• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kontenerowe zagłębie kulinarne. Co zjeść na 100czni?

Magda Mielke
21 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • 100cznia to kilkanaście kuchni i smaków z różnych stron świata: od indyjskich przekąsek, przez włoskie makarony, wegańskie specjały Bliskiego Wschodu i greckie souvlaki po philly cheesesteak.
  • 100cznia to kilkanaście kuchni i smaków z różnych stron świata: od indyjskich przekąsek, przez włoskie makarony, wegańskie specjały Bliskiego Wschodu i greckie souvlaki po philly cheesesteak.
  • 100cznia to kilkanaście kuchni i smaków z różnych stron świata: od indyjskich przekąsek, przez włoskie makarony, wegańskie specjały Bliskiego Wschodu i greckie souvlaki po philly cheesesteak.

Tereny stoczniowe to nie tylko najpopularniejszy imprezowy adres i przestrzeń letniego wypoczynku, ale też kulinarny zakątek. Food trucki i kontenery - to tutaj można skosztować różnorodnej, street foodowej kuchni z wielu zakątków świata. Czego warto spróbować? Zajrzeliśmy do 100czni.



Gdzie zjeść w Gdańsku? Lista polecanych miejsc


Czy korzystasz z kulinarnej oferty 100czni?

100czniaUlica Elektryków to już trójmiejski mainstream. Dla wielu, zwłaszcza młodych ludzi, obecność w tym miejscu w sezonie wiosenno-letnim jest po prostu obowiązkowa. Gdańska Stocznia znana jest także za granicą, a przyjezdni koniecznie chcą odwiedzić miejsce polecane przez miłośników klubowej muzyki, hipsterskich knajpek i sztuki.

Co sezon przybywa fanów 100czni i Ulicy Elektryków, a organizatorzy obu obiektów prężnie dostosowują się do potrzeb i oczekiwań swoich gości, z roku na rok zwiększając przestrzeń użytkową i dając miejsce nowym projektom i wydarzeniom.

100cznia żyje zarówno podczas weekendowych wieczorów, jak i w ciągu tygodnia. Jedni przychodzą tu imprezować, drudzy wolą popołudniowe "czilowanie" na leżakach z imponującym widokiem na żurawie. Wszyscy chętnie korzystają z kulinarnej oferty, której tu nie brakuje. Co zjemy i wypijemy w 100czniowym zagłębiu kuchni ulicznej?

W tym sezonie możemy na 100czni skorzystać z oferty 15 punktów - zarówno znajdujących się tu od początku, tworzącym zamknięte patio, specjalnie przystosowanych kontenerów, jak i z ustawionych pomiędzy 100cznią Inside a galerią Layup foodtrucków.

  • Na terenie 100czni znajduje się kilkanaście knajpek ze street food'em i cztery bary.
  • Na terenie 100czni znajduje się kilkanaście knajpek ze street food'em i cztery bary.
  • Na terenie 100czni znajduje się kilkanaście knajpek ze street food'em i cztery bary.
  • Na terenie 100czni znajduje się kilkanaście knajpek ze street food'em i cztery bary.

Dziewięć kontenerów ze street foodem



W Morze Pasta zjemy wyrabiane na miejscu włoskie makarony i zapiekanki makaronowe z selekcją sosów, warzyw, serów i innych dodatków, np. Prosciutto Cotto, Carbonara, Pollo, z krewetkami, czerwonym pesto czy wołowymi lub wege klopsikami. Ceny od 27 do 37 zł. Makaron można też skomponować samemu, wybierając bazę (makarony: penne, cassarecce, pappardelle, spaghetti chitarra lub gnocchi), dodając sos (napoli, pesto z suszonych pomidorów, śmietanowy, aglio e olio, z gorgonzoli lub śmietanowo-truflowy) oraz dodatki: mięso, owoce morza, sery i warzywa.

Pan Baleron słynie z Philly cheesesteaków, czyli kalorycznych i ociekających aromatem kanapek. Ich głównymi składnikami są: biała pszenna bułka, cienko pokrojony grillowany stek wołowy, ser oraz zielona papryka i cebula. Jak sama nazwa wskazuje, korzenie tego dania sięgają znajdującej się na wschodnim wybrzeżu Filadelfii. Na 100czni spróbujemy tego dania w wersji klasycznej (28 zł), ale też z różnymi dodatkami, np. konfiturą z czerwonej cebuli, papryką jalapeno, marynowaną dynią, z serem brie, bekonem i żurawiną, w stylu tex mex czy z szarpaną wieprzowiną zamiast steka (ceny od 26-29 zł).

Grecką wariacją Pana Balerona jest Pan Grecki, który serwuje souvlaki (29 zł), pity z gyrosem (25 zł) i halloumi (26 zł) oraz sałatkę grecką (21 zł).

Hummusland to specjaliści od bliskowschodniej kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Zjemy tu pity, wrapy i burgery z falafelem, boczniakami i serem halloumi, a także hummus w wielu odsłonach i przekąski w zestawach. Ceny: 28-30 zł.

  • Przestrzeń 100czni idealnie nadaje się do relaksu. Słońce, leżaki, piasek, bar z zimnymi trunkami, lodziarnia - tu każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Przestrzeń 100czni idealnie nadaje się do relaksu. Słońce, leżaki, piasek, bar z zimnymi trunkami, lodziarnia - tu każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Przestrzeń 100czni idealnie nadaje się do relaksu. Słońce, leżaki, piasek, bar z zimnymi trunkami, lodziarnia - tu każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Przestrzeń 100czni idealnie nadaje się do relaksu. Słońce, leżaki, piasek, bar z zimnymi trunkami, lodziarnia - tu każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Przestrzeń 100czni idealnie nadaje się do relaksu. Słońce, leżaki, piasek, bar z zimnymi trunkami, lodziarnia - tu każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Przestrzeń 100czni idealnie nadaje się do relaksu. Słońce, leżaki, piasek, bar z zimnymi trunkami, lodziarnia - tu każdy znajdzie coś dla siebie.
Miłośnicy kuchni azjatyckiej znajdą coś dla siebie w Take-A-Wok. Lokal serwuje błyskawicznie smażone na rozgrzanych wokach makarony z masą aromatycznych dodatków i wyborem sosów. Danie skomponować można samemu. Baza w cenie 18-20 zł, składniki warzywne 3-5 zł, a mięsne, krewetki i tofu 7-10 zł.

Stocznia za dnia: kawiarnie, joga, sztuka, warsztaty, targi i ogrody



Z kolei duży wybór indyjskich dań i przekąsek oferuje Bombay Street Food. Zjemy tu zarówno dania z kurczakiem, jak i panierowanym serem paneer. Serwowane są z sypkim ryżem sprowadzanym z Indii, noodlami lub chlebem naan z prawdziwego pieca Tandoori. Tutejsze menu jest naprawdę rozbudowane, a ceny sięgają od 25 do 45 zł.

Kuchnię meksykańską znajdziemy w Mexicali. Zamówimy tu tacosy, quasedille, burrita i nachosy w opcjach wegetariańskich i mięsnych, z ostrością regulowaną salsami od łagodnych po morderczy sos "Wściekła Carolina". Ceny od 26 do 29 zł.

Pizzę serwuje Pizza Corner. Z opalanego drewnem pieca w morskim kontenerze wychodzą włoskie placki w 12 popularnych wersjach: margherity, funghi, hawajskie, pepperoni, cztery sery, chorizo czy tartufo. Ceny od 28 do 38 zł.

Kontenerową ofertę gastronomiczną zamykają Mecyje, które serwują gofry w wersjach wytrawnych - z włoską szynką, kozim serem, grillowanym halloumi czy piersią z kurczaka (25-27 zł) oraz na słodko - z oreo lub masłem orzechowym, karmelem i borówką (18 zł).

  • Przestrzeń i oferta 100czni z roku na rok się powiększa. W tym sezonie zaparkowały tu cztery nowe food trucki.
  • Przestrzeń i oferta 100czni z roku na rok się powiększa. W tym sezonie zaparkowały tu cztery nowe food trucki.
  • Przestrzeń i oferta 100czni z roku na rok się powiększa. W tym sezonie zaparkowały tu cztery nowe food trucki.

Nowości: cztery food trucki



W tym sezonie kulinarna oferta 100czni poszerzyła się o foodtrucki, które zaparkowały w alejce obok 100czni Inside. Znajdziemy tu All'baltico, które serwuje klasyki włoskiego streetfoodu: kanapki ze świeżo wypiekanej, przełożonej serem i mięsem foccaci. W cenie od 28 do 32 zł zjemy takie kanapki w wersji z prosciutto, karczochami i cheddarem, salami picante i suszonymi pomidorami, włoską mortadelą, porchettą, panierowanymi jalapeno czy różnymi serami. Są też fryty (16 zł), fryty z batata (18 zł) i "na wypasie" z różnymi dodatkami (29/32 zł).

Inny street foodowy klasyk proponuje Małe Bu. Dostaniemy tu idealne na mały głód burgery z wołowiną (Double Cheese, czyli podwójna wołowina i podwójny cheddar, Gorgonzola z serem gorgonzola, boczkiem i czerwoną cebulą oraz BBQ z wędzonym serem i boczkiem) oraz w wersji wegetariańskiej z burakiem lub boczniakami. Burgery kosztują 27/28 zł, ale można zamówić je też w zestawie z frytkami i surówką colesław w cenie 37 zł.

Wszystkie imprezy w 100czni w najbliższym czasie


Wariację na temat popularnego street foodu proponuje też Raclette. To hot-dogi z ociekającym serem w stylu raclette. Zjemy je tu w sześciu wersjach w cenie 25-28 zł.

Ofertę uzupełnia Papito, czyli oryginalna kuchnia kubańska: frytki z juki (24 zł), placki z zielonych bananów (22 zł), klasyczna kubańska kanapka z marynowaną wieprzowiną (29 zł), smażony kurczak (36 zł), a na osłodę churrosy (22 zł).

Słodkości znajdziemy też po drugiej stronie kontenerowego patio. Są tu wegańskie donuty (Fu King Donut) przygotowywane przez trójmiejskich specjalistów od wegańskiego cukiernictwa, ekipę Fukafe oraz rzemieślnicze lody w codziennie zmieniającej się ofercie smaków, mleczne koktajle, kawy, popcorn i inne przekąski (You Scream Ice Cream).

100cznia działa od wtorku do czwartku w godz. 13-24, w piątki 13-2, w soboty 12-2 i w niedziele 12-24.

Miejsca

Opinie (74) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    tylko narzekacie (5)

    każde miejsce ma swoją specyfikę, przyciąga określone grono klientów. Jest duży wybór miejsc, do których można chodzić. Moim zdaniem ceny na 100czni są całkiem spoko, ani niskie ani wysokie. Zarabiam nieco powyżej średniej krajowej i stać mnie na to, by raz, dwa razy w tygodniu wydać stówkę na jedzenie i picie w miejscu, które mi odpowiada. Tylko ja tam nie chodzę się nawalić, tylko miło spędzić czas.

    • 31 22

    • A co ty chcesz za tę stówkę kupić, pierogi i Kozla z kija?

      • 0 0

    • Przestaniesz mieszkac u mamusi

      to zrozumiesz

      • 0 1

    • Morawiecki bedzie dumny, ze za srednia krajowa jestes w stanie stolowac sie 8x w miesiacu na miescie.

      • 7 1

    • Ja na 100 czni czesto jadam burgera z frytkami w zestawie

      porcja taka, ze sie najem. cena 37zl. Duzo czy mało? To chyba, zalezy od czlowieka. Dla mnie znośnie.

      • 2 9

    • Zarabiam powyżej średniej krajowej i gdybym wydawał powyżej 100 zł 2x w tygodniu to moje życie kończyłoby się tylko na jedzeniu. A mam też inne zainteresowania. Uważam, że za małe porcje z budki ceny są za wysokie ponieważ są wyższe niż w Głównym Mieście, gdzie restauratorzy płacą nie małe czynsze, zatrudniają więcej obsługi i dostajesz frytki na talerzu, który potem trzeba umyć a nie w papierowym rożku. Dlatego m.in. 100cznię omijam.

      • 29 1

  • Gofr wytrawny z warzywami za 27 złotych . Gratuluje poczucia humoru. (4)

    Po następnych podwyżkach cen prądu jesienią i na początku przyszłego roku nie będzie czego zbierać z tych "biznesów". I płakać nikt po tym nie będzie.

    • 32 3

    • wierna klientka (3)

      wpadam na gofra z mecyji co sezon (a są tam od początku) i zdecydowanie będę ich bronić. gofr jest w postaci kanapki więc są dwa - proszę sobie przeliczyć na realie budek nad morzem. nie żałują farszu - w gofrze z szynką parmeńską jest jej dobre kilka plastrów, pokaźna ilość sera koziego, pozostałe składniki też nie są skrawkami, otrzymujemy praktycznie burgera z gofrem zamiast bułki.

      • 6 2

      • Raz na sezon? Rzeczywiscie stala klientka. Prosisz o rabaty? (2)

        • 2 1

        • czytanie ze zrozumieniem

          gdzie jest napisane że raz na sezon?

          • 0 0

        • Ma kartę stałego klienta.

          • 2 1

  • (3)

    Ale bym wypił drina z lodu i syropu lub zjadł burgera za 40 zł!

    • 30 2

    • A ja byłem na Mazurach (1)

      I żarcie z budy przy plaży było za około dyszkę, zwykła kawa 6 PLN kiełba z grilla z bułą 9 PLN itp. Piwo tylko nieco droższe niż w Żabce. Typowy biznes sezonowy na za....iu prowadzony przez właściciela (przy pomocy rodziny).

      • 7 1

      • ciekawe gdzie bo za 2x zestaw z rybą i 2 piwa płaci się spokojnie 100zł

        • 0 0

    • e tam, słabo. Ja bym zjadł za 70zł

      • 11 1

  • Magnes na frajerów?

    Małe porcje za dużą kasę, okraszone fancy nazwami. A w końcu to tylko żarcie z budy na kartoniku. Jasne, wszystko jest dla ludzi, ale nie rozumiem takich cen za żarcie i browary w miejscu które z założenia jest niskobudżetowe, zbudowane z kontenerów i palet. A ceny jak w Foodhallu na Wyspie Spichrzów.

    Rozwala mnie np, że Kozel Cerny który jest generalnie cienkim piwem koncernowym, kosztuje tam więcej, niż na terenie dużegonfestiwalu muzycznego w Czechach... no dla mnie te budy to pułapka na frajerow, bez kitu.

    • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    moim zdaniem (1)

    jest drogo, nie ma co ukrywać. I nie ma się co dziwić... Inflacja, inflacja i jeszcze raz inflacja. Biznes musi się opłacać. Przez to, że jest drogo, nie jest dla wszystkich i trzeba się z tym pogodzić. I pewnie będzie jeszcze drożej. Na plus, że jest różnorodnie.

    • 16 8

    • Jest drogo, bo to kupujecie.

      • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    Fanką imprezowania tu nie jestem, ale często wpadamy z rodzinką w niedziele. Popołudnie, słońce, leżaki, błogie lenistwo - to jest to. Jesli chodzi o jedzenie najczesciej zamawiamy pity z greckiej budy, ale ostatnio skusił nas raclette. Po prostu pycha!

    • 10 19

    • Z rodziną w niedzielę w blaszane budy .

      Jakim trzeba być ograniczonym .

      • 0 2

    • (2)

      grecka pita jest tam naprawdę spoko tylko strasznie malutka jak za 29 zł, no i czas oczekiwania taki, że można 2 piwka przy tym łyknąć

      • 5 1

      • Tak dwa piwa po 15 złoty czyli 30 PLN (1)

        Do tego domówić druga pite bonoiwrwssa się nie najesz. Oj tam tylko marne 100 złoty. Tylko jakieś dwa kilo wołowiny w sklepie. Kto tam by liczył

        • 8 2

        • Czasem wydam 100 zł na wołowinę w sklepie na cztery dni, czasem na jedno danie na mieście. Jak jedziesz na wakacje to też przeliczasz cenę noclegu na to, ile noc kosztuje Cię w domu, albo cenę paliwa na cenę biletu autobusowego czy cenę pójścia pieszo?

          • 5 4

  • 100cznia to miejsce lansu

    Normalny nie zakompleksiony człowiek Omija takie miejsca w sezonie szerokim łukiem .

    • 9 0

  • Mam wrazenie ze wiekszosc budżetu tego portalu

    To przychody z artykułów o tzw Młodym Mieście i stoczni. Mieszkam obok i nie oszukacie rzeczywistości: jest drogo i tłumy tylko w weekendy, w tygodniu słabo. A kiedyś tłumy były codziennie w sezonie

    • 6 0

  • Super miejsce (2)

    Super miejsce kawał zapomnianej historii. Młodzi ludzie prowadzą fajny biznes, tu człowiek czuje swoją wolność a nie na dymanie. Super atmosfera.

    • 3 10

    • Co ty zażywasz Ewo?

      • 3 0

    • Co?

      • 4 0

  • Tam jest beznadziejnie

    Niby cool miejsce ale wszystko sztucznie pompowane tam tak naprawdę nie ma klimatu. Zobaczcie doki Amsterdamu

    • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane