• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarne szaleństwo na sopockim molo - nadchodzi Slow Fest Sopot

Ewa Palińska
23 czerwca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 

Zobacz naszą relację z ubiegłorocznego Slow Food Fest:

Dwustu kucharzy artystów - pasjonatów, ok. 70 restauracji, kilkunastu wystawców, wykłady i szkolenia, ale przede wszystkim ogromny, 200-metrowy stół, przy którym za 30 zł będzie można skosztować serwowanych specjałów oraz spotkać się z zaproszonymi gośćmi - to tylko niektóre aktrakcje nadchodzącego Slow Fest Sopot. Wydarzenie odbędzie się w najbliższy weekend 25-26 czerwca w godz. 11-18 na sopockim molo zobacz na mapie Sopotu.



Już po raz czwarty sopockie molo zostanie oddane we władanie smakoszom. W najbliższy weekend przy wspólnym stole spotkają się ci, dla których jedzenie jest pasją, a przyrządzanie go - sztuką.

- Można powiedzieć, że ruch Slow Food osiągnął swój cel powodując efekt domina i stając się inspiracją dla wielu ruchów i mód kulinarnych. Dlatego też chcę tu, na Pomorzu, rozruszać tę najstarszą i największą na świecie organizację promującą między innymi lokalne tradycje kulinarne - mówi Wojciech Radtke, główny organizator festiwalu.
Slow Fest Sopot to dla łasuchów przede wszystkim okazja do degustacji potraw wykreowanych przez największych artystów w swoim fachu (koszt karnetu upoważniającego do degustacji 6 potraw wynosi 30 zł, osoby nie posiadające Karty Sopockiej zapłacą również za wstęp na molo - zobacz cennik).

Tak jak w latach ubiegłych, będzie można zrobić zakupy na stoiskach ze zdrową żywnością i produktami regionalnymi. Festiwal to również okazja do zgłębienia wiedzy na temat idei Slow Food podczas licznych wykładów, szkoleń i prezentacji z zakresu m.in. produkcji, upraw, etyki a także wiedzy o odżywianiu i gotowaniu.

Slow Fest Sopot to dla łasuchów przede wszystkim okazja do degustacji potraw wykreowanych przez największych artystów w swoim fachu (koszt karnetu upoważniającego do degustacji 6 potraw wynosi 30 zł, osoby nie posiadające Karty Sopockiej zapłacą również za wstęp na molo). Slow Fest Sopot to dla łasuchów przede wszystkim okazja do degustacji potraw wykreowanych przez największych artystów w swoim fachu (koszt karnetu upoważniającego do degustacji 6 potraw wynosi 30 zł, osoby nie posiadające Karty Sopockiej zapłacą również za wstęp na molo).
Przede wszystkim jednak będzie to znakomita okazja do spotkań i rozmów. Przy stole, z osobami odwiedzającymi imprezę, spotkają się m.in. Reni Jusis, Tymon Tymański, Przemysław Bluszcz, Robert Makłowicz, Tomek Jakubiak, a także blogerzy i dziennikarze kulinarni.

- Przy jednym stole wszyscy są równi, bo stół jest miejscem spotkań, wymiany wiedzy czy budowania relacji. Dla gości mniej majętnych to dobra okazja, by spróbować kuchni na światowym poziomie za jedyne 5 zł, dla kucharzy, by wyjść z kuchni i spotkać się z konsumentami, skonfrontować swoje przepisy oraz kunszt kulinarny, a dla restauracji to natomiast ogromna promocja, ponieważ festiwal ma zasięg międzynarodowy - mówi Radtke.
Dodatkową atrakcją będą konkursy z nagrodami ufundowanymi przez partnerów festiwalu. Na zwycięzców czekają m.in. zestawy filiżanek z limitowanej serii Illym eko, produkty eko, bony zakupowe i inne.

- Formuła będzie spontaniczna, a zasady ustalimy podczas festiwalu - zdradza Wojciech Radtke. - Pytania będą dotyczyły dań, produktów, smaku, itp. i zapewniam, że będą to pytania łatwe. W trakcie trwania festiwalu konkursów odbędzie się kilka, a nagrody zostaną wręczone natychmiast po ogłoszeniu wyników.
Organizatorzy zapewniają, że różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe wspaniałych kucharzy, a każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatora produkty.

W menu znajdą się m. in. dania z ryb bałtyckich, atlantyckich i słodkowodnych
dania z owoców morza, dania z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, dania greckie, japońskie, francuskie, włoskie, marokańskie, tajskie, hiszpańskie, polskie, szwedzkie, norweskie, dania egzotyczne, dania wegańskie i wegetariańskie, zupy, różnorodne wypieki, słodycze, desery, soki, napoje, wody, polskie wina i cydr, firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik" oraz wiele unikatowych produktów i potraw z regionu.

Wydarzenia

Slow Fest Sopot - Sopot od Kuchni (16 opinii)

(16 opinii)

Miejsca

Opinie (56) 1 zablokowana

  • Przegieli z cena

    • 4 2

  • To jakaś kpina. Czego to nie wymyślą ,żeby zedrzeć z ludzi kasę. 30 zł + wstęp na molo 7,50 zł daje razem kwotę za którą robię (1)

    2 obiady na 3 osoby. Albo idę na pyszną pizzę.

    • 37 11

    • I co marudzisz

      Jak nie chcesz czy nie nie stać to nie idź. Tylko przestań narzekać. Zezryj coś w domu i zapis piwem za 1.5.

      • 8 4

  • ale bedzie Reni Jusis :-) i Tymon Tymonski (5)

    czyli Polskie G. Jedzonko bedzie- Pychotka, palce lizac... i 36.6 stopni wiec moze i salmonella wpadnie na degustacje. A Wy bez karnetu mozecie tylko popatrzec przed wejsciem na molo jak elyta bedzie konsumowac wspolczesna kuchnie polska.

    • 20 5

    • Makłowicz? Kto promuje tego durnia? (4)

      Dobrze zrobili go Paranienormalni.
      youtube.com/watch?v=LpIOv99znWA

      • 2 9

      • Obsobaczyć Makłowicza, ale zachwycać się Paranienormalnymi (3)

        to dopiero gust i smak.

        • 10 1

        • Rozumiem, że ty rżysz z Neonówki? (2)

          Cóż, jeden woli blondynki, a inny jak mu capi spod pachy.

          • 1 6

          • Polska scena kabaretowa dawno umarła. (1)

            A jeśli capi ci spod pachy, to proponuję abyś się umył, to pomaga, naprawdę.

            • 9 0

            • Polecam Kabaret Hrabi

              tylko się obawiam czy masz tak wysublimowane poczucie humoru. Zainteresuj się swoim życie, o pachy dbam sam, rym cym cym kolejny rym.

              • 2 3

  • To co na "zachodzie" jest standardem, u nas nazwano kulinarnym szalenstwem (3)

    • 25 6

    • to co w indiach jest standardem u nas trafia na smietnik (2)

      tak mędrkować można bez końca, więc zamilcz!

      • 8 7

      • a my aspirujemy do zachodu czy do dalekiego wschodu ? (1)

        • 6 5

        • Przecież jesteśmy cały czas na dorobku.

          Nie stać, nas abyśmy wszyscy pili szampana i spożywali kawior podczas corocznego urlopu na Bali...

          PS sarkazm.

          • 4 3

  • (2)

    świetnie - już chciałam iść ale 70 restauracji a ja mam tylko 6 spróbować - a na resztę mam sobie popatrzeć?! Zróbcie porządne targi, gdzie za wjazd płaci się 100zł osoba i można iść popróbować wszystkiego.

    • 25 6

    • wystarczy ci! (1)

      • 0 4

      • Te 15 najciekawszych można spokojnie spróbować - jak dostajesz porcję wielkości większego koreczka - żeby sprawdzić smak, dzięki temu jak zasmakuje już wiesz do której knajpy jechać na obiad.

        • 2 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane