• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kup sobie restaurację, np. Cristal za 21 mln zł. Znane lokale na sprzedaż

Ewa Palińska
15 lutego 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Cyrano et Roxane działała w Sopocie przez 12 lat - zamknięto ją w 2019 r. Lokal wystawiono na sprzedaż za 1,2 mln zł.
  • Obiekt gastronomiczny w centrum Sopotu o pow. 220 m kw. został wystawiony na sprzedaż za 4,2 mln zł.
  • 100 tys. zł odstępnego zapłaci osoba, która chciałaby przejąć lokal z kebabem przy ul. Świętojańskiej w Gdyni.

21 702 444 zł - za taką kwotę wystawiono na sprzedaż lokal po dawnym Cristalu, uważanym w czasach świetności za najelegantszy lokal Wybrzeża. Jeśli komuś marzy się podobna restauracja, a dysponuje skromniejszym budżetem, być może skusi się na któryś z lokali gastronomicznych wystawionych aktualnie na sprzedaż. W zależności od oczekiwań i potrzeb można kupić bądź wynająć same pomieszczenia bądź lokal w stanie deweloperskim, ale też restaurację gotową do "odpalenia", pod rozpoznawaną i cenioną marką, z gotowym biznesplanem i bazą stałych klientów.



Szukasz lokalu pod gastronomię lub gotowej restauracji? Zobacz oferty



Cristal, opisywany przez prasę jako "placówka na wskroś nowoczesna i elegancka", otwarto w samo południe, w sobotę, 1 lipca 1961 r. Nazwa sugerowała światowy sznyt i elegancję - i tak też było w rzeczywistości. Na lokal składały się: oferująca "wykwintną kuchnię" restauracja na 200 miejsc wraz z tarasem letnim na 60 osób; najprawdziwszy cocktail bar; bar samoobsługowy "typu szwedzkiego" dla fanów "pośpiesznego jedzenia" o mocy przerobowej 2500 posiłków dziennie; kawiarnia kategorii pierwszej na 90 osób z letnim tarasem na 70 osób.

Historia Cristalu. Początki "najelegantszego lokalu Wybrzeża"



W 1990 r. restaurację Cristal przejął Ryszard Kokoszka, który na cyklicznych imprezach gościł lokalnych biznesmenów i ludzi polityki, organizował także pokazy mody i gale. Legenda Cristalu zyskała nowy rozdział.

Lokal zamknięto ostatecznie dopiero na początku 2009 r. Po gruntownej przebudowie w budynku, którego dach zdobi wciąż oryginalny neon, działa obecnie kasyno i oddział PZU. W 1990 r. restaurację Cristal przejął Ryszard Kokoszka, który na cyklicznych imprezach gościł lokalnych biznesmenów i ludzi polityki, organizował także pokazy mody i gale. Legenda Cristalu zyskała nowy rozdział.

Lokal zamknięto ostatecznie dopiero na początku 2009 r. Po gruntownej przebudowie w budynku, którego dach zdobi wciąż oryginalny neon, działa obecnie kasyno i oddział PZU.

Czy wybierając restaurację, zwracasz uwagę na lokalizację i wnętrze?

Restauracji Cristal nie ma od lat, niemniej przez lata zapracowała sobie na taką sławę, że sama miejscówka urosła do rangi symbolu. I właśnie ten symbol wystawiono na sprzedaż, za niebagatelną kwotę 21 702 444 zł.

- To było nasze okno na wielki świat - wspomina pani Helena, w czasach świetności Cristala mieszkająca po sąsiedzku. - Kładłam poduszkę na parapecie, opierałam się o nią i godzinami mogłam patrzeć na zjeżdżających się do lokalu gości. Byli wśród nich politycy, biznesmeni, aktorzy i piosenkarze. Organizowano pokazy mody, wybory miss, ówcześni celebryci organizowali tam imprezy rodzinne. Miałam z takiego podglądania większą przyjemność niż z oglądania telewizji. Często przyłączał się do mnie syn, żeby pooglądać samochody, jakimi przywożeni byli goście do Cristala. Co ciekawe, ja sama nigdy tam nie byłam. Nie chodziło nawet o ceny. Po prostu to miejsce wydawało mi się tak bardzo ekskluzywne, że w moim mniemaniu było poza moim zasięgiem.
  • Toscana zajmowała lokal przy ul. Grunwaldzkiej 27 w Sopocie.
  • Nowego właściciela szuka restauracja tajska, mieszcząca się w Słonym Spichlerzu. Ogłoszenie pojawiło się m.in. w jednej z facebookowych grup.
  • Restauracja Meat Shack BBQ mieści się w Gdańsku przy ul. Ludwika Waryńskiego 26/27 (Wrzeszcz Dolny).
  • Seafood by La Pampa zwolniła lokal przy ul. Szerokiej 32/35.

Znane trójmiejskie marki sprzedają swoje lokale



W ostatnim czasie z mapy kulinarnej Trójmiasta zniknęło wiele lokali. Fakt, że właściciele zawieszają działalność, nie musi jednak oznaczać, że restauracja zniknie bezpowrotnie. Właściciele Seafood by La Pampa opuścili wprawdzie lokal przy ul. Szewskiej 1/4Mapka, ale wybrane pozycje z menu dołączyli do menu w swojej drugiej restauracji - La Pampa Steakhouse, znajdującej się po sąsiedzku.

- Połączyliśmy dwie restauracje w jedną. Czasy mamy, jakie mamy, więc ekonomicznie jest to moim zdaniem dobre rozwiązanie - tłumaczy Piotr Sikorski, właściciel restauracji La Pampa. - Jak to powiedzieć - jeden czynsz, a nie dwa, a liczba gości taka sama. Lokal jest już wynajęty. Powstanie tam nowa restauracja. Jeżeli chodzi o sumę odstępnego, to są to poufne informacje, którymi nie będę się dzielił na forum.

Tutaj już nie zjemy. Te restauracje zniknęły z gastronomicznej mapy Trójmiasta



Podobnie postąpili właściciele sopockiej restauracji Toscana - gotowy do "odpalenia" lokal wystawili na sprzedaż, a dotychczasowych gości przekierowali do swojej drugiej restauracji - Chianti Grill Bar, znajdującej się niespełna 300 metrów dalej.

  • Restauracja Secretariat w Sopocie zamknęła się pod koniec ubiegłego roku. Aktualnie jest na sprzedaż.
  • Restauracja Secretariat w Sopocie zamknęła się pod koniec ubiegłego roku. Aktualnie jest na sprzedaż.
  • Secretariat działał w odnowionej trybunie na sopockim hipodromie.
  • Restauracja Secretariat w Sopocie zamknęła się pod koniec ubiegłego roku. Aktualnie jest na sprzedaż.
Latem ubiegłego roku pojawiła się na Facebooku informacja, że nowych właścicieli szukał sopocki Secretariat. Nabywca miał otrzymać lokal położony na terenie sopockiego Hipodromu wraz z wyposażeniem i bazą zadowolonych klientów. Do kupienia, z możliwością kontynuacji, jest też np. Bangkuk - lokal z kuchnią tajską w Słonym Spichlerzu. Ogłoszenie pojawiło się w jednej z grup facebookowych na początku stycznia.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście - kalendarz imprez



Szukasz lokalu pod usługi gastronomiczne? Sprawdź nasz serwis z ogłoszeniami



Sytuacja na rynku nieruchomości jest dynamiczna - zmieniają się ceny i warunki ofert. Jeśli szukasz miejsca pod usługi gastronomiczne, na bieżąco aktualizowane informacje dostępne są w naszym serwisie ogłoszeń. Wśród ofert znajduje się m.in. lokal, w którym 12 lat działała bardzo dobrze znana w Trójmieście restauracja francuska - Cyrano&Roxane przy sopockim Monciaku. Nowy nabywca będzie musiał za niego wyłożyć 1,2 mln zł.

Na 4,2 mln wyceniono natomiast lokal po dawnej restauracji BioWay, położony przy ul. Tadeusza Kościuszki w Sopocie, tuż przy sopockim dworcu. Zdaniem właściciela jest to idealne miejsce nie tylko na działalność gastronomiczną czy handlową, ale też pod gabinety medyczne.

Odstępne za restaurację Iberica w Gdańsku wynosi 350 tys. zł. Nowy właściciel przejmie lokal gotowy do pracy, z wypromowaną marką i gronem stałych klientów. Odstępne za restaurację Iberica w Gdańsku wynosi 350 tys. zł. Nowy właściciel przejmie lokal gotowy do pracy, z wypromowaną marką i gronem stałych klientów.
Gotowy do natychmiastowego uruchomienia jest też Iberica Tapas Bar w centrum Gdańska. Umowa najmu lokalu obowiązuje do 2030 r., a za cenę odstępnego w wysokości 350 tys. zł nowy nabywca otrzyma restaurację z całym know-how oraz wszystkimi kontami w mediach społecznościowych, co ma mu ułatwić szybki start.

165 tys. zł odstępnego (do negocjacji) zapłaci ten, kto będzie miał ochotę przejąć gotową do niezwłocznego uruchomienia restaurację w centrum Gdańska, przy ul. TandetaMapka. Czynsz najmu wynosi tam 6,5 tys. zł, a opłaty eksploatacyjne ok. 900 zł. Punkt z kebabem przy ul. Świętojańskiej w Gdyni jest do przejęcia za 100 tys. zł - w ogłoszeniu czytamy, że czynsz jest niski, a właściciel lokalu bezproblemowy.

Na sprzedaż, za 750 tys. zł, została również wystawiona zupełnie nowa, gotowa do uruchomienia pizzeria w Nowym Porcie. Lokal został wykończony w bardzo wysokim standardzie, a w cenie zawarte jest też wyposażenie, w tym nowy piec do pizzy. Opłaty miesięczne średnio wynoszą 600 zł miesięcznie - czynsz wynosi 350 zł, a za wodę i ogrzewanie nabywca zapłaci 450 zł zimą i 50 zł latem.

  • Za 19,9 tys. zł można kupić gotowy do natychmiastowego odpalenia biznes na kółkach. Sprzedawca wraz z przyczepą gastronomiczną oddaje cały know-how, a nawet materiały reklamowe.
  • Za 19,9 tys. zł można kupić gotowy do natychmiastowego odpalenia biznes na kółkach. Sprzedawca wraz z przyczepą gastronomiczną oddaje cały know-how, a nawet materiały reklamowe.
  • Osoba, która przejmie lokal po pizzerii Da Grasso przy ul. Śląskiej w Gdyni, będzie miała do wyboru wykupienie licencji od spółki Da Grasso i kontynuowanie działalności pod jej marką albo działanie według własnej koncepcji.
Za 19,9 tys. zł można kupić gotowy do natychmiastowego odpalenia biznes na kółkach - Magic Fruits Manufaktura Owoców w Czekoladzie. Sprzedawca, wraz z przyczepą gastronomiczną, oddaje cały know-how, a nawet materiały reklamowe.

Do przejęcia nie tylko lokale, ale i znane marki



Jeśli ktoś marzy o prowadzeniu restauracji, ale zamiast realizować własne pomysły, chce postawić na pewniaka, może kupić totalnego gotowca. Tak jest chociażby w przypadku Meat Shack BBQ. Nowy właściciel może po prostu wejść i rozpocząć działalność w miejscu o ugruntowanej, bardzo dobrej opinii, pod wypromowaną marką, ze stałą bazą klientów oraz zasięgiem i rozpoznawalnością w social mediach. Jak dowiadujemy się z ogłoszenia, lokal wyposażony jest w wysokiej klasy sprzęt, wyceniony na 470 195 zł. Nowy nabywca będzie musiał też zapłacić odstępne w wysokości 290 tys. zł.

  • Meat Shack BBQ - oferta sprzedaży
  • Meat Shack BBQ - oferta sprzedaży
  • Meat Shack BBQ - oferta sprzedaży
  • Meat Shack BBQ - oferta sprzedaży
Można też skorzystać z oferty franczyzowej - na takich zasadach można przejąć np. Subwaya, mieszczącego się przy ul. Długiej 56Mapka w Gdańsku. Restauracja w tej lokalizacji działa od 2009 r., została odświeżona i ponownie uruchomiona w październiku 2020 r. Opłacając licencję w wysokości 429 tys. zł, nowy szef otrzyma do dyspozycji nie tylko lokal, ale i zgrany, przeszkolony zespół.

Pomagamy, nie ziewamy. Darmowe obiady dla seniorów od trójmiejskich restauracji



Za odstępne w wysokości 160 tys. zł można natomiast przejąć lokal po Da Grasso w Gdyni. Tutaj jednak nabywca ma wybór - może podpisać umowę ze spółką Da Grasso i nadal działać pod jej szyldem albo świadczyć usługi gastronomiczne według własnego pomysłu. 299 tys. zł kosztuje przejęcie nieustannie działającej restauracji na gdańskiej Morenie. Lokal o powierzchni 115 m kw. pomieści 65 gości, a w sezonie działa tutaj klimatyczny ogródek z namiotem bankietowym na 35 osób. Czynsz najmu miesięcznie wynosi 8800 zł (netto), koszty eksploatacyjne około 1 tys. zł. Opłaty za wodę i prąd naliczane są według zużycia.

Miejsca

Opinie (145) 10 zablokowanych

  • No to teraz widać jak na dłoni rządy PiS oraz wprowadzenie `Nowego Wała`. Firmy padają jedna po drugiej. (8)

    Pierwsza na odstrzał idzie gastronomia, piekarnie - ale spokojnie zaraz splajtują następne branże. I pomyśleć że narodowym socjalistom wystarczyło zaledwie 6 lat żeby w Polsce wszystko rozpieprzyć !

    • 65 17

    • Taki los socjalizmu.

      • 14 2

    • Chleb zaraz zostanie towarem luksusowym.

      • 14 3

    • Nie bądź tak krytyczny dla siebie

      • 5 7

    • (4)

      Stawka godz. za nie (rządów) potologi 2.50 zł netto, renta 500 zł, najniższa pensja 1,370 zł, benzyna blisko 7 zł. złodziejstwo, korupcja, afery, sędziowie na tel.

      • 5 11

      • Szkołę kończyłem na przełomie 97/98 (3)

        W pierwszej pracy miałem 12zł/h i umowę na czas nieokreślony. Więc nie wiem gdzie ty za Tuska zarabiałeś 2.50zł/h, ale jeśli przy PiSaniu komentarzy jak dzisiaj, to chyba nie była zła stawka w tamtych czasach zważywszy, że dzisiaj wam Ciemnogrodzka płaci 60gr za wPiS.

        • 13 6

        • (2)

          Pracownicy ochrony mieli 2.50 netto za godz. Tego w tvnienawiść nie usłyszysz,bo taki jest i był przekaż partyjny.

          • 2 10

          • Pracowałem w konwojach od 1997

            Stawki zaczynały się już wtedy od 20 zł

            • 9 3

          • A ile niepiśmienny cieciu miał zarabiać za spanie na obiekcie?

            • 7 2

  • Polski Ład działa.

    • 34 6

  • 20 km za Trojmiastem cena o 1/3 niższa, jakośc podobna, Tylko nazewnictwo dań i marki mniej "glamour"

    2 godziny lotu od Trojmista Londyn. Berlin. Wiedeń. Szoda czasu i uwagi nad tymi gastropomysłami

    • 21 13

  • PKB wzrosło o 7,5 %. Ceny w knajpkach o 30% (bo gaz, bo prąd, bo inni podnoszą)

    Klasa średnia się kruszy, a raczej przebudowuje. Tych, których stać akurat jest za mało. Nie wiem po co ten lament. Jedni padają "szlochając w mercedesie", ale wiele innych powstaje. Normalny ruch i tyle

    • 18 12

  • (10)

    Skończyło się eldorado, fury za pół bańki i wakacje na Seszelach trzy razy w roku. Jak pisałem tutaj, wielokrotnie, że marża na frytkach to 1200%, zupy zamiast po uczciwe 6-8 PLN, sprzedają po dwadzieścia klika złotych, to na mnie wylewali wiadro pomyj. Dorobiliście się fortun, kosztem klienta, za co należą Wam się brawa. Ale teraz po naszej stronie (klientów) piłeczka, i niestety ale prawda okazała się okrutna . O ile turystę można naciąć, to lokalnemu nie przystoi sprzedawać w zawyżonych cenach, bo ten swój rozum ma. I nagle się okazuje, że chętnych na frytki po 12 PLN i zupę po 25 PLN nie ma. Ryzyko biznesowe.

    • 68 28

    • Skoro to taki cud, miód i orzeszki, to czemu zarabiasz na PiSaniu komentarzy? (4)

      Było otwierać biznes i pić drinki na plaży San Escobar, przez słomkę którą z buta wyciągniesz

      • 14 17

      • Pozdr. z UK. Raczej tu nie wpadniesz:) (2)

        • 8 8

        • Wpadnie, wpadnie, podasz mu rybę z frytkami ;) (1)

          • 9 2

          • On tam tylko zmywa.

            • 6 3

      • Na 500 piniędzy ni ma i ni będzie.

        Mamy z salonów samochody za które płaci Jarek. (500 zł). Przecież jak anty Polak zdrajca ryżawy, będąc w Zakopanem, pytał się gdzie ta kasa jest zakopana.

        • 1 8

    • Jezu co za janusz xD wez se jedz swoje zupki w domu xD

      • 9 5

    • (1)

      Na Lechii w barach herbata kosztuje 12 zł. Czyja to wina? Morawieckiego, Mandziary czy ładu. Nie. Te zlodziejstwo to właściciela baru!!!!!.

      • 15 7

      • Na tym polega model biznesowy współczesnej piłki nożnej.

        Monopol cenowy przy ograniczonej konkurencji. Inna spraw, że ten model się kończy. Jeszcze inna, że inaczej niż na Zachodzie, w naszym pięknym kraju wysokim cenom nie towarzyszy jakość na boisku.

        • 2 0

    • ss

      Otwórz swój biznes i sprzedawaj zupę po 8 zł i frytki po 4. Nie pociągniesz nawet kwartału.
      Ale oczywiście każdy polak zna się najlepiej na biznesie, którego sam nie prowadzi.

      • 8 6

    • Sama prawda

      W Pradze U Zlatého Tygra 0,45 l pilsner urquell kosztuje 52 korony (9,60 zł) a wy za byle wyrób piwopodobny chcecie 12,00 zł. Gdzie Krym a gdzie Rzym? Nawet mi was nie żal.

      • 4 1

  • Opinia wyróżniona

    utrzymanie lokalu jest bardzo drogie (10)

    Niestety utrzymanie się w biznesie gastronomicznym jest bardzo drogie. Koszty są wysokie - czynsz za lokal, pracownicy, składniki, ogrzewanie, prąd, sprzęt kuchenny. To są ogromne kwoty, a właściciele lokali generalnie liczą na wysokie zyski. Wzrost kostów spowodował, że zyski drastycznie stopniały, więc mnóstwo ludzi się wycofuje i będzie szukała innych metod zarobku. Potencjalni nabywcy muszą być bardzo ostrożni, żeby się nie wpuścić w maliny.

    • 147 5

    • Woda jest mokra, a niebo niebieskie. Tyle słów, żeby przekazać nic?

      • 13 30

    • Jaki czynsz? (6)

      Ta knajpa jest na sprzedaż, a nie na wynajem.

      • 2 19

      • Czynsz - podatek od gruntu, media, śmieci (5)

        • 23 2

        • (4)

          Ewidentnie mylisz pojęcia. Czynsz to opłata dla właściciela nieruchomości za jej użytkowanie, a nie podatki i opłaty za media.

          • 10 6

          • A myślisz, że co masz w czynszu dla właściciela wliczone? (3)

            • 5 2

            • Zależy od umowy (2)

              W tym przypadku nic, gdyż jak wskazałem wcześniej, lokal jest wystawiony na sprzedaż, a nie pod wynajem. Za trudne? :)

              • 3 7

              • Ale rozumiesz, że mówimy o utrzymaniu lokalu, czy nie bardzo?

                • 5 1

              • A za mieszkanie oplat administracyjnych nie placisz? Jak lokalnjest czescia budynku to placisz tak samo przyslowiowy czynsz.

                • 2 0

    • Wystarczy nie wnajmować albo sprzedać

      • 3 1

    • Kosz pracownika w dzisiejszych czasach to największe zabójstwo dla przedsiębiorców... kto to widział żeby za pracownika na 160 h w miejscu płacić po 1200 zł zusu jeszcze PIT5 i inne podatki teraz jeszcze ten VAT 0% albo 8% dramat

      • 2 0

  • To jak ktoś kupi meat shaq to niech przestanie serwować mięcho na metalowej tacy, jest zimne w 5 minut.

    • 13 2

  • Po co czekac na Szweda, jak glu- piemu sie sprzeda

    • 9 4

  • (2)

    Cristal to prywatne ręce??

    • 3 2

    • Tak, a co? (1)

      • 2 0

      • Nic. Chciałbym mieć taki majątek. Opedzlowalbym i wyprowadził się gdzieś do Włoch. Słońce, jedzonko...

        • 5 0

  • Pani Ewo to Kasyno dalej działa w Cristalu?

    Myślałem że od roku ich tam nie ma

    • 8 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane