- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (121 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
Gastrobanda: pomysł na krewetki
Czas, jaki spędzamy w kuchni, nie powinien być udręką. Dla wielu z was to konieczność, a można przecież robić rzeczy pyszne w bardzo krótkim czasie. To właśnie argument "braku czasu" często pada podczas warsztatów kulinarnych. Dlatego szybkie akcje też są efektowne, o czym się zaraz przekonacie w moim kulinarnym cyklu "Gastrobanda".
Gdzie zjeść w Trójmieście - wszystko o lokalach
Produkty bez problemu dostaniecie w większości dobrze zaopatrzonych sklepów. Lista zakupowa dla koneserów nietuzinkowych smaków nie będzie kłopotliwa.
Potrzebne będą:
- szaszłyki drewniane (dwie sztuki);
- kilka krewetek rozmiar 16/20 lub mniejsze 30/40 (surowa obrana lub w pancerzu);
- 1 łyżka oliwy;
- pół łyżeczki płatków chili;
- szczypta kurkumy;
- jedna łyżka miodu;
- jedna pomarańcza;
- jeden ogórek gruntowy;
- trzy rzodkiewki;
- dwie cukinie baby;
- kilka pomidorków cherry;
- pół garści kiełków słonecznika;
- listki mięty;
- łyżka soku z cytryny;
- pół kubka jogurtu naturalnego;
- awokado;
- sól i pieprz.
Zabieramy się zatem za przygotowanie. Krewetki oczyszczamy (zdejmujemy pancerz i nacinamy delikatnie na grzbiecie, wyjmujemy układ pokarmowy na górze i krwionośny na dole) i nabijamy na szaszłyki.
Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy z miodem, kurkumą i chili, delikatnie gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (będzie potrzebny do posmarowania krewetek podczas smażenia i jako dresing do sałaty). Pomidory kroimy na połówki, ogórka w kostkę, cukinię w plastry obieraczką do warzyw.
Kursy kulinarne w Trójmieście
Mieszamy delikatnie warzywa z kiełkami i poszarpanymi listkami mięty. Awokado obieramy i miksujemy z sokiem cytryny i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krewetki smażymy lub grillujemy z dwóch stron, smarujemy delikatnie dresingiem, warzywa mieszamy z pozostałą ilością. Na talerzu rozkładamy mus z awokado, sałatę i na górę układamy krewetki.
Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Do tego idealnie dopasowane wino przez łobuza ze świata wina i rozkoszujemy się każdą chwilą. Piotr Zastróżny z Festusa zaproponował trzy trunki. La Tordera Prosecco Treviso Saomi Brut Prosecco Włochy (49 zł), Oro de Castilla Sauvignon Blanc Rueda Hiszpania 2019 (49 zł) oraz Terras Gauda O Rosal Rias Baixas Hiszpania 2019(99 zł).
Mamy już wszystko, co do szczęścia potrzeba, zatem nie pozostaje nic więcej, jak życzyć wam przepysznych chwil z bliskimi. Wierzę mocno, że dobrze mieszacie w garach. Chyba, że stawiacie pierwsze kroki to pamiętajcie, że wyobraźnia i dobry produkt zawsze się obronią.
O autorze
Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.
Miejsca
-
K5 - Akademia Kulinarna Gdynia, Kaczewska 24
Miejsca
Opinie (31) 10 zablokowanych
-
2020-08-25 07:11
heh (12)
usuwanie układu krwionośnego krewetki ... dobre. Zabrakło najwazniejszej informacji. Ile owe krewetki pozbawione układu krwionośnego smażyc lub grillować :)
- 18 3
-
2020-08-25 07:22
(3)
Do czasu, aż się przyrumienią, to dość oczywiste.
