• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: pomysł na krewetki

Kamil Sadkowski
25 sierpnia 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Na zdjęciu: sałatka z krewetkami. Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Na zdjęciu: sałatka z krewetkami.

Czas, jaki spędzamy w kuchni, nie powinien być udręką. Dla wielu z was to konieczność, a można przecież robić rzeczy pyszne w bardzo krótkim czasie. To właśnie argument "braku czasu" często pada podczas warsztatów kulinarnych. Dlatego szybkie akcje też są efektowne, o czym się zaraz przekonacie w moim kulinarnym cyklu "Gastrobanda".



Gdzie zjeść w Trójmieście - wszystko o lokalach



Produkty bez problemu dostaniecie w większości dobrze zaopatrzonych sklepów. Lista zakupowa dla koneserów nietuzinkowych smaków nie będzie kłopotliwa.

Czy jadasz owoce morza?

Potrzebne będą:

  • szaszłyki drewniane (dwie sztuki);
  • kilka krewetek rozmiar 16/20 lub mniejsze 30/40 (surowa obrana lub w pancerzu);
  • 1 łyżka oliwy;
  • pół łyżeczki płatków chili;
  • szczypta kurkumy;
  • jedna łyżka miodu;
  • jedna pomarańcza;
  • jeden ogórek gruntowy;
  • trzy rzodkiewki;
  • dwie cukinie baby;
  • kilka pomidorków cherry;
  • pół garści kiełków słonecznika;
  • listki mięty;
  • łyżka soku z cytryny;
  • pół kubka jogurtu naturalnego;
  • awokado;
  • sól i pieprz.

  • Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Na zdjęciu: potrzebne składniki.
  • Oczyszczamy krewetki.
  • Krewetki nabijamy na szaszłyki.
  • Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy z miodem, kurkumą i chili, delikatnie gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (będzie potrzebny do posmarowania krewetek podczas smażenia i jako dresing do sałaty).
  • Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy z miodem, kurkumą i chili, delikatnie gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (będzie potrzebny do posmarowania krewetek podczas smażenia i jako dresing do sałaty).
  • Pomidory kroimy na połówki, ogórka w kostkę, cukinię w plastry obieraczką do warzyw.
  • Pomidory kroimy na połówki, ogórka w kostkę, cukinię w plastry obieraczką do warzyw.
  • Mieszamy delikatnie warzywa z kiełkami i poszarpanymi listkami mięty.
  • Awokado obieramy i miksujemy z sokiem cytryny i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zabieramy się zatem za przygotowanie. Krewetki oczyszczamy (zdejmujemy pancerz i nacinamy delikatnie na grzbiecie, wyjmujemy układ pokarmowy na górze i krwionośny na dole) i nabijamy na szaszłyki.

Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy z miodem, kurkumą i chili, delikatnie gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (będzie potrzebny do posmarowania krewetek podczas smażenia i jako dresing do sałaty). Pomidory kroimy na połówki, ogórka w kostkę, cukinię w plastry obieraczką do warzyw.

Kursy kulinarne w Trójmieście


Mieszamy delikatnie warzywa z kiełkami i poszarpanymi listkami mięty. Awokado obieramy i miksujemy z sokiem cytryny i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krewetki smażymy lub grillujemy z dwóch stron, smarujemy delikatnie dresingiem, warzywa mieszamy z pozostałą ilością. Na talerzu rozkładamy mus z awokado, sałatę i na górę układamy krewetki.

  • Krewetki smażymy lub grillujemy z dwóch stron, smarujemy delikatnie dresingiem, warzywa mieszamy z pozostałą ilością.
  • Na talerzu rozkładamy mus z awokado, sałatę i na górę układamy krewetki.
  • Na talerzu rozkładamy mus z awokado, sałatę i na górę układamy krewetki.
  • Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite.
Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Do tego idealnie dopasowane wino przez łobuza ze świata wina i rozkoszujemy się każdą chwilą. Piotr ZastróżnyFestusa zaproponował trzy trunki. La Tordera Prosecco Treviso Saomi Brut Prosecco Włochy (49 zł), Oro de Castilla Sauvignon Blanc Rueda Hiszpania 2019 (49 zł) oraz Terras Gauda O Rosal Rias Baixas Hiszpania 2019(99 zł).

Mamy już wszystko, co do szczęścia potrzeba, zatem nie pozostaje nic więcej, jak życzyć wam przepysznych chwil z bliskimi. Wierzę mocno, że dobrze mieszacie w garach. Chyba, że stawiacie pierwsze kroki to pamiętajcie, że wyobraźnia i dobry produkt zawsze się obronią.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

  • Festus Gdańsk, Kołobrzeska 41C

Opinie (31) 10 zablokowanych

  • Czy jadasz owoce morza? - Nie, bo są drogie.

    Pewnie smaczne. ale co to za szybki przepis, który składa się z kilkunastu składników (z których za niektórymi jak kiełki słonecznika, cukinia baby i płatki chilli trzeba się nabiegać) oraz kilku etapów obróbki (czyszczenie, gotowanie, smażenie). I kto się naje taką porcją?

    Podajcie przepis za 30zł z przygotowaniem do 20 min. Znajdziecie zainteresowanych odbiorców.

    • 3 0

  • Może i przygotowanie szybkie, ale zakup dobrych składników pół dnia zajmie;)

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane