- 1 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (13 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Restauracja po rewolucji Magdy Gessler na sprzedaż
Magda Gessler od kilkunastu lat jeździ po kraju i próbuje ratować upadające biznesy. Często jej wizyty kończą się sukcesem: restauracje nie tylko przechodzą metamorfozę, ale też zdobywają rozgłos, co przekłada się na zainteresowanie gości. Niestety bywa i tak, że nawet kulinarna ekspertka z TVN nie jest w stanie wiele zdziałać i choć lokal kończy rewolucję pomyślnie, to po czasie i tak się zamyka albo zmienia właścicieli. Trattoria Melone Rosa na Morenie przy ul. Warneńskiej, która rok temu "wystąpiła" w "Kuchennych rewolucjach", została właśnie wystawiona na sprzedaż.
- "Kuchenne rewolucje": przepis na sukces, choć nie dla każdego
-
Rewolucja na Morenie udana, ale lokal i tak na sprzedaż
- Restauracja po "Kuchennych rewolucjach" Magdy Gessler na sprzedaż
"Kuchenne rewolucje": przepis na sukces, choć nie dla każdego
Przez wiele edycji niemal wszystkie rewolucje kończyły się powodzeniem - dziś już nie jest to takie proste. Program, mimo zadowalającej popularności, niektórym widzom się po prostu przejadł. Wizyta Magdy Gessler nadal przyciąga zainteresowanie mediów i okolicznych mieszkańców, ale nie zawsze gwarantuje, że lokal w kolejnych miesiącach będzie oblegany. To tak już nie działa.
Część rewolucji, które Gessler przeprowadziła w Trójmieście i okolicach okazała się strzałem w dziesiątkę. Wystarczy wspomnieć o takich miejscach, jak Restauracja Panorama, Schabowy Raz czy Tabun - działają do dziś i mają się świetnie. Tego samego nie można jednak powiedzieć o restauracjach Czardasz i Pod Cielakiem. Obydwie już nie istnieją.
Restauracja Czardasz ogłasza zamknięcie po ponad 50 latach
Rewolucja na Morenie udana, ale lokal i tak na sprzedaż
W czerwcu 2023 r. Magda Gessler przyjechała na Morenę do niewielkiej restauracji Mio Gastro. Lokal dział dopiero kilka miesięcy i najwidoczniej niemal od razu potrzebował wsparcia.
Według właścicieli Mio Gastro powstało z zamiłowania do dobrego jedzenia. Chcieli stworzyć miejsce, które szczególnie spodoba się tym, którzy lubią dłużej pospać. W karcie oferowali śniadania do godz. 18, a oprócz tego specjały kuchni włoskiej.
W programie wyemitowanym w październiku dowiedzieliśmy się, że Mio Gastro założył 29-letni Wojtek, który zawsze marzył o stworzeniu lokalu z rodzinną atmosferą. Do pomocy zaprosił przyjaciela, 32-letniego Daniela, który wkrótce przejął obowiązki szefa kuchni. Niestety Daniel wcześniej gotował tylko amatorsko, co dało się odczuć. Na początku interes szedł dobrze. Później do lokalu przestali zaglądać klienci i restauracja przez pół dnia świeciła pustkami.
Huczne otwarcie i ciche zamknięcie. Nawet gwiazdy nie pomogły
Po wizycie Magdy Gessler restauracja zmieniła nie tylko nazwę, ale też menu i wystrój. Od teraz nazywała się Trattoria Melone Rosa i specjalizowała się w makaronach, pizzach i daniach kuchni włoskiej.
Niedługo po rewolucji w ramach cyklu "Jemy na mieście" lokal odwiedziła nasza kulinarna recenzentka Agnieszka Haponiuk i wystawiła mu ocenę dobrą.
Jemy na mieście: recenzja Trattoria Melone Rosa po "Kuchennych rewolucjach"
Restauracja po "Kuchennych rewolucjach" Magdy Gessler na sprzedaż
Być może "Kuchenne rewolucje" nie rozwiązały wszystkich problemów, z jakimi mierzyli się właściciele, bo na zamkniętym branżowym forum właśnie ukazała się oferta sprzedaży Trattoria Melone Rosa.
Dowiadujemy się z niej, że za 120 tys. zł (do negocjacji) kupimy "odstąpienie marki wraz z lokalem + know how + domenę lub dostosowanie pod własną markę. Stworzenie strony gratis", a za 140 tys. zł "odstąpienie marki wraz z lokalem + know how lub dostosowanie pod własną markę + marka (nazwa, logotyp, menu) pod wirtualne restauracje". Miesięczny czynsz wynosi 6 700 zł brutto.
Co ciekawe, w opisie oferty nie ma wzmianki o Magdzie Gessler i "Kuchennych rewolucjach", którymi zazwyczaj restauratorzy lubią się chwalić.
Opinie wybrane
-
2024-04-12 14:22
Telewizja to reklama ale nie zawsze wystarcza (2)
" Przez wiele edycji niemal wszystkie rewolucje kończyły się powodzeniem "
Kiedyś oglądałem ten program, czasem poza trójmiastem szukałem lokali po rewolucjach i wiem że bardzo duży odsetek lokali po rewolucjach się zamknęło.
Zdziwiony jestem że po tylu latach ten program ma cały czas oglądalność, która zapewnia mu kolejne edycje.- 123 12
-
2024-04-13 08:28
Bądźmy szczerzy, większość ogląda ten program tylko dla inscenizowanej dramy i rzucania talerzami.
- 19 1
-
2024-04-12 20:24
Może i fajna była ta restauracja
ale przy otwieraniu lokalu warto zwrócić uwagę czy w okolicy nie ma podobnego lokalu.
- 10 0
-
2024-04-13 16:34
Chyba najbardziej udana rewolucja to Marylin ze Straszyna (1)
Od ledwo ciągnącego malutkiego lokalu w pawilonie handlowym do potężnej knajpy ze świetnymi opiniami i ogromnym obłożeniem.
- 38 8
-
2024-04-19 16:53
Była jeszcze "Świnka i rybka" przed Wejherowem i tez padła. Nie zawsze menu pani Gessler odpowiada konsumentom i właścicielom restauracji, o cenach nie wspomnę.
- 0 0
-
2024-04-12 12:22
Program to nie wszystko, choć może pomóc (6)
Trzeba mieć jeszcze dobrego kucharza i załogę. No i pomysł, choć tu kuchnia włoska i pizze powinny się sprawdzić, jak widać - nie wszędzie. A ludzie potrafią ocenić i docenić rzetelną kuchnię. Może kolejni właściciele będą mieć więcej szczęścia
- 157 7
-
2024-04-13 21:27
Przede wszystkim trzeba być uczciwym i robić wszystko na dobrych składnikach w dzisiejszych czasach opinie potrafią zniszczyć wszystko
- 6 0
-
2024-04-13 12:58
wybacz
ale jak widzę tą gruby pasztet, zmieniam stację
- 5 1
-
2024-04-12 14:13
pomysly gessler sa coraz gorsze, wtorne, samo mięcho (1)
- 18 16
-
2024-04-13 16:57
Bo zdecydowana większość tych "restauratorów" to amatorzy, których nie nauczysz w weekend wysublimowanej kuchni, a kaczkę upiec czy schabowego usmażyć nie jest aż tak trudno
- 7 0
-
2024-04-12 13:33
Ci co mają pomysł, kucharza i dobrą załogę...
nie potrzebują tej dziwnej pani i chorego programu.
- 50 4
-
2024-04-12 12:59
Mało to chachmentom pomogła Geslerowa? Niejednego cfaniaka z miodem w uszach wypromowała w tefałenie.
- 16 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.