- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (31 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (147 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (41 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Lodziarnie: nietypowe lody w Trójmieście
Lodziarnie - zwłaszcza w sezonie - cieszą się ogromną popularnością. W ostatnim czasie coraz większe uznanie zyskują lodziarnie rzemieślnicze - co chwilę pojawiają się nowe marki, a te znane otwierają kolejne lokale. To właśnie one poza klasycznymi smakami oferują inne, niespotykane i oryginalne. Gdzie znajdziemy najbardziej nietypowe lody? Ulubione, godne polecenia lodziarnie możecie oceniać w naszym systemie. Te, które zdobędą najwyższe noty, zaprezentujemy w rankingu najlepszych miejsc w Trójmieście już 1 sierpnia.
Słony Karmel
Mogą ukręcić na przykład taki lodowy rarytas, jak morela z marchwią i rumiankiem, który niedawno trafił do oferty Słonego Karmelu. Albo mleczny melon, solony migdał czy marshmallows z malinami. Przy okazji koniecznie spróbujcie - nomen omen - słonego karmelu. To ich spécialité de la maison.
Słony Karmel w Trójmieście:
- Słony Karmel w Gdyni przy ul. 10 lutego/6 ;
- Słony Karmel w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 28/30 ;
- Słony Karmel przy ul. Wajdeloty 11 .
Miło Mi
Miło Mi to bodajże pierwsza trójmiejska lodziarnia, która pojawiła się wraz z trendem na lody naturalne (zwane również rzemieślniczymi). Krążą plotki, że w Miło Mi zjemy najlepsze lody pistacjowe w mieście. Najlepiej smakują w połączeniu z tymi o smaku czekolady belgijskiej.
Tym, którzy szukają mniej konwencjonalnych smaków, polecamy rozglądać się za matchą z wiśnią, różową czekoladą albo pomarańczą z pietruszką. Ta ostatnia to wyjątkowo odświeżająca kompozycja.
Oddziały Miło Mi w Trójmieście:
- w Gdyni przy ul. Świętojańskiej;
- Miło Mi na osiedlu Nowe Orłowo;
- Miło Mi w Granizonie;
- Miło Mi w CH Riviera;
- przy wejściach na gdańską plażę: numer 66 w Jelitkowie i nr 49 w Brzeźnie ;
- Miło Mi w PPNT w Gdyni.
Dzień Dobry Lody
Niedawno otwarta lodziarnia w Gdyni Dzień Dobry Lody, znajdująca się w Hali Targowej (pawilon 253), proponuje m.in. lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem, rozmaryn z poziomką czy bazylię z pomidorami i szalotką.
Dzień Dobry Lody działają również w Wejherowie przy ul. Adama Mickiewicza 10.
Tomasz Deker
Lody i sorbety o smakach alkoholi to z kolei eksperyment znanego trójmiejskiego cukiernika Tomasza Dekera, który kręci je pod marką Spoon, dostępną na różnych wydarzeniach kulinarnych albo stacjonarnie w jego kawiarni na osiedlu Cztery Oceany .
U Dekera spróbujemy na przykład takich smaków jak prosecco, aperol, gin czy rum. Cukiernik proponuje też warzywne i owocowe sorbety, m.in. o smaku awokado, szpinaku czy pietruszki. Jego lody znaleźć można również w wybranych lokalach: dla Falovca robi wegańskie, a dla Kozlovnej Złotej Bramy lody piwne.
Lodziarnie Kwaśniak
Wszystkie lodziarnie rzemieślnicze podkreślają, że lody tworzą wyłącznie z naturalnych składników: mleka, śmietany, cukru, jaj oraz dodatku smakowego bez żadnych konserwantów. Kwaśniak w Gdyni dokłada do tego ponad półwieczną tradycję.
Prowadzący trzy nowoczesne lokale w Gdańsku - przy Wajdeloty, Flisykowskiego i Powroźniczej - dzieci pana Franciszka Kwaśniaka trzymają się oryginalnych receptur na bazę lodów, ale często bawią się kompozycjami smakowymi. Tak powstały na przykład lody dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków - lukrecjowe albo z Martini i cytryną. Na pierwszy raz warto jednak spróbować klasycznych jagodowych i kakaowych.
Bosko
Nowością na trójmiejskiej lodowej scenie jest marka Bosko z Lublina, która prowadzi ogólnopolską ekspansję. Lokalnie ich lodów skosztujemy przy Świętojańskiej w Gdyni. Ciekawostką mogą być na przykład lody o smaku Nesquika, Kinder Niespodzianki, batona Grześki czy cukierków Michałków, ale absolutnie wyjątkowych smaków spróbujemy, gdy trafimy na śmietankowe z niebieską herbatą matcha albo sorbet agrestowy czy aloesowy.
Mamma Mia
Sorbety dla smakoszy znajdziemy również w ofercie Mamma Mia na Żabiance , gdzie ostatnio wprowadzono sorbet z egzotycznego dżakfruta. Zjemy tam też takie ciekawostki, jak np. lody lawendowe, o smaku czarnej herbaty czy różane z pistacją i suszoną maliną. Mamma Mia zaprasza też do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu Zdrojowym .
Kulki Anulki
W Kulkach Anulki przy Kościuszki w Sopocie właścicielka lody kręci według rodzinnych receptur sprzed kilku dekad i nakłada je na wafelki gałkownicą, a nie szpatułką. Tutaj jednak romans z tradycją się kończy, ponieważ Anulka lubi łączyć nietypowe smaki. Klasyki w jej ofercie oczywiście nie brakuje, ale zjemy też np. malinę z lawendą czy rokitnik z truskawką.
Inne miejsca z ciekawymi smakami
Na pewno warto odwiedzić Misia i Znane Smaki, które hołdują bardzo klasycznym kompozycjom smakowym. Gdyńska Mariola również skupia się na tradycji, ale nie boi się eksperymentów, np. czarnych lodów barwionych łupiną z palonej skorupy kokosa. Lodowe krafty serwuje również m.in. sopockie Capuccino Cafe, Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych, gdańska Altana Smaków czy gdyńskie U Lodziarzy oraz Paulo Gelateria (oddziały w gdańskim Śródmieściu i przy Unruga w Gdyni).
Fani piwa pewnie docenią kulinarną ciekawostkę w PG4, gdzie w formie deseru skosztujemy lodów o smaku tego złotego trunku.
Miejsca
Opinie (187) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-19 11:57
Lody w Trójmieście są naprawdę dobre ale daleko im do tego co oferują lodziarnie w Nowym Sączu.
Nie pytajcie mnie dlaczego ale tam właśnie sa dostępne najlepsze lody w Polsce!- 1 2
-
2019-07-19 11:57
Lodowe Love na ul. Malomiejskiej w Gdańsku polecam!!!
- 3 2
-
2019-07-19 12:00
(5)
Nienawidzę lodów nakładanych szpatułką;/ Od razu się odechciewa jesc na widok takiej paci na wafelku;/ Wolę Grycana. Tam nakładają eleganckie okrągłe gałeczki.
- 9 10
-
2019-07-19 12:10
Grycan daje za duzo cukru, az mdli. (4)
A co do szpatulek - pelna zgoda. Mam nadzieje, ze ta glupia moda szybko minie.
- 8 1
-
2019-07-19 12:59
Jakoś nie wyczułam żeby aż tyle cukru dawali, ale każdy ma inne odczucie słodkości. Mi odpowiada:)
- 0 3
-
2019-07-19 13:11
xyz (2)
Na południu Polski tak nakładają od wielu lat i ty to nazywasz modą xd.
- 2 2
-
2019-07-19 13:57
Nakladaja bo ma to jakies zalety?
Czy moze po prostu niektorym lodziarniom nie chce sie inwestowac 50 PLN w galkownice (taka lyzka z wypychaczem)?
- 3 0
-
2019-07-20 07:45
Krakusy to centusie, szkoda im pieniedzy na galkownice!
- 2 0
-
2019-07-19 12:02
Na najlepsze lody jezdzi sie do Torunia do Lenkiewicza. (1)
- 4 2
-
2019-07-20 16:54
Chyba do Radia do Muchomora
On kręci najlepsze lody z naszych podatków
- 0 0
-
2019-07-19 12:03
tylko osowa jednorozca
Gelato wymiata
- 5 0
-
2019-07-19 12:11
lody Calypso (4)
ze sklepowych nie ma obecnie lepszych lodów niż Calypso
żadne Carte d'Or, HagenDazs, JerryBerry, Z Budka, etc. tylko nasze dawne poczciwe Calypso w nowej odsłonie, z nowymi smakami (najlepsze są Kukułki)
jedyny z nimi problem to że się szybko roztapiają...problem z logistyką, ale za to dobrze świadczy o składnikach (mało wody)- 14 4
-
2019-07-19 12:13
własnie kupuje se mascarpone dobrze ze zrobili nowe smaki.Brakuje tylko malagi :) (1)
Zielona budka są słabe.
- 3 3
-
2019-07-19 13:56
Tak, pyszne sa
Kukułka, mascarpone, czarny kokos.
- 1 0
-
2019-07-19 13:31
Są słabe
Bez smaku i wodniste.
Kup se hagendaza- 2 7
-
2019-07-20 16:52
Ta, calypso z syropem glukozowo fruktozowym. Poczytaj skład
- 0 0
-
2019-07-19 12:21
Dlaczego Nietypowe wszystko musi byc?
NIech lody beda smaczne, kobiety ladne, a faceci mescy, A nie nietypowi.....
- 7 2
-
2019-07-19 12:29
Same komercyjne miejsca opisane...oj slabiutko Trojmiasto.pl (1)
Niestety Pan Stafiej lubi "trendy" nowosci itp...
- 5 1
-
2019-07-19 12:37
nieprawda
Widać próbowałeś wszystkich. Nie wszystkie te punkty są sieciówkami, więc piszesz bzdury.
- 0 0
-
2019-07-19 12:41
Część z nich to sieciówki z masową produkcją i owocami w proszku (1)
Pojęcie "lody naturalne" i "rzemieślnicze" nie jest obostrzone przepisami, dlatego każdy może napisać to na swoim szyldzie. Z lodów wymienionych w artykule próbowałem kilku - śmietanę i owoce można wyczuć w Mariolce i Dzień Dobry Lody, lody u nich smakują jak kilkadziesiąt lat temu. Oba miejsca robią lody na podstawie śmietany, która jest sekretem pysznych lodów.
- 7 0
-
2019-07-20 07:47
Sprobuj Delicje - ponoc tez tylko naturalne, choc smaki tradycyjne i nie jakos intensywne.
Moze dlatego, ze naturalne?
- 0 0
-
2019-07-19 12:51
beza krówka na Ujescisku
Przy ul. Płockiej.
Guma balonów, czarna porzeczka i mohito - mniam.- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.