• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kultura sharingu: Dziel się kulinarnymi odkryciami w Vinissimo

15 marca 2024 
Opinie (9)
Vinissimo Restaurant & Wine Bar Vinissimo Restaurant & Wine Bar

Odkryj na nowo smaki i klimaty: Vinissimo Restaurant & Wine Bar Mapka. Po siedmiu latach istnienia, sopocka perła gastronomiczna - Sztuczka Bistro - zyskała nowy blask i nazwę: Vinissimo Restaurant & Wine Bar. Wciąż ten sam zespół, niezmiennie wspaniałe potrawy i pasja do wyselekcjonowanych produktów z każdego zakątka globu. To miejsce stworzone z myślą o romantycznych randkach, profesjonalnych spotkaniach biznesowych oraz niezapomnianych wieczorach degustacyjnych. Odkryj, dlaczego warto tu wracać - niech każda wizyta stanie się wyjątkową opowieścią.



Vinissimo Restaurant & Wine Bar to nowa marka, pod którą od lutego 2024, działa wcześniejsza Sztuczka Bistro. Znajduje się w Sopocie przy ul. Bema 6. Restauracja w delikatnie zmienionym formacie i z tym samym zespołem wciąż serwuje przepyszną i minimalistyczną kuchnię oraz gwarantuje serwis sommelierski na najwyższym poziomie.


Historia kulinarnej podróży od managera do właściciela



Historia Łukasza Chwojnickiego i narodzin Vinissimo Restaurant & Wine Bar pokazuje, że pomimo ciągłych zmian w branży gastronomicznej, pewne opowieści zasługują na uwagę. Taką historię ma Łukasz Chwojnicki, sommelier z pasją, którego kariera zawodowa przybrała interesujący obrót.

W 2017 roku rozpoczął pracę jako manager w Sztuczka Bistro, aby pięć lat później, w 2022, przejąć lokal i przemienić go w Vinissimo Restaurant & Wine Bar, kreując przy tym swoją własną markę. Tradycja doskonałej kuchni i unikatowej selekcji napojów pozostała niezmienna, zaś za najwyższą jakość serwisu odpowiada teraz Diana Kalinichenko. Przychodząc do Vinissimo, nie tylko cieszysz się wybornymi daniami, ale także doświadczeniem i pasją ludzi, którzy tworzą tę wyjątkową przestrzeń. Managerka, z bogatym doświadczeniem zdobytym w czołowych trójmiejskich restauracjach, dba o to, aby każdy gość czuł się wyjątkowo tworząc niezapomniane wspomnienia.

- Konwencjonalne, naturalne, biodynamiczne, legendy, oryginalne, klasyczne - mamy ogromny wybór etykiet. Nasi goście są bardzo zróżnicowani, dlatego nasza oferta jest szeroka. Wszystko to pozwala nam zadbać o każdego: od początkującego degustatora, po winomana, który wypije do lunchu Colares 1969. U nas panuje "winiarski egalitaryzm" i tak samo istotne jest dla nas, podstawowe Primitivo jak i Sassicaia, ważne, że i to i to sprawia wam przyjemność. Natomiast najczęściej wybierane są przez gości etykiety znane i klasyczne: Prosecco, Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii, Rioja, Primitivo, Amarone, Chablis, Niemieckie Rieslingi, Verdejo, Malbec - mówi Łukasz Chwojnicki.
  • W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów.
  • W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów.
  • W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów.
  • W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów.
  • W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów.
  • W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów.
  • W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów.
  • W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów.
  • W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów.
  • W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów.
  • W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów.
  • W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów.

Karta dań o minimalistycznym charakterze



Od czerwca 2023 roku szefem kuchni w Vinissimo jest Łukasz Theus - kucharz o wielkim talencie, który współpracował z wieloma znakomitymi szefami. W menu zagościły dania o minimalistycznym charakterze, lecz bogate w smaku, dzięki wykorzystaniu sezonowych skarbów natury.

W ofercie restauracji królują wyjątkowe produkty, takie jak ekskluzywna wołowina Wagyu, delikatny dorsz Skrei, aromatyczna czarna trufla zimowa, świeże ostrygi, czy szczególna wieprzowina Ibérico pośród innych kulinarnych perełek. Łukasz Theus stawia na kulturę dzielenia się jedzeniem - sharing, co sprawia, że każda potrawa podana w Vinissimo staje się pretekstem do celebrowania towarzystwa. Jest to wyśmienity wybór na każdą okazję, od nieformalnych spotkań z przyjaciółmi, po romantyczne kolacje i celebrowanie najważniejszych momentów.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (9)

  • (1)

    To zdjęcie coś mi przypomniało. Kiedyś na Śląsku byłem w restauracji i jadłem mięso z takimi kluskami/pyzami. Do tego dali surówkę z ogórka kiszonego . Było to tak pyszne,że głowa mała. Inne jeszcze kluchy jadłem na weselu w Lubelskim z przepyszną surówka z marchwi. Pisze o tym bo ja zazwyczaj w knajpie zamawiam normalny obiad . No i nigdzie nie ma dobrych surówek.

    • 10 0

    • a prawda

      królestwo za dobrą, świeżą surówkę, a nie te kilka liści sałaty z kwaśnym winegretem :P

      • 1 0

  • Knajpa na knajpie i knajpa pogania.

    • 3 0

  • Jedyne warte odnotowania odkrycia to kiedy zastajemy kartke -zamkniete

    • 3 1

  • A ja mam szacunek że można kometować.

    Mnie nie stać. Może kiedyś.

    • 6 0

  • "sharingu" - to chyba nie nasza kultura...

    • 10 1

  • Znamy świetny somm w Da Vinci w Gdyni.

    Vinnisimo to nie marka warszawska butików z winami ?

    • 0 0

  • Sztuczka była bardzo mocno przereklamowanym miejscem. Ciekawe, czy po zmianach coś się poprawiło.

    • 3 0

  • byłem jest przepysznie

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane