• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje nieczynne, ale jedzenie na wynos/dowóz wciąż dostępne

Aleksandra Wrona
13 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
aktualizacja: godz. 20:03 (13 marca 2020)
Restauratorzy zachęcają do korzystania z oferty jedzenia na dowóz. Podkreślają, że jest one bezpieczne i przygotowywane w sterylnych warunkach. Restauratorzy zachęcają do korzystania z oferty jedzenia na dowóz. Podkreślają, że jest one bezpieczne i przygotowywane w sterylnych warunkach.

W piątek wieczorem premier Mateusz Morawiecki wprowadził w Polsce stan zagrożenia epidemicznego. W praktyce oznacza to, że od północy z piątku na sobotę zawieszona zostaje działalność wszystkich klubów, pubów i barów oraz restauracji. Co ważne: wciąż możliwy będzie zakup jedzenia na wynos lub na dowóz.



Trójmiasto: jedzenie z dowozem


Czy często korzystasz z jedzenia z dowozem?

Aktualizacja: piątek godz. 20:01

Najnowsze wytyczne premiera Mateusza Morawieckiego:

Zawieszona zostaje działalność wszystkich klubów, pubów i barów, restauracji, ale możliwy będzie zakup jedzenia na wynos lub na dowóz. Wchodzi w życie o północy z piątku na sobotę.

Czytaj więcej: Premier - wprowadzamy w Polsce stan zagrożenia epidemicznego



- Od poniedziałku zauważamy stały wzrost liczby zamówień, przy jednoczesnym spadku liczby gości jedzących na miejscu. Rozumiemy, że najbliższy czas wymagał będzie od nas wprowadzenia pewnych zmian - przygotowaliśmy nawet promocję mającą zachęcić do składania zamówień i konsumpcji w domu. Jest to pewnego rodzaju gwarancją, gdyż jedzenie przyjeżdża do klienta zapakowane próżniowo i całe opakowanie można łatwo zdezynfekować w razie obaw. Jednocześnie zobligowaliśmy pracowników do zwiększonej kontroli własnego stanu zdrowia, a także częstszej dezynfekcji newralgicznych miejsc w samym lokalu - mówi Łukasz Bystranowski, Raban Asian Food.

Kuchnia tradycyjna



Miłośnicy tradycyjnych, polskich obiadów mogą skorzystać m.in. z oferty gdyńskiej Borowej Ciotki, oferującej tradycyjną kuchnię kaszubską (dowozy w obrębie Gdyni Wzgórza św. Maksymiliana, Orłowa, Redłowa, Małego Kacku, Witomina i centrum). Miłośników pierogów powinna zadowolić oferta pierogarni Pierożek lub Starej Pierogarni. Nad systemem dowozów pracuje też Mandu (restauracja wprowadziła prawie wszystkie pierogi do oferty Uber Eats i testuje dowozy - zamówienia można składać telefonicznie, prosi się o płatność tylko kartami płatniczymi).

- Oczywiście, że oferujemy dowóz jedzenia. W obecnej sytuacji sugerujemy skorzystać z płatności bezgotówkowej lub przez internet. Przypominamy, że posiłki poddane obróbce cieplnej są bezpieczne - przypomina obsługa restauracji Lawenda.
W Gdańsku domowe obiady możemy zamówić też z Baru Turystycznego, Bistro Barbik lub Jadalni pod Zielonym Smokiem. Familia Bistro dowozić będzie dania tradycyjnej kuchni wileńskiej/wschodnioeuropejskiej.

Uwaga! Większość restauracji realizuje dowozy za pomocą portali internetowych (pyszne.pl, pizzaportal.pl) lub aplikacji takich jak Wolt, Uber Eats czy Glovo.

Wege i kuchnie świata



Wśród restauracji oferujących dowóz duży wybór mają miłośnicy kuchni azjatyckiej, a w szczególności sushi.

- Nasza restauracja specjalizuje się w dostarczaniu sushi do mieszkań oraz firm. Z racji małej ilości miejsca w tym punkcie jest to główna cześć naszej działalności - tłumaczy Marcin Warda, MaMi Sushi. - Liczba dowozów faktycznie trochę wzrosła. Warto dodać, że restauracje sushi to jedne z bardziej sterylnych miejsc w gastronomi, co jest związane m.in. z procesem przygotowywania surowej ryby, tak aby pozbyć się ewentualnych bakterii.

Restauracje wprowadzają specjalne środki bezpieczeństwa


Sushi zamówimy też z New Kansai Sushi, Hashi Sushi, Nabogato Sushi Bar czy Tokyo Sushi. Dania kuchni azjatyckiej z dowozem oferuje m.in. Haos (dowozy na terenie Gdyni), Lolo Thaijolo, Restauracja Chińska Yang Guang, Thai Thai.

Nie tylko gotowe dania, ale też świeże warzywa i owoce będziemy mogli zamówić z dostawą do domu. Nie tylko gotowe dania, ale też świeże warzywa i owoce będziemy mogli zamówić z dostawą do domu.
Kuchnię włoską z dowozem oferuje m.in. Mąka i Kawa, Pizzeria Ósemka, Monte Verdi Ristorante Pizzeria, Monte Carlo Pizza i Wino. Smaki meksyku zamówimy np. z Pinaty czy Tako Mexico, a smakowite burgery z dowozem polecają Carmnik KantynaSurfburger. Maverick oferuje posiłki na wynos zamawiane bezpośrednio lub przez portal pyszne.pl, dostaniemy tam m.in. lunche i obiady w jednej dostawie.

- Uwzględniając obecne okoliczności i wydarzenia, szanując i popierając wasze decyzje mające na celu ochronę was i Waszych bliskich, Słony wprowadza możliwość zamawiania dań na wynos. Wszyscy nasi restauratorzy przygotowani są do wydawania dań z odbiorem osobistym. Dodatkowo Ramen & Sushi by Mitsuro, Sexy Bull, Delifish + grill MEAT i GWAR Bistro korzystają z dowozów za pośrednictwem Pyszne.pl, Uber Eats i Wolta. Pracujemy nad możliwością rozszerzenia tej oferty. Liczymy na waszą wyrozumiałość, sytuacja jest dla wszystkich nowa i niespodziewana. Działamy z maksymalnym zachowaniem warunków bezpieczeństwa i ochrony - napisał na swojej stronie facebookowej Słony Spichlerz.
Tymczasem sopocki White Marlin pracuje nad wprowadzeniem oferty całodniowego cateringu, a Sztuczka Bistro oferuje dania na wynos z odbiorem osobistym.

Premier: nie ma mowy o zamykaniu sklepów spożywczych


Na uruchomienie dowozów (w promieniu 6 km) zdecydowała się też wegańska restauracja House of Seitan. Weganie mogą też skorzystać z oferty Falovca.

Owoce i warzywa do domu



Ciekawą ofertę przygotowuje dostawca warzyw i owoców Lilu Fruits. Dotychczas firma zaopatrywała jedynie restauracje, teraz chce wyjść do klientów detalicznych i w wybrane dni dostarczać owoce i warzywa z dostawą do domu. Zamówienia będą przyjmowane za pomocą specjalnej aplikacji, minimalna wartość zamówienia będzie wynosiła 100 zł, a powyżej 150 zł firma zaoferuje darmowy dowóz.

Miejsca

Opinie (132) ponad 10 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    Opcja No-contact delivery (6)

    W apkach do zamawiania żarcia jest już opcja dostawy bez kontaktu z kurierem. Np w Wolt. Odpowiednią opcję zaznaczamy w aplikacji a jedzenie będzie zostawione przed drzwiami

    • 3 11

    • Przy płatności online. A jak płacą gotówką? Chciałbyś być dostawcą?

      • 0 0

    • Kurier

      Klient i tak otwiera dzwi jak dawniej. Pracuję jako dostawca pożywienia i wiem jak to wygląda na codzień.

      • 0 0

    • Kurier

      Wcale Tak NIE jest. Klient i tak otwiera dzwi jak dawniej. Pracuję jako dostawca pożywienia i wiem jak to wygląda na codzień. Pozdrawiam

      • 0 0

    • (1)

      I kurier też nie dotyka tego opakowania?

      • 4 1

      • Na każdym kroku rękawiczki

        niby, po prostu minimalizowanie ryzyka

        • 0 0

    • To lepiej nie zamawiaj i nie siej fermentu.

      W sklepie dostawca tez dotknie opakowania,również pakowacz,logistyka itp.Po prostu trzeba być ostrożnym a nie siać ferment strachu i szału końca świata.Trzeba być rozsądnym i ostrożnym i żyć wg tego co proponują władze a wymyślać bzdury.Wirus to nie jedyny problem,konsekwencją jego jest olbrzymi wpływ na gospodarkę a w długim okresie wszystko i tak kreci się wokół kasy na całym świecie.

      • 6 1

  • Opinia wyróżniona

    Rozwiazanie (11)

    Wystarczy posiłek dostarczony włożyć do piekarnika na min 10 min, w którym panuje temp. min 60 stopni. Taka kwarantanna dostarczonego posiłku wraz z opakowaniem zabija wszystko co było żywe wewnątrz.
    Nie ma za co

    • 21 25

    • ten wirus ginie dopiero w kilkuset stopniach i to po kilkunastu minutach

      • 0 0

    • Tylko pizza z dowozem (1)

      ... wsadzasz do pieca na 200 i wybije wszystko

      • 3 1

      • proponuję zrobić pyrolizę, wtedy szanse na zabicie bakterii i wirusów wzrosną haha

        • 3 0

    • Z tacka ze styropianu najlepiej wsadzic

      • 1 0

    • Wolt super aplikacja polecam i w Gdyni i w Gdańsku

      • 2 2

    • Mikrofala da rade.

      • 0 1

    • Bzdura

      Chińczycy poinformowali, ze nie ginie nawet w 95 C

      • 4 3

    • trzeba odkazić procentami

      • 3 0

    • to jest pasteryzacja ,nie zabija bakteri i wirusow ,prosze

      • 5 1

    • Bzdura...

      To co napisałeś to pasteryzacja, a ona nie niszczy form przetrwalnikowych ani większości wirusów... tylko drobnoustroje np. bakterie.

      Pewnie chodzi Ci o sterylizację, a do tego potrzeba już temperatury powyżej 100 stopni Celsiusza.

      • 13 3

    • styropianik ci się stopi na kartofelki i sushi.

      • 18 5

  • Ludzie

    Skąd wiecie czy tego żarcia nie robi ktoś chory ? Kichający, zaskarżony ... Warto ryzykować ????

    • 0 0

  • K8 (1)

    Nie ma chętnych do pracy kierowcy do dostarczania jedzenia. Nie dziwię się, to teraz praca podwyższonego ryzyka.

    • 5 0

    • Kurier

      Ja jerzdze normalnie. Z czegoś muszę rachunki opłacić.

      • 0 0

  • Jestem dostawcą (1)

    Wczoraj biegałem w deszczu , spotykałem wielu ludzi z wieloma jeździłem w windach. Ryzykuje bardzo dużo , przy małej ilości napiwków nie zarabiam za wiele. Czas odpuścić i zostać w domu.

    • 8 0

    • Kurier

      Ja też jestem dostawcą i mam duży kontakt bezpośredni z ludźmi gdy mnie ktoś zarazi to i ja nieświadomie innych będę zarażać. Ale premier wie lepiej przecież. Pracodawca nie da ci wolnego bo to kasa dla niego A sam nie będzie jeździł wiadomo jak JEST.

      • 3 0

  • Sopot Stacja 33 dowozi

    Stacja 33 w Sopocie dowozi pizze salatki makarony oraz napoje

    • 0 2

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Ja podziękuję

    Gorzej jak Wam ktoś do kubełka nakicha

    • 1 1

  • no faktycznie, genialny pomysł (3)

    lecę pędzę dzwonić po sałatkę na którą w trakcie przygotowywania nakasłało bóg wie ile osób, niech mi ją dowiezie zakatarzony kurier przed minutą gadający z ludźmi z kwarantanną

    Czy wyście na głowy poupadali? Siedzieć w chałupie, jeść zmagazynowany makaron i zużywać zmagazynowany papier toaletowy, a nie po knajpach wydzwaniać!

    • 94 12

    • Święte słowa

      Moj syn pracuje jako dostawca a w domu żona w ciąży.

      • 1 1

    • na makaron też nakasłali (1)

      • 9 2

      • a w ryżu z Chin czyha koronaświrus!

        • 3 1

  • Jak mi zakażony kucharz, pakowacz, dowożący dotknie nakicha

    Itp na moje jedzenie - to kuswa mnie zarazi! Powaliło was?!?

    • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane