- 1 Kiedy powiedzieć sobie dość? (43 opinie)
- 2 Nowe lokale: wege, sushi i ciekawe koncepty (99 opinii)
- 3 Kuchnie świata na Wege Festiwalu (94 opinie)
- 4 Popołudniowa herbatka w stylu królowej (9 opinii)
- 5 Ile zapłacimy za piwo na koncercie? (78 opinii)
- 6 5 książek dla miłośników kulinariów (5 opinii)
Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi
Magda Gessler od 12 lat stara się ratować gastronomiczne biznesy. Nie zawsze z pozytywnym skutkiem, o czym przypomnieliśmy przed kilkoma tygodniami , wspominając lokale, które mimo przeprowadzenia kuchennych rewolucji zniknęły z mapy kulinarnej Trójmiasta. Dziś wracamy pamięcią do pięciu najbardziej spektakularnych i udanych rewolucji.
Restauracja Panorama, ul. Wały Piastowskie 1
, Gdańsk
Odcinek ukazujący rewolucję kulinarną w gdańskiej Panoramie, znajdującej się na ostatnim piętrze Zieleniaka, został wyemitowany 13 marca 2010 r., jako drugi w pierwszej serii programu. Poznaliśmy wówczas młodych narzeczonych, którzy w pocie czoła starali się zapanować nad upadającym biznesem. Łatwo nie było, bo emocje po obu stronach sięgały zenitu. Magda Gessler nie była jeszcze wtedy telewizyjną ikoną i jej temperament mógł wprawić w osłupienie.
Udane kuchenne rewolucje były pierwszym z wielkich sukcesów właścicieli restauracji Panorama. Pół roku po emisji programu stanęli na ślubnym kobiercu, obecnie wychowują dwoje dzieci. Panorama, z lokalu przypominającego stołówkę, zmieniła się w elegancką restaurację, a jej właściciele dorobili się kolejnego lokalu.
Marcin Kuziński, właściciel Panoramy, powiedział w jednym z późniejszych wywiadów, że udział w programie dał całemu zespołowi poczucie, że nie ma rzeczy niemożliwych, że nikt za nikogo nic nie zrobi i na sukces trzeba ciężko pracować. Dodał też, że Kuchenne rewolucje pchnęły go w zupełnie inny świat gastronomii. I że w tym świecie zamierza pozostać i nieustannie się rozwijać dopóki starczy mu sił.
Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji
Tawerna Dominikańska, Targ Rybny 9
, Gdańsk
Odcinek pokazujący rewolucję w Tawernie Dominikańskiej został wyemitowany 11 grudnia 2010 r., jako ostatni w drugim sezonie. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, bo nie za dobrze radzili sobie z przekształceniem słynącego z dancingów lokalu w restaurację. Nie pomagał też fakt, że szef kuchni był niezbyt dobrze zorganizowany, przez co nie panował nad właściwym wydawaniem potraw.
Lokal po kuchennych rewolucjach wyraźnie ożył. W menu pozostała pamiątka po Magdzie Gessler, w postaci specjalnych, rewolucyjnych propozycji, jak tatar z łososia bałtyckiego, pikantna zupa rybna, bałtycki dorsz w porach i pomidorach, chrusty śledziowe smażone na smalcu, bałtycki łosoś zapiekany w porach w brytfance czy polędwica z jelenia w sosie borowikowym.
Nowe lokale - zobacz nasz cykl
Tapas Rybka, al. gen. Józefa Hallera 273
, Gdańsk
Wydawać by się mogło, że gdy się prowadzi lokal w tak korzystnej lokalizacji, jak bezpośrednie sąsiedztwo brzeźnieńskiego mola, gdzie nieustannie przewijają się tłumy głodnych turystów, to można serwować cokolwiek, a interes i tak będzie się kręcił. Nic bardziej mylnego, o czym przekonali się właściciele restauracji Rybka, którzy zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed dziewięcioma laty - odcinek pokazujący tę interwencję został wyemitowany 14 marca 2013 r.
Rybkę, która była typową smażalnią, zastąpiła restauracja Tapas Rybka, serwująca wyłącznie rybne przekąski i dania. Format okazał się hitem i dziś w lokalu chętnie stołują się nie tylko turyści, ale i mieszkańcy Trójmiasta.
Czardasz, ul. Śląska 66 b
, Gdańsk
Na gdańskim Przymorzu mieści się węgierska restauracja "Czardasz". Choć istnieje już od 50 lat i w PRL-u była słynna na cały Gdańsk, w 2015 r., kiedy jej właściciele poprosili Magdę Gessler o pomoc, sytuacja była dramatyczna. Zastępowanie w karcie potraw węgierskich polskimi klasykami przynosiło skutek odwrotny od zamierzonego - lokal coraz bardziej podupadał, a zainteresowanie jego ofertą malało.
Magda Gessler do ratowania Czardasza podeszła z właściwą dla siebie werwą, a proponowane przez nią zmiany zostały entuzjastycznie przyjęte przez członków załogi. W menu znalazły się takie dania, jak ziemniaczany placek węgierski z gulaszem cielęco-wieprzowym, grillowana złocista karkówka w węgierskiej marynacie, bogracz - gęsta węgierska zupa cielęco-wieprzowa, pierś kacza z marmoladą z czerwonej papryki i duszonymi w tokaju morelami czy wątróbka cielęca z plastrami wędzonej słoniny i karmelizowaną cebulą. Węgierska uczta, którą przygotowano w ramach finałowej kolacji, okazała się hitem, a lokal cieszy się niesłabnącą popularnością do dziś.
Kultowe miejsca, legendarne smaki. Najstarsze restauracje i kawiarnie w Gdyni
Niezłe Kino (przed rewolucją Bistro Neptun)al. Zwycięstwa 238
, Gdynia
Właściciele restauracji Neptun, a konkretniej bistro Neptun, zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed około rokiem - odcinek Kuchennych rewolucji z ich udziałem wyemitowano w maju 2021 r. (odcinek 13 w sezonie 22). Słynnej restauratorce zwierzyli się, że ich biznes nie przynosi zysków, a wyłącznie straty - właścicielka każdego miesiąca musiała do lokalu dokładać. Pieniądze, które właścicielom udało się uzbierać, kiedy pracowali za granicą, systematycznie malały. Sytuację jeszcze pogorszyła pandemia.
Kiedy Magda Gessler weszła do lokalu i zobaczyła menu - od razu zwróciła uwagę na fakt, że "Neptun" nie oferuje świeżej, morskiej ryby. Jak to się miało do nazwy lokalu i faktu, że znajduje się on w nadmorskiej Gdyni?
Wskutek rewolucji nazwę lokalu zmieniono na "Niezłe kino". W menu znalazły się m.in. ulubione dania aktorów filmowych - w końcu w Gdyni odbywa się jeden z ważniejszych festiwali filmowych w Europie! Goście mogą zjeść np.: sałatkę Kaliny Jędrusik, tatara z polędwicy wołowej Zbigniewa Cybulskiego, bakłażany Franka Sinatry, dewolaja z masłem Gustawa Holoubka czy gulasz cielęcy Bogusława Kobieli. Rewolucyjne dania, zaproponowane przez Magdę Gessler, stanowią jednak zdecydowaną mniejszość w karcie. Cała reszta to fast food: burgery, pizze czy klasyczne dania obiadowe: kotlet schabowy i panierowana pierś z kurczaka z ziemniakami/frytkami/ryżem i surówką. Jest też pstrąg z pieca. Coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść rybki nad morzem.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-06-13 10:41
Ja ją lubię oglądać (13)
Pokazuje że aby prowadzić knajpę to trzeba mieć wiedzę oraz kompetencje oraz trochę wyczucia stylu. A przede wszystkim nie być syfiarzam
- 209 78
-
2022-06-13 12:04
(2)
Obecnie knajpa jest po to by modnie posiedzieć, spędzić czas. Większość z nich nie ma pojęcia o podawaniu smacznego jedzenia.
- 28 3
-
2022-06-13 13:05
Kupiłem kilogram mięsa za 21 złotych zarobię 1200... (1)
- 10 4
-
2022-06-13 18:58
Grupa magda da ci 5 tys
- 3 1
-
2022-06-13 13:04
W dwóch knajpach reaktywowanych za olbrzymie honorarium są kluby GoGo...
Kolejny autorytet TVNu rosyjskiego
- 9 29
-
2022-06-13 13:13
Ona ma wiedze? (3)
Ona ma taką wiedzę jaką jej powie tabun doradców itp. Gdyby miała choc podstawową wiedzę to by wiedziala ze w kudlqch sie nie wchodzi na kuchnie.. ale tak to jest ze ktoś patrzy w pudełko bezmyślnie i mysli że tam eksperci
- 24 21
-
2022-06-13 13:24
W Warszawie trzy placki w jej spelunie kosztują 63 złote...
- 19 5
-
2022-06-13 17:29
Idz sobie na te kuchnie, nie do rozwoju.
- 1 2
-
2022-06-14 00:18
00:18 wo
Nie ma wiedzy ona takiej Y
- 0 0
-
2022-06-13 13:18
Tą tłuścochę a gdzie jaśkowa dolina (2)
- 2 11
-
2022-06-13 16:37
Jaśkowa (1)
Jaskowa nie stosowała rad i padła
- 9 5
-
2022-06-13 18:58
Rady to ona ma w sadle i ciągle żre
- 5 5
-
2022-06-13 18:55
Trawerna i ryby mrożone
- 0 1
-
2022-06-13 18:57
Tak jak ona bez czapeczki i liże łyżki
- 5 0
-
2022-06-13 13:14
,"Rewolucje" (9)
Nie wiem co ta kobieta ma wspolnego z gastronomia, ale jej niezabezpieczone wlosy i probowanie potraw prosto z garnka lub lyzki wazowej ,to juz przegiecie!
- 151 58
-
2022-06-13 14:09
Jej wlosy
nie dość, ze w połowie doczepki to mają jeszcze na sobie tonę lakieru. Nic tam się nie odklei.
Ale lubię jej programy i uważam, ze dobrą robotę robi dla poprawienia naszej gastronomii.- 19 7
-
2022-06-13 14:44
Może próbować dań, ale nie może już tej samej łyżki zanurzyć drugi raz w daniu.
- 18 1
-
2022-06-13 16:00
Powiedzcie gdzie w Gdańsku jest naprawdę dobra knajpa? (1)
Aby zjeść coś innego niż schabowego i żeberka? Chce zaprosić bliska mi osobę na coś dobrego a nie smażone frytki i schabowego, dzik i inne wynalazki też odpadaja
- 0 6
-
2022-06-13 17:31
Nie schabowy, nie zeberka, nie dzik, nie wynalazki? To, czego szukasz, znajdziesz wszedzie.
- 5 1
-
2022-06-13 16:19
Każdy dobry kucharz próbuje łyżką prosto z gara i twój bełkot tego nie zmieni. Potrawa w garze ma ok.130 stopni, więc wszystko (2)
jest sterylnie zdezynfekowane.
- 11 16
-
2022-06-13 16:48
(1)
Dobry kucharz powinien mieć odruch, by tego nie robić, bo inaczej potem odruchowo spróbuje sałatki i zamiesza ją tą samą łyżką. I tak, M.G. się to zdarza, niestety.
- 11 2
-
2022-06-13 17:32
Niektorzy to nawet na talerze prosto z garnka nakladaja, nieudaczniki jedne.
- 2 0
-
2022-06-13 19:18
A jeśli jest chora?
To zakazi łyżką wazową całą zupę. Obrzydliwe!
- 7 1
-
2022-06-14 09:59
Pani Magda powinna dostać nagrodę za to co robi dla gastronomii a szacunek za wiedzę jaką posiada należy się bez zbędnej dyskusji.Ale niestety jest inaczej.Pani Magdo ,ja dziękuję że Pani jest w Polsce .
- 5 6
-
2022-06-13 10:35
Nie będę wymieniał nazwy lokalu (12)
Żeby nie było że konkurencja dokonuje wpisu ,ale w jednym z lokali jakość oraz wykonanie spadło o połowę w porównaniu z tym pod czym podpisała się Gessler podczas rewolucji,bywalcy na pewno się domyślają .
- 85 11
-
2022-06-13 11:29
Tapas Rybka (1)
- 32 5
-
2022-06-13 13:34
Zgadzm się!
Kiedyś to była całkiem dobra smażalnia, teraz więcej ciasta niż ryby.
- 30 2
-
2022-06-13 11:48
Moim zdaniem to jednak (1)
Niezłe kino - byliśmy mocno zawiedzeni
- 40 0
-
2022-06-13 19:44
Już po miesiącu czy dwóch w niezłym kinie mieliśmy straszny przypał z zamówieniem i obsługa, więcej tam nie pójdziemy, bardzo słabo
- 4 0
-
2022-06-13 11:57
Tyle że ten lokal jest w Straszynie. (5)
- 17 4
-
2022-06-13 12:41
i biedny nigdy nie był :)
- 1 3
-
2022-06-13 13:12
(2)
Marylin bar? maja pyszne burgery
- 3 10
-
2022-06-13 13:41
Te ich burgery to 3/4 buły.Chała na resorach.
- 18 2
-
2022-06-14 08:38
Kiedyś mieli pyszne burgery.
- 1 0
-
2022-06-13 17:14
w straszynie odjechali ,jak ci od surfburgera
kiedys -extra ,teraz -bez komentarza
- 13 1
-
2022-06-13 13:06
Kolejna gwiazda i celebrytka (1)
- 11 4
-
2022-06-13 18:59
Do tańca z ciu lami
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.