- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (86 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Karnawałowe wypieki. Nie tylko pączki
Okres karnawału niewątpliwie kojarzy się ze smażonymi wypiekami. W tym czasie na stołach pojawiają się nie tylko pączki w rozmaitych wariantach: z konfiturą, budyniem, adwokatem, polewą, posypką czy nawet wytrawnym nadzieniem, ale także równie popularne: faworki, chrusty, gniazdka, rogaliki, churros, ptysie czy racuchy.
Cukiernie i piekarnie w Trójmieście
Faworki i chrusty
Tradycyjne, chrupkie ciastka w kształcie złożonej kokardki przez wielu są znacznie bardziej lubiane niż król karnawału - pączek. Ciasto przygotowuje się z dużej ilości żółtek, z dodatkiem spirytusu. Przed rozpoczęciem wałkowania należy je długo "zbijać", aby było odpowiednio "napowietrzone". Następnie faworki smaży się w głębokim tłuszczu i posypuje dużą ilością cukru pudru. Efekt: cieniutkie, chrupiące ciastka z mnóstwem bąbelków.
Tłusty czwartek 2022 - kiedy?
Czym faworki różnią się od chruścików? Niczym. To jedynie kwestia określenia. Jak tłumaczy prof. Jerzy Bralczyk, chrust to polskie, metaforyczne określenie, przyrównujące niewielkie kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Z kolei nazwa faworek najprawdopodobniej wywodzi się od francuskiego faveur i oznacza cienką wstążeczkę, tasiemkę. Faworek przypomina właśnie taką wstążeczkę. Faworki znane są nie tylko w Polsce. Dużą popularnością cieszą się na Litwie, a także w innych krajach europejskich.
Karnawałowe wypieki, w tym faworki, dostaniemy m.in. w cukierni Baccate.
Oprócz tradycyjnego chrustu można spotkać także chrust lany. To połączenie faworka i pączka. Ciasto podobne jest trochę do naleśnikowego. Przelewa się je do butelki, a następnie leje prosto na gorący olej, tworząc fantazyjne kształty.
Ciastko parzone
Ciastka parzone, czyli tzw. gniazdka, powstają przez zaparzenie mąki pszennej mieszaniną wody z tłuszczem. Gotowe wypieki mają słomkowy kolor, są lekkie, suche i puste w środku. Samo ciasto nie jest słodkie, słodyczy nadaje mu dopiero lukier, którym są obsmarowane.
Czytaj także: Maskarady, zapusty, reduty... Karnawał po polsku
Przepis na ciasto parzone powstał w XVIII wieku. Od nazwy pâte à choux, oznaczającej ciasto parzone, powstały nazwy gotowych wypieków z tego rodzaju ciasta, takich jak: ptysie czy profiterolki.
Ptysie również powstają z ciasta parzonego. Różnią się od gniazdek nie tylko kształtem, ale również tym, że zamiast grubej warstwy lukru przekładane są kremem - bezowym lub bitą śmietaną. Z wierzchu zaś posypywane są cukrem pudrem. Korpusy na ptysie można również przekładać nadzieniami słonymi.
Ptysie w wersji z kruchą czapeczką, kremem kawowym i chrupką czekoladą to nowość w ofercie cukierni Słodki okruszek.
Profiterole również wywodzą się z Francji. To niewielkie ciastka z ciasta ptysiowego, wypiekane na blasze. Wypełnione są często kremem, bitą śmietaną lub lodami, a z wierzchu oblane sosem czekoladowym.
W Trójmieście profiterole oferuje m.in. cukiernia Umam. Korpus tutejszego ciastka serwowanego w wersji mango tworzy ciasto parzone odpiekane pod dyskiem z croustillant (ciasto kruche), w środku znajduje się cremeux mango oraz krem Chantilly, a dekoracja powstaje z barwionej czekolady.
Podobne do profiterolek są eklery. Również ich bazę stanowi ciasto parzone, przekładane są kremem (najczęściej budyniowym) oraz oblewane polewą czekoladową.
Szukając eklerów w ciekawych smakach, warto zajrzeć do gdańskiej Eklerowni. Nie ma tu typowych eklerów z ciężkim, budyniowym kremem i czekoladopodobną polewą, lecz są eleganckie eklery w takich smakach jak: kokos, marakuja czy pistacja-malina. Są też bardziej nietypowe wariacje na temat tego ciastka - eklery tworzone na kruchym cieście. Można ich spróbować w takich smakach jak np. wiśnia i czekolada.
Churros
Churros to hiszpański odpowiednik naszego pączka. Stanowią one tam jedną z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych. Nimi wita się też Nowy Rok. Churro ma formę długiego pręta, w przekroju przypominającego swoim kształtem gwiazdę. Wytwarzany jest z wyciskanego na głęboki olej ciasta (składającego się głównie z mąki pszennej, oleju i cukru) i smażonego w wysokiej temperaturze.
Churros cieszą się dużą popularnością również w Polsce, gdzie sprzedawane są nie tylko jako deser w restauracjach z hiszpańską kuchnią, ale przede wszystkim w budkach na różnego rodzaju jarmarkach i festynach. Zwykle podaje się je posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem płynnej czekolady, w której się je macza. Bywają też serwowane ze stopionym serem, np. w Urugwaju.
Racuchy i ruchanki
Typowe racuchy to niewielkie placuszki z mąki, świeżego lub zsiadłego mleka, drożdży, jaj oraz jabłek - krojonych lub startych na tarce. Istnieją również inne wariacje racuchów, w których zamiast jabłka dodaje się rabarbar, śliwki, banany lub bakalie. Racuchy podaje się się posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną, czasem też z marmoladą.
Inną odmianą racuchów są ruchanki. To płaskie, owalne racuszki przygotowywane z ciasta drożdżowego i smażone na gorącym tłuszczu. Powstają z mąki pszennej i drożdży. Na Kaszubach to obowiązkowy wypiek w czasie karnawału. Podaje się je na ciepło, posypane cukrem pudrem lub z jabłkami. Ruchanki wpisane są na Listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Wedle tej listy średnica gotowych racuszków powinna liczyć od 5 do 7 cm, a ich grubość ok. 0,5 cm.
W pierwotnej wersji ruchanki przygotowywano z resztek ciasta chlebowego, co dawało im lekko kwaśnawy smak. Spożywano je wówczas np. na śniadanie zamiast chleba.
Miejsca
Opinie (29) 3 zablokowane
-
2021-01-22 05:31
Jest karnawał i pączki trzeba jeść
- 2 0
-
2021-01-21 08:55
(6)
Faworki/chruściki tylko w wersji cienkiej jak papier, a nie takie grubaśne jak na zdjęciach... ;)
- 30 1
-
2021-01-21 10:01
no własnie, ale mało kto takie robi (5)
- 6 0
-
2021-01-21 10:23
(4)
No wiem, niestety. Teraz to nawet jakieś takie okropne drożdżowe są w sklepach... Moja babcia takie cieniusie robiła, pomagałam jej jako dziecko. Były wspaniałe, chrupiące i delikatne... To se ne vrati...
- 10 0
-
2021-01-21 11:32
no to do roboty (3)
wszystko można zrobić (prawie wszystko), tylko trzeba chcieć
mój kuzyn tez tak jęczał, o babcia robiła placki sodowe (na wsi na płycie pieca opalanego drewnem)
a ja zamiast jęczeć, jak to chciałbym spróbować, zacząłem je po prostu robić, oczywiście w mieście i bez pieca - da się? da się...
to samo z tzw. beretami, czyli eish baladi - wystarczy trochę pomyśleć i można wyprodukować dokładnie takie jak w Egipcie
trzeba tylko chcieć- 5 1
-
2021-01-21 21:53
Oczywiscie, że tak. Dlatego też czasami robię, ale czasami tez zwyczajnie nie mam czasu i mogłabym kupić. Robienie chruścików jest czasochłonne. Zawsze można też robić z tego ciasta pajączki lejąc je na rozgrzany tłuszcz, moja córka uwielbia, ja wolę chrusciki :)
- 1 0
-
2021-01-21 12:15
(1)
U mnie cała rodzina czeka na moje faworki. Zaczynam od rana, bo robię wiele porcji żeby wszyscy najedli się po uszy i żeby starczyło chociaż na 2 dni . Te sklepowe zawsze gorsze niż najsłabsze domowe wypieki hehe
- 9 0
-
2021-01-21 15:04
tak trzymać :O)
- 4 0
-
2021-01-21 20:02
Chrust czy faworek
Chrust robi się z mąki, żółtek i śmietany.Wałkuje bardzo cienko.Na faworki trzeba mąkę, jajka, cukier, tłuszcz proszek do pieczenia
- 2 1
-
2021-01-21 08:29
Brakuje na wstępie objaśnienia dla ateistów czym jest (8)
karnawał
- 17 19
-
2021-01-21 10:10
a co to ma do rzeczy? Karnawał jest na wyłączność chrześcijan? (3)
"może mieć dwojakie źródło pochodzenia. Jednego z nich można poszukiwać w Starożytnym Rzymie, w Saturnaliach, a zatem w święcie na cześć mitologicznego boga rolnictwa - Saturna... Drugie źródło karnawału znajduje się w początkach chrześcijaństwa, a zatem w epoce średniowiecza."
- 12 4
-
2021-01-21 10:33
Dla ateistów nie ma karnawału, tak jak i świąt BN (2)
- 4 9
-
2021-01-21 11:00
(1)
Ateista może po prostu sam o sobie decydować. Nie potrzebuje do tego facetów w sukienkach, którzy mówią co dobre a co złe, kiedy ludzie mają się bawić a kiedy pościć.
- 9 2
-
2021-01-21 12:42
Nie popuść przy okazji
Wszystko jedno!
- 2 4
-
2021-01-21 11:32
To czasokres o pogańskich korzeniach,
chrześcijanin nie powinien tego uznawać.
- 7 0
-
2021-01-21 11:13
Ateiści nie wieżom w Boga bo som gupi:)
- 1 5
-
2021-01-21 09:33
ateisci to chyba nie ochodza -bo to sprzeczne z ich filozofia ,no chyba ,ze "farbowani" ateisci
- 5 4
-
2021-01-21 09:29
Ja mam karnawał cały rok
Po co się ograniczać?
- 11 2
-
2021-01-21 10:00
moja mama robiła chrust - i to było cos wspaniałego (1)
przepis na ciasto pewnie taki sam, ale kwestia rozwałkowania zmienia wszystko
chrust był cieniutki i przez to o wiele smaczniejszy
jak ktoś robi, to niech spróbuje
chciałem napisać grubość ciasta na pierogi, ale przypomniałem sobie, ze te też mama robiła cienkie, a zwykle wszyscy opieprzają się i robią grube, a to także zmienia smak
powiedzmy, ze grubość mniej więcej jak we włoskich tortellini- 21 0
-
2021-01-21 12:18
Im cieńsze tym lepsze. Ja walkuje beż przesady ale na grubość papieru dosłownie.
- 4 1
-
2021-01-21 12:16
Cyt "ciasto parzone odpiekane pod dyskiem crustilian (?) w środku cremeux mango i Chantilly" ? Że co? Pewnie cena tej miniaturki zwala z nóg. No cóż im bardziej skomplikowana nazwa tym drożej.
- 11 1
-
2021-01-21 12:08
Nie warto kupować chruścików w cukierniach. Są po prostu za grube, smakują jak nico. :-( Żeby dobre faworki zjeść trzeba samemu zrobić wg starych przepisów. Sama robię - polecam.
- 10 1
-
2021-01-21 11:28
Gdy widzę słodycze to kwiczę....
- 6 1
-
2021-01-21 11:10
Uwielbiam ciasto marchewkowe bez cukru (1)
łatwe w przygotowaniu, smaczne,bez konserwantów i co najważniejsze całkowicie bez cukru.
- 3 7
-
2021-01-21 11:23
Fuj . Nie ma nic gorszego niż ciasto marchewkowe.
- 5 7
-
2021-01-21 10:06
Cen nie podają . Pewnie drogo że można z butów wyskoczyć . (1)
Sama upiekę , będzie smaczniej i taniej .
- 24 3
-
2021-01-21 10:51
Najdrożej jest jak zwykle u pellowskiego no i na stacjach ORLEN które omijam szerokim łukiem
- 7 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.