- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (214 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (43 opinie)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 4 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
Ledwo się otworzyły, a już zamknięte. Te lokale miały pecha
Niedawno świętowały otwarcie, dziś już są zamknięte. Niestety nie wszystkie nowo otwarte lokale mają szczęście: niektóre szybko musiały zakończyć działalność, choć zapowiadały się naprawdę ciekawie. Kto nie przetrwał roku? Poniżej kilka niedawno zamkniętych lokali.
Koala
Otwarta w czerwcu tego roku restauracja Koala w Garnizonie nie nacieszyła się długą działalnością. Lokal celujący w pomysłowe menu śniadaniowe, który jeszcze niedawno opisywaliśmy w cyklu "Nowe lokale", zderzył się z rzeczywistością i 22 listopada ogłosił smutną wiadomość.
- Kochani, ten rok jest ciężki dla wszystkich przedsiębiorców, a co dopiero dla gastronomii, dlatego podjęliśmy ciężką, ale konieczną decyzję, aby zawiesić naszą działalność do odwołania od tego czwartku, tj. 24 listopada. Dziękujemy wszystkim, którzy nas wspierali i licznie odwiedzali. Wyróżnieniem było Was gościć w naszej Koali - przeczytaliśmy w oficjalnym ogłoszeniu.
Pierogarnia
Kiedyś działała tu popularna we Wrzeszczu Prasówka. Po kilku latach zakończyła działalność, a w marcu 2022 r. w jej miejsce pojawiła się Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz. Wydawało się, że lokalowi sprzyja nie tylko lubiane przez Polaków menu, czyli tytułowe pierogi na słono i słodko, ale też lokalizacja przy ruchliwej ulicy prowadzącej na dworzec. Dodatkowo sieć działała już z powodzeniem w Pruszczu Gdańskim.
1 października Pierogarnia opublikowała jednak zwięzłą wiadomość na Facebooku:
- Dziękujemy za wspólnie spędzone lata w Prasówce oraz za kilka miesięcy przygody z pierogami. Trzymajcie się ciepło.
Evil Steak Club
Dwie lokalizacje marki Evil Steak Club, serwujące wysokiej jakości mięsne dania, nie utrzymały się długo w Trójmieście. Jedna, położona przy ul. Powroźnicznej w Gdańsku, zamknęła się w sierpniu po ponad roku działalności, a druga z ul. Długiej działała od marca do października tego roku. To dość zaskakujący obrót sprawy, bo nie był to nowy projekt: sieć Evil Steak Club działała już w innych miastach z sukcesem, m.in. w Szczecinie i Poznaniu.
- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta. Przepraszamy - czytamy w oficjalnym komunikacie.
One More Gdańsk
Choć położona blisko Bazyliki Mariackiej restauracja zapowiadała, że zamyka się tylko na jakiś czas, wiele wskazuje na to, że prędko nas znowu nie ugości. 15 października poinformowała, że "robi sobie krótką przerwę". Niestety do grudnia nic się nie zmieniło.
- "To ostatnia niedziela, dzisiaj się rozstaniemy, dzisiaj się rozejdziemy na wieczny czas..." Nie, no żart! Nie bójcie się. U nas wszystko gra i zamykamy się tylko na tydzień, żeby zrobić małe przemeblowanie w One More. Chcemy wrócić do Was zwarci i gotowi. Wpadajcie do nas w weekend, a od 17.10 robimy krótką przerwę.
Odezwaliśmy się kilka dni temu z pytaniem, czy lokal już działa, ale dowiedzieliśmy się, że nadal jest zamknięty.
Opinie (205) ponad 10 zablokowanych
-
2022-12-06 12:40
Nie trzeba być tytanem intelektu by wróżyć świetlaną przyszłość (7)
tostom z awokado za 42 PLN.
W sezonie pewnie wszystko się sprzedaje, ale sezon trwa 3 miesiące a rachunki płacić trzeba cały rok.- 134 2
-
2022-12-07 00:42
Ile?
42 PLN za tosta?! No to nic dziwnego, że się zamknęli. Śmiech na sali. Widząc takie ceny to nic dziwnego, że nikogo tam nie było.
- 10 0
-
2022-12-06 14:29
cena jak w amsterdamie na lotnisku - tam kanapki z awokado za 8 euro (1)
- 22 1
-
2022-12-06 18:44
W samolocie ci się zwróci.
- 6 0
-
2022-12-06 13:12
(3)
Ten tost był misiem na miarę naszych czasów
- 35 1
-
2022-12-06 14:05
ty wiesz co my robimy tym tostem (2)
- 17 3
-
2022-12-06 14:12
(1)
My otwieramy kubki smakowe niedowiarkom.
- 23 2
-
2022-12-06 15:04
To jest nasze, przez nas usmazone i nikt
- 7 3
-
2022-12-06 12:35
Tak to jest gdy właściciel (2)
chce szybko się dorobić, kosztem pracowników.
- 40 46
-
2022-12-06 17:36
kosztem? ci pracownicy coś zarobili a właściciel stracił. dużo... (1)
- 6 1
-
2022-12-07 00:39
Ta
Zarobili najniższą krajowa.
Jakby zapłacił uczciwie za dobrego kucharza i obsługę to by miał dobre jedzenie. Jakby miał uczciwe ceny to miałby klientów. A skoro lokalizacja wręcz idealna. To ciekawe gdzie był problem, co nie?- 1 4
-
2022-12-06 20:14
Taki mamy rząd (1)
który nie poczuwa się do jakiejkolwiek odpowiedzialności, a za całe zło winne są Niemce. Za rok znów wygrają :)
- 1 14
-
2022-12-06 21:37
Nic nie wygrają
Grono zdenerwowanych obywateli rośnie.
500+ wystarczy niedługo na małe zakupy- 2 3
-
2022-12-06 21:34
Nastały takie dziwne czasy, że ludziom się zdaje ...
że jak zarejestruje działalność to od razu staje się restauratorem, kafelkarzem, mechanikiem, budowlańcem ...
- 20 1
-
2022-12-06 13:43
(6)
ja tam jadam kebab za 24 zł i nie narzekam - duzy i smaczny
- 16 7
-
2022-12-06 14:25
Gdzie tak drogo (5)
Ja jadam za 17 PLN
- 5 2
-
2022-12-06 14:32
Gdzie tak drogo (4)
Ja jadam za 12,50 zł
- 4 1
-
2022-12-06 14:46
Gdzie tak drogo (3)
Ja jadam za 9.90
- 5 0
-
2022-12-06 20:59
Kebson
Gdzie tak drogo? Ja jadam za 7,99
- 0 0
-
2022-12-06 15:20
(1)
A ja Nie jadam tego ścier*a ! 0 zł !!
- 7 1
-
2022-12-06 16:57
a ja nie płacę wcale
bierę w łapę i uciekam!
- 1 1
-
2022-12-06 19:24
Jak to było? Lockdown dla nieszczepionych na C19!
A przynajmniej zakaz wejścia do restauracji bez paszportu...
- 9 1
-
2022-12-06 18:52
Dlaczego poza Trójmiastem restauracje i puby (1)
świetnie działają i mają klientów. Powód prosty. Za golonkę z grzybkami, podsmażaną kapustą i pieczonymi ziemiakami, poza Trójmiastem płacę od 50 do 60 złotych. W trójmiejskich restauracjach od 90 do 150 złotych. Jestem fanem golonki i dobrego piwa do niej.
- 12 2
-
2022-12-06 19:07
Ja też jeżdżę poza miasto na żarełko ze swoją rodziną, bo w normalnej cenie, poza pizzą lichej jakości i kebabami, do których mam wstręt, to już nie ma co zamówić. A miejskim lokalom życzę jeszcze wyższych czynszów, likwidacji kolejnych miejsc parkingowych, więcej woonerfów (aktywiści mówią że gastrobiznesy utrzymają sie z lokalsów i turyści samochodowi są niepotrzebni - właśnie widać na tych przykładach z artykułu), i jeszcze wyższych wymagań co do klienta.
- 2 2
-
2022-12-06 12:43
(3)
Koala to ci od tosta za 42 zł?
- 101 1
-
2022-12-06 14:23
(2)
Not tak, ale to były craftowe tosty.
- 38 0
-
2022-12-06 16:10
To byly tosty premium. (1)
- 14 0
-
2022-12-06 18:22
no takie jakby rzemieślnicze
- 12 0
-
2022-12-06 16:20
Podsumuję dyskusję (a przynajmiej jej znaczną część) w formie lirycznej (1)
Dla mnie tosty z awokado
pachną narodową zdradą.
Polak winien jeść kebaba,
a nie wege jako baba!- 11 10
-
2022-12-06 18:11
I oto tą puentą zakończmy te dysputy .
- 3 0
-
2022-12-06 16:14
Anonim (1)
Nie ma w Gdańsku ulicy Powroznicznej, jest Powroznicza.
- 9 4
-
2022-12-06 17:53
chyba jednak
Powroźnicza , ?co
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.