- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (115 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (3 opinie)
- 3 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Kuchnię polską lubimy najbardziej, food trucki mniej
Najchętniej jemy dania kuchni polskiej, food trucki niewielu z nas interesują. To część z wniosków, które płyną z raportu "Polska na talerzu 2018", badającego trendy gastronomiczne w naszym kraju.
Jak często jemy na mieście? Najwięcej badanych (28 proc.) odwiedza lokale gastronomiczne 2-3 razy w miesiącu. 22 proc. respondentów robi to raz na miesiąc, a 21 proc. - raz na 2-3 miesiące. Większość badanych odwiedza lokale gastronomiczne zarówno w dni robocze, jak i w weekendy (61 proc.). W tygodniu 68 proc. respondentów zostawia w lokalu między 11 a 40 zł, podczas gdy w weekendy 65 proc. badanych wydaje między 21 a 70 zł. Można sądzić więc, że w tygodniu jemy na mieście głównie po to, aby zaspokoić głód, a w weekendy chętniej w lokalach świętujemy.
Ci, którzy decydują się zjeść na mieście, motywują to zazwyczaj okazją do spotkań ze znajomymi (42 proc.) lub odkrycia nowych smaków (37 proc.). I tutaj też można zaobserwować zmianę w stosunku do lat poprzednich. W 2016 i 2017 roku respondenci wskazywali bardziej pragmatyczne powody odwiedzania restauracji i barów - wygodę i oszczędność. Jak widać, obecnie jedzenie poza domem pełni głównie funkcję społeczną oraz stanowi okazję do zdobywania nowych doświadczeń.
Będzie smacznie! Kulinarne imprezy w lipcu - nie przegap żadnej
Największą popularnością wśród badanych cieszą się pizzerie (69 proc.), lokale typu fast food (59 proc.) oraz restauracje (53 proc.). Ale to akurat żadna nowość - te trzy rodzaje lokali pozostają w ścisłej czołówce od lat. Wysoko w rankingu utrzymują się też bary z kebabami. Co ciekawe, autorzy raportu nie obserwują wzrostu zainteresowania food truckami (16. proc.) czy targami śniadaniowymi i nocnymi (3 proc.). Być może jest to jeszcze zbyt świeże zjawisko, a być może wciąż niszowa gałąź gastronomii.
Najciekawsze zdaje się jednak pytanie o preferencja kulinarne Polaków. Respondenci zapytani o najchętniej wybierane rodzaje kuchni najczęściej wskazywali kuchnię polską (79 proc.) i kuchnię włoską, która zanotowała jednak duży spadek (56 proc. w 2018 roku kontra 81 proc. w roku ubiegłym). Na popularności w stosunku do 2017 roku straciły także kuchnia arabska, którą należy rozumieć przede wszystkim jako kebaby (28 proc. vs 51 proc.) i amerykańska (34 proc. vs 63 proc.). Z raportu wynika, że dania wegetariańskie i wegańskie cieszą się niewielkim zainteresowaniem.
Raport "Polska na Talerzu 2018" przygotowano na podstawie badania opinii publicznej przeprowadzonego w lutym 2018 przez IQS na zlecenie sieci hurtowni MAKRO Polska, metodą CAWI (bezpośredni wywiad prowadzony drogą internetową wspomagany komputerowo) na reprezentatywnej pod względem wieku, płci i miejsca zamieszkania próbie tysiąca panelistów - użytkowników internetu powyżej 18. roku życia.
Opinie (126) 6 zablokowanych
-
2018-07-10 19:02
Kiedyś to były czasy (4)
Teraz nie ma czasów. Pamiętam czasy schyłkowej komuny i budę kempingową z zapiekankami w bramie na 3 Maja w Gdyni. To był dopiero fudtrak, gimby nie znajo.
- 29 1
-
2018-07-10 21:46
W której bramie? (2)
Koło hali?
- 0 0
-
2018-07-10 22:09
Nie (1)
Kawałek za Starowiejską w stronę 10 Lutego.
- 0 0
-
2018-07-10 23:03
tak była stacja benzynowa
- 0 0
-
2018-07-10 20:16
Oj, kochałam te zapsy
- 2 1
-
2018-07-10 21:47
zaspa hynka (1)
Dziś trochę z przypadku trafiliśmy na Gdańską Zaspę. Nie było mnie tam ze 3 lata. Bardzo zmieniła się ta ulica stałą się istnym jedzeniowym zagłębiem. Dziś padło na skrzydełka(zaj.*&$#@ te) z Kury Domowej obok meksyk, pizzeria, burgery,vegańska falla są jeszcze jakieś pierogi(ktoś był?) i lawenda. |Mega fajne miejsce na mapie Gdańska się zrobiło.... tylko japy żal:)
- 4 1
-
2018-07-10 22:27
Jeszcze obok na Pilotów XXL
gdzie można za małe pieniądze po korek się nafutrować i obok gruzińska gdzie też za znośną kasę coś przetrącić.
- 4 0
-
2018-07-10 15:26
jedząc nie ze swojego garnka zatrułem się 2 razy w życiu: (4)
w tym raz z foodtrucka.
- 33 4
-
2018-07-10 16:46
(2)
Morau z tego taki,że do food trucka tylko ze swoim saganem ;)
- 11 2
-
2018-07-10 22:23
Morał jest taki:
Kto je z fudtraka temu z zaworów leci sr*.ka.
- 14 2
-
2018-07-10 18:01
albo z węglem w kieszeni
- 4 1
-
2018-07-10 22:04
zapomniałeś odwinąć z folii
- 2 3
-
2018-07-10 15:44
Kuchnia polska? Haha dobre sobie... (8)
Czyli co? Kotlet schabowy, pierogi ruskie, barszcz ukraiński itp?
- 25 40
-
2018-07-10 18:42
(1)
Widać jak mało znasz prawdziwą Polską kuchnią marny robaku
- 8 7
-
2018-07-10 22:06
chama i prostaka to aż miło posłuchać
- 6 1
-
2018-07-10 16:08
nie zapominaj o fasolce po bretońsku, gulaszu i kotlecie szwajcarskim (1)
- 17 1
-
2018-07-10 22:05
i sznyclu wiedeńskim
- 3 0
-
2018-07-10 16:54
i jeszcze ryba po grecku, śledź po japońsku (2)
- 14 0
-
2018-07-10 18:39
(1)
Czesto to tylko nazwy, nie znajdziesz takiego sledzia w Japonii.
- 4 2
-
2018-07-10 18:59
Poważnie?
Oczy mi otworzyłes- 17 4
-
2018-07-10 17:58
I takie klasyki kuchni polskiej,
jak Boeuf Stroganoff, devolay i sznycel wiedeński.
- 13 4
-
2018-07-10 15:23
(3)
Nie jadam zbyt często w knajpach, bo bardzo lubię gotować i eksperymentować w kuchni.
Jak już nie mam na to czasu - wtedy idę zjeść coś na mieście.- 35 9
-
2018-07-10 16:45
kogo to obchodzi? ? (1)
- 8 11
-
2018-07-10 22:03
mnie, dobrze wiedzieć, że ktoś jeszcze umie gotować
i robi to lepiej niż restauracje
- 16 0
-
2018-07-10 16:30
Ciekawa opowieść
taka życiowa- 9 5
-
2018-07-10 16:41
w oliwie na pętli (2)
W Oliwie u szwagra na pętli to jest jedzenie tanio ,smacznie i dużo .
- 20 7
-
2018-07-10 21:41
Może tanio i dużo
ale na pewno nie smacznie. Najzwyklejszy fast food z mikrofali.
- 2 1
-
2018-07-10 18:02
Nie dziękuję, nie skorzystam.
Nie zwykłem wieczerzać z elementem.
- 4 2
-
2018-07-10 21:24
Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.
Nazwa ruskie wzięła się od regionu etnograficznego Galicji - dawniej nazywanej Rusią Czerwoną.- 13 0
-
2018-07-10 21:01
Ja już nie mogę patrzeć na restauracje. Wszędzie ich pełno. Nie wiem czemu ale jak widzę restaurację to mnie mdli. Może się już przejadłem.
- 3 0
-
2018-07-10 17:42
Kiedyś szybkie jedzenie z "budy na kółkach" było koniecznością z braku innego szybkiego żarcia. (2)
Obecnie to po części snobizm, bo ceny w rzadko którym są przystępne. Jeżeli dorzuci sie do tego średnią jakość/wielkość, to jest klops. Akurat tego na zdjęciu testowałem z 4 czy 5 razy i cały czas trzymają poziom, ale nie wszystkim foodtruckom się to udało. Z innego przestałem kupować, gdy polecieli w dół z jakością mięsa...
- 15 2
-
2018-07-10 18:06
aha, akurat ten na zdjęciu trzema poziom, a wszyscy inni polecieli w dół (1)
i ty na pewno nie jesteś związany z tym ze zdjęcia, no tak
- 2 6
-
2018-07-10 19:06
Napisałem o _jednym_ innym a nie wszystkich. Czytaj ze zrozumieniem. Ten inny (nazwę ominę, bo może ktoś inny ma inne spostrzezenia) zjechał w dół chwilę po otwarciu punktów stacjonalnych - albo ja mam pecha.
Co do tego z foto to przyjeżdżają od kilku lat na zawody, na których bywam, to tam jem i mogę to stwierdzić.- 4 1
-
2018-07-10 18:25
food truck jak to ładnie brzmi
czyli handel obwoźny , sprzedaż jedzenia z brudnego dostawczaka lub autobusu , nigdy !
- 8 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.