Możesz też zjeść surowe, jak masz zaufanego sprzedawcę, i do wszystkiego potrzebujesz dokładną instrukcję- 5 9
-
2020-08-25 08:54
(2)
zaufany sprzedawca - pomyliło ci się Marian. W Trójmiescie nie ma zaufanych sprzedawców krewetek bo to nie targ rybny w Honkongu. Zaufany sprzedawca w Lidlu? czy w Teco? Krewetki kiedy sie zarumienia sa juz twarde o konsystencji podeszwy
- 18 2
-
2020-08-25 10:12
(1)
Zygmunt ale nudne masz życie jak kupujesz produkty online.
- 0 8
-
2020-08-25 10:28
yyyyy? spróbuj jeszcze raz tym razem po polsku
- 5 0
-
2020-08-25 07:54
(6)
Oczywiście informacji ile pestek jest w ogórku. Garść ma każdy inną, jeden jak bochenek chleba, a kobiety mają jak mozarella. Jak tu gotować? :)
- 1 3
-
2020-08-25 08:14
(2)
mozzarella tez jest różnych rozmiarów...i co teraz.....
- 2 1
-
2020-08-25 08:24
tak samo jak dłonie kobiet :)
- 1 1
-
2020-08-25 08:56
to fakt sa rózne rozmiary mozarelli. ale... w tym przepisie brak jest mozarelli!
- 0 0
-
2020-08-25 08:55
(2)
ogórki mają pestki? to pewne nowum.
- 0 3
-
2020-08-25 10:15
(1)
Pokaż mi ogórka bez pestek. Może jakiś wybryk się zdarzy, ale ogórki mają pestki.
- 3 0
-
2020-08-26 11:00
detal
ogórki mają nasiona a nie pestki
- 0 0
-
2020-08-25 08:18
Zawsze krócej niż chciałbyś
- 3 1
-
2020-08-25 08:41
Ale to świetnie wygląda (3)
Krewetki kocham w każdej postaci i ilości, choć najbardziej grillowane. Ja bym jeszcze dodała do tego świeżutką bagietkę, żeby nic sosiku nie zmarnować :)
- 13 12
-
2020-08-25 09:08
A ja parówków z biedronki i keczupu.
- 11 0
-
2020-08-25 10:16
Ola nigdy nie marnuj nawet kropelki sosiku !
- 8 3
-
2020-08-25 18:32
A ta bagietusia z masełkiem, czy bez?
- 3 1
-
2020-08-25 09:16
szaszłyki drewniane (1)
A co z nimi? Bo kupiłem i zostały
- 16 0
-
2020-08-25 12:26
czyścisz sobie nimi zęby, następnie palisz w piecu. Nic się nie zmarnuje
- 9 0
-
2020-08-25 10:29
Kamila pyszny pomysł?
Ciemną stronę w Tobie wyczuwam
- 6 0
-
2020-08-25 11:58
16x proste historie
- 4 0
-
2020-08-25 12:03
nie ma czegoś takiego (1)
jak "owoce morza". Owoce rosną na drzewach i krzewach. To co proponujecie tu do zjedzenia, to zwierzęta morskie. Nazywajmy po imieniu...
- 6 9
-
2020-08-25 12:09
XD
XD
- 4 1
-
2020-08-25 17:36
Hmm (1)
Za dużo smaków. Krewetki są tak delikatne, że nie znoszą dużej ilości dodatków.
- 10 4
-
2020-08-25 19:20
Szczególnie ta mrożona padlina jest strasznie delikatna
Za którą u nas płaci się takie pieniądze
- 4 0
-
2020-08-25 18:34
Super przepis, uwielbiam krewety. Szkoda że u nas nie są tak dostępne i tanie jak na południu Europy.
- 5 2
-
2020-08-26 11:23
Zbyt duza ilość składników
Jeśli coś ma być proste to składniki do wykonania nie powinny zajmować pół stołu. Włoska kuchnia jest tego najlepszym przykładem wszystko jest pyszne a im mniej składników tym lepiej.
- 9 0
-
2020-08-26 17:31
(1)
Jak krewetki są świeże i dobrze oczyszczone to dać na patelnię razem z masełkiem z czosnkiem i tyle wystarczy. Nie ma w tym nic skomplikowanego.
- 7 0
-
2020-08-26 23:11
Z masłem*
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.