• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarna Świętojańska. Wielka uczta na ulicy

Magda Mielke
9 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Na imprezie królowały smaki z różnych stron świata. Chętnych do degustacji nie brakowało.
  • Na imprezie królowały smaki z różnych stron świata. Chętnych do degustacji nie brakowało.
  • Na imprezie królowały smaki z różnych stron świata. Chętnych do degustacji nie brakowało.
  • Na imprezie królowały smaki z różnych stron świata. Chętnych do degustacji nie brakowało.

Imprezy kulinarne, podczas których można spróbować degustacyjnych porcji dań od lokalnych restauratorów, to niesłabnący przebój ostatnich lat w Trójmieście. Najlepszym dowodem na to są tłumy, które pojawiły się sobotnim popołudniem na najsłynniejszej gdyńskiej ulicy. Po pandemicznej przerwie powróciła Kulinarna Świętojańska, czyli piąta już odsłona festiwalu kuchni ulicznej.



Imprezy kulinarne w Trójmieście


Czy plenerowe festiwale kulinarne to dobra alternatywa dla wizyty w restauracji?

Temat tego, czy ulica Świętojańska powinna stać się deptakiem, często wraca jak bumerang. W sobotnie popołudnie można było poniekąd zobaczyć, jakby to było - odcinek pomiędzy ulicami Wybickiego i Żwirki i WiguryMapka został wyłączony z ruchu samochodowego, a przestrzeń zapełniło kilkadziesiąt stoisk, na których promowali się gdyńscy restauratorzy.

Kulinarna Świętojańska przede wszystkim promuje najnowsze trendy kulinarne i daje możliwość spróbowania kuchni z całego świata. Na gastronomicznym deptaku tym razem królują głównie słodko-kwaśne smaki i kreatywne połączenia letnich produktów. Można spróbować ok. 40 propozycji, głównie tych pochodzących z najlepszych gdyńskich restauracji, takich jak: Tapas Barcelona, Restauracja Krew i Woda, Lolo Thaijolo, Borowa Ciotka, Przystanek Zupa, Ogniem i Piecem, Oficyna, Hanoi Pho, Tio Pepino, Kapitan Cook, Atelier Smaku, Sushi Kushi, Ramen Shop, kawiarnie KofeinaWięcej. Swoje wyroby oferują też Delikatesy Rybne "Gadus", Mowi, restauracja My Place, Celtyckie smaki, sieć lodziarni Lodostany, Sztuka Chleba,Miody Kaliny i Hala Lokalnie.


A jakich dań spróbujemy?rybne przysmaki, np. bułki ze śledziem (10 zł) i minitarty z krewetkami (10 zł), hiszpańskie specjały - paella z owocami morza (25 zł), pisto (10 zł), gazpacho (10 zł), marynowane oliwki (5 zł), pieczywo z szynką pinchos serrano (5 zł), dania kuchni tajskiej, np. bulion z pierożkami wonton, bułeczki bao, sajgonki z warzywami, pad thai. Poza tym zjemy tu zupy (tajska, pomidorowa, gulaszowa, rybna, krem z soczewicy i ciecierzycy, chłodnik litewski - 13 zł za 350 ml), buły z pastrami (35 zł), pizzę (10 zł za kawałek), wrapy (15-17 zł), sushi (30 zł za zestaw), ramen (30 zł), polewkę piwną (10 zł).

Wegetarianie i weganie także nie wyjdą głodni, są m.in. gulasz z cieciorką, fasolka po bretońsku czy "bigos" (25 zł każde). Na miejscu kupimy również przetwory, np. kiszone śledzie, kandyzowane szyszki sosny czy igły świerku cytrynowego (20-30 zł), miody, naturalne soki i chleby. Miłośnicy słodkości mogą wybierać spośród przeróżnych wypieków, zarówno domowych, jak i dość oryginalnych, np. ciasto z czarnego sezamu czy blondie cukiniowe (13-16 zł) i lodów (6 zł za packę). Na wielu stoiskach dostaniemy domową lemoniadę, napijemy się też kawy (od 10 zł). Większość wystawców oferuje porcje degustacyjne w cenie 5-10 zł, ale zdarzają się też drobne wyjątki, gdzie spróbować można jedynie dań w normalnych wielkościach.

Zainteresowanie Kulinarną Świętojańską jest spore - już po godzinie od rozpoczęcia imprezy przy wielu stoiskach ustawiały się kolejki. Nawet dość zmienna pogoda i krótkie opady deszczu nie przeszkadzały przybyłym na festiwal mieszkańcom i turystom w przechadzaniu się i próbowaniu dań. Narzekano tylko na jedno - nie na każdym stoisku podano ceny potraw.

  • Martin Gimenez Castro, szef kuchni, który stworzył warszawski Ceviche Bar, poprowadził pokaz kulinarny.
  • Martin Gimenez Castro, szef kuchni, który stworzył warszawski Ceviche Bar poprowadził pokaz kulinarny.
  • Martin Gimenez Castro, szef kuchni, który stworzył warszawski Ceviche Bar, poprowadził pokaz kulinarny.

Nie tylko stoiska kulinarne



Gościem specjalnym i kuratorem tegorocznej edycji jest Martin Gimenez Castro, szef kuchni, który stworzył warszawski Ceviche Bar. Argentyńczyk od 15 lat mieszka w Polsce, ale swoje umiejętności szlifował w restauracjach na całym świecie, w tym tych kilkukrotnie nagradzanych gwiazdkami Michelin. To pozwoliło mu stać się mistrzem w swoim fachu - obecnie jest specjalistą od ryb oraz owoców morza. Castro poprowadził w sobotę pokazy i warsztaty kulinarne. Podobny pokaz zorganizował też zespół Sushi Kushi, specjalizujący się w daniach kuchni orientalnej.

Pięć klimatycznych ogródków gastronomicznych w Trójmieście



Kulinarna Świętojańska to jednak nie tylko stoiska kulinarne oraz pokazy gotowania na żywo. To także rozrywka. W trakcie kilku godzin trwania imprezy odbyły się m.in. quizy oraz konkursy oparte na historii kulinarnej Gdyni. Duże zainteresowanie przybyłych wzbudził już tradycyjnie towarzyszący festiwalowi Bieg Kelnerów. Uczestnicy zmierzyli się w trzech kategoriach: profesjonalnej, amatorskiej i dziecięcej. Zadbano też o strawę dla ducha - imprezę umilił swoim występem zespół jazzowy.

Zainteresowani jeszcze mogą udać się na ulicę Świętojańską - impreza potrwa do godz. 18.

Wydarzenia

Kulinarna Świętojańska V edycja

street food, degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (91) 8 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Słaba frekwencja (11)

    Przez fatalną politykę parkingową mało kto zagląda do centrum

    • 64 18

    • (4)

      W Gdyni jeżdżą autobusy i trolejbusy. Kupuje się bilet, wsiada, można usiąść i można dojechać na miejsce.

      • 9 13

      • Bilet za 5 zł .

        • 0 0

      • (1)

        A bilet jest w uj drogi

        • 5 1

        • paliwo jeszcze droższe.

          • 1 4

      • Żartujesz

        Kto to jeszcze jeździ autobusami

        • 8 5

    • Nie stać na opłacenie parkingu. Sprzedaj auto (1)

      nie męcz się.

      • 8 17

      • Autem można jeździć tam gdzie się nie płaci , nie trzeba go od razu sprzedawać . A tak w ogóle wiesz gdzie możesz swoje rady schować.

        • 0 0

    • um gdynia??? Istniejecie? Czy widmo?

      Mogliby tam deptak ogarnąć na stałe co to za atrakcja między autami siedzieć

      • 1 2

    • na zdjęciach widać te 'słabą frekwencję' hahahaha

      • 2 2

    • Zobacz zdjecia

      Ciekawe. Pare osób znam. Dzięki tym fotkom bede mogl podje... do ZUS, bo wiem ze sa na zwolnieniu. Korposzczurom nie chcieli dać urlopu

      • 4 2

    • Głupoty piszesz.

      Ludzi tyle, że ciężko przejść. Gdyby tak na stałe zamknąć tą ulicę dla samochodów interesy byłyby lepsze.

      • 10 22

  • Tak bym zjadła pyzy z mięsem, albo knedle z truskawkami, albo szare kluski ze śmietaną , naleśnika z serem też miam, miam.

    • 0 0

  • ulica

    z definicji ulica jest stworzona do ruchu samochodowego tudziez konnego lub rowerowego i pieszego
    a nie dla sprzedazy zywnosci!

    • 0 0

  • Faralne to coś (4)

    Ceny z kosmosu
    I jedzenie na ulicy jest mało przyjemne.

    • 50 13

    • Ceny z kosmosu hehe (2)

      Rzeczywiście wydać 30zł to kosmos jak cholera. Co za ludzie.

      • 7 6

      • Za kawałek pizzy (1)

        To nie kosmos

        • 4 0

        • nie byłeś- nie pisz

          a nawet nie przeczytałaś /eś artykułu

          • 0 0

    • Na ogół marudzą ci, co im nic nie wyszło.

      Nieudolni.

      • 6 12

  • Wreszcie interesująca impreza

    Zarówno dla mieszkańców jak i turystów. Więcej takich, mniej blokujących pół miasta biegaczy. W okresie wakacyjnym można by w każdy weekend coś takiego organizować

    • 1 1

  • Znikająca gastronomia (2)

    Jeszcze trochę i żadnej gastronomii na ulicy Świętojanskiej nie będzie, zostaną tylko puste lokale do wynajęcia! Moze niech nasz prezydent zainteresuje się kwestia cen wynajmu, bo to wstyd dla Gdyni, dla miasta tak prestiżowego na jakie się kreuje...

    • 10 0

    • W prywatnych kamienicach?

      Może niech to PiS ureguluje jakimś rozporządzeniem?

      • 0 1

    • Ekipa z UM

      Z obecnym podejściem tj parkingami i brakiem jakiejkolwiek próby poprawy sytuacji w centrum marne szanse. Ulica po prostu wymiera a oni są w tym doskonali

      • 3 1

  • Zostawcie Świętojańską w spokoju. (2)

    Tam nigdy nie będzie deptaka, bo ta ulica nie ma takiego charakteru. Zwykła ulica w śródmieściu stuletniego miasta, bez żadnych specjalnych atrakcji, trochę też przydługa, zaś jej całkowite zamknięcie dla ruchu kołowego dopiero by sprowadziło nieszczęście na całą okolicę.
    Próby "uszlachetniania" przestrzeni miejskiej można sobie obejrzeć na Placu Kaszubskim, gdzie betonoza placu i gigantomania zabudowy sprawiły iż to miejsce kompletnie nie ma uroku. To już ładniejszy jest outlet w Gdańsku na Przywidzkiej, stylizowany na skandynawską osadę rybacką. Wiadomo że lipa, ale przynajmniej obrazek w miarę ładny.

    • 20 4

    • Betonoza (1)

      Mogliby ja zrewitalizować ale nie tak jak zawsze tj zalać betonem

      • 0 0

      • Zamiast betonu proponuję:

        Na środku ulicy posadzić drzewa, obok droga rowerowa, a po bokach ogródki gastronomiczne.

        • 0 0

  • Do przemyślenia (11)

    Żeby ta ulica ożyła to włodarze winni zmniejszyć opłaty parkingowe, a w szczególności wprowadzić darmowe weekendy, zamknąć ruch w obu kierunkach (co daje ten jeden?!) i może jakąś ładną kostkę, do tego trochę zieleni, drzew jakichś - i mamy deptak. Inaczej słabo Lokale w Gdyni znikają na niespotykaną skalę, a szkoda :(

    • 67 11

    • (5)

      Zasadnicza kwestia: knajpy, kawiarnie muszą być otwarte. Wczoraj zeszłam o 21:15 pol świętojańskiej żeby coś było otwarte i dało się zjeść, a jak już znalazłam, to kelnerka na wstępie poinformowała, że za godzinę zamykają. Mamy lato, weekend, z takim podejściem gastronomii nic się nie utrzyma.

      • 6 3

      • Nic dziwnego (1)

        Swietojanska po 19-20 całkowicie umiera, w lokalach sama obsługa

        • 3 1

        • Znów kłamiesz.

          Nigdy nie bywasz na tej ulicy czy robisz to za pieniądze?

          • 0 2

      • (2)

        Widocznie nie opłaca się mało klientów,koszta+pensje

        • 4 0

        • malo klientow bo nie ma gdzie zaparkowac (1)

          • 3 1

          • Deptakiem

            Ani zaparkować ani klimatu przez ruch uliczny, mogliby zamknąć wreszcie te ulice i deptak trzasnąć

            • 1 1

    • Raczej zamknąć dla ruchu samochodowego na stałe.

      • 0 1

    • W UM siedzą tacy co z innych prac wylecieli (1)

      Za lenistwo, niewiedzę i niekompetencję, więc nie wymagaj

      • 16 1

      • Urzędy

        Wnioski miesiącami ,,rozpatrują tragedia w gdyni

        • 8 1

    • Parkingowy cyrk

      Problem parkingowy by rozwiązał jakiś spory parking, w okolicach UM chyba coś budują. Ale żeby ludzie chodzili to te opłaty w weekendy chociaż w dół..

      • 3 1

    • darmowe weekendy

      Na razie to nie ma darmowych weekendów a i tak nie ma gdzie w centrum zaparkować.... :D Więc to nic nie da w sumie. Bo co to za różnica czy nie zaparkuję za pieniądze czy nie zaparkuję za darmo :D Zgodzę się z zamnięciem tej ulicy :)

      • 8 0

  • nie wiem z czego cieszy się pan trzymający zamordowaną rybę (8)

    nie wiem dlaczego muszę trafiać na takie zdjęcia. Jakby tak trzymał nieżywego kotka to by dostał areszt i wyrok (i dobrze) , ale ze świnką czy rybą to już można. Jemy zwierzęta, to się nie zmieni, ale nie uważam, że powinniśmy się tym chlubić.

    • 24 60

    • mam nadzieje

      ze ta ryba, w momencie robienia zdjecia naprawdę jest już jest martwa...

      • 1 0

    • tak

      Zgadzam sie z przedmowca, okropne zdjecie, a chlop id.... i okrut.... sad....

      • 7 8

    • Zaraz dostaniesz hejty ze zabicie kota i zabicie krowy to nie te same smierci (3)

      Ale za 20 lat jedzenie miesa bedzie dostepne jedynie dla nielicznych nie mowiac o tym ze bedzie po prostu totalnym obciachem. Poki co wszystkim bardzo łatwo przychodzi glaskanie jedna reka kotka a druga reka jedzenie krowy w plastrach.

      • 8 20

      • Masz z tym problem. Zjedz kotka i krowę w plasterkach. (1)

        • 11 6

        • zabłysnąleś. pochwal sie jutro kolegom w piaskownicy.

          • 8 6

      • Nie głaskam kotków

        A nie jem ich przede wszystkim dlatego, że w okolicy szalenie trudno kupić dobrą kocinę.

        • 13 1

    • K kim są ci ludzie

      Co się wszystkiego czepiają!? Jak macie problemy ze sobą to idź jeden z drugą do psychiatry.

      • 16 7

    • To idź tam i uratuj tę rybę

      • 22 7

  • um gdynia? Żyjecie?

    Zamknijcie na stałe i parkingi ogarnijcie to będzie całkiem calliem

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane