• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: pomysł na krewetki

Kamil Sadkowski
25 sierpnia 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Na zdjęciu: sałatka z krewetkami. Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Na zdjęciu: sałatka z krewetkami.

Czas, jaki spędzamy w kuchni, nie powinien być udręką. Dla wielu z was to konieczność, a można przecież robić rzeczy pyszne w bardzo krótkim czasie. To właśnie argument "braku czasu" często pada podczas warsztatów kulinarnych. Dlatego szybkie akcje też są efektowne, o czym się zaraz przekonacie w moim kulinarnym cyklu "Gastrobanda".



Gdzie zjeść w Trójmieście - wszystko o lokalach



Produkty bez problemu dostaniecie w większości dobrze zaopatrzonych sklepów. Lista zakupowa dla koneserów nietuzinkowych smaków nie będzie kłopotliwa.

Czy jadasz owoce morza?

Potrzebne będą:

  • szaszłyki drewniane (dwie sztuki);
  • kilka krewetek rozmiar 16/20 lub mniejsze 30/40 (surowa obrana lub w pancerzu);
  • 1 łyżka oliwy;
  • pół łyżeczki płatków chili;
  • szczypta kurkumy;
  • jedna łyżka miodu;
  • jedna pomarańcza;
  • jeden ogórek gruntowy;
  • trzy rzodkiewki;
  • dwie cukinie baby;
  • kilka pomidorków cherry;
  • pół garści kiełków słonecznika;
  • listki mięty;
  • łyżka soku z cytryny;
  • pół kubka jogurtu naturalnego;
  • awokado;
  • sól i pieprz.

  • Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Na zdjęciu: potrzebne składniki.
  • Oczyszczamy krewetki.
  • Krewetki nabijamy na szaszłyki.
  • Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy z miodem, kurkumą i chili, delikatnie gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (będzie potrzebny do posmarowania krewetek podczas smażenia i jako dresing do sałaty).
  • Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy z miodem, kurkumą i chili, delikatnie gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (będzie potrzebny do posmarowania krewetek podczas smażenia i jako dresing do sałaty).
  • Pomidory kroimy na połówki, ogórka w kostkę, cukinię w plastry obieraczką do warzyw.
  • Pomidory kroimy na połówki, ogórka w kostkę, cukinię w plastry obieraczką do warzyw.
  • Mieszamy delikatnie warzywa z kiełkami i poszarpanymi listkami mięty.
  • Awokado obieramy i miksujemy z sokiem cytryny i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zabieramy się zatem za przygotowanie. Krewetki oczyszczamy (zdejmujemy pancerz i nacinamy delikatnie na grzbiecie, wyjmujemy układ pokarmowy na górze i krwionośny na dole) i nabijamy na szaszłyki.

Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy z miodem, kurkumą i chili, delikatnie gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (będzie potrzebny do posmarowania krewetek podczas smażenia i jako dresing do sałaty). Pomidory kroimy na połówki, ogórka w kostkę, cukinię w plastry obieraczką do warzyw.

Kursy kulinarne w Trójmieście


Mieszamy delikatnie warzywa z kiełkami i poszarpanymi listkami mięty. Awokado obieramy i miksujemy z sokiem cytryny i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krewetki smażymy lub grillujemy z dwóch stron, smarujemy delikatnie dresingiem, warzywa mieszamy z pozostałą ilością. Na talerzu rozkładamy mus z awokado, sałatę i na górę układamy krewetki.

  • Krewetki smażymy lub grillujemy z dwóch stron, smarujemy delikatnie dresingiem, warzywa mieszamy z pozostałą ilością.
  • Na talerzu rozkładamy mus z awokado, sałatę i na górę układamy krewetki.
  • Na talerzu rozkładamy mus z awokado, sałatę i na górę układamy krewetki.
  • Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite.
Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Do tego idealnie dopasowane wino przez łobuza ze świata wina i rozkoszujemy się każdą chwilą. Piotr ZastróżnyFestusa zaproponował trzy trunki. La Tordera Prosecco Treviso Saomi Brut Prosecco Włochy (49 zł), Oro de Castilla Sauvignon Blanc Rueda Hiszpania 2019 (49 zł) oraz Terras Gauda O Rosal Rias Baixas Hiszpania 2019(99 zł).

Mamy już wszystko, co do szczęścia potrzeba, zatem nie pozostaje nic więcej, jak życzyć wam przepysznych chwil z bliskimi. Wierzę mocno, że dobrze mieszacie w garach. Chyba, że stawiacie pierwsze kroki to pamiętajcie, że wyobraźnia i dobry produkt zawsze się obronią.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

  • Festus Gdańsk, Kołobrzeska 41C

Opinie (31) 10 zablokowanych

  • heh (12)

    usuwanie układu krwionośnego krewetki ... dobre. Zabrakło najwazniejszej informacji. Ile owe krewetki pozbawione układu krwionośnego smażyc lub grillować :)

    • 18 3

    • (3)

      Do czasu, aż się przyrumienią, to dość oczywiste.
      Możesz też zjeść surowe, jak masz zaufanego sprzedawcę, i do wszystkiego potrzebujesz dokładną instrukcję

      • 5 9

      • (2)

        zaufany sprzedawca - pomyliło ci się Marian. W Trójmiescie nie ma zaufanych sprzedawców krewetek bo to nie targ rybny w Honkongu. Zaufany sprzedawca w Lidlu? czy w Teco? Krewetki kiedy sie zarumienia sa juz twarde o konsystencji podeszwy

        • 18 2

        • (1)

          Zygmunt ale nudne masz życie jak kupujesz produkty online.

          • 0 8

          • yyyyy? spróbuj jeszcze raz tym razem po polsku

            • 5 0

    • (6)

      Oczywiście informacji ile pestek jest w ogórku. Garść ma każdy inną, jeden jak bochenek chleba, a kobiety mają jak mozarella. Jak tu gotować? :)

      • 1 3

      • (2)

        mozzarella tez jest różnych rozmiarów...i co teraz.....

        • 2 1

        • tak samo jak dłonie kobiet :)

          • 1 1

        • to fakt sa rózne rozmiary mozarelli. ale... w tym przepisie brak jest mozarelli!

          • 0 0

      • (2)

        ogórki mają pestki? to pewne nowum.

        • 0 3

        • (1)

          Pokaż mi ogórka bez pestek. Może jakiś wybryk się zdarzy, ale ogórki mają pestki.

          • 3 0

          • detal

            ogórki mają nasiona a nie pestki

            • 0 0

    • Zawsze krócej niż chciałbyś

      • 3 1

  • Ale to świetnie wygląda (3)

    Krewetki kocham w każdej postaci i ilości, choć najbardziej grillowane. Ja bym jeszcze dodała do tego świeżutką bagietkę, żeby nic sosiku nie zmarnować :)

    • 13 12

    • A ja parówków z biedronki i keczupu.

      • 11 0

    • Ola nigdy nie marnuj nawet kropelki sosiku !

      • 8 3

    • A ta bagietusia z masełkiem, czy bez?

      • 3 1

  • szaszłyki drewniane (1)

    A co z nimi? Bo kupiłem i zostały

    • 16 0

    • czyścisz sobie nimi zęby, następnie palisz w piecu. Nic się nie zmarnuje

      • 9 0

  • Kamila pyszny pomysł?

    Ciemną stronę w Tobie wyczuwam

    • 6 0

  • 16x proste historie

    • 4 0

  • nie ma czegoś takiego (1)

    jak "owoce morza". Owoce rosną na drzewach i krzewach. To co proponujecie tu do zjedzenia, to zwierzęta morskie. Nazywajmy po imieniu...

    • 6 9

    • XD

      XD

      • 4 1

  • Hmm (1)

    Za dużo smaków. Krewetki są tak delikatne, że nie znoszą dużej ilości dodatków.

    • 10 4

    • Szczególnie ta mrożona padlina jest strasznie delikatna

      Za którą u nas płaci się takie pieniądze

      • 4 0

  • Super przepis, uwielbiam krewety. Szkoda że u nas nie są tak dostępne i tanie jak na południu Europy.

    • 5 2

  • Zbyt duza ilość składników

    Jeśli coś ma być proste to składniki do wykonania nie powinny zajmować pół stołu. Włoska kuchnia jest tego najlepszym przykładem wszystko jest pyszne a im mniej składników tym lepiej.

    • 9 0

  • (1)

    Jak krewetki są świeże i dobrze oczyszczone to dać na patelnię razem z masełkiem z czosnkiem i tyle wystarczy. Nie ma w tym nic skomplikowanego.

    • 7 0

    • Z masłem*

      • 0 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane