Kuchnia azjatycka w Trójmieście godna polecenia

Popularność japońskiej kuchni cały czas rośnie. Kluczem do doskonałego sushi są przede wszystkim świeże składniki.
Popularność japońskiej kuchni cały czas rośnie. Kluczem do doskonałego sushi są przede wszystkim świeże składniki. Fot. Mito Sushi/mat. prasowe

Burgery z kimchi, niebanalne sushi w niezliczonych postaciach, pad thai, smaczne curry czy owoce morza. To nie lista kulinarnych zachcianek, a azjatyckie dania, które można znaleźć w kartach trójmiejskich restauracji. Miejsc z bogatym i ciekawym menu jest coraz więcej, polecamy więc kilka z tych, które nie zawiodą smakiem. Co ważne, wszystkie działają w trybie na wynos/telefon.



Restauracje z kuchnią azjatycką w Trójmieście



W kuchni azjatyckiej najbardziej lubię dania:

Zobacz wyniki (851)

Gyozilla



Gyozilla to stosunkowo nowy lokal, znajdujący się w centrum Gdańska, przy placu Dominikańskim 1/13Mapka. Chociaż nie widać go z daleka i wygląda dość niepozornie, wciśnięty między kwiaciarnie i bary przy Podwalu Staromiejskim, zdecydowanie nie należy się tym sugerować. Serwują tam takie dania jak: Gryczany Żur Ramen, soczyste pierożki gyoza czy grilowane szaszłyczki yakitori. Uwagę warto zwrócić zwłaszcza na burgery w azjatyckiej wersji. Katsu Burger z mięsem z golonki w panko, kim-chi, majonezem cielęco-grzybowym, remuladą z selera i serem mimolette dosłownie rozpływa się w ustach. Tego azjatyckiego street food'u można spróbować nie tylko w lokalu, ale również po złożeniu zamówienia z dowozem.

Woosabi



Po Innsbrucku i Wrocławiu zawitało także do Gdańska. Woosabi znajduje się w samym centrum, oficjalnie przy ul. Chmielnej 10, jednak wejście jest od ul. StągiewnejMapka. Lokal jest nowoczesny i wypełniony zielenią (palmy, paprocie), co nadaje nieco egzotycznego klimatu. Jednak nie o sam wystrój tu chodzi, a o kartę dań, w której znaleźć można Bao Buns, czyli puszyste azjatyckie burgery z mięsem, rybami lub w wersji wegetariańskiej czy Woo Bowle - różnorodne kompozycje w miskach. To między innymi azjatycka sałatka z makaronem, mango curry, sushi, czy ryż z warzywami. Kartę uzupełniają desery i drinki, smakami również nawiązujące do kuchni Dalekiego Wschodu (mleko mango-kokosowe, kleisty ryż na słodkim mleku, smażona bułeczka bao z lodami). W Woosabi można również zamówić dania z dowozem.

Mito Sushi



Jeśli polecamy sushi, z czystym sumieniem wymienić można Mito Sushi, mieszczące się przy ul. Szerokiej 91Mapka w Gdańsku. W tej restauracji od samego wejścia można poczuć, że trafiliśmy w dobre miejsce. Lokal ma ciekawy, nietypowy wystrój, można też obserwować kucharzy podczas pracy, przez połączony z salą restauracyjną bar sushi i część kuchni. Mimo to, w Mito Sushi nie ma hałasu, jest cicho i spokojnie. W menu znajduje się kilkadziesiąt propozycji sushi oraz ich najróżniejsze kombinacje. Są także duże zestawy dla kilku osób, desery oraz napoje (w tym wina i japońskie napoje alkoholowe). Dania są zawsze przygotowywane ze świeżych składników, a obsługa jest na wysokim poziomie. Zamawiać można również z dowozem.

Jedzenie na telefon: testujemy sushi



Phuket



Kuchnię tajską reprezentuje sopocki Phuket, który mieści się przy ul. Grunwaldzkiej 8-10/3Mapka. Jak więc na tajski lokal przystało, w menu znajdują się zupy tom-yam, pad thai czy słodki deser mango sticky rice. To oczywiście nie wszystko - są także tajskie sałatki i chrupiąca kaczka. Na mały głód także przystawki - spring rolls, satay, tajskie skrzydełka i krewetki oraz kalmary w tempurze. Spróbować można również czegoś spoza Tajlandii - curry (żółte, zielone, czerwone). W ramach deseru można zjeść tutaj banany w tempurze. Dania w Phuket można zamawiać też na wynos, z dowozem do domu. Często pojawiają się także zniżki (tajski czwartek, Dzień Pad Thai we wtorki, lub na zamówienia z dowozem).



1
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Restauracja Fino
Gdańsk, Grząska 1
9.6/10
+ Oceń


Haos



Zaglądamy do Gdyni. Haos zlokalizowany przy ul. Starowiejskiej 14Mapka serwuje wariację smaku azjatyckich ulic. Znajdziemy tam niemal wszystko. Od przystawek (spring rolls, szaszłyki satay, kalmary i krewetki w tempurze, strąki młodej fasoli) przez zupy (wonton, ramen, ostro-kwaśna zupa z mleczkiem kokosowym), sałatki (kurczak, rostbef, krewetki) dania główne (curry, kaczka w cynamonie, pad thai, wołowinę, woki, smażone warzywa) aż po desery (kleisty ryż, banany w tempurze, indyjski deser na bazie mleka i cukru). Nowością w karcie jest Bulgogi, danie kuchni koreańskiej i propozycja dla tych, którzy lubią nieco ostrzejsze smaki. To smażone plastry marynowanej wołowiny z cebulą i marchewką w miodzie, sosie sojowym z ryżem jaśminowym. Są także dania dla dzieci, a wszystko to można zamawiać z dowozem.

Pieterwas Krew i Woda



W Gdyni warto także wspomnieć o restauracji Pieterwas Krew i Woda przy ul. Abrahama 41Mapka. Chociaż nie jest to ściśle restauracja azjatycka, pojawiają się w karcie dania, na które warto zwrócić uwagę. Są to także propozycje, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Owoce morza pojawiają się zarówno w przystawkach, zupach, jak i daniach głównych. Warto wymienić takie jak: zupa homarowa, zupa tajska, krewetki i kalmary, mule (np. tajskie czy homarowe, ale także holenderskie, hiszpańskie, czy francuskie) poza tym także danie główne z grzybami shitake, fasolą mung, grzybami mun czy na przykład curry z owocami morza lub małże. Restauracja ma także menu specjalne. W nim, wśród owoców morza, znajdują się ostrygi i homar.

Menu na wynos dostępne od czwartku do niedzieli w godzinach 12-21.

Opinie (123) 6 zablokowanych

  • Głosowanie (3)

    Nie ma opcji lubię wszystkie kuchnie azjatyckie

    • 21 6

    • A ja nie. Kuchnia mongolska na ten przykład jest zdecydowanie daleka od smacznej.

      • 2 5

    • bo w sumie pytają o to, które z nich najbardziej lubisz

      • 0 0

    • no przeciez jest

      • 0 0

  • dlaczego nie ma podanych cen? (6)

    • 36 8

    • Byś się nie załamał (1)

      • 35 0

      • I nie lamentowal ze drogo. Chcesz zobaczyc drogo ? Poczekaj na rachunek za prąd. To ta 3 podwyzka ktorej na bank nie będzie jak zapewniał premier kłamczynski

        • 2 0

    • żebyś poszedł, zapłacił i sam sie przekonał

      jak poznasz ceny "przed" to sie nie wybierzesz ;)

      • 11 1

    • wpisz w google dlaczego...

      • 2 0

    • cenowo z tych wymienionych w artykule to tylko HAOS przystępny dla Polaka. Reszta pewnie nastawiona na tyrystów

      • 4 0

    • a dlaczego miałyby być podane?

      • 0 0

  • A gdzie A-dong? (12)

    Chyba jeden z pierwszych w Gdańsku...

    • 49 6

    • Zawsze po (4)

      Adongu mam problemy z żołądkiem.

      • 6 6

      • Trzeba specjalem zapijać (1)

        • 6 1

        • najlepiej zgrzewką

          • 2 1

      • Tam tak czysto

        Schludnie i pachnąco. Karaluch na ścianie to podstawa. Smacznego

        • 3 1

      • To po co chodzisz? Mnie jeden raz by wystarczył.

        • 2 0

    • Bar Hanoi (1)

      Ja tam wolę bar Hanoi koło rynku na Białej. Mam nadzieję, że Pan Rączka utrzyma swój lokal.

      • 3 1

      • Jedzenie smaczne i naprawdę świeże,

        jedno z lepszych w Gdańsku, ale niestety warunki higieniczne, wiele do życzenia. A szkoda.

        • 3 1

    • Dobry to był piętnaście lat temu

      teraz to jest sieczka tajska.

      • 2 0

    • Adong i jego pyszny kurczak z petem

      • 4 1

    • to nie chinczy to bar chinski z daniami chinskopodobnymi, ale ludzie jedza bo tanio

      • 7 0

    • bo to jest taka jadlodalnia w stylu wietnamskim

      wszystko smazone na glebokim, baardzo swiezym oleju . Meh. Jadem dwa razy, dziekuje, szkoda moich jelit

      • 0 0

    • Nie ma, bo tytuł artykułu brzmi...

      "Kuchnia (...) godna polecenia" ;)

      • 0 0

  • Wszędzie jest drożej jak przed pandemią (4)

    • 34 2

    • Jest drożej, bo (3)

      zarąbaliśmy z naszym rządem rekordową inflację w skali miesiąca (3,8%). Siła nabywcza pieniądza dramatycznie spadła zaledwie w 30 dni :(

      • 3 8

      • poprosze waloryzacje pensji

        • 8 0

      • Pandemia nic tu nie ma do rzeczy. Czekałem na głupi wPiS

        • 1 1

      • Poproszę źródło informacji skąd dane?

        • 0 0

  • Jeszcze kuchnia tajska to rozumiem. (4)

    Ale te chińskie brązowe mixy z makaronem, niejadalne dla mnie. Na całym świecie kuchnia chińska jak i takie restauracje należą do najtańszych, idzie sie tam jak sie kasy nie ma. Jesz ile chcesz za 4 euro. U nas wmawiają że to rarytas. Paranoja.

    • 67 8

    • (2)

      1. Która restauracja z wymienionych w artykule jest chińska?
      2. Te restauracje o których piszesz to bufety które próbują zachęcić zachodnich klientów dużą wyżerką za małą kasę. Naturalnie, jakość takiego jedzenia będzie niska.
      3. Chiny to gigantyczny kraj - jest tak duży jak kontynenty. Myślisz, że w tak dużym kraju nie ma restauracji wyższego sortu i wszyscy jedzą codziennie głęboko smażone sajgonki w gęstym sosie?

      • 10 2

      • A dla Ciebie np McDonald to jest restauracja? (1)

        • 4 1

        • Napisałeś "Na całym świecie kuchnia chińska jak i takie restauracje należą do najtańszych, idzie sie tam jak sie kasy nie ma.", więc nie odwracaj kota ogonem teraz.

          • 0 0

    • tylko nie ryby i owoce morza, blee

      • 0 0

  • Bar Panda Rumia ! (1)

    • 6 6

    • on nie.

      • 3 1

  • Jest jeden powód, żeby odwiedzić Wejherowo (2)

    Ten powód to Bangkok - zdecydowanie najlepsze jedzenie azjatyckie na pomorzu

    • 3 17

    • "Bangkok" to knajpa nastawiona na klienta, który nie ma pojęcia jak naprawdę smakuje kuchnia tajska

      • 14 1

    • Nieprawda. Na początku dania były w miarę OK, ale nie jakieś wybitne i ceny były też OK

      Obecnie jakościowo jest przeciętnie i nie do końca azjatycko, a ceny wysokie w stosunku do jakości

      • 6 0

  • Większość (5)

    Tych chinczykow. To smakowa porazka.
    Zadna z wyzej wymienionych knajp nie potrafi uzyskac smaku umami. Potrawy są mdłe, bez wyrazu. Pad thai najprostrze danie a ZADNA knajpa nie robi go nawet poprawnie.
    Ludzie skladniki tej kuchni sa tanie. Sami kombinujcie, to sa szybkie dania.

    • 22 5

    • Smak umami?
      Chyba miało być jak u mamy.

      • 2 14

    • "najprostrze" powiadasz?

      • 4 2

    • (1)

      A wiesz w ogóle, co to za smak umami? Ponieważ z tego co piszesz, to raczej nie.

      • 3 3

      • Tak a po czym wnioskujesz, że nie wiem

        Smak umamu to 5 smak. W skrócie znaczy pyszny. Zawiera w całości smak słony, słodki. Kwaśny i gorzki. Teraz wiesz co to znawco? Ten smak to podstawa tej kuchni. A w knajpach wymienionych wyżej masz smak polsko tajski. Cukier, cukier i jeszcze raz cukier

        • 3 2

    • a tu się zgadzam :)

      żeby zrobić dobre miso, trzeba mieć dobre składniki (do kupienia w internecie, ceny bardzo normalne) i 30 minut wolnego czasu.

      Pyszne, pożywne, cudowne. Dla mnie zdecydowana konkurencja nawet dla ukochanej swojskiej ogórkowej :)

      • 4 1

  • tylko A_DONG (1)

    a nie jakies fiku miku

    • 11 19

    • Kraluchy

      w misce gratis. Bakteria ecoli murowana

      • 2 1

  • Asia Hoanmy (9)

    Asia hoanmy, najlepszy stosunek ilość - jakość - cena :D

    • 35 11

    • Kiedy wrócą na Orunię Górną (5)

      Porażka tego roku że ich zamknęli. Najlepsze jedzenie w super cenie. Widać zrobili za dużą konkurencje i nie potrafili dać w łapę tam gdzie trzeba.

      • 8 3

      • (1)

        myslalem ze sa tylko na przymorzu i we wrzeszczu

        • 2 1

        • Są a raczej byli w czerwonej torebce, duży czysty lokal nie to co kebab obok...

          • 2 2

      • (1)

        Zupę Pho mieli dobrą, cała reszta dań słaba. Co to za danie z wooka, które jest zalane hektolitrami sosu?

        • 5 3

        • Bo A-Dong to taki chińczyk na polskie podniebienie.

          Coś tam niby prawdziwie chińskiego jest, ale nie za wiele.

          • 4 2

      • a Ty jakbyś nie musiał...

        A Ty jakbyś nie musiał to byś wrócił?

        • 0 0

    • Panie, tam zawsze kolejki są (1)

      Podziwiam chłopaków.

      • 7 0

      • Tanio i dużo na talerzu, dlatego kolejki.

        Jakość jedzenia jest już natomiast całkiem inną sprawą.

        • 3 1

    • W Asia Hoanmy tylko nr 44 z menu

      • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
degustacja
g. 13:30 - 17:30
Sopot, Sheraton

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie