• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 trójmiejskich pierogarni na Międzynarodowy Dzień Pieroga

Mateusz Groen
8 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań.

Są przysmakiem nie tylko na polskich stołach. Gotowane, smażone, zapiekane zachwycają bogactwem smaków. Pierogi, bo o nich mowa, cieszą się niesłabnącą popularnością, a na trójmiejskiej mapie gastronomicznej pojawia się coraz więcej lokali specjalizujących się w ich serwowaniu. Niektóre z nich serwują tradycyjne, polskie smaki, inne zaś obficie czerpią z przepisów kuchni świata i fantazji kucharzy, oferując najróżniejsze warianty smakowe i odmiany zarówno mięsne, jak i wegańskie czy bezglutenowe. Jako że 8 października obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pieroga, postanowiliśmy polecić wam pięć trójmiejskich pierogarni, w których zjecie pysznie i z fantazją.




Jaki farsz pierogów jest twoim zdaniem najlepszy?

Na gorąco, z wody, podsmażane, zapiekane, z sosem, cebulką podsmażaną, a może z musem owocowym? Pierogi podawane są w najróżniejszy sposób. Warto wiedzieć, że choć danie to uważane jest za typowo polskie, to jest również wiele innych kuchni słynących z pierogów. W Chinach zjemy pierożki wonton i jiaozi z nadzieniem zazwyczaj mięsnym, Gruzja słynie z pierogów chinkali wypełnionych mięsem i bulionem, na Białorusi popularne są kołduny z wołowiną, na Litwie zaś kołduny z nadzieniem z surowej baraniny.

Tureckie manti to pierogi smażone lub gotowane, faszerowane jagnięciną, wołowiną, ziemniakami