- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (31 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 5 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (41 opinii)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Kulinarne miasteczko kontenerowe. Co zjeść w 100czni?
Otoczone kontenerami patio 100cznia to nie tylko imprezowania, ale również miasteczko gastronomiczne, gdzie zjemy ciekawy i niedostępny nigdzie indziej street-food. Warto wybrać się we wtorek, gdy obowiązuje promocja - wybrane dania kosztują 10 zł.
Gdy 100cznia ruszała w ubiegłe wakacje, mało kto wierzył, że pomysł Alicji Jabłonowskiej i Kuby Łukaszewskiego wypali. Rzeczywistość jednak szybko zweryfikowała opinie niedowiarków. Przestrzeń imprezowo-kulinarna w kontenerowym miasteczku na gdańskich terenach postoczniowych (a dokładniej przy ulicy Stolarzy, czyli nieopodal wiaduktu nad Jana z Kolna ) zyskała sporą popularność i kilka tygodni temu, wraz z rozpoczęciem sezonu letniego, wznowiła działalność.
Oprócz bogatego programu wydarzeń muzycznych czy warsztatowych (więcej informacji można znaleźć w naszym kalendarzu imprez), 100cznia to również ciekawa przestrzeń gastronomiczna. W tworzących zamknięte patio kontenerach ulokowało się dziesięć barów serwujących przeróżne menu. Co ważne, jedzenie, którego po części nie dostaniemy nigdzie indziej w Trójmieście.
Wszystkie imprezy w 100czni w najbliższym czasie
Nowe i rzadko spotykane
W Arancione zjemy przekąski dobrze znane tym, którzy podróżowali Sycylię. Na razie serwowane są dwa specjały: arancini (od 11 zł), czyli smażone w głębokim oleju kule z ryżu arborio z różnymi dodatkami (np. sosem bolognese, prosciutto czy gorgonzolą) oraz canolii (9 zł) - słodkie rurki z kruchego ciasta nadziewane ricottą i bakaliami. Oprócz tego włoskie wino doprawione cytrusami, sokiem pomarańczowym, wanilią i cynamonem (12 zł). Właściciel - zafascynowany sycylijskim street-foodem - planuje wprowadzać do menu kolejne mało znane przekąski.
Z drugiego końca świata, bo aż z Indii inspirację do otwarcia swojego baru przywieźli właściciele Karma Guru. Można było ich już od kilku lat spotkać na różnych kulinarnych festiwalach, teraz na 100czni mają stały punkt. W krótkie karcie prym wiedzie vada pav (15 zł), czyli mumbajski burger wegański - mocno doprawiony kotlet warzywny podawany w maślanej bułce z dodatkami. Zjemy tu również pakorę, czyli różne warzywa smażone w panierce z mąki ciecierzycowej (15 zł) oraz pakorową wariację na temat frytek poutine (19 zł) - tutaj w sosie z "mięsem wegańskim". Na większy głód trzeba pytać o masalę dnia (20 zł), czyli ryż z sosem i dodatkami.
Weganie odnajdą się również przy okienku Sunra, którego właściciel wymyślił i niemalże do perfekcji opracował przepis na orzechowo-warzywną pieczeń, które składa się z mieszanki kilkudziesięciu różnych warzyw, przypraw i ziaren. Fleksy - bo tak się nazywa - ląduje na talerzu w postaci kotleta (15 zł), który można łączyć z przeróżnymi dodatkami, burgera (20 zł) albo tacosów czy wrapa (15 zł), w których zamienia się w rozdrobniony farsz.
W gofrach specjalizuje się natomiast Mecyje - kratkowane placki są tutaj wypiekane na miejscu i podawane w postaci sandwiczy z różnymi dodatkami. Zjemy i słodkiego gofra z masłem orzechowym, masą kajmakową i owocami (13 zł), i wytrawne (od 17 zł), m.in. z kozim serem, grillowanymi warzywami i konfiturą z czerwonej cebuli lub z szynką parmeńską, oliwkami i serem pecorino.
Miłośnicy makaronów powinni zjeść w Morze Pasta, gdzie ten pochodzący z Włoch produkt zagniatany i gotowany jest na miejscu. Świeży makaron możemy wybrać w kilku wersjach (m.in. spaghetti czy pappardelle) i komponować z różnymi mięsami, warzywami, sosami czy serami (każdy składnik ma podaną cenę). Kto woli szybszą opcję, może wybrać jedną z kompozycji już gotowych, m.in. z klopsikami, krewetkami czy pancettą i śmietaną (od 17 zł). Na miejscu zjemy też krem z pomidorów (8 zł).
Znane i lubiane
Mięsożercy wybrać się powinni do Pana Balerona w Pułapce, czyli wspólnej miejscówki sopockiego baru serwującego kanapki z grillowanym antrykotem wołowym, sosem serowym i dodatkami oraz gdańskiego pubu z piwem rzemieślniczym. Bułę w wersji podstawowej zjemy od 19 zł (choć warto spróbować parę złotych droższej opcji z marynowaną dynią i pikantnym relishem), a piwa napijemy się od 9 zł (za szklankę 0,3 zł).
Mięsa nie ma z kolei w ogóle w specjalizującym się w smakach bliskowschodnich Hummuslandzie, gdzie króluje - nomen omen - hummus (16 zł) w kilku odsłonach (jest klasyczny, ale też marchewkowy, dyniowy czy pomidorowy). Można też zamówić wrapa z falafelami (16 zł) albo gęstą zupę harrirę (8 zł).
Pizzę (od 17 zł) w kilku opcjach zamówimy w Oliwie do Ognia, a rolki z sushi (od 10 zł) w Ninja Asian Street Food. Ten ostatni bar to w zasadzie jedyne miejsce z dalekowschodnim jedzeniem w 100czni. Możemy tam również zamówić ramen (od 18 zł) przygotowywany - jak zapewniają właściciele - na długo gotowanym wywarze z kości drobiowych i wołowych z dodatkiem autorskiej esencji tare. Są dwie wersje - z kurczakiem w sosie albo tofu w sosie teriyaki. Oprócz tego w karcie znalazły się dwie inne zupy na mleku kokosowym (19 zł): inspirowana malezyjską laksą z krewetkami i kurczakiem oraz tajska z pastą curry, warzywami i ananasem.
Tanie wtorki
Napoje bezalkoholowe i piwo znajdziemy niemal w każdym lokalu, ale największy wybór oferuje główny bar 100cznia przy wejściu na patio, który jako jedyny sprzedaje również mocniejsze trunki. Za shota zapłacimy 8 zł, za Cuba Libre 12 zł, za Aperol Spritz 17 zł, a za kieliszek prosecco 10 zł. Są też wina, giny, rumy, whisky i kilka klasycznych drinków. Piwo sprzedawane jest od 10 zł.
Miasteczko gastronomiczne w 100czni rusza codziennie o godz. 12 i od niedzieli do czwartku karmi do godz. 23, a w piątki i soboty do godz. 2. Na kulinarny spacer najlepiej wybrać się tutaj we wtorek, kiedy to każdy z lokali przygotowuje promocyjne danie w cenie 10 zł. 100cznia będzie działała na pewno do końca wakacji, a może i we wrześniu. Na miejsce najłatwiej dojść od stacji SKM Stocznia Gdańska albo od przystanku tramwajowego przy Jana z Kolna. Spacer z okolic ECS zajmie kilka minut.
Miejsca
-
100cznia Gdańsk, ks. Jerzego Popiełuszki 5
Opinie (144) ponad 10 zablokowanych
-
2018-06-12 11:10
Specjalizowac sie w gorfach to tak jak byc (3)
specjalistą w robieniu jajecznicy. Nie róbmy kuchni z przekasek ktorych zrobienie jest tak trudne jak wiazanie buta.
Mecyje to nie jest dobra kuchnia.- 10 6
-
2018-06-12 15:07
Ja umiem przyrządzić rybę Fugu. Wchodzisz w to ?
- 0 1
-
2018-06-12 14:18
Makaron też można zrobic w domu, więc po co włoskie knajpy, tak samo burgery, więc po co Mcdonald, można by wymieniać...
- 1 1
-
2018-06-12 11:41
Na bank robisz slaba jajecznice zatem.
- 3 5
-
2018-06-12 10:15
Oni tych kontenerów nie oczyścili? Widzicie ten syf, rdzę? (4)
To chyba powinno być jakoś odrestaurowane? Co na to sanepid?
- 10 9
-
2018-06-12 10:34
(2)
A po co oczyszczać je z zewnątrz? Jak restauracja ma obdrapany tynk na budynku też wzywa się sanepid? Wazne jakie warunki mają w środku. Byłem, widziałem,jadłem- nic mnie nie zaniepokoiło
- 4 0
-
2018-06-12 14:02
ciekawe czy myje ręce po siku w takim kontenerze... (1)
- 2 1
-
2018-06-12 14:14
Akurat toalety mają oddzielnie i nawet jest w nich kran z wodą
- 2 1
-
2018-06-12 10:29
Tak
Powinny być tam freski i stiuki- 3 3
-
2018-06-12 07:58
Obługa Oliwy do Ognia niestety pikuje. (10)
Jestem z tym lokalem od początkuz za każdym razem jest coraz gorzej. Chyba czas szukać innej prawdziwej włoskiej pizzy w Gdańsku. Może lepiej się skupić na jednym, dwóch lokalach?
- 20 1
-
2018-06-12 08:07
Bieda umysłowa Januszy w komentarzach zatrważa. (8)
Siedźcie dalej w swoich mieszkankach 43 m2 w wieżowcach i wcinajcie parówki przed LCD z Saturna.
Pewnie piszą to ludzie, którzy śmierdzą w autobusach.- 28 32
-
2018-06-12 14:03
Kenny, opowiedz swojemu chlopakowi
jakiego zarta walnesles w internnecie dzis, ze smiechu az lunch od pana brody popusci
- 1 0
-
2018-06-12 10:52
nie rób trollingu
poznałem cię
- 1 0
-
2018-06-12 09:31
(3)
Uuuuu mamy oświeconego konesera żarcia z kontenerów, popijającego fritz kolę za 9 zł.
- 23 5
-
2018-06-12 09:39
Uuu, koneser Drobimexu i wylewania żółci. (2)
Brawo
- 4 11
-
2018-06-12 09:55
od kiedy krytyka jest wylewaniem żółci? (1)
- 14 2
-
2018-06-12 10:36
Dla lewactwa zawsze
bo nie potrafią argumentować na rzeczy oczywiste
- 6 3
-
2018-06-12 10:36
Właśnie świetnie pokreśliłeś bywalców tego rewiru
Sieczka w głowie i opluwanie innych
- 6 3
-
2018-06-12 10:12
wypowiedział się żul z "falowca"
- 3 8
-
2018-06-12 10:16
to idz na szeroką, dwie obok siebie doskonałe pizze, la cucina i ta druga na F (nie pamietam nazwy, ale kiedyś była tam cafe bacalia)
- 2 3
-
2018-06-12 06:27
Ci wytatuowani i brodaci kucharze. (4)
Sprawiają wrażenie niedomytych. Po prostu boję się brać jedzenie z takich kuchni.
- 98 51
-
2018-06-12 14:01
dla mnie wygladaja na bezdomnych
pracuja w kontenerze, wygladaja jakby lap nie myli. Na sam widok robi sie niedobrze
- 9 4
-
2018-06-12 09:54
Oooo, mamy tytana higieny
Czempiona wykrywania książeczek sanepidowskich przez jpegi
- 9 7
-
2018-06-12 09:04
na zdjęciu temu panu baleronowi broda prawie wpada w kanapkę
o fuj.............
- 21 3
-
2018-06-12 07:25
Nie takie rzeczy bierzesz do buzi i nie narzekasz
- 37 5
-
2018-06-12 11:58
i te włosy z brody w hot dogu haha (1)
- 6 2
-
2018-06-12 14:00
ciekawe czy myje ręce po siku w takim kontenerze...
- 2 0
-
2018-06-12 11:03
czyli nie idzie skoro reklama leci (2)
drogo i niedochodowo temu reklamują,
po 2 miejsce słabe- 4 2
-
2018-06-12 13:35
Nie idzie? Oj widać, że nie byłeś... tam jest zawsze mnóstwo ludzi.
- 1 1
-
2018-06-12 11:13
T jesteś słaby
McDonald też się reklamuje a jakos mu idzie.
Sam pewnie dziecku robisz tam urodziny- 0 1
-
2018-06-12 09:56
Raj dla antify i lewactwa (10)
Ja tam nie ide
- 17 14
-
2018-06-12 10:05
u lewaków kto najbardziej idiotycznie wygląda ten wyżej w ich hierarchii (8)
Czym więcej, dziar, dłuższa broda, głupsza koszulka, fikuśne okulary etc... Tym jest to ważniejsza persona w ich środowisku.
Dla nich intelekt czy osiągnięcia człowieka są 4to-rzędne .- 16 11
-
2018-06-12 10:25
Typowe prawackie (1)
powierzchowne ocenianie ludzi - po wyglądzie.
Wiedz, że u nas to trzeba porozmawiać, żeby wiedzieć, z kim ma się do czynienia i co dany człowiek sobą reprezentuje, więc intelekt jest tutaj cechą pierwszorzędną.
Ale co Ty możesz o tym wiedzieć, potrafisz tylko drzeć ryja w stadzie.- 7 6
-
2018-06-12 13:03
Jak możecie gadać
skoro macie gały wbite w smartfony
- 3 3
-
2018-06-12 10:14
(4)
A u was jak jest?
Kto bardziej drze ryja na boisku czy w pociągu?
Czy może jak pobijecie kogoś w 5 na 1.- 10 4
-
2018-06-12 10:23
Na was 5 cudaki (3)
wystarczy 1.
- 4 6
-
2018-06-12 10:29
Ot, intelektualista się znalazł :D (1)
- 1 2
-
2018-06-12 10:38
Nie filozuj
- 2 1
-
2018-06-12 10:26
Tak
Tak jest
Chłopcy- 1 1
-
2018-06-12 10:11
Dobrze, że wśród kibiców największy szacunek ma ten, który ma najbogatszą bibliotekę!
- 12 3
-
2018-06-12 12:36
problem jest taki, że tam prawdziwego lewactwa nie ma niestety
- 3 1
-
2018-06-12 12:02
La familia najlepsza o!
- 0 1
-
2018-06-12 07:40
Pseudo (4)
Żarcie za niemałe pieniądze z kontenera
- 45 12
-
2018-06-12 11:20
idź do biedry, kup sobie flaki, bądź szczęśliwy
i odwal się od innych, nikt cię nie zmusza.
- 6 8
-
2018-06-12 11:19
Jak to niemałe? Przecież to grosze...
- 1 6
-
2018-06-12 10:49
Ty, ale chyba nikt Cię tam na siłę nie ciągnie, co?
- 2 8
-
2018-06-12 08:00
No...za dychę.
- 3 4
-
2018-06-12 11:01
Oj tam każdy krytykuje, że hipsterzy, że za drogo... a fajnie czasem wyjść i zjeść w jakimś innym, nowym miejscu niż McDonald, KFC i kebaby.
- 10 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.