• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: recenzja Trattoria Melone Rosa po "Kuchennych rewolucjach"

Agnieszka Haponiuk
25 sierpnia 2023, godz. 07:00 
Opinie (148)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" testuję lokal  po "Kuchennych rewolucjach" Magdy Gessler. Trattoria Melone Rosa mieści się w Gdańsku (dzielnica Piecki-Migowo, potocznie zwana Moreną). W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" testuję lokal  po "Kuchennych rewolucjach" Magdy Gessler. Trattoria Melone Rosa mieści się w Gdańsku (dzielnica Piecki-Migowo, potocznie zwana Moreną).

Do dawnego Mio Gastro na gdańskiej "Morenie" przy ul. Warneńskiej 8FMapka pcha mnie ciekawość. Ostatnio zrobiło się o tej małej restauracyjce głośno za sprawą telewizyjnej przemiany na potrzeby programu Magdy Gessler. Kulinarna gwiazda uznała rewolucję, musiała się więc zmienić nazwa lokalu: Mio Gastro stało się Trattoria Melone Rosa. Ostatnio w cyklu Jemy na mieście recenzowałam wegańskie Las Cocktail Bar&Restaurant w Gdańsku. Za 2 tygodnie przeczytacie relację z wizyty w La Kabana w Gdyni (już tam byłam).



Restauracja po rewolucji Magdy Gessler na sprzedaż Restauracja po rewolucji Magdy Gessler na sprzedaż

W niedużym lokalu znajdziemy raptem kilka stolików oraz niewielki bar. Wystrój jest charakterystyczny dla stylu Magdy Gessler, czyli jest kolorowo i wesoło. Ściany i stoły zdobią tkaniny, w których dominują paski i kwiatki utrzymane w cukierkowych, pastelowych odcieniach oraz zdjęcia owoców. Białe stoliki i krzesła, przykryte obrusami i kwiecistymi podkładkami, wraz ze świeżymi kwiatami dodają przestrzeni uroku.



Co ciekawe, zastawa stołowa prezentuje się dość luksusowo: złote sztućce oraz talerze o wzorach przypominających styl Versace. Trochę to nie pasuje do całości.

Na zewnątrz znajduje się ogródek, w którym zdecydowaliśmy się zająć miejsce podczas mojej wizyty z przyjaciółmi.

  • Dawniej restauracja Mio Gastro, teraz Trattoria Melone Rosa
  • Dawniej restauracja Mio Gastro, teraz Trattoria Melone Rosa
  • Dawniej restauracja Mio Gastro, teraz Trattoria Melone Rosa
  • Dawniej restauracja Mio Gastro, teraz Trattoria Melone Rosa
  • Dawniej restauracja Mio Gastro, teraz Trattoria Melone Rosa
  • Dawniej restauracja Mio Gastro, teraz Trattoria Melone Rosa
  • Dawniej restauracja Mio Gastro, teraz Trattoria Melone Rosa
  • Dawniej restauracja Mio Gastro, teraz Trattoria Melone Rosa
  • Dawniej restauracja Mio Gastro, teraz Trattoria Melone Rosa
  • Dawniej restauracja Mio Gastro, teraz Trattoria Melone Rosa
W karcie znajdziemy głównie różnego rodzaju pizze i makarony, ale interesuje mnie wyłącznie menu stworzone przez Magdę Gessler, w którym są dwie przystawki, zupa, dwa dania główne, sałatka i pizza.

Zamawiam z karty Magdy Gessler:

  • burratę z dodatkami - pomidorki cherry, vinegret, morele, anchois (37 zł);
  • zupę minestrone e zucchine - wolno gotowany bulion warzywny, confitowana cukinia, por, ziemniaki, grzanka z domowym sosem aioli i parmezanem (29 zł);
  • pizzę pattatona - crème fraiche, ziemniaki z rozmarynem, pancetta, świeżo mielony pieprz (42 zł);
  • stek z bakłażana - parmezan, gnocchi, sos pomidorowy, sałatka z pesto (49 zł).


Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi
Buratta z brzoskwiniami i pomidorkami to popularna włoska przystawka, podobnie jak serwowanie buratty z oliwą i anchois. Tutaj jednak brzoskwinie zostały zastąpione morelami, a także dodano anchois, tworząc pewnego rodzaju połączenie dwóch różnych przystawek. Delikatna buratta, słodycz moreli, dojrzałe pomidory i słone anchois mogłoby się świetnie komponować, lecz w naszej przystawce przeważała kwaśność. Morele były kwaśne, podobnie jak pomidory. Zabrakło tej dojrzałej słodyczy i soczystości owoców... Anchois stanowiło subtelny akcent i nie dominowało. Choć jest to całkiem niezła przystawka, osobiście uważam, że wymaga nieco więcej dopracowania.

Buratta z dodatkami według Magdy Gessler - pomidorki cherry, vinegret, morele, anchois Buratta z dodatkami według Magdy Gessler - pomidorki cherry, vinegret, morele, anchois
Nad minestrone zastygłam w zdumieniu. Nie da się ukryć, że ta zupa nie prezentuje się apetycznie, jej barwa nie zachęca do spróbowania. Pierwsza łyżka nie zachwyciła, gdyż bulion warzywny miał mdły posmak pora. Dopiero po skosztowaniu miękkiej grzanki z intensywną nutą czosnku i parmezanu zupa zaczęła nabierać smaku i zdawała się być przynajmniej niezła. Warzywa były w porządku. Cukinia była confitowana, czyli długo gotowana w tłuszczu w niskiej temperaturze. Czy to wpłynęło na jej smak? Nie bardzo, cukinia była słodkawa, ale bez przypraw to warzywo w zasadzie nie ma smaku. Zgodnie uznaliśmy, że ta zupa ma potencjał, ale trzeba jej dodać więcej smaku i popracować nad wyglądem.

Zupa minestrone e zucchine według Magdy Gessler Zupa minestrone e zucchine według Magdy Gessler
Absolutnym hitem okazała się pizza pattatona, do jej krojenia używało się specjalnych nożyc. Ciasto było perfekcyjne: cienkie w środku, a na zewnątrz pięknie puchate z osmolonymi bąblami. Kombinacja składników na tej pizzy była idealnie dobrana. Ziemniaki współgrały doskonale z rozmarynem, a do tego dodano crème fraiche, czyli kremową, lekko ukwaszoną i tłustą śmietanę, która się nie warzy. Śmietana podbiła smak ziemniaków. Do tego doszły jeszcze kawałki smakowitej pancetty, a na to wszystko ciągnący się wyśmienity ser. Pyszna.

Pizza pattatona według Magdy Gessler ze śmietaną crème fraiche, ziemniakami z rozmarynem i pancettą. Kroi się ją nożyczkami. Pizza pattatona według Magdy Gessler ze śmietaną crème fraiche, ziemniakami z rozmarynem i pancettą. Kroi się ją nożyczkami.
Jeśli chodzi o stek z bakłażana, to niestety bakłażan został przyćmiony przez, skądinąd, dobrą, puchatą panierkę z nutą parmezanu. Chociaż stek był smaczny, oczekiwałam większej intensywności smaku. Niestety gnocchi było twarde i chyba nie było ręcznie lepione na miejscu... Sos pomidorowy był wściekle kwaśny. Natomiast interesującym i dość smacznym połączeniem okazało się pesto z różnymi sałatami i pomidorami. To właśnie w sałatce znalazłam więcej zróżnicowanych smaków niż w samym steku.

Stek z bakłażana według Magdy Gessler z parmezanem, gnocchi, sosem pomidorowym i sałatką z pesto Stek z bakłażana według Magdy Gessler z parmezanem, gnocchi, sosem pomidorowym i sałatką z pesto
Podsumowanie: Nie mogę ocenić, czy kuchenna rewolucja Magdy Gessler należy do udanych, bo nie mam porównania do tego, co serwowano przed jej zmianami. Przyznaję jednak, że jestem nieco rozczarowana, bo spodziewałam się większej kreatywności kulinarnej. Tymczasem potrawy z menu Magdy Gessler były poprawne, ale niczym specjalnie mnie nie uwiodły. Największe uznanie wśród moich towarzyszy jak i moje zdobyła pizza. I wydaje mi się, że to właśnie pizza jest mocną stroną Trattoria Melone Rosa (dawne Mio Gastro). Wystawiam ocenę dobrą z minusem. Wierzę, że za jakiś czas restauracja pokaże, na co naprawdę ją stać. Jeszcze tu wrócę.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (148)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane