- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (10 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (54 opinie)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (247 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Kulinarna Świętojańska. Wielka uczta na ulicy
Imprezy kulinarne, podczas których można spróbować degustacyjnych porcji dań od lokalnych restauratorów, to niesłabnący przebój ostatnich lat w Trójmieście. Najlepszym dowodem na to są tłumy, które pojawiły się sobotnim popołudniem na najsłynniejszej gdyńskiej ulicy. Po pandemicznej przerwie powróciła Kulinarna Świętojańska, czyli piąta już odsłona festiwalu kuchni ulicznej.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Kulinarna Świętojańska przede wszystkim promuje najnowsze trendy kulinarne i daje możliwość spróbowania kuchni z całego świata. Na gastronomicznym deptaku tym razem królują głównie słodko-kwaśne smaki i kreatywne połączenia letnich produktów. Można spróbować ok. 40 propozycji, głównie tych pochodzących z najlepszych gdyńskich restauracji, takich jak: Tapas Barcelona, Restauracja Krew i Woda, Lolo Thaijolo, Borowa Ciotka, Przystanek Zupa, Ogniem i Piecem, Oficyna, Hanoi Pho, Tio Pepino, Kapitan Cook, Atelier Smaku, Sushi Kushi, Ramen Shop, kawiarnie Kofeina i Więcej. Swoje wyroby oferują też Delikatesy Rybne "Gadus", Mowi, restauracja My Place, Celtyckie smaki, sieć lodziarni Lodostany, Sztuka Chleba,Miody Kaliny i Hala Lokalnie.
Wegetarianie i weganie także nie wyjdą głodni, są m.in. gulasz z cieciorką, fasolka po bretońsku czy "bigos" (25 zł każde). Na miejscu kupimy również przetwory, np. kiszone śledzie, kandyzowane szyszki sosny czy igły świerku cytrynowego (20-30 zł), miody, naturalne soki i chleby. Miłośnicy słodkości mogą wybierać spośród przeróżnych wypieków, zarówno domowych, jak i dość oryginalnych, np. ciasto z czarnego sezamu czy blondie cukiniowe (13-16 zł) i lodów (6 zł za packę). Na wielu stoiskach dostaniemy domową lemoniadę, napijemy się też kawy (od 10 zł). Większość wystawców oferuje porcje degustacyjne w cenie 5-10 zł, ale zdarzają się też drobne wyjątki, gdzie spróbować można jedynie dań w normalnych wielkościach.
Zainteresowanie Kulinarną Świętojańską jest spore - już po godzinie od rozpoczęcia imprezy przy wielu stoiskach ustawiały się kolejki. Nawet dość zmienna pogoda i krótkie opady deszczu nie przeszkadzały przybyłym na festiwal mieszkańcom i turystom w przechadzaniu się i próbowaniu dań. Narzekano tylko na jedno - nie na każdym stoisku podano ceny potraw.
Nie tylko stoiska kulinarne
Gościem specjalnym i kuratorem tegorocznej edycji jest Martin Gimenez Castro, szef kuchni, który stworzył warszawski Ceviche Bar. Argentyńczyk od 15 lat mieszka w Polsce, ale swoje umiejętności szlifował w restauracjach na całym świecie, w tym tych kilkukrotnie nagradzanych gwiazdkami Michelin. To pozwoliło mu stać się mistrzem w swoim fachu - obecnie jest specjalistą od ryb oraz owoców morza. Castro poprowadził w sobotę pokazy i warsztaty kulinarne. Podobny pokaz zorganizował też zespół Sushi Kushi, specjalizujący się w daniach kuchni orientalnej.
Pięć klimatycznych ogródków gastronomicznych w Trójmieście
Kulinarna Świętojańska to jednak nie tylko stoiska kulinarne oraz pokazy gotowania na żywo. To także rozrywka. W trakcie kilku godzin trwania imprezy odbyły się m.in. quizy oraz konkursy oparte na historii kulinarnej Gdyni. Duże zainteresowanie przybyłych wzbudził już tradycyjnie towarzyszący festiwalowi Bieg Kelnerów. Uczestnicy zmierzyli się w trzech kategoriach: profesjonalnej, amatorskiej i dziecięcej. Zadbano też o strawę dla ducha - imprezę umilił swoim występem zespół jazzowy.
Zainteresowani jeszcze mogą udać się na ulicę Świętojańską - impreza potrwa do godz. 18.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (91) 8 zablokowanych
-
2022-07-09 23:06
Ile za ten naleśnik na tekturowym talerzyku ze zdjęcia ? (7)
zakładam że z 20 zł
- 26 4
-
2022-07-10 06:34
20zł (6)
Rzeczywiście majątek.
