- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (58 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Restauracje nieczynne, ale jedzenie na wynos/dowóz wciąż dostępne
W piątek wieczorem premier Mateusz Morawiecki wprowadził w Polsce stan zagrożenia epidemicznego. W praktyce oznacza to, że od północy z piątku na sobotę zawieszona zostaje działalność wszystkich klubów, pubów i barów oraz restauracji. Co ważne: wciąż możliwy będzie zakup jedzenia na wynos lub na dowóz.
Trójmiasto: jedzenie z dowozem
Najnowsze wytyczne premiera Mateusza Morawieckiego:
Zawieszona zostaje działalność wszystkich klubów, pubów i barów, restauracji, ale możliwy będzie zakup jedzenia na wynos lub na dowóz. Wchodzi w życie o północy z piątku na sobotę.
Czytaj więcej: Premier - wprowadzamy w Polsce stan zagrożenia epidemicznego
- Od poniedziałku zauważamy stały wzrost liczby zamówień, przy jednoczesnym spadku liczby gości jedzących na miejscu. Rozumiemy, że najbliższy czas wymagał będzie od nas wprowadzenia pewnych zmian - przygotowaliśmy nawet promocję mającą zachęcić do składania zamówień i konsumpcji w domu. Jest to pewnego rodzaju gwarancją, gdyż jedzenie przyjeżdża do klienta zapakowane próżniowo i całe opakowanie można łatwo zdezynfekować w razie obaw. Jednocześnie zobligowaliśmy pracowników do zwiększonej kontroli własnego stanu zdrowia, a także częstszej dezynfekcji newralgicznych miejsc w samym lokalu - mówi Łukasz Bystranowski, Raban Asian Food.
Kuchnia tradycyjna
Miłośnicy tradycyjnych, polskich obiadów mogą skorzystać m.in. z oferty gdyńskiej Borowej Ciotki, oferującej tradycyjną kuchnię kaszubską (dowozy w obrębie Gdyni Wzgórza św. Maksymiliana, Orłowa, Redłowa, Małego Kacku, Witomina i centrum). Miłośników pierogów powinna zadowolić oferta pierogarni Pierożek lub Starej Pierogarni. Nad systemem dowozów pracuje też Mandu (restauracja wprowadziła prawie wszystkie pierogi do oferty Uber Eats i testuje dowozy - zamówienia można składać telefonicznie, prosi się o płatność tylko kartami płatniczymi).
- Oczywiście, że oferujemy dowóz jedzenia. W obecnej sytuacji sugerujemy skorzystać z płatności bezgotówkowej lub przez internet. Przypominamy, że posiłki poddane obróbce cieplnej są bezpieczne - przypomina obsługa restauracji Lawenda.
W Gdańsku domowe obiady możemy zamówić też z Baru Turystycznego, Bistro Barbik lub Jadalni pod Zielonym Smokiem. Familia Bistro dowozić będzie dania tradycyjnej kuchni wileńskiej/wschodnioeuropejskiej.
Wege i kuchnie świata
Wśród restauracji oferujących dowóz duży wybór mają miłośnicy kuchni azjatyckiej, a w szczególności sushi.
- Nasza restauracja specjalizuje się w dostarczaniu sushi do mieszkań oraz firm. Z racji małej ilości miejsca w tym punkcie jest to główna cześć naszej działalności - tłumaczy Marcin Warda, MaMi Sushi. - Liczba dowozów faktycznie trochę wzrosła. Warto dodać, że restauracje sushi to jedne z bardziej sterylnych miejsc w gastronomi, co jest związane m.in. z procesem przygotowywania surowej ryby, tak aby pozbyć się ewentualnych bakterii.
Restauracje wprowadzają specjalne środki bezpieczeństwa
Sushi zamówimy też z New Kansai Sushi, Hashi Sushi, Nabogato Sushi Bar czy Tokyo Sushi. Dania kuchni azjatyckiej z dowozem oferuje m.in. Haos (dowozy na terenie Gdyni), Lolo Thaijolo, Restauracja Chińska Yang Guang, Thai Thai.
Kuchnię włoską z dowozem oferuje m.in. Mąka i Kawa, Pizzeria Ósemka, Monte Verdi Ristorante Pizzeria, Monte Carlo Pizza i Wino. Smaki meksyku zamówimy np. z Pinaty czy Tako Mexico, a smakowite burgery z dowozem polecają Carmnik Kantyna i Surfburger. Maverick oferuje posiłki na wynos zamawiane bezpośrednio lub przez portal pyszne.pl, dostaniemy tam m.in. lunche i obiady w jednej dostawie.
- Uwzględniając obecne okoliczności i wydarzenia, szanując i popierając wasze decyzje mające na celu ochronę was i Waszych bliskich, Słony wprowadza możliwość zamawiania dań na wynos. Wszyscy nasi restauratorzy przygotowani są do wydawania dań z odbiorem osobistym. Dodatkowo Ramen & Sushi by Mitsuro, Sexy Bull, Delifish + grill MEAT i GWAR Bistro korzystają z dowozów za pośrednictwem Pyszne.pl, Uber Eats i Wolta. Pracujemy nad możliwością rozszerzenia tej oferty. Liczymy na waszą wyrozumiałość, sytuacja jest dla wszystkich nowa i niespodziewana. Działamy z maksymalnym zachowaniem warunków bezpieczeństwa i ochrony - napisał na swojej stronie facebookowej Słony Spichlerz.
Tymczasem sopocki White Marlin pracuje nad wprowadzeniem oferty całodniowego cateringu, a Sztuczka Bistro oferuje dania na wynos z odbiorem osobistym.
Premier: nie ma mowy o zamykaniu sklepów spożywczych
Na uruchomienie dowozów (w promieniu 6 km) zdecydowała się też wegańska restauracja House of Seitan. Weganie mogą też skorzystać z oferty Falovca.
Owoce i warzywa do domu
Ciekawą ofertę przygotowuje dostawca warzyw i owoców Lilu Fruits. Dotychczas firma zaopatrywała jedynie restauracje, teraz chce wyjść do klientów detalicznych i w wybrane dni dostarczać owoce i warzywa z dostawą do domu. Zamówienia będą przyjmowane za pomocą specjalnej aplikacji, minimalna wartość zamówienia będzie wynosiła 100 zł, a powyżej 150 zł firma zaoferuje darmowy dowóz.
Miejsca
Opinie (132) ponad 10 zablokowanych
-
2020-03-14 10:12
Opinia wyróżniona
Opcja No-contact delivery (6)
W apkach do zamawiania żarcia jest już opcja dostawy bez kontaktu z kurierem. Np w Wolt. Odpowiednią opcję zaznaczamy w aplikacji a jedzenie będzie zostawione przed drzwiami
- 3 11
-
2020-03-15 17:46
Przy płatności online. A jak płacą gotówką? Chciałbyś być dostawcą?
- 0 0
-
2020-03-15 08:10
Kurier
Klient i tak otwiera dzwi jak dawniej. Pracuję jako dostawca pożywienia i wiem jak to wygląda na codzień.
- 0 0
-
2020-03-15 08:00
Kurier
Wcale Tak NIE jest. Klient i tak otwiera dzwi jak dawniej. Pracuję jako dostawca pożywienia i wiem jak to wygląda na codzień. Pozdrawiam
- 0 0
-
2020-03-14 10:18
(1)
I kurier też nie dotyka tego opakowania?
- 4 1
-
2020-03-14 12:45
Na każdym kroku rękawiczki
niby, po prostu minimalizowanie ryzyka
- 0 0
-
2020-03-14 10:44
To lepiej nie zamawiaj i nie siej fermentu.
W sklepie dostawca tez dotknie opakowania,również pakowacz,logistyka itp.Po prostu trzeba być ostrożnym a nie siać ferment strachu i szału końca świata.Trzeba być rozsądnym i ostrożnym i żyć wg tego co proponują władze a wymyślać bzdury.Wirus to nie jedyny problem,konsekwencją jego jest olbrzymi wpływ na gospodarkę a w długim okresie wszystko i tak kreci się wokół kasy na całym świecie.
- 6 1
-
2020-03-13 18:46
Opinia wyróżniona
Rozwiazanie (11)
Wystarczy posiłek dostarczony włożyć do piekarnika na min 10 min, w którym panuje temp. min 60 stopni. Taka kwarantanna dostarczonego posiłku wraz z opakowaniem zabija wszystko co było żywe wewnątrz.
Nie ma za co- 21 25
-
2020-03-15 17:42
ten wirus ginie dopiero w kilkuset stopniach i to po kilkunastu minutach
- 0 0
-
2020-03-14 11:26
Tylko pizza z dowozem (1)
... wsadzasz do pieca na 200 i wybije wszystko
- 3 1
-
2020-03-14 15:00
proponuję zrobić pyrolizę, wtedy szanse na zabicie bakterii i wirusów wzrosną haha
- 3 0
-
2020-03-14 05:29
Z tacka ze styropianu najlepiej wsadzic
- 1 0
-
2020-03-14 00:30
Wolt super aplikacja polecam i w Gdyni i w Gdańsku
- 2 2
-
2020-03-14 00:02
Mikrofala da rade.
- 0 1
-
2020-03-13 22:59
Bzdura
Chińczycy poinformowali, ze nie ginie nawet w 95 C
- 4 3
-
2020-03-13 22:33
trzeba odkazić procentami
- 3 0
-
2020-03-13 21:33
to jest pasteryzacja ,nie zabija bakteri i wirusow ,prosze
- 5 1
-
2020-03-13 21:04
Bzdura...
To co napisałeś to pasteryzacja, a ona nie niszczy form przetrwalnikowych ani większości wirusów... tylko drobnoustroje np. bakterie.
Pewnie chodzi Ci o sterylizację, a do tego potrzeba już temperatury powyżej 100 stopni Celsiusza.- 13 3
-
2020-03-13 19:22
styropianik ci się stopi na kartofelki i sushi.
- 18 5
-
2020-03-15 11:16
Ludzie
Skąd wiecie czy tego żarcia nie robi ktoś chory ? Kichający, zaskarżony ... Warto ryzykować ????
- 0 0
-
2020-03-14 07:53
K8 (1)
Nie ma chętnych do pracy kierowcy do dostarczania jedzenia. Nie dziwię się, to teraz praca podwyższonego ryzyka.
- 5 0
-
2020-03-15 08:08
Kurier
Ja jerzdze normalnie. Z czegoś muszę rachunki opłacić.
- 0 0
-
2020-03-14 10:45
Jestem dostawcą (1)
Wczoraj biegałem w deszczu , spotykałem wielu ludzi z wieloma jeździłem w windach. Ryzykuje bardzo dużo , przy małej ilości napiwków nie zarabiam za wiele. Czas odpuścić i zostać w domu.
- 8 0
-
2020-03-15 08:06
Kurier
Ja też jestem dostawcą i mam duży kontakt bezpośredni z ludźmi gdy mnie ktoś zarazi to i ja nieświadomie innych będę zarażać. Ale premier wie lepiej przecież. Pracodawca nie da ci wolnego bo to kasa dla niego A sam nie będzie jeździł wiadomo jak JEST.
- 3 0
-
2020-03-14 15:54
Sopot Stacja 33 dowozi
Stacja 33 w Sopocie dowozi pizze salatki makarony oraz napoje
- 0 2
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2020-03-14 14:05
Ja podziękuję
Gorzej jak Wam ktoś do kubełka nakicha
- 1 1
-
2020-03-13 18:06
no faktycznie, genialny pomysł (3)
lecę pędzę dzwonić po sałatkę na którą w trakcie przygotowywania nakasłało bóg wie ile osób, niech mi ją dowiezie zakatarzony kurier przed minutą gadający z ludźmi z kwarantanną
Czy wyście na głowy poupadali? Siedzieć w chałupie, jeść zmagazynowany makaron i zużywać zmagazynowany papier toaletowy, a nie po knajpach wydzwaniać!- 94 12
-
2020-03-14 12:41
Święte słowa
Moj syn pracuje jako dostawca a w domu żona w ciąży.
- 1 1
-
2020-03-13 21:17
na makaron też nakasłali (1)
- 9 2
-
2020-03-13 21:43
a w ryżu z Chin czyha koronaświrus!
- 3 1
-
2020-03-14 09:49
Jak mi zakażony kucharz, pakowacz, dowożący dotknie nakicha
Itp na moje jedzenie - to kuswa mnie zarazi! Powaliło was?!?
- 6 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.