• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnię polską lubimy najbardziej, food trucki mniej

łs
10 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Kuchnia polska i włoska to ulubione smaki Polaków według autorów raportu "Polska na talerzu 2018". Kuchnia polska i włoska to ulubione smaki Polaków według autorów raportu "Polska na talerzu 2018".

Najchętniej jemy dania kuchni polskiej, food trucki niewielu z nas interesują. To część z wniosków, które płyną z raportu "Polska na talerzu 2018", badającego trendy gastronomiczne w naszym kraju.



Jaką kuchnię lubisz najbardziej?

Raport "Polska na talerzu" powstał w tym roku po raz ósmy. Ze statystyk wynika, że z roku na rok coraz więcej Polaków korzysta z lokali gastronomicznych. W 2016 roku jedzenie na mieście deklarowało 74 proc. respondentów, w 2017 roku - 77 proc., a w 2018 roku - aż 94 proc. pytanych. Z tego wynika, że obecnie tylko 6 proc. Polaków nie jada poza domem. Dlaczego? Najczęstszą (62 proc.) przyczyną jest fakt, iż wolą domowe jedzenie.

Jak często jemy na mieście? Najwięcej badanych (28 proc.) odwiedza lokale gastronomiczne 2-3 razy w miesiącu. 22 proc. respondentów robi to raz na miesiąc, a 21 proc. - raz na 2-3 miesiące. Większość badanych odwiedza lokale gastronomiczne zarówno w dni robocze, jak i w weekendy (61 proc.). W tygodniu 68 proc. respondentów zostawia w lokalu między 11 a 40 zł, podczas gdy w weekendy 65 proc. badanych wydaje między 21 a 70 zł. Można sądzić więc, że w tygodniu jemy na mieście głównie po to, aby zaspokoić głód, a w weekendy chętniej w lokalach świętujemy.

Ci, którzy decydują się zjeść na mieście, motywują to zazwyczaj okazją do spotkań ze znajomymi (42 proc.) lub odkrycia nowych smaków (37 proc.). I tutaj też można zaobserwować zmianę w stosunku do lat poprzednich. W 2016 i 2017 roku respondenci wskazywali bardziej pragmatyczne powody odwiedzania restauracji i barów - wygodę i oszczędność. Jak widać, obecnie jedzenie poza domem pełni głównie funkcję społeczną oraz stanowi okazję do zdobywania nowych doświadczeń.

Będzie smacznie! Kulinarne imprezy w lipcu - nie przegap żadnej



Co ciekawe, autorzy raportu nie obserwują wzrostu zainteresowania food truckami czy targami śniadaniowymi i nocnymi. Co ciekawe, autorzy raportu nie obserwują wzrostu zainteresowania food truckami czy targami śniadaniowymi i nocnymi.
Największą popularnością wśród badanych cieszą się pizzerie (69 proc.), lokale typu fast food (59 proc.) oraz restauracje (53 proc.). Ale to akurat żadna nowość - te trzy rodzaje lokali pozostają w ścisłej czołówce od lat. Wysoko w rankingu utrzymują się też bary z kebabami. Co ciekawe, autorzy raportu nie obserwują wzrostu zainteresowania food truckami (16. proc.) czy targami śniadaniowymi i nocnymi (3 proc.). Być może jest to jeszcze zbyt świeże zjawisko, a być może wciąż niszowa gałąź gastronomii.

Najciekawsze zdaje się jednak pytanie o preferencja kulinarne Polaków. Respondenci zapytani o najchętniej wybierane rodzaje kuchni najczęściej wskazywali kuchnię polską (79 proc.) i kuchnię włoską, która zanotowała jednak duży spadek (56 proc. w 2018 roku kontra 81 proc. w roku ubiegłym). Na popularności w stosunku do 2017 roku straciły także kuchnia arabska, którą należy rozumieć przede wszystkim jako kebaby (28 proc. vs 51 proc.) i amerykańska (34 proc. vs 63 proc.). Z raportu wynika, że dania wegetariańskie i wegańskie cieszą się niewielkim zainteresowaniem.

Raport "Polska na Talerzu 2018" przygotowano na podstawie badania opinii publicznej przeprowadzonego w lutym 2018 przez IQS na zlecenie sieci hurtowni MAKRO Polska, metodą CAWI (bezpośredni wywiad prowadzony drogą internetową wspomagany komputerowo) na reprezentatywnej pod względem wieku, płci i miejsca zamieszkania próbie tysiąca panelistów - użytkowników internetu powyżej 18. roku życia.

łs

Opinie (126) 6 zablokowanych

  • Kiedyś to były czasy (4)

    Teraz nie ma czasów. Pamiętam czasy schyłkowej komuny i budę kempingową z zapiekankami w bramie na 3 Maja w Gdyni. To był dopiero fudtrak, gimby nie znajo.

    • 29 1

    • W której bramie? (2)

      Koło hali?

      • 0 0

      • Nie (1)

        Kawałek za Starowiejską w stronę 10 Lutego.

        • 0 0

        • tak była stacja benzynowa

          • 0 0

    • Oj, kochałam te zapsy

      • 2 1

  • zaspa hynka (1)

    Dziś trochę z przypadku trafiliśmy na Gdańską Zaspę. Nie było mnie tam ze 3 lata. Bardzo zmieniła się ta ulica stałą się istnym jedzeniowym zagłębiem. Dziś padło na skrzydełka(zaj.*&$#@ te) z Kury Domowej obok meksyk, pizzeria, burgery,vegańska falla są jeszcze jakieś pierogi(ktoś był?) i lawenda. |Mega fajne miejsce na mapie Gdańska się zrobiło.... tylko japy żal:)

    • 4 1

    • Jeszcze obok na Pilotów XXL

      gdzie można za małe pieniądze po korek się nafutrować i obok gruzińska gdzie też za znośną kasę coś przetrącić.

      • 4 0

  • jedząc nie ze swojego garnka zatrułem się 2 razy w życiu: (4)

    w tym raz z foodtrucka.

    • 33 4

    • (2)

      Morau z tego taki,że do food trucka tylko ze swoim saganem ;)

      • 11 2

      • Morał jest taki:

        Kto je z fudtraka temu z zaworów leci sr*.ka.

        • 14 2

      • albo z węglem w kieszeni

        • 4 1

    • zapomniałeś odwinąć z folii

      • 2 3

  • Kuchnia polska? Haha dobre sobie... (8)

    Czyli co? Kotlet schabowy, pierogi ruskie, barszcz ukraiński itp?

    • 25 40

    • (1)

      Widać jak mało znasz prawdziwą Polską kuchnią marny robaku

      • 8 7

      • chama i prostaka to aż miło posłuchać

        • 6 1

    • nie zapominaj o fasolce po bretońsku, gulaszu i kotlecie szwajcarskim (1)

      • 17 1

      • i sznyclu wiedeńskim

        • 3 0

    • i jeszcze ryba po grecku, śledź po japońsku (2)

      • 14 0

      • (1)

        Czesto to tylko nazwy, nie znajdziesz takiego sledzia w Japonii.

        • 4 2

        • Poważnie?
          Oczy mi otworzyłes

          • 17 4

    • I takie klasyki kuchni polskiej,

      jak Boeuf Stroganoff, devolay i sznycel wiedeński.

      • 13 4

  • (3)

    Nie jadam zbyt często w knajpach, bo bardzo lubię gotować i eksperymentować w kuchni.
    Jak już nie mam na to czasu - wtedy idę zjeść coś na mieście.

    • 35 9

    • kogo to obchodzi? ? (1)

      • 8 11

      • mnie, dobrze wiedzieć, że ktoś jeszcze umie gotować

        i robi to lepiej niż restauracje

        • 16 0

    • Ciekawa opowieść
      taka życiowa

      • 9 5

  • w oliwie na pętli (2)

    W Oliwie u szwagra na pętli to jest jedzenie tanio ,smacznie i dużo .

    • 20 7

    • Może tanio i dużo

      ale na pewno nie smacznie. Najzwyklejszy fast food z mikrofali.

      • 2 1

    • Nie dziękuję, nie skorzystam.

      Nie zwykłem wieczerzać z elementem.

      • 4 2

  • Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

    Nazwa ruskie wzięła się od regionu etnograficznego Galicji - dawniej nazywanej Rusią Czerwoną.

    • 13 0

  • Ja już nie mogę patrzeć na restauracje. Wszędzie ich pełno. Nie wiem czemu ale jak widzę restaurację to mnie mdli. Może się już przejadłem.

    • 3 0

  • Kiedyś szybkie jedzenie z "budy na kółkach" było koniecznością z braku innego szybkiego żarcia. (2)

    Obecnie to po części snobizm, bo ceny w rzadko którym są przystępne. Jeżeli dorzuci sie do tego średnią jakość/wielkość, to jest klops. Akurat tego na zdjęciu testowałem z 4 czy 5 razy i cały czas trzymają poziom, ale nie wszystkim foodtruckom się to udało. Z innego przestałem kupować, gdy polecieli w dół z jakością mięsa...

    • 15 2

    • aha, akurat ten na zdjęciu trzema poziom, a wszyscy inni polecieli w dół (1)

      i ty na pewno nie jesteś związany z tym ze zdjęcia, no tak

      • 2 6

      • Napisałem o _jednym_ innym a nie wszystkich. Czytaj ze zrozumieniem. Ten inny (nazwę ominę, bo może ktoś inny ma inne spostrzezenia) zjechał w dół chwilę po otwarciu punktów stacjonalnych - albo ja mam pecha.

        Co do tego z foto to przyjeżdżają od kilku lat na zawody, na których bywam, to tam jem i mogę to stwierdzić.

        • 4 1

  • food truck jak to ładnie brzmi

    czyli handel obwoźny , sprzedaż jedzenia z brudnego dostawczaka lub autobusu , nigdy !

    • 8 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane