- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (61 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (95 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Gastrobanda: pomysł na krewetki
Czas, jaki spędzamy w kuchni, nie powinien być udręką. Dla wielu z was to konieczność, a można przecież robić rzeczy pyszne w bardzo krótkim czasie. To właśnie argument "braku czasu" często pada podczas warsztatów kulinarnych. Dlatego szybkie akcje też są efektowne, o czym się zaraz przekonacie w moim kulinarnym cyklu "Gastrobanda".
Gdzie zjeść w Trójmieście - wszystko o lokalach
Produkty bez problemu dostaniecie w większości dobrze zaopatrzonych sklepów. Lista zakupowa dla koneserów nietuzinkowych smaków nie będzie kłopotliwa.
Potrzebne będą:
- szaszłyki drewniane (dwie sztuki);
- kilka krewetek rozmiar 16/20 lub mniejsze 30/40 (surowa obrana lub w pancerzu);
- 1 łyżka oliwy;
- pół łyżeczki płatków chili;
- szczypta kurkumy;
- jedna łyżka miodu;
- jedna pomarańcza;
- jeden ogórek gruntowy;
- trzy rzodkiewki;
- dwie cukinie baby;
- kilka pomidorków cherry;
- pół garści kiełków słonecznika;
- listki mięty;
- łyżka soku z cytryny;
- pół kubka jogurtu naturalnego;
- awokado;
- sól i pieprz.
Zabieramy się zatem za przygotowanie. Krewetki oczyszczamy (zdejmujemy pancerz i nacinamy delikatnie na grzbiecie, wyjmujemy układ pokarmowy na górze i krwionośny na dole) i nabijamy na szaszłyki.
Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy z miodem, kurkumą i chili, delikatnie gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (będzie potrzebny do posmarowania krewetek podczas smażenia i jako dresing do sałaty). Pomidory kroimy na połówki, ogórka w kostkę, cukinię w plastry obieraczką do warzyw.
Kursy kulinarne w Trójmieście
Mieszamy delikatnie warzywa z kiełkami i poszarpanymi listkami mięty. Awokado obieramy i miksujemy z sokiem cytryny i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krewetki smażymy lub grillujemy z dwóch stron, smarujemy delikatnie dresingiem, warzywa mieszamy z pozostałą ilością. Na talerzu rozkładamy mus z awokado, sałatę i na górę układamy krewetki.
Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Do tego idealnie dopasowane wino przez łobuza ze świata wina i rozkoszujemy się każdą chwilą. Piotr Zastróżny z Festusa zaproponował trzy trunki. La Tordera Prosecco Treviso Saomi Brut Prosecco Włochy (49 zł), Oro de Castilla Sauvignon Blanc Rueda Hiszpania 2019 (49 zł) oraz Terras Gauda O Rosal Rias Baixas Hiszpania 2019(99 zł).
Mamy już wszystko, co do szczęścia potrzeba, zatem nie pozostaje nic więcej, jak życzyć wam przepysznych chwil z bliskimi. Wierzę mocno, że dobrze mieszacie w garach. Chyba, że stawiacie pierwsze kroki to pamiętajcie, że wyobraźnia i dobry produkt zawsze się obronią.
O autorze
Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.
Miejsca
-
K5 - Akademia Kulinarna Gdynia, Kaczewska 24
Miejsca
Opinie (31) 10 zablokowanych
-
2020-08-27 12:19
Czy jadasz owoce morza? - Nie, bo są drogie.
Pewnie smaczne. ale co to za szybki przepis, który składa się z kilkunastu składników (z których za niektórymi jak kiełki słonecznika, cukinia baby i płatki chilli trzeba się nabiegać) oraz kilku etapów obróbki (czyszczenie, gotowanie, smażenie). I kto się naje taką porcją?
Podajcie przepis za 30zł z przygotowaniem do 20 min. Znajdziecie zainteresowanych odbiorców.- 3 0
-
2020-08-30 16:25
Może i przygotowanie szybkie, ale zakup dobrych składników pół dnia zajmie;)
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.