- 1 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (56 opinii)
- 2 Grzechy gastronomii: kto winny? (171 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (51 opinii)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
Lodziarnie: nietypowe lody w Trójmieście
Lodziarnie - zwłaszcza w sezonie - cieszą się ogromną popularnością. W ostatnim czasie coraz większe uznanie zyskują lodziarnie rzemieślnicze - co chwilę pojawiają się nowe marki, a te znane otwierają kolejne lokale. To właśnie one poza klasycznymi smakami oferują inne, niespotykane i oryginalne. Gdzie znajdziemy najbardziej nietypowe lody? Ulubione, godne polecenia lodziarnie możecie oceniać w naszym systemie. Te, które zdobędą najwyższe noty, zaprezentujemy w rankingu najlepszych miejsc w Trójmieście już 1 sierpnia.
Słony Karmel
Mogą ukręcić na przykład taki lodowy rarytas, jak morela z marchwią i rumiankiem, który niedawno trafił do oferty Słonego Karmelu. Albo mleczny melon, solony migdał czy marshmallows z malinami. Przy okazji koniecznie spróbujcie - nomen omen - słonego karmelu. To ich spécialité de la maison.
Słony Karmel w Trójmieście:
- Słony Karmel w Gdyni przy ul. 10 lutego/6 ;
- Słony Karmel w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 28/30 ;
- Słony Karmel przy ul. Wajdeloty 11 .
Miło Mi
Miło Mi to bodajże pierwsza trójmiejska lodziarnia, która pojawiła się wraz z trendem na lody naturalne (zwane również rzemieślniczymi). Krążą plotki, że w Miło Mi zjemy najlepsze lody pistacjowe w mieście. Najlepiej smakują w połączeniu z tymi o smaku czekolady belgijskiej.
Tym, którzy szukają mniej konwencjonalnych smaków, polecamy rozglądać się za matchą z wiśnią, różową czekoladą albo pomarańczą z pietruszką. Ta ostatnia to wyjątkowo odświeżająca kompozycja.
Oddziały Miło Mi w Trójmieście:
- w Gdyni przy ul. Świętojańskiej;
- Miło Mi na osiedlu Nowe Orłowo;
- Miło Mi w Granizonie;
- Miło Mi w CH Riviera;
- przy wejściach na gdańską plażę: numer 66 w Jelitkowie i nr 49 w Brzeźnie ;
- Miło Mi w PPNT w Gdyni.
Dzień Dobry Lody
Niedawno otwarta lodziarnia w Gdyni Dzień Dobry Lody, znajdująca się w Hali Targowej (pawilon 253), proponuje m.in. lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem, rozmaryn z poziomką czy bazylię z pomidorami i szalotką.
Dzień Dobry Lody działają również w Wejherowie przy ul. Adama Mickiewicza 10.
Tomasz Deker
Lody i sorbety o smakach alkoholi to z kolei eksperyment znanego trójmiejskiego cukiernika Tomasza Dekera, który kręci je pod marką Spoon, dostępną na różnych wydarzeniach kulinarnych albo stacjonarnie w jego kawiarni na osiedlu Cztery Oceany .
U Dekera spróbujemy na przykład takich smaków jak prosecco, aperol, gin czy rum. Cukiernik proponuje też warzywne i owocowe sorbety, m.in. o smaku awokado, szpinaku czy pietruszki. Jego lody znaleźć można również w wybranych lokalach: dla Falovca robi wegańskie, a dla Kozlovnej Złotej Bramy lody piwne.
Lodziarnie Kwaśniak
Wszystkie lodziarnie rzemieślnicze podkreślają, że lody tworzą wyłącznie z naturalnych składników: mleka, śmietany, cukru, jaj oraz dodatku smakowego bez żadnych konserwantów. Kwaśniak w Gdyni dokłada do tego ponad półwieczną tradycję.
Prowadzący trzy nowoczesne lokale w Gdańsku - przy Wajdeloty, Flisykowskiego i Powroźniczej - dzieci pana Franciszka Kwaśniaka trzymają się oryginalnych receptur na bazę lodów, ale często bawią się kompozycjami smakowymi. Tak powstały na przykład lody dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków - lukrecjowe albo z Martini i cytryną. Na pierwszy raz warto jednak spróbować klasycznych jagodowych i kakaowych.