- 5 11
-
2022-07-10 09:26
jak za naleśnik wart 1 zł (5)
przebitka 2000% to przecież norma prawda?
- 10 2
-
2022-07-10 11:45
Zus,pensja,czynsz,media,podatki (4)
Zmieścisz się w złotówce?
- 2 5
-
2022-07-10 12:56
mercedes, 120 metrowe mieszkanie, utrzymanie kochanki i pokojówki (3)
lepiej daj 30 zł bo może braknąć
- 4 2
-
2022-07-10 18:13
(2)
nie cwaniakuj bo wychodzisz na głupka. Wynajmij lokal, opłać zus, zapłać pracownikowi pensję, kup towar, zapłać podatek dla państwa, zapłać rachunki za wodę, gaz i wtedy możesz sprzedawać naleśniki nawet po 50 groszy. No ale to trzeba trochę myśleć, a nie pie.. o mercedesach i aparatamentach.
- 3 5
-
2022-07-10 22:53
mówisz o myśleniu skoro sam masz z tym problem
jak chcesz utrzymać lokal w którym sprzedajesz naleśnik po 20 zł ? do którego to jest zaadresowane ? nikt przytomny i rozsądny tego nie kupi bo to wygląda i brzmi jak kpina. A jak już się trafi jeden klient dziennie to sukces, to może daj je po 100 zł bo przecież trzeba z tego 1 klienta wycisnąć wszystkie soki
- 2 1
-
2022-07-10 22:38
zdejmij czapeczkę pajacyka i czerwony pomponik z nosa
to pogadamy, naleśnik za 20zł. Chyba szukasz tam kolegów bo na to pójdzie tylko frajer
- 2 2
-
2022-07-10 14:59
Uczta
Uczta w uczelniach, a nie na ul. Świętojańskiej.
- 1 2
-
2022-07-10 14:36
Prawda niestety jest taka że Gdynia umiera
- 8 1
-
2022-07-10 08:58
Opinia wyróżniona
Lubię kulinarne eventy (1)
Pyszne Gazpacho oraz krem z soczewicy, ogólnie całkiem spoko event, mam nadzieję że będzie powracał na Świętojańską, w drodze na plażę czy w drugą stronę można w locie zjeść coś smacznego
- 15 21
-
2022-07-10 14:28
Kromka chleba ze smalcem i ogórkiem za 20 złotych? Nie, dziękuję :)
- 2 5
-
2022-07-10 13:19
Lata obserwacji
Świętojańska już dawno umarła, a Gdynia jest w stanie agonalnym.
- 10 1
-
2022-07-09 19:45
Opinia wyróżniona
więcej (3)
Powinno być więcej takich dni kulinarnych w Gdyni. Mamy tylko dwa miesiące wakacji i można to organizować w każdą sobotę. Wszyscy będą bardzo zadowoleni zarówno sprzedawcy ( restauratorzy i nie tylko ) jak i turyści nie mówiąc o mieszkańcach.
- 38 32
-
2022-07-10 10:56
(1)
Ja jako mieszkaniec to mi się to nie podoba
- 5 8
-
2022-07-10 13:12
Hehe a co się podoba jak nic się nie podoba wniosek hmm
- 2 3
-
2022-07-09 20:57
Ostatnie podrygi branży restauracyjnej
Jak naprawdę walnie kryzys (a teraz mamy dopiero przygrywkę) to z rynku wymiecie wszystko poza tanim żarciem.
- 14 7
-
2022-07-10 13:10
Opinia wyróżniona
ludzie na ulicy, a nie trzeba było betonowych blokad
Gdańsku, ucz się!
- 4 2
-
2022-07-10 11:02
Po co żreć na ulicy z tacki skoro obok sa lokale i stoliki? (1)
Po co utrudniac zycie innym i blokowac ulice? Nie mogli tego zrobic na Skwerze jak juz musieli? Na tym pustym parkingu z bialymi kolami?
- 10 4
-
2022-07-10 13:09
w sumie racja
- 0 2
-
2022-07-10 12:00
I nie trzeba płacic fryzowego jak w Sopocie na molo niemożliwe :)
- 2 0
-
2022-07-09 21:15
fajnie dowiedzieć sie o tym po (3)
- 18 7
-
2022-07-10 06:33
Wystarczy czytać terminarz imprez. (2)
Ale widać za trudne dla takich jak ty.
- 3 3
-
2022-07-10 09:12
slabo rozreklamowane (1)
nie narzekajcie potem na frekwencje
- 2 2
-
2022-07-10 11:47
nikt nie narzeka (oprócz marud tych samych co zawsze) na frekwencję. Były tłumy.
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.