• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie zjemy pyszne krewetki w Trójmieście?

MM
18 lipca 2023, godz. 15:00 
Opinie (59)
Krewetki tygrysie, białe i północne - wszystkie cieszą się niesłabnącą popularnością. Nie bez powodu: są nie tylko pyszne oraz uniwersalne, ale także bardzo zdrowe. Krewetki tygrysie, białe i północne - wszystkie cieszą się niesłabnącą popularnością. Nie bez powodu: są nie tylko pyszne oraz uniwersalne, ale także bardzo zdrowe.

Krewetki mają wielu miłośników i trudno się temu dziwić: są posiłkiem nie tylko smacznym i zdrowym, ale w porównaniu do innych owoców morza - również stosunkowo tanim. W dodatku można je jeść na wiele sposobów, co sprawia, że nigdy się nie nudzą. Gdzie w Trójmieście warto spróbować krewetek? Wybraliśmy kilka propozycji ich serwowania.




Koktajl z krewetek - gdzie zjemy w Trójmieście?



Jak często jesz krewetki?

Koktajl z krewetek to sztandarowa przystawka lat 70. i 80. na Zachodzie. Jego pomysłodawcą był właściciel hotelu Golden Gate w San Francisco Italo Ghelfi. Podobno pomysł zaczerpnął z okolic słynnego Fisherman's Wharf. W hotelu koktajl podawany jest zresztą do dziś i wciąż przyciąga turystów.

Koktajl stał się tak popularny (istnieją nawet chipsy o jego smaku), że zjeść go można pod każdą szerokością geograficzną. Do Polski danie to przywędrowało po upadku komunizmu, a klienci restauracji i hoteli błyskawicznie się w nim zakochali.

Ryby i owoce morza - polecane restauracje w Trójmieście


Koktajl z krewetek przetrwał wszystkie kulinarne mody i znów wraca do łask. Danie uwodzi świeżością, lekkością i prostotą. Spróbować go można m.in. w restauracji Pueblo. Koktajl składa się z ośmiu krewetek tygrysich podawanych w delikatnie pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem awokado i salsy fresca ze świeżych pomidorów, cebuli oraz kolendry (28 zł).

  • "Coctel de Camarones", czyli koktajl z krewetek w delikatnie ostrym sosie pomidorowym
  • Krewetki smażone na maśle z winem, czosnkiem i pietruszką - propozycja Tapas de Rucola
  • Krewetki smażone na maśle z winem, czosnkiem i pietruszką - propozycja Tapas de Rucola
  • Chrupiące krewetki i delikatna sałata w towarzystwie cytrusów
  • Krewetki z dodatkiem czosnku i papryczek jalapenio
  • Krewetki serwuje też restauracja White Marlin.

Krewetki na maśle, grillowane, w tempurze i w panko



Aby w pełni rozkoszować się smakiem krewetek, najlepiej zamówić je jako przystawkę lub danie główne. Wybór jest ogromny: od krewetek smażonych na maśle i przyrządzanych w winnym sosie, przez grillowane, podawane w towarzystwie lekkich sałat, po smażone w tempurze.

W Patio Espanol na przystawkę zjemy krewetki w pikantnej oliwie czosnkowej (49 zł) lub w białym winie z czosnkiem i pietruszką (43 zł). Obie przystawki podawane są z grzankami czosnkowymi. Można też zamówić krewetki w panierce kokosowej z majonezem mango-curry (38 zł).


Inna hiszpańska restauracja - Hora de Espana - serwuje na przystawkę krewetki w sezamowym panko z salsą migdałową (42 zł), krewetki królewskie w oliwie jalapeño z płatkami czosnku (41 zł) oraz krewetki tygrysie w białym winie z pieczonym chorizo (33 zł).

"Tapasowe krewetasy" to propozycja sopockiego Tapas de Rucola. Kosztują 7 zł za sztukę (zamówić można minimum 6 szt.). Są smażone na maśle z winem, czosnkiem i pietruszką. Podawane na ostro lub łagodnie.

White Marlin serwuje krewetki w emulsji maślanej z Nduja Piccante i chrupiącą grzanką (79 zł/100 g) oraz krewetki Wasabi z czarnym sezamem (79 zł/140 g). Z koeli w Endi Wine House zjemy krewetki w panko, podawane z majonezem, ciastem filo oraz sałatą z roszponką, cytrusami, granatem i mango (53 zł).

White Marlin serwuje francuską zupę rybną - bouillabaiss z krewetką. White Marlin serwuje francuską zupę rybną - bouillabaiss z krewetką.

Krewetki w zupie



Krewetki to też częsty składnik zup - znaleźć je można zarówno w zupach rybnych, jak i azjatyckich bulionach.

W White Marlin zjemy słynną francuską Bouillabaisse z łososiem, dorszem, mulami i krewetkami, podawaną z grzanką, parmezanem i majonezem szafranowym (69 zł/250 ml). Endi Wine House serwuje zupę rybną "Cioppino" z omułkami, krewetkami, rybami morskimi, selerem naciowym, groszkiem cukrowym, oliwą peperoncino, podawaną z pieczywem (39 zł).

Jeśli zaś mamy ochotę na krewetkową zupę w orientalnym wydaniu, warto zajrzeć do Hashi Sushi. W tutejszym menu znajdziecie lekko pikantną zupę krewetkową Ebi Kare, podawaną z dodatkiem grzybów shitake, mleczka kokosowego, curry i kolendry (29 zł). Z kolei w Pak Choi serwowana jest zupa tajska z krewetkami (39 zł).

  • Duży wybór dań z krewetkami znajdziecie w Neonie.
  • Krewetki w tempurze od Pak Choi
  • Krewetki w kilku postaciach ma w swojej karcie Haos.

Krewetki w azjatyckim wydaniu



Krewetki to bardzo ważny składnik kuchni azjatyckiej. W gdyńskim Neonie znajdziemy je w takich daniach, jak: pad thai, czyli smażony na woku makaron ryżowy z jajkiem, czerwoną cebulą, dymką, kiełkami fasoli mung, orzechami i kolendrą (44 zł), czerwone curry, czyli klasyczne tajskie curry z woka na autorskiej paście, z mlekiem kokosowym, warzywami, orzechami i ziołami, podawane z ryżem jaśminowym (45 zł) czy noodle z chrupiącymi warzywami z woka w sosie sojowym z imbirem, chilli, sezamem, dymką i kiełkami fasoli mung (44 zł).

Restauracje z kuchnią azjatycką w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


W sopockim Pak Choi zjemy:
  • krewetki po syczuańsku,
  • krewetki w sosie hoi sin z warzywami,
  • krewetki w tempurze z ostrym sosem,
  • krewetki w sosie ostrygowym,
  • krewetki w sosie curry z dodatkiem prażonego chilli.
    Wszystkie dania kosztują 79 zł.

Z kolei w znajdujących się w GdyniGdańsku restauracjach Haos krewetek można spróbować, zamawiając m.in. kung fu shrimps, czyli krewetki w sosie czosnkowo-ostrygowym z kukurydzą marynowaną, szparagami, cebulą, kapustą pakchoi i kolendrą (48 zł), red, yellow, green i panang curry (42 zł), pad thai (43 zł), soya wok (44 zł) czy chilli basil (48 zł).

Krewetka to standardowy składnik sushi. Krewetka to standardowy składnik sushi.

Sushi z krewetkami



Krewetki to też jeden z najpopularniejszych składników sushi.Sassy, które niedawno wprowadziło nową, japońską kartę, możemy skosztować rolek z tygrysią krewetką z tempury z kremowym sosem ponzu (59 zł).

W Hashi Sushi przygotowywane są m.in. futomaki z krewetkami w tempurze i grillowanym łososiem (42 zł), krewetkami w tempurze i tatarem z tuńczyka zamiast ryżu (69 zł), gotowanymi krewetkami, ogórkiem i awokado (35 zł), california z krewetką w tempurze i pomarańczą (35 zł), krewetką w panko (35 zł) i grillowaną krewetką (35 zł), a także gunkan maki z siekaną krewetką (29 zł).

Również w Joko Sushi zjemy hosomaki z krewetką (28 zł), futomaki z krewetką w tempurze (55 zł), rolki california z krewetką, awokado i ogórkiem (52 zł) oraz z tatarem z krewetki (60 zł), philadelphia z krewetką (60 zł), yellow dragon z krewetką, serkiem, ogórkiem, tobiko, mango i puree mango (33 zł/4 szt., 65 zł/8 szt.), chef krewetka (53 zł), Azuma z łososiem, krewetką i tuńczykiem (33 zł/4 szt., 65 zł/8 szt.), nigiri z krewetką (28 zł), gunkan z krewetką (33 zł).
MM

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (59)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane