- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (27 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Książka o warzywach w ciastach i deserach
17 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat)
- Nasza publikacja jest jedną z pierwszych publikacji na świecie na temat wykorzystania warzyw w cukiernictwie - mówią gdynianki Izabela Komor i Marta Rietz, które wydały książkę kulinarną "Warzywna cukiernia Izy i Marty".
- W naszych przepisach użyłyśmy warzyw, które na co dzień występują w sałatce i surówce do obiadu, ale są też niesamowitą podstawą deseru właśnie ze względu na zawartość wartości odżywczych - tłumaczą autorki. - Warzywo jest nieoczywistym składnikiem i kojarzącym się z kuchnią wytrawną. Chodzi o to, aby odczarować cukiernictwo, które wydaje się bardzo pracochłonne i wymagające niebywałych umiejętności. Poprzez książkę chcemy udowodnić, że cukiernictwo jest jeszcze nie do końca odkrytą dziedziną, która może zaskoczyć, inspirować i zachwycić na nowo.
I nie chodzi tylko o ciasto marchewkowe - teraz popularne nawet w sieciówkach, ale jeszcze niedawno zaskakujące nazwą i smakiem, który - mimo mylącej nazwy - okazywał się zbliżony do klasycznych ciast. Iza i Marta proponują wykorzystanie w słodkościach również m.in. batata, selera naciowego, fasoli, kopru włoskiego, kalafiora czy cukinii.
Zrobimy z nich np. tartę z cynamonowym kremem na batatach, ciasto kokosowe z cukinii, czekoladowe ciasto z kalafiora z jagodami i kremem whiskey, placek cytrynowy na kukurydzy z owocami lata i kruszonką, babkę z marchwi i selera naciowego czy słodkie pasty śniadaniowe na ciecierzycy. Na prawie dwustu stronach znajdziemy 52 przepisy ułożone alfabetycznie według warzyw.
Krzysztof Ilnicki z "Bake off": Widz chce czegoś pozytywnego
- Receptury są tak przygotowane, aby każdy z nas mógł zmienić rodzaj cukru, tłuszczu, mąk i kremu w cieście, a nawet smak. Każdy z nas ma inny gust, a deser ma nas uszczęśliwiać i zaspokajać zachciankę - mówią autorski. - Dlatego też przygotowaliśmy w książce specjalne miejsca na notatki, aby była ona naszym asystentem przy codziennym gotowaniu, a nie kolejną kurzącą się na półce pozycją.
Porady dietetyczne "Okiem dietetyka"
Książka została wydana samodzielnie przez autorki i jest dostępna w cenie 69 zł w pracowni Izy i Marty w Gdyni przy ul. Derdowskiego 7 oraz na stronie warzywnacukiernia.pl.
Miejsca
-
Słodkości Marty i Izy Gdynia, Hieronima Derdowskiego 7
Opinie (41) 1 zablokowana
-
2019-04-17 13:31
tarta wyjątkowo mało apetyczna !
- 3 1
-
2019-04-17 17:16
To ci odkrycie
Nobel wisi w powietrzu.
- 3 3
-
2019-04-17 17:45
Rewelacja !!!!!
- 2 4
-
2019-04-17 19:40
z chęcią bym spróbował czegoś nowego/innego
- 0 3
-
2019-04-18 10:57
nie pierwsza i nie ostatnia ksiazka o gotowaniu
- 3 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.