No ale, ciesz się, że na necie możesz zaistnieć. Tyle twojego.

          • 35 16

          • Jak te panie na lotnisku ile one nie latają i gdzie one nie były

            Zabłysnąłeś a najdalej byłeś w Biedronce w Lidlu i czasem wskoczysz do żabki

            • 6 30

    • aleś ty głupiiiii

      • 1 0

    • Dobrze Pana rozumiem

      Ja pracuję telewizji.

      • 0 2

    • Co do pizzo-podobnych

      Miejsc jak najbardziej się z tobą zgadzam. Polacy jak każdy naród są tacy i inni. Byłem niedawno w Nicei, para z UK pyta się o angielskie menu na co kelnerka odpowiada, że jest po angielsku na co babka wypala nie nie z angielskimi daniami bym chciała. Oplułem się piwem jak nigdy ️

      • 8 2

    • A co w tym złego ? P
      Co to jest prawdziwa pizza ? Wygoogloj sobie, co zlego jest ze blondynka chce majonez do pizzy ? Kucharz zaniemówił :)

      • 3 2

    • To przykre, ale...

      ...jesteś mocno zakompleksiony, Ojkofobie!

      • 11 4

    • Nie wspomne ze do pizzy uzywaja ketchup zamiast sosu pomidorowego ale jak sam powiedziales , po tym poznac zascianek (3)

      • 15 28

      • (1)

        No tragedia, i jak przezyles brajanku ten keczup na czyjejś pizzy?! Normalni ludzie jedzą to co lubią i nie komentują tego co jedzą inni.

        • 40 12

        • no właśnie normalni, a ty chyba nie myślisz ze ta mameja wyżej jest normalna?

          • 5 9

      • Zaścianek to gapienie się na to co kto je.
        Bo, że jadasz w miejscach typu Ritz to nie uwierzę.
        Z

        • 29 6

    • Każdy jest czym lubi

      • 5 3

    • (1)

      Uwielbiam pizzę z sosem czosnkowym i mam gdzieś zdanie jakichś tiktokowych brajanów czy julek.

      • 48 14

      • Ja mam zgage po czochu

        • 7 2

    • Najlepszą pizzę z szynką

      Tylko nigdzie nie pisze że walą konserwową Dziady

      • 3 3

    • (1)

      Hehehe
      Ale światowiec
      Jak dorośniesz to może zrozumiesz, że niech każdy robi jak uważa, jeśli to komuś nie szkodzi

      • 50 6

      • Bo to przedstawiciel tzw. demokracji i konstytucji, ale tylko w sposób tak jak on lubi. Taka to ich demokracja.

        • 31 17

  • ??

    Mąka i kawa, czerwony piec, kreska mąki. Żadna z powyższych nie jest pizzą neapolitańską. Bliżej im do classica. Niby artykuł o tym jak pizzerie neapoitańskie zyskują sławę w Polsce, a nawet autor nie ma pojęcia o czym pisze i wprowadza ludzi w błąd. Chyba że to artykuł sponsorowany ;)

    • 1 0

  • Napoli na długiej to bardzo słabe miejsce :/

    • 0 0

  • Rosmarino we Wrzeszczu

    Polecam!

    • 0 0

  • Viva la Pizza

    Uważam, że równie smaczna jak w Czerwonym Piecu a może i smaczniejsza jest Viva la Pizza na Świętojańskiej. Mały lokal ale pizza rewelacyjna.

    • 0 0

  • (11)

    Nie ma co z tego zwykłego, prostego dania robić niewiadomo czego
    Wolę gołąbki

    • 20 11

    • Gołąbki to bieda, w dodatku mdła

      No chyba że gołąbki ziemniaczane

      • 0 3

    • taa a w niedziele zamiast do knajpy siedzisz w chacie i obżerasz się schaboszczakiem (3)

      poczym siadaasz do neta i hejtujesz ło matko jak drogo oni z nas zdzierają te ceny za zupe masakra restauracje kradną panie

      • 4 8

      • (1)

        Nie
        W weekendy zazwyczaj wyjeżdzam
        Głównie rower, poza Trójmiastem, i da radę jeszcze tam zjeść np. normalną zupę.

        • 4 0

        • Popieram

          • 1 0

      • Najważniejsze to schować słomy w buty i pójść na miasto

        • 4 1

    • I schabowe z mizerią (5)

      Ale to nie takie trójmiejski jedzenie.. zbaczy malo modne

      • 8 3

      • Ta.. (1)

        Dlatego pod schabowym raz same trójmiejskie blachy a miejsce wolne znaleźć graniczy z cudem...

        • 4 0

        • A pod schabowym 2?

          • 1 2

      • (2)

        Bo tu same światowce rodem z Braniewa, czyli tzw. młodzi, wykształceni zadbani z dużych miast... Pizza z keczupem im przeszkadza, buaha a w niedzielę do mamy i nagotuj pierogów że skwarkami:)

        • 13 3

        • (1)

          Bigosu, pierogi słabo do słoika wchodzą

          • 6 2

          • W punkt haha

            • 2 2

  • Najlepszą pizzę neapolitańską w Trójmieście można zjeść w pizzerii Husak.
    Wszystko własnoręcznie przygotowane przez właściciela.
    Serdecznie polecam

    • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    opalanie pieca drewnem nie ma zbyt wielkiego znaczenia. (3)

    ważna jest temperatura, jakosc maki i prawidlowa fermentacja.

    • 64 15

    • Tylko drewutnia (1)

      Gościu co ty gadasz? Nie ma znaczenia?! Toż to podstawowa różnica! I tylko 13 osób wie o różnicy a 44 polubiło? Toż to ledwo 25% zna się na rzeczy xd

      • 1 2

      • Mówi ci coś AVPN znawco? Oni nie wymagają pieca opalanego drewnem

        • 0 0

    • Nie polecam pizzy z pieca opalanego oponami.

      • 25 5

  • Placki to robi krowa!

    Pizza to pizza i tyle w temacie

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane