- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (237 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (49 opinii)
- 3 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Restauracja po rewolucji Magdy Gessler na sprzedaż
Magda Gessler od kilkunastu lat jeździ po kraju i próbuje ratować upadające biznesy. Często jej wizyty kończą się sukcesem: restauracje nie tylko przechodzą metamorfozę, ale też zdobywają rozgłos, co przekłada się na zainteresowanie gości. Niestety bywa i tak, że nawet kulinarna ekspertka z TVN nie jest w stanie wiele zdziałać i choć lokal kończy rewolucję pomyślnie, to po czasie i tak się zamyka albo zmienia właścicieli. Trattoria Melone Rosa na Morenie przy ul. Warneńskiej, która rok temu "wystąpiła" w "Kuchennych rewolucjach", została właśnie wystawiona na sprzedaż.
- "Kuchenne rewolucje": przepis na sukces, choć nie dla każdego
-
Rewolucja na Morenie udana, ale lokal i tak na sprzedaż
- Restauracja po "Kuchennych rewolucjach" Magdy Gessler na sprzedaż
"Kuchenne rewolucje": przepis na sukces, choć nie dla każdego
Przez wiele edycji niemal wszystkie rewolucje kończyły się powodzeniem - dziś już nie jest to takie proste. Program, mimo zadowalającej popularności, niektórym widzom się po prostu przejadł. Wizyta Magdy Gessler nadal przyciąga zainteresowanie mediów i okolicznych mieszkańców, ale nie zawsze gwarantuje, że lokal w kolejnych miesiącach będzie oblegany. To tak już nie działa.
Część rewolucji, które Gessler przeprowadziła w Trójmieście i okolicach okazała się strzałem w dziesiątkę. Wystarczy wspomnieć o takich miejscach, jak Restauracja Panorama, Schabowy Raz czy Tabun - działają do dziś i mają się świetnie. Tego samego nie można jednak powiedzieć o restauracjach Czardasz i Pod Cielakiem. Obydwie już nie istnieją.
Restauracja Czardasz ogłasza zamknięcie po ponad 50 latach
Rewolucja na Morenie udana, ale lokal i tak na sprzedaż
W czerwcu 2023 r. Magda Gessler przyjechała na Morenę do niewielkiej restauracji Mio Gastro. Lokal dział dopiero kilka miesięcy i najwidoczniej niemal od razu potrzebował wsparcia.
Według właścicieli Mio Gastro powstało z zamiłowania do dobrego jedzenia. Chcieli stworzyć miejsce, które szczególnie spodoba się tym, którzy lubią dłużej pospać. W karcie oferowali śniadania do godz. 18, a oprócz tego specjały kuchni włoskiej.
W programie wyemitowanym w październiku dowiedzieliśmy się, że Mio Gastro założył 29-letni Wojtek, który zawsze marzył o stworzeniu lokalu z rodzinną atmosferą. Do pomocy zaprosił przyjaciela, 32-letniego Daniela, który wkrótce przejął obowiązki szefa kuchni. Niestety Daniel wcześniej gotował tylko amatorsko, co dało się odczuć. Na początku interes szedł dobrze. Później do lokalu przestali zaglądać klienci i restauracja przez pół dnia świeciła pustkami.
Huczne otwarcie i ciche zamknięcie. Nawet gwiazdy nie pomogły
Po wizycie Magdy Gessler restauracja zmieniła nie tylko nazwę, ale też menu i wystrój. Od teraz nazywała się Trattoria Melone Rosa i specjalizowała się w makaronach, pizzach i daniach kuchni włoskiej.
Niedługo po rewolucji w ramach cyklu "Jemy na mieście" lokal odwiedziła nasza kulinarna recenzentka Agnieszka Haponiuk i wystawiła mu ocenę dobrą.
Jemy na mieście: recenzja Trattoria Melone Rosa po "Kuchennych rewolucjach"
Restauracja po "Kuchennych rewolucjach" Magdy Gessler na sprzedaż
Być może "Kuchenne rewolucje" nie rozwiązały wszystkich problemów, z jakimi mierzyli się właściciele, bo na zamkniętym branżowym forum właśnie ukazała się oferta sprzedaży Trattoria Melone Rosa.
Dowiadujemy się z niej, że za 120 tys. zł (do negocjacji) kupimy "odstąpienie marki wraz z lokalem + know how + domenę lub dostosowanie pod własną markę. Stworzenie strony gratis", a za 140 tys. zł "odstąpienie marki wraz z lokalem + know how lub dostosowanie pod własną markę + marka (nazwa, logotyp, menu) pod wirtualne restauracje". Miesięczny czynsz wynosi 6 700 zł brutto.
Co ciekawe, w opisie oferty nie ma wzmianki o Magdzie Gessler i "Kuchennych rewolucjach", którymi zazwyczaj restauratorzy lubią się chwalić.
Opinie (155) ponad 20 zablokowanych
-
2024-04-12 14:22
Opinia wyróżniona
Telewizja to reklama ale nie zawsze wystarcza (2)
" Przez wiele edycji niemal wszystkie rewolucje kończyły się powodzeniem "
Kiedyś oglądałem ten program, czasem poza trójmiastem szukałem lokali po rewolucjach i wiem że bardzo duży odsetek lokali po rewolucjach się zamknęło.
Zdziwiony jestem że po tylu latach ten program ma cały czas oglądalność, która zapewnia mu kolejne edycje.- 123 12
-
2024-04-13 08:28
Bądźmy szczerzy, większość ogląda ten program tylko dla inscenizowanej dramy i rzucania talerzami.
- 19 1
-
2024-04-12 20:24
Może i fajna była ta restauracja
ale przy otwieraniu lokalu warto zwrócić uwagę czy w okolicy nie ma podobnego lokalu.
- 10 0
-
2024-04-13 16:34
Opinia wyróżniona
Chyba najbardziej udana rewolucja to Marylin ze Straszyna (1)
Od ledwo ciągnącego malutkiego lokalu w pawilonie handlowym do potężnej knajpy ze świetnymi opiniami i ogromnym obłożeniem.
- 38 8
-
2024-04-19 16:53
Była jeszcze "Świnka i rybka" przed Wejherowem i tez padła. Nie zawsze menu pani Gessler odpowiada konsumentom i właścicielom restauracji, o cenach nie wspomnę.
- 0 0
-
2024-04-12 12:22
Opinia wyróżniona
Program to nie wszystko, choć może pomóc (6)
Trzeba mieć jeszcze dobrego kucharza i załogę. No i pomysł, choć tu kuchnia włoska i pizze powinny się sprawdzić, jak widać - nie wszędzie. A ludzie potrafią ocenić i docenić rzetelną kuchnię. Może kolejni właściciele będą mieć więcej szczęścia
- 157 7
-
2024-04-13 21:27
Przede wszystkim trzeba być uczciwym i robić wszystko na dobrych składnikach w dzisiejszych czasach opinie potrafią zniszczyć wszystko
- 6 0
-
2024-04-13 12:58
wybacz
ale jak widzę tą gruby pasztet, zmieniam stację
- 5 1
-
2024-04-12 14:13
pomysly gessler sa coraz gorsze, wtorne, samo mięcho (1)
- 18 16
-
2024-04-13 16:57
Bo zdecydowana większość tych "restauratorów" to amatorzy, których nie nauczysz w weekend wysublimowanej kuchni, a kaczkę upiec czy schabowego usmażyć nie jest aż tak trudno
- 7 0
-
2024-04-12 13:33
Ci co mają pomysł, kucharza i dobrą załogę...
nie potrzebują tej dziwnej pani i chorego programu.
- 50 4
-
2024-04-12 12:59
Mało to chachmentom pomogła Geslerowa? Niejednego cfaniaka z miodem w uszach wypromowała w tefałenie.
- 16 4
Wszystkie opinie
-
2024-04-12 12:06
Gruba kucharka przynosi pecha (3)
Jej zależy tylko na show dla telewizji, dziwię się, że restauratorzy się jeszcze na to nabierają
- 71 11
-
2024-04-12 12:48
nabierają? to reklama i tyle. wiesz, że wpadnie Magda i masz syf na kuchni, na sali itp itd
wszyscy biorą świadomie udział w tym show, tylko nie mają dostępu do montażu
- 14 0
-
2024-04-12 17:56
Tvn i grubcia (1)
To się peowskie knajpy nabierają
- 11 7
-
2024-04-13 06:54
wy i te wasze peowskie fiksacje
- 5 3
-
2024-04-12 12:09
(6)
Myślę że po prostu formuła się wyczerpała.Restauracje padają jak muchy tu czynsz 67000zł miesięcznie,to muszą mieć chyba z miliona obrotu...do tego koszty,prąd,zusy itd.Ciężki biznes od rana do wieczora świątek piątek.
- 58 8
-
2024-04-12 12:49
czynsze jak w nowym jorku (1)
- 13 2
-
2024-04-14 00:07
Kolega na restauracje na chmielnej 300mk i miesiecznie placi za wynajem 70tys zl
- 2 0
-
2024-04-12 17:10
(1)
Czynsz 6700 zł! Chłopie jedno zero za dużo!
- 11 3
-
2024-04-12 18:54
a nawet o dwa zera
- 2 2
-
2024-04-12 18:54
tee sven zera ci się o 2 sztuki dołaczyły
6 700 zł brutto.
jak byk- 6 0
-
2024-04-18 09:15
Płaci się tyle za czynsz
Jak chcesz wyprać kasę ! Na kotlecie nie zarobisz
- 0 0
-
2024-04-12 12:09
(5)
Czynsz 6700 za taki mały lokal to jest kosmos. Miejsce też nie jest jakieś szałowe a ceny jak na osiedlowa restauracje nie ma co ukrywać wysokie . Efekt jak w artykule.
- 123 4
-
2024-04-12 12:11
(2)
Napisali 67000zł...
- 6 5
-
2024-04-12 12:16
Moim zdaniem to literówka (cyfrówka). Nawet w topowych lokalizacjach jest on mniejszy za taki metraż. No chyba że są w tej cenie usługi ukryte.
- 10 1
-
2024-04-12 18:55
nie 6700
- 3 0
-
2024-04-12 12:15
Brak umiejętności zarządzania widzę
- 4 9
-
2024-04-12 14:10
Witaj w Gdańsku. Tak to u nas wyglada i to jest jeden z powodów drożyzny.
- 5 1
-
2024-04-12 12:10
Czasem
te jej wystroje ani ładu ani składu i pomysły na nazwę że też ludzie się na to godzą.
- 49 4
-
2024-04-12 12:15
a ja na to pomidor
- 27 1
-
2024-04-12 12:22
Opinia wyróżniona
Program to nie wszystko, choć może pomóc (6)
Trzeba mieć jeszcze dobrego kucharza i załogę. No i pomysł, choć tu kuchnia włoska i pizze powinny się sprawdzić, jak widać - nie wszędzie. A ludzie potrafią ocenić i docenić rzetelną kuchnię. Może kolejni właściciele będą mieć więcej szczęścia
- 157 7
-
2024-04-12 12:59
Mało to chachmentom pomogła Geslerowa? Niejednego cfaniaka z miodem w uszach wypromowała w tefałenie.
- 16 4
-
2024-04-12 13:33
Ci co mają pomysł, kucharza i dobrą załogę...
nie potrzebują tej dziwnej pani i chorego programu.
- 50 4
-
2024-04-12 14:13
pomysly gessler sa coraz gorsze, wtorne, samo mięcho (1)
- 18 16
-
2024-04-13 16:57
Bo zdecydowana większość tych "restauratorów" to amatorzy, których nie nauczysz w weekend wysublimowanej kuchni, a kaczkę upiec czy schabowego usmażyć nie jest aż tak trudno
- 7 0
-
2024-04-13 12:58
wybacz
ale jak widzę tą gruby pasztet, zmieniam stację
- 5 1
-
2024-04-13 21:27
Przede wszystkim trzeba być uczciwym i robić wszystko na dobrych składnikach w dzisiejszych czasach opinie potrafią zniszczyć wszystko
- 6 0
-
2024-04-12 12:23
Ta pani zarabia kasę dla telewizji, a nie dla restauracji
może czas skończyć wierzyc w to, że to wróżka która zamienia kiepskie knajpy w świetne restauracje. To Baba Jaga która rzuca talerzami i mięsem w bogu ducha winną obsługę. A potem twierdzi, że ma klasę. Prostaczka.
- 76 11
-
2024-04-12 12:29
(7)
Ile wynosi czynsz? Aż mi się wierzyć nie chce. Znajomy wynajmuje komuś na "starówce" za pięć tysięcy! Czyli chyba bierze za mało?!
- 25 3
-
2024-04-12 12:44
Jak w dobrym punkcie to powinien brać dychę.
- 12 0
-
2024-04-12 15:44
No chyba że "znajomy: nie mówi Ci całej prawdy i te 5000 to jest w Ojro albo w USD .... bo raczej takie stawki są na starówkach w dużych turystycznych miastach ....
- 12 1
-
2024-04-12 20:13
W Gdańsku nie ma Starówki (3)
- 4 5
-
2024-04-12 21:44
Ale jest starówka (2)
starówka jest, nie ma Starówki bo ta jest zasadniczo w Warszawie
- 6 1
-
2024-04-13 08:53
zasadniczo? (1)
nie ma Starówki w Warszawie, jest Stare Miasto.
W Gdańsku ktoś powtarza jakieś farmazony- 3 0
-
2024-04-14 10:27
Stare Miasto, przez warszawiaków zwane starówką...
- 2 0
-
2024-04-14 00:08
70tys na chmielnej za 300metrow
- 1 0
-
2024-04-12 12:31
Tak "zrewolucjonizowała" knajpe, że puściła ich z torbami. (1)
Świetna reklama.
- 41 8
-
2024-04-13 07:56
No nie
Sami się puścili z takim podejsciem
- 2 1
-
2024-04-12 12:42
Tylko Panorama jest w Trojmiescie (5)
Warto sprostować, że ani Tabun ani Schabowy Raz nie są w Trójmieście. Jakoś w Trójmieście słabo wypadają rewolucje!!!! A restauracja rok po kuchennych rewolucjach już się zamyka.....
- 41 1
-
2024-04-12 12:50
gdyby władza chciała siłowo działać, to tabun dawno byłby w granicach Gdańska
- 2 5
-
2024-04-12 13:13
(1)
Przypomniało mi się że Tawerna Dominikańska jest po rewolucji i to z sukcesem.
- 10 0
-
2024-04-12 14:21
Ale bez rewolucji dawała radę. Poza tym to były początki programu gdzie był czymś nowym. Teraz do programu idą po to żeby im kazać sprzątać w kuchni. Lokalizacja też tego lokalu robi swoje.
- 10 0
-
2024-04-12 20:14
Ale Kino w Gdyni też jest w Trójmieście
- 2 1
-
2024-04-12 20:15
Tawerna Dominikańska jest w Trójmieście
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.