Bosko
Nowością na trójmiejskiej lodowej scenie jest marka Bosko z Lublina, która prowadzi ogólnopolską ekspansję. Lokalnie ich lodów skosztujemy przy Świętojańskiej w Gdyni. Ciekawostką mogą być na przykład lody o smaku Nesquika, Kinder Niespodzianki, batona Grześki czy cukierków Michałków, ale absolutnie wyjątkowych smaków spróbujemy, gdy trafimy na śmietankowe z niebieską herbatą matcha albo sorbet agrestowy czy aloesowy.
Mamma Mia
Sorbety dla smakoszy znajdziemy również w ofercie Mamma Mia na Żabiance , gdzie ostatnio wprowadzono sorbet z egzotycznego dżakfruta. Zjemy tam też takie ciekawostki, jak np. lody lawendowe, o smaku czarnej herbaty czy różane z pistacją i suszoną maliną. Mamma Mia zaprasza też do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu Zdrojowym .
Kulki Anulki
W Kulkach Anulki przy Kościuszki w Sopocie właścicielka lody kręci według rodzinnych receptur sprzed kilku dekad i nakłada je na wafelki gałkownicą, a nie szpatułką. Tutaj jednak romans z tradycją się kończy, ponieważ Anulka lubi łączyć nietypowe smaki. Klasyki w jej ofercie oczywiście nie brakuje, ale zjemy też np. malinę z lawendą czy rokitnik z truskawką.
Inne miejsca z ciekawymi smakami
Na pewno warto odwiedzić Misia i Znane Smaki, które hołdują bardzo klasycznym kompozycjom smakowym. Gdyńska Mariola również skupia się na tradycji, ale nie boi się eksperymentów, np. czarnych lodów barwionych łupiną z palonej skorupy kokosa. Lodowe krafty serwuje również m.in. sopockie Capuccino Cafe, Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych, gdańska Altana Smaków czy gdyńskie U Lodziarzy oraz Paulo Gelateria (oddziały w gdańskim Śródmieściu i przy Unruga w Gdyni).
Fani piwa pewnie docenią kulinarną ciekawostkę w PG4, gdzie w formie deseru skosztujemy lodów o smaku tego złotego trunku.
Miejsca
Opinie (187) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-26 12:42
A taki cytat...
"Wszystko rozbija się o koszty i zakres wiedzy technologa robiącego lody. Dziś producenci dają niemal wszystko na tacy. Skrajnym przypadkiem są gotowe mieszanki, do których wystarczy dodać wody. Oprócz tego na rynku dostępne są półprodukty takie jak pasty owocowe zastępujące świeże owoce czy gotowe kompozycje smakowe. Wystarczy je zmieszać z przygotowaną wcześniej bazą. W ten sposób można uzyskać dowolny smak w kilka chwil."
Już widzę lodziarza np. palącego łupinę kokosa do lodów albo zbierającego lawendę w Luberon czy pistacje na Sycylii...- 2 0
-
2019-07-26 07:32
Lodziarz musi byc wykształcony
w tym kierunku, a nie być przypadkowym biznesmenem. Polecam włoską lodziarnię w Osowej vis-à-vis Lidla. Właścicielka po kursach lodziarstwa w Italii
- 0 0
-
2019-07-20 12:02
Najlepsze lody są w Białce Tatrzańskiej (1)
Najlepsze, przygotowywane na bieżąco, jak się skończy termos, to trzeba następne kręcić. A o smaku cytrynowym po prostu fenomenalne i nie są sorbetem tylko prawdziwymi lodami na śmietance
- 1 0
-
2019-07-25 12:15
Acha
szczególnie że te "robione natychmiast" są w terminologii handlowej lodowej zwane speedami czyli opakowanie 1,25 kg miesza się z 3 litrami mleka a jak nie ma mleka to z wodą, dokładnie miksuje a następnie mrozi w frezerze i gotowe.
Tak się to teraz robi czyli koszt mieszanki i mleka to od 40 do 60 zł i mamy za to 100 gałek.
Da się wyżyć? ano da.- 0 0
-
2019-07-25 11:57
Dla chcących rozpoznać temat lodów tzw rzemieślniczych
to polecam wpisać w wyszukiwarkę frazę - Cała prawda o lodach naturalnych, sporo ciekawostek można się tam dowiedzieć
- 1 0
-
2019-07-19 07:20
Panie Safiej proszę podać definicję ,,nietypowych lodów,, ??? (11)
..lody jak lody tylko hipster definicja jest wpleciona żeby za gałkę -szpatułkę kasować 3-5 pln a nie 2 pln.....
- 79 12
-
2019-07-19 17:15
(1)
co to znaczy czekolada belgijska?
- 4 2
-
2019-07-23 13:55
a co znaczy czekolada biała czy szwajcarska albo polski chleb?
Belgijska czekolada jest uważana za najlepszą na świecie, gdyż belgijscy producenci używają najlepszego mleka i tylko takich najwyższej jakości ziaren kakao.
- 0 0
-
2019-07-19 09:12
2 zł za gałkę? chyba w 2007... (1)
nawet sieciówki i zwykłe lodziarnio-piekarnie mają za minimum 3,50
- 26 3
-
2019-07-23 13:49
pamiętam, że pod koniec lat 70tych akurat gałka te 2zł też kosztowała ;))))))))))
- 0 0
-
2019-07-19 07:57
(1)
3-5 zeta to duzo? To idz po kupe na patyku do zabki to dasz 5.50...
- 8 18
-
2019-07-23 13:48
za 5,50 to masz lody prawdziwie śmietankowe
za takie jak tu wodę na patyku 1,20 co najwyżej
- 0 0
-
2019-07-19 07:59
(3)
Jak zwykle za drogo,hahaha. Dzięki za poprawienie humoru z rana
- 8 12
-
2019-07-19 08:17
To taka lokalna tradycja na trojmiasto.pl (2)
Trzeba pisać, że za drogo, albo ceny nie dla Polaków. Bez tego żaden artykuł okołokulinarny nie może się obejść.
- 14 9
-
2019-07-19 17:57
(1)
a mam pisać, że jest tanio, jak jest cholernie drogo?
- 8 2
-
2019-07-20 02:49
Gdyby przerastalo mnie 7 do 10zl za loda to zastanowilbym sie grubo nad swoim życiem.Tak pod rozwage nieudaczniki
- 1 3
-
2019-07-19 08:35
Ja lubię śmietankowe. Ale zawsze można sprzedawać smak "naturalna śmietanka z prażonymi listkami rokitnika" i już mamy nie wiadomo co. 6,50 za 80g lodów "rzemieślniczych"
- 22 2
-
2019-07-19 09:02
(5)
W Krakowie, bylam w lodzarni , gdzie sprzedawane byly lody na wage. Super bezczelny jest Grycan, malenke galki za mega cene, co z tego ze dobre, omijam ... z protestu.
- 32 5
-
2019-07-22 23:12
Można u Grycana wziąć całe pudełko za dyszkę bądź większe i wcinać łyżeczkami :D
- 1 0
-
2019-07-19 12:02
(1)
malenkie gałki??? galki w Grycanie są standardowej wielkości. smaki pyszne i zróżnicowane.
- 2 6
-
2019-07-19 22:16
Moze zalezy kto sprzedaje...
- 1 1
-
2019-07-19 22:15
Ja tez. To co sprzedala mi w grycanie
Wola o pomstę do nieba.
- 1 0
-
2019-07-19 14:46
Przecież to sama chemia !!!
- 1 1
-
2019-07-22 19:36
Orłowo Przebedowskich
dlaczego o rodzinnej lodziarni w Orlowie - ul.Przebedowskich - ani slowa?
pyszne, polecam!- 0 0
-
2019-07-22 12:24
Lody Bingsu
Najlepsze lody koreańskie w lokalu Bingsu Cafe
- 1 0
-
2019-07-22 12:17
Lody Bingsu
Niestety nie znaleźliśmy się na liście nietypowych lodów w Trójmieście, widocznie za mało jesteśmy znani :). A nasze lody są wyjątkowe, bo koreańskie. Przygotowane w specjalnej maszynie sprowadzonej z Korei. Podstawa to mleko, reszta to naturalne dodatki (oreo, ciasteczka, mango-sernik, owoce). Lody są oryginalne i pięknie podane. Zapraszamy
- 1 0
-
2019-07-22 08:09
Na Monciaku w Sopocie były dobre a teraz sie bardzo popsuły ale za to sa droższe BRAWO!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.