• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji

Ewa Palińska
26 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Kilku trójmiejskich lokali nie udało się jej jednak uratować, a w przypadku dwóch z nich, rewolucja mogła bezpośrednio przyczynić się do ich zamknięcia. Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Kilku trójmiejskich lokali nie udało się jej jednak uratować, a w przypadku dwóch z nich, rewolucja mogła bezpośrednio przyczynić się do ich zamknięcia.

Magda Gessler i jej Kuchenne rewolucje stoją za sukcesem wielu gastronomicznych biznesów. Wśród kilkudziesięciu lokali, w których realizowano program w Trójmieście i okolicach, znalazły się jednak i takie, których przed upadkiem nie udało się uratować bądź do ich klęski przyczyniła się sama rewolucja.





Program Kuchenne rewolucje pojawił się na antenie TVN w 2010 roku i od tamtej pory niezmiennie cieszy się sympatią widzów. W samym Trójmieście i okolicach Magda Gessler ratowała gastronomiczne biznesy aż kilkadziesiąt razy. Nie zawsze z dobrym skutkiem.

Rewolucja w Gościńcu Myśliwskim przebiegła w bardzo nerwowej atmosferze. Rewolucja w Gościńcu Myśliwskim przebiegła w bardzo nerwowej atmosferze.

Gościniec Myśliwski/Dziki Gon - ul. Jaśkowa Dolina 114Mapka, Gdańsk



Czy oglądasz Kuchenne rewolucje?

Odcinek pokazujący pierwszą z nieudanych, trójmiejskich rewolucji, wyemitowano 4 września 2014 roku. Tym razem Magda Gessler miała uratować przed upadkiem Gościniec Myśliwski, znajdujący się przy ulicy Jaśkowa Dolina 114. To się jednak nie udało. Właściciel restauracji, w rozmowie z portalem Namonciaku.pl wyznał, że swojego udziału w programie nie wspomina ze zbytnim sentymentem.

- Tydzień z Panią Gessler kosztował mnie około 25 tys. zł - opowiadał Grzegorz Dziekoński, właściciel Gościńca Myśliwskiego. - Na taką kwotę złożyły się cztery czynniki. Pierwszym był brak klientów, ponieważ lokal jest zamykany na czas rewolucji. Drugą kwestią była kolacja, która kosztowała mnie kilkanaście tysięcy złotych. Przez cały czas nagrań musiałem także płacić całej obsłudze, kilka tysięcy kosztowało mnie przeniesienie wspomnianej imprezy do innego lokalu, a kiedy skończył się budżet stacji, poproszono mnie, żebym dorzucił się jeszcze do prania dywanów.
Magda Gessler udzieliła wówczas obszernego wyjaśnienia, tłumacząc, że kierowane pod adresem produkcji zarzuty są absurdalne. Zarzuty Dziekońskiego skomentowała natomiast bardzo krótko.

- Bzdura - stwierdziła Magda Gessler.
Ostatecznie, w 2016 roku restauracja zmieniła nazwę na Jaśkowa, niedługo potem zmieniła właściciela i wróciła na trójmiejską mapę kulinarną pod nazwą Dziki Gon.

Pomysł Magdy Gessler na stworzenie w centrum Wrzeszcza restauracji z wyrafinowanym menu okazał się klęską. Po niespełna roku właściciele porzucili zaproponowane zmiany i wrócili do pierwotnej koncepcji. Pomysł Magdy Gessler na stworzenie w centrum Wrzeszcza restauracji z wyrafinowanym menu okazał się klęską. Po niespełna roku właściciele porzucili zaproponowane zmiany i wrócili do pierwotnej koncepcji.

El Mundo/Pod Cielakiem - ul. Dmowskiego 15Mapka, Gdańsk



Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Po roku od wyemitowania programu właściciele Pod Cielakiem zgodnie przyznali, że Kuchenne rewolucje odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać. Dlaczego? Nowe ceny okazały się dla stałych klientów za wysokie, a ekskluzywne menu w tej lokalizacji nie znalazło entuzjastów.

Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa



- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Po roku od nieudanej rewolucji właściciele odeszli od zmian zaproponowanych przez Magdę Gessler i otworzyli restaurację na nowo, w zupełnie innym klimacie, pod nazwą Bazinga. Po niej też nie ma już śladu. Tak samo jak po barze Mata Co Chceta, który otwarto tam później.

Rewolucja w Cuba Banana została uznana za udaną, Magda Gessler bardzo pozytywnie oceniła wprowadzone zmiany, a mimo tego restaurację zamknięto. Rewolucja w Cuba Banana została uznana za udaną, Magda Gessler bardzo pozytywnie oceniła wprowadzone zmiany, a mimo tego restaurację zamknięto.

Pod Przykryfką/ Cuba Banana - ul. Słowackiego 19Mapka, Gdańsk



Wyszukane menu i wysokie wynagrodzenie szefa kuchni były jednymi z głównych przyczyn niepowodzenia restauracji Pod Przykryfką, mieszczącej się na Garnizonie we Wrzeszczu. Właściciel zainwestował w lokal sporo pieniędzy, ale stracił zapał do gastronomicznego biznesu po tym, jak wycofali się z niego dwaj wspólnicy. Zarządzanie przejęła córka i jedną z pierwszych decyzji było zgłoszenie się do programu.

Magda Gessler nie miała litości dla potraw, które przyszło jej degustować. To są "wody płodowo-żurkowe" - tak skomentowała podawany w restauracji żurek. "To nie jest apetyczne", "to tłuste", "niejadalne" - komentowała kolejne potrawy. Restauratorka wymyśliła nowy, egzotyczny profil restauracji, chwytliwą nazwę Cuba Banana, zmieniła też wystrój wnętrza i menu.

W karcie nowej restauracji mogliśmy znaleźć takie dania, jak: kubański prosiak, huba cubana, polędwica na kamieniu czy frio cuba. Ceny sięgały tam nawet 90 zł za danie! Dziś już jednak nie skosztujemy żadnej z tych propozycji. Rewolucję uznano z udaną, jednak po kilku miesiącach, z nieznanych przyczyn, Cuba Banana zniknęła z gastronomicznej mapy Gdańska.

Śledź i Chleb wkradł się w łaski mieszkańców Trójmiasta swojskim, smacznym i niedrogim menu. Dlaczego restaurację zamknięto, nie wiadomo. Śledź i Chleb wkradł się w łaski mieszkańców Trójmiasta swojskim, smacznym i niedrogim menu. Dlaczego restaurację zamknięto, nie wiadomo.

Granola/Śledź i Chleb - ul. 3 Maja 21Mapka, Gdynia



Kuchenne rewolucje w tym lokalu mogliśmy obejrzeć zimą 2018 roku, w siedemnastym sezonie programu. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, ponieważ z powodu ogromnych rotacji personelu biznes sukcesywnie podupadał. Ciągle zmieniali się tutaj kucharze, a każdy nowy kucharz wprowadzał swoje menu. W efekcie goście nie byli w stanie przyzwyczaić się do swoich ulubionych potraw i ciągle byli zaskakiwani zmianami. Do tego relacje między pracownikami nie były najlepsze.

Magda Gessler wprowadziła w restauracji wiele zmian, nie tylko w wystroju lokalu, ale również w stosunkach między pracownikami. Zabrała załogę na pokład zacumowanego w porcie Daru Młodzieży, by tam mogli poznać morską kuchnię z innej perspektywy. Słynna restauratorka, w ramach akcji ratunkowej, zaproponowała zmianę nazwy i profilu restauracji. W menu znalazły się m.in. zupa krem z ogórka kiszonego, zapiekanka śledziowa czy wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką. Jedzenie było smaczne, ceny przystępne, tym bardziej dziwi fakt, że niespełna dwa lata po Kuchennych rewolucjach restauracja została zamknięta.

Bistro Podaj Kaczkę Raz zakończyło działalność krótko po Kuchennych Rewolucjach. Bistro Podaj Kaczkę Raz zakończyło działalność krótko po Kuchennych Rewolucjach.

Bar Kartuska - Bistro Podaj Kaczkę Raz - ul. Kartuska 26Mapka, Gdańsk



To była trudna rewolucja, bo właścicielka Baru Kartuska miała pod górkę nie tylko w biznesie, ale i w życiu prywatnym. W barze, znajdującym się na gdańskich Siedlcach, serwowano głównie domowe jedzenie. Magda Gessler wymyśliła jednak dla tego miejsca zupełnie nowy profil - podczas rewolucji z baru serwującego swojskie dania obiadowe zrobiono miejsce, gdzie serwuje się niemal wyłącznie dania z kaczki.

Kaczki tam jednak już nie zjemy - krótko po rewolucjach restauracja przestała istnieć. Dlaczego? Mieszkańcy Siedlec są zdania, że - podobnie jak w przypadku El Mundo, Magda Gessler nie wzięła pod uwagę specyfiki okolicy.

- Lokal to małe bistro, a chciano z niego zrobić drogą restaurację - opowiada Marian, mieszkaniec ul. Kartuskiej. - W tamtym miejscu sukces odniosłaby jedynie zwyczajna jadłodajnia, w której serwuje się proste, smaczne i niedrogie dania obiadowe. Nikt nie będzie jeździł specjalnie na Siedlce na kaczkę, bo nawet nie miałby, gdzie tam zaparkować. A weź tu jedz codziennie kaczkę na obiad. Mieszkańcy poszli raz i tyle, im wystarczyło. Póki co nie zjemy nic, bo restaurację zamknięto, a w lokalu rozgościł się żłobek.

Miejsca

Opinie (279) ponad 20 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    Śledź i chleb... może gdyby sprzedawali po prostu śledzie pod różnymi formami (w occie, smażone, mielone, powiedzmy w 10 różnych postaciach) w cenie, która nie rujnowałaby średniej krajowej, zamiast "ą", "ę" to by nie padli?

    • 200 4

    • Za mało śledzia w śledziu.

      Dokładnie, śledzika to i ja autochtonka bym zjadła, ale poszłam tam i zarówno dania jak i ceny mnie zniechęciły. Za mało śledzia w śledziu.

      • 1 0

    • Tylko w gdyni

      • 0 0

    • Jesli bedziesz sprzedawal z bagaznika swojego prywatnego samochodu, to moze i uda Ci sie tak ustalic cene, zeby stac na nia

      ...bylo niemal kazdego. Ale tylko dlatego, ze wybrales najtansza rybe, a i ocet nie jest jakims wykwintnym skladnikiem :)

      • 2 11

    • Niechby i nawet w cenie trochę ponad. Pamiętam, jakim szałem dla turystów z głębi Polski była możliwość zjedzenia zwykłej świeżej flądry z kawałkiem chleba. Za świeże, zwyczajnie podane śledzie (nie w słoiku, nie w plastikowym pudełku z Żabki) też pewnie by mnóstwo turystów ze Śląska było gotowych zapłacić. Zamiast tego było tagiatelle z kurczaka, niesmaczne a w cenie jakby to coś luksusowego było.

      • 30 0

  • gość (4)

    Polecam Marylin Bar w Straszynie - bardzo rozkwitł po rewolucjach, zmienił lokal na większy i się rozwija, jedzenie super, trzyma poziom i zawsze pełno ludzi

    • 10 9

    • byłam, ok właścicielka na miejscu i pyta o jakość jedzenia, ale ceny zbyt duże jak na Straszyn no i nie informowanie o dodtkowej opłacie za serwis, gdzie i tak trzeba domawiać przy barze

      • 2 0

    • Też tam byłem, w sumie nic specjalnego, ot poprawne amerykańskie żarcie. Na plus fajni właściciele i ekipa.

      • 3 0

    • Straszyn

      Myslisz ze zmiana lokalu nastapila dzieki zarobionym pieniedzą z rewolucji Gessler ?
      To jestes w błędzie.
      Jedzenie dobre ale drogo.
      Cos za coś jak to mawiają

      • 3 0

    • Byłem tam po rewolucjach, zjadłem i tyle. Już tam nie wróciłem.

      • 6 0

  • Po Gessler wszystko upada !!!! (6)

    Po jej działaniach upadły restauracje w Wejherowie oraz w Redzie-Świnka i Rybka.
    A co się spodziewać po osobie co nie szanuje jedzenia , rzuca nim na podłogę ???

    • 60 20

    • na ten moment to ty upadles na glowe

      a dobrze zarzadzane knajpy dalej są otwarte

      • 0 0

    • Ha ha

      Wejherowo wieś .Jaka wieś widziała restaurację?Zapraszam do Gdańska Stolicy Niemców i Polaków. Pozdro

      • 0 4

    • Kaszuby

      Sknery same się doprowadzają do ruiny.Szanować polaków ,to zarobita ...

      • 1 2

    • Andrzeju, nie denerwuj się...

      • 5 1

    • (1)

      Jakby mi rzuciła na podłogę moje jedzenie to bym sia zajął tak jak trzeba

      • 11 9

      • To bym się nią zajął odpowiednio

        • 6 4

  • (3)

    U Gesslerowej pączek kosztuje ponad 20 zł, zatem naprawdę ktoś jeszcze wierzy, że po wizycie tej kobiety interes żywieniowy rozkwitnie? Nie ma jak to posłuchać słodkiej Gesslerowej i w bocznej czy biednej dzielnicy otworzyć restaurację z cenami dla Norwegów, a potem żalić się, że nie wyszło.

    • 16 2

    • ale po co kłamiesz ?

      u Gesslerowej pączki są od 13 do 17 pln

      • 0 0

    • (1)

      Ale w cieście pączkowym Gesslerowej jest uponad 20 jajek na kg mąki.

      • 2 1

      • No i? Dla mnie może być z 50 jajek i kosztować nawet 100 zł. I tak nie kupię i tak, bo nie lubię tej zarozumiałej baby.

        • 1 1

  • Sciagniecie Geslerowej to przepis na katastrofe.

    • 3 0

  • W obronie programu (4)

    Gdyby nie Gessler to nie mielibyście pojęcia, w jakim wielkim syfie obracają się kucharze. Tyle sezonów, a niektórzy restauratorzy nadal nie nauczyli się, że kuchnia musi być nieskazitelnie czysta. Ktoś, kto porywa się na tworzenie restauracji musi mieć smak i miłość do ludzi. Polecam knajpę Paweł nie całkiem święty w Bieszczadach. Właściciel sam wychodzi do ludzi, a kuchnia jest doskonała. Ci którzy zgłaszają się do KR najczęściej myślą, że będą wielkimi szefami, a kuchnia będzie dla nich wypracowywać zysk.

    • 44 5

    • (2)

      tego programu nie da się obronić, bo pomaga tylko Gesslerowej w nabijaniu kabzy.

      • 9 7

      • (1)

        Niesamowite, ludzie dostaja pieniadze za swoja prace! Gessler ma pracowac za darmo?

        • 5 2

        • Niech pracuje nawet za miliony,

          tylko, że ona dorabia do tego jakąś ideologię, że jest zaj... kucharką i menadżerką. Jak jest na prawdę każdy wie, vide. jej była restauracja w Gdyni.

          • 2 0

    • Zgadzam sie..

      Ponadto malo kto mialby swiaodmosc jakie pelne chemii, najgorszej jakosci produkty sa serwowane przez niektorych

      • 6 1

  • Pani Magda (2)

    Wiadomo że Pani Magda nie jest z zawodu kucharzem a podobno malarką , program w tv może fajny ale co do podstaw prowadzenia biznesu w gastronomi trochę dziwny .

    • 8 2

    • (1)

      Makłowicz jest historykiem, a potrafi świetnie gotować.
      Moja siostra jest inżynierem żywności czy jakoś tak, a o gotowaniu nie ma zielonego pojęcia.
      Słyszałeś kiedyś takie słowa jak; hobby czy pasja?

      • 3 1

      • hehe Makłowicz i świetne gotowanie:) Świetnie to on umie opowiadać o tym jak świetnie gotuje. Przypatrz się temu jego "świetnemu gotowaniu", a nie tylko temu co gada.

        • 1 0

  • To nie wymysł Geslerowej (2)

    Program jest tworzony na licencji angielskiej stąd ten pomysł na wulgaryzmy , rzucanie talerzami i resztkami jedzenia. Program tam prowadzi słynny kucharz Gordon R.

    • 11 7

    • Gordon do Gessler ma się jak Jaguar do Fiata 126p. (1)

      heh

      • 11 0

      • I co z tego?

        • 0 0

  • Nie dały rady.

    Wcale się nie dziwię, ta kudłata za dużo kłaków zostawiała w daniach. Taki jej znak rozpoznawczy.

    • 4 2

  • Bez glutenu

    Te pomysły są z pokręconej głowy nie dla zdrowia i urody

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane