- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (237 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 4 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 5 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Listopad to miesiąc, w którym króluje gęsina
Listopad to miesiąc, w którym na talerzach króluje gęsina. I bardzo dobrze! Gęś, nazywana arystokracją wśród drobiu, nie dość, że wyśmienicie smakuje, to posiada wiele cennych wartości odżywczych. Od 11 listopada do 4 grudnia trwa VIII edycja akcji "Gęsina na św. Marcina". W tym okresie, w wielu restauracjach serwowane są dania z gęsiny. Postanowiliśmy sprawdzić, gdzie w Trójmieście można skosztować tego przysmaku.
Organizatorzy akcji przyznają, że od początku tej inicjatywy do dnia dzisiejszego, spożycie gęsiny w Polsce wzrosło prawie czterokrotnie. Niestety, Polacy wciąż sięgają po gęś stosunkowo rzadko. Tymczasem, według najnowszych badań gęsina, choć powszechnie uważana za bardzo tłustą, ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych w porównaniu do innych gatunków mięsa. Jest też źródłem witamin z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych.
Zobacz, gdzie jeszcze zjesz gęsinę w listopadzie
Tradycja jedzenia gęsiny w listopadzie sięga aż do średniowiecza. W święto św. Marcina (11 listopada) zwyczajowo otwierano i pito pierwsze butelki wina z bieżącego rocznika. Oprócz wina, podczas uczt, nie mogło zabraknąć też dobrego jedzenia. Jako że w listopadzie gęsi są najtłustsze i najsmaczniejsze, to właśnie one trafiały na stół. Obecnie 11 listopada obchodzimy Dzień Polskiej Gęsi. Z tej okazji warto wybrać się do restauracji na danie z gęsiną w roli głównej.
Poszukując świętomarcińskiej gęsi zajrzeliśmy do znajdującej się w Gdańsku restauracji Cała Naprzód. Dostaniemy tam pierś z gęsi przygotowywaną metodą sous-vide, kopytka, puree z czerwonej kapusty oraz sos wiśniowo-tymiankowy. Za takie danie zapłacimy 44 zł.
W możemy zjeść przystawkę w postaci kaszotto z gęsiną confit, płaskurką, komosą ryżową, mascarpone i podgrzybkiem (38 zł) oraz danie główne, czyli konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, Speck, buraczki, puree czosnkowe, jarmuż (65 zł). Istnieje też możliwość zamówienia serwowanej w całości gęsi rozmarynowej z kopytkami i modrą kapustą (650 zł). Zamówienie na to danie należy złożyć minimum 3 dni przed wizytą.
Wyjątkową propozycję dla wszystkich miłośników pierogów przygotowała gdańska restauracja Nova Pierogova. Z okazji akcji "Gęsina na św. Marcina" możemy skosztować tam pierogów z gęsią podawanych ze słodką konfiturą z czerwonej cebuli (6 szt.- 20zł, 10 szt.- 25 zł). Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnie pieczonej gęsi.
Dania z gęsiną dostaniemy nie tylko w Gdańsku. Sopocka Świnka w trawce pod jabłonką przygotowała aż trzy potrawy z gęsią w roli głównej. Na przystawkę dostaniemy tu tatar z gęsi podawany z grzankami (33 zł). Kolejną propozycją jest bulion z gęsi podawany z warzywami (15 zł) oraz gęsie udko z pieczonymi jabłkami w sosie śliwkowym oraz kluskami śląskimi (37 zł).
W poszukiwaniu gęsiny w Gdyni trafiliśmy do restauracji Mariaszek. Możemy dostać tam delikatny, drobno siekany tatar z gęsiny podawany z tymiankiem, czosnkiem, oliwą truflową, chipsem ze skóry gęsi oraz domowym pieczywem z mąki orkiszowej (16 zł). Restauracja planuje jednak wprowadzić więcej potraw z gęsiną w roli głównej, warto więc odwiedzić ją w najbliższym czasie.
W ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" wzięło udział 8 restauratorów z województwa pomorskiego, w tym 4 z Trójmiasta. Nie oznacza to jednak, że tylko w tych restauracjach zjemy w tym okresie gęsinę.
Warto wspomnieć, że cała akcja zorganizowana została zgodnie z ideą slow food. Oznacza to, że gotowanie powinno być dobre, czyste i sprawiedliwe. Dania przyrządzane są z dobrych jakościowo składników i wytwarzane naturalnymi sposobami. Restauratorzy powinni też przestrzegać zasad sprawiedliwego handlu, czyli możliwie skracać łańcuch dystrybucyjny. Dzięki temu mamy pewność, że zamówione przez nas potrawy są najwyższej możliwej jakości.
Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk, Gdańsk
Nowy Świat, Sopot
Polskie Smaki, Sopot
Tabun, Gdańsk-Otomin
Restauracja Natura, Rosevia Resort, Jastrzębia Góra
Restauracja Hotelu Mistral Sport, Gniewino
Dym na wodzie, Ustka
Pałac Poraj, Poraj
Miejsca
Opinie (38)
-
2016-11-16 10:40
Mordujecie te biedne zwierzątka żeby zaspokoić fanaberię kulinarne. (9)
Ja jem tylko roślinki bo one nie mają duszy i nie cierpią jak są zjadane.
- 9 50
-
2016-11-18 19:46
Nie chcesz - nie jedz, po co wchodzisz na takie artykuły? Ja nie wchodzę na portale wegańskie i nie komentuję wegańskich artykułów, bo mnie one nie interesują. Trolling, co?
- 0 0
-
2016-11-17 09:07
brawo wreszcie ktos z sensem gada...
!!!!popieram!!!
- 0 0
-
2016-11-16 22:22
Przemku, pocieszę Cię, że zwierzęta nie mają duszy.
- 0 0
-
2016-11-16 10:44
(2)
Oczywiście, że roślinki mają dusze, dlatego jem tylko płukanki z piasku plażowego. W każdą niedzielę obowiązkowo zupa z czarnoziemu.
- 22 3
-
2016-11-16 13:46
idąc tym tropem....
niektórzy twierdzą, że wszystko ma duszę, powinniśmy czerpać energię ze słońca, i nie jeść nic, absolutnie ! Może bym i na to poszła, ale nie wytrzymałabym bez mięsa i roślinek po 3 dobach w pracy :-)
- 3 1
-
2016-11-16 11:34
Bakterie też chcą przezyć...
- 15 0
-
2016-11-16 13:18
@przemku
Ale te biedne zwierzątka nie cierpią gdy są zjadane. Nie żyją już wtedy.
a mięso jest mniam mniam mniam!- 10 1
-
2016-11-16 12:03
Oczywiście że cierpią - urokliwy zapach świeżo skoszonej strawy nie jest trawiastą perfumą tylko krzykiem o pomoc w obliczu tragedii!
- 12 0
-
2016-11-16 11:31
dasz sobie za to rękę uciąć?
- 5 1
-
2016-11-16 12:25
no tak, ostatnio była wyprzadaż gęsiny w Lidlu, to teraz gęś króluje w tych "ekskluzywnych" restauracjach (1)
w cenie 15 razy wyższej niż powinna być
- 17 3
-
2016-11-17 17:19
jak się nie zna na gastronomii i świętach gastronomicznych to lepiej sie nie wypowiadać M
- 0 0
-
2016-11-16 22:56
Weekend
W weekend odwiedziliśmy Całą Naprzód, gesina polecam, polska tradycja gesina na Marcina,
- 0 0
-
2016-11-16 11:05
Gesi maja swoje rodziny , swoje dzieci i plany na zycie wiec jak mozna je piec i jesc ? (6)
tylko ludzie bezmyslni moga jesc gesi ktore mialy rodziny i dzieci i plany na zycie . Katolik prawdziwy jada tylko kartofle a nie zwloki drobiowe . Czlowieku ! czy chcialbys byc pieczony tez w piekarniku ?
- 15 21
-
2016-11-16 21:43
Nieprawda.
Codziennie rano, gdy tylko otwierałam oczy, ogarniała mnie czarna rozpacz. Ledwo zmuszałam się, by wstać i nie zawieść wszystkich, którzy pokładali we mnie nadzieje. Zastanawiałam się, czy założyć na głowę worek foliowy czy też lepiej włożyć dwa palce do kontaktu - który sposób odebrania sobie życia będzie szybszy i mniej bolesny? Łzy stawały mi w oczach co najmniej kilka razy dziennie, przy najmniejszej okazji. Żadnych planów, żadnych nadziei, byle tylko przeżyć kolejny dzień i dotrwać do wieczora, tak by móc zamknąć oczy i marzyć że już nigdy się nie obudzę. Ten piekarnik to wybawienie.
- 0 0
-
2016-11-16 14:39
i kredyty...
Uwolnij gęś od spłaty kredytu!
- 1 1
-
2016-11-16 14:36
Wczoraj na kolację zjadłem
dwa kurczaki poczęte.
Z solą.- 3 0
-
2016-11-16 12:07
Plany?
Ta z obrazka miała właśnie jechać do Anglii na kurs, ale zaszła do koleżanki po torbę, zagadała się i skończyła w piekarniku.
- 4 0
-
2016-11-16 11:35
Żart z brodą. (1)
Czarne i stuka w szybkę?
Dziecko w piekarniku.- 1 2
-
2016-11-16 11:45
powinny byc msze za gęsi ktore brutalnie ludzie upiekli i zjadaja
jedzenie gesi to kult barbarzyncow
- 4 3
-
2016-11-16 19:05
Artykuł sponsorowany?
Znowu ta świnka w hlewiku? Ile można? Napiszcie , że to artykuł sponsorowany.
- 4 2
-
2016-11-16 12:39
Perła Bałtyku w Nowym Porcie (1)
Gęś pieczona palce lizać
- 5 0
-
2016-11-16 18:23
W Amber Side w ECS też jest dobra
- 0 0
-
2016-11-16 17:40
A MIASTO ANIOŁÓW
A co z Miastem Aniołów? To tam jadłam najlepszą gęsinę!
- 1 0
-
2016-11-16 11:35
(1)
Ja lubię tylko serca, wątróbki i żółądki z gęsi. Reszta do wyrzucenia.
Dobry krupniczek mniam- 3 7
-
2016-11-16 17:07
Ty piszesz krupnik
Ja mysle wodka... tak czy siak... mniam ;)
- 2 1
-
2016-11-16 14:37
Bez przesady z tym "królowaniem" (1)
Spożycie gęsiny w Polsce jest na poziomie 0,1% całkowitego spożycia mięsa, jeśli nie niższe. Pewnie 99% polskiej hodowli gęsi idzie na eksport.
- 4 0
-
2016-11-16 15:13
dajcie spokój z tymi zachwytami
gęś kupiona w markecie smakuje jak pasza którą była karmiona na fermie, gdzie nawet nie widziała zielonej trawy; jak chcecie zjeść prawdziwą gęś to szukajcie po kaszubskich wsiach ale tanio nie będzie....
- 2 0
-
2016-11-16 12:31
na gęsinie (1)
przyrządza się bardzo pyszną kaszubską zupę brukwiową. Palce lizać!
- 12 0
-
2016-11-16 14:15
A nie znam, ale chętnie skosztuję. Podasz przepis?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.