• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ledwo się otworzyły, a już zamknięte. Te lokale miały pecha

OSA
6 grudnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (205)
Restauracja Koala działała od czerwca do listopada. Restauracja Koala działała od czerwca do listopada.

Niedawno świętowały otwarcie, dziś już są zamknięte. Niestety nie wszystkie nowo otwarte lokale mają szczęście: niektóre szybko musiały zakończyć działalność, choć zapowiadały się naprawdę ciekawie. Kto nie przetrwał roku? Poniżej kilka niedawno zamkniętych lokali.




Koala


Otwarta w czerwcu tego roku restauracja Koala w Garnizonie nie nacieszyła się długą działalnością. Lokal celujący w pomysłowe menu śniadaniowe, który jeszcze niedawno opisywaliśmy w cyklu "Nowe lokale", zderzył się z rzeczywistością i 22 listopada ogłosił smutną wiadomość.

- Kochani, ten rok jest ciężki dla wszystkich przedsiębiorców, a co dopiero dla gastronomii, dlatego podjęliśmy ciężką, ale konieczną decyzję, aby zawiesić naszą działalność do odwołania od tego czwartku, tj. 24 listopada. Dziękujemy wszystkim, którzy nas wspierali i licznie odwiedzali. Wyróżnieniem było Was gościć w naszej Koali - przeczytaliśmy w oficjalnym ogłoszeniu.

Pierogarnia



Pierogarnia Pruszcz By Wrzeszcz działała ponad 7 miesięcy... Pierogarnia Pruszcz By Wrzeszcz działała ponad 7 miesięcy...
Kiedyś działała tu popularna we Wrzeszczu Prasówka. Po kilku latach zakończyła działalność, a w marcu 2022 r. w jej miejsce pojawiła się Pierogarnia Pruszcz by Wrzeszcz. Wydawało się, że lokalowi sprzyja nie tylko lubiane przez Polaków menu, czyli tytułowe pierogi na słono i słodko, ale też lokalizacja przy ruchliwej ulicy prowadzącej na dworzec. Dodatkowo sieć działała już z powodzeniem w Pruszczu Gdańskim.

1 października Pierogarnia opublikowała jednak zwięzłą wiadomość na Facebooku:

- Dziękujemy za wspólnie spędzone lata w Prasówce oraz za kilka miesięcy przygody z pierogami. Trzymajcie się ciepło.

Evil Steak Club



Sieć Evil Steak Club wycofała się z Trójmiasta.
Sieć Evil Steak Club wycofała się z Trójmiasta.
Dwie lokalizacje marki Evil Steak Club, serwujące wysokiej jakości mięsne dania, nie utrzymały się długo w Trójmieście. Jedna, położona przy ul. Powroźnicznej w Gdańsku, zamknęła się w sierpniu po ponad roku działalności, a druga z ul. Długiej działała od marca do października tego roku. To dość zaskakujący obrót sprawy, bo nie był to nowy projekt: sieć Evil Steak Club działała już w innych miastach z sukcesem, m.in. w Szczecinie i Poznaniu.

- Jest nam naprawdę przykro. Niestety ze względów ekonomicznych (wysokie czynsze oraz opłaty za media) nasze lokale zostały zamknięte. Wycofaliśmy się jako marka z terenu Trójmiasta. Przepraszamy - czytamy w oficjalnym komunikacie.

One More Gdańsk



One More Gdańsk miało być zamknięte tylko na chwilę... One More Gdańsk miało być zamknięte tylko na chwilę...
Choć położona blisko Bazyliki Mariackiej restauracja zapowiadała, że zamyka się tylko na jakiś czas, wiele wskazuje na to, że prędko nas znowu nie ugości. 15 października poinformowała, że "robi sobie krótką przerwę". Niestety do grudnia nic się nie zmieniło.

- "To ostatnia niedziela, dzisiaj się rozstaniemy, dzisiaj się rozejdziemy na wieczny czas..." Nie, no żart! Nie bójcie się. U nas wszystko gra i zamykamy się tylko na tydzień, żeby zrobić małe przemeblowanie w One More. Chcemy wrócić do Was zwarci i gotowi. Wpadajcie do nas w weekend, a od 17.10 robimy krótką przerwę.
Odezwaliśmy się kilka dni temu z pytaniem, czy lokal już działa, ale dowiedzieliśmy się, że nadal jest zamknięty.
OSA

Opinie (205) ponad 10 zablokowanych

  • Nie trzeba być tytanem intelektu by wróżyć świetlaną przyszłość (7)

    tostom z awokado za 42 PLN.
    W sezonie pewnie wszystko się sprzedaje, ale sezon trwa 3 miesiące a rachunki płacić trzeba cały rok.

    • 134 2

    • Ile?

      42 PLN za tosta?! No to nic dziwnego, że się zamknęli. Śmiech na sali. Widząc takie ceny to nic dziwnego, że nikogo tam nie było.

      • 10 0

    • cena jak w amsterdamie na lotnisku - tam kanapki z awokado za 8 euro (1)

      • 22 1

      • W samolocie ci się zwróci.

        • 6 0

    • (3)

      Ten tost był misiem na miarę naszych czasów

      • 35 1

      • ty wiesz co my robimy tym tostem (2)

        • 17 3

        • (1)

          My otwieramy kubki smakowe niedowiarkom.

          • 23 2

          • To jest nasze, przez nas usmazone i nikt

            • 7 3

  • Tak to jest gdy właściciel (2)

    chce szybko się dorobić, kosztem pracowników.

    • 40 46

    • kosztem? ci pracownicy coś zarobili a właściciel stracił. dużo... (1)

      • 6 1

      • Ta

        Zarobili najniższą krajowa.
        Jakby zapłacił uczciwie za dobrego kucharza i obsługę to by miał dobre jedzenie. Jakby miał uczciwe ceny to miałby klientów. A skoro lokalizacja wręcz idealna. To ciekawe gdzie był problem, co nie?

        • 1 4

  • Taki mamy rząd (1)

    który nie poczuwa się do jakiejkolwiek odpowiedzialności, a za całe zło winne są Niemce. Za rok znów wygrają :)

    • 1 14

    • Nic nie wygrają

      Grono zdenerwowanych obywateli rośnie.

      500+ wystarczy niedługo na małe zakupy

      • 2 3

  • Nastały takie dziwne czasy, że ludziom się zdaje ...

    że jak zarejestruje działalność to od razu staje się restauratorem, kafelkarzem, mechanikiem, budowlańcem ...

    • 20 1

  • (6)

    ja tam jadam kebab za 24 zł i nie narzekam - duzy i smaczny

    • 16 7

    • Gdzie tak drogo (5)

      Ja jadam za 17 PLN

      • 5 2

      • Gdzie tak drogo (4)

        Ja jadam za 12,50 zł

        • 4 1

        • Gdzie tak drogo (3)

          Ja jadam za 9.90

          • 5 0

          • Kebson

            Gdzie tak drogo? Ja jadam za 7,99

            • 0 0

          • (1)

            A ja Nie jadam tego ścier*a ! 0 zł !!

            • 7 1

            • a ja nie płacę wcale

              bierę w łapę i uciekam!

              • 1 1

  • Jak to było? Lockdown dla nieszczepionych na C19!

    A przynajmniej zakaz wejścia do restauracji bez paszportu...

    • 9 1

  • Dlaczego poza Trójmiastem restauracje i puby (1)

    świetnie działają i mają klientów. Powód prosty. Za golonkę z grzybkami, podsmażaną kapustą i pieczonymi ziemiakami, poza Trójmiastem płacę od 50 do 60 złotych. W trójmiejskich restauracjach od 90 do 150 złotych. Jestem fanem golonki i dobrego piwa do niej.

    • 12 2

    • Ja też jeżdżę poza miasto na żarełko ze swoją rodziną, bo w normalnej cenie, poza pizzą lichej jakości i kebabami, do których mam wstręt, to już nie ma co zamówić. A miejskim lokalom życzę jeszcze wyższych czynszów, likwidacji kolejnych miejsc parkingowych, więcej woonerfów (aktywiści mówią że gastrobiznesy utrzymają sie z lokalsów i turyści samochodowi są niepotrzebni - właśnie widać na tych przykładach z artykułu), i jeszcze wyższych wymagań co do klienta.

      • 2 2

  • (3)

    Koala to ci od tosta za 42 zł?

    • 101 1

    • (2)

      Not tak, ale to były craftowe tosty.

      • 38 0

      • To byly tosty premium. (1)

        • 14 0

        • no takie jakby rzemieślnicze

          • 12 0

  • Podsumuję dyskusję (a przynajmiej jej znaczną część) w formie lirycznej (1)

    Dla mnie tosty z awokado
    pachną narodową zdradą.
    Polak winien jeść kebaba,
    a nie wege jako baba!

    • 11 10

    • I oto tą puentą zakończmy te dysputy .

      • 3 0

  • Anonim (1)

    Nie ma w Gdańsku ulicy Powroznicznej, jest Powroznicza.

    • 9 4

    • chyba jednak

      Powroźnicza , ?co

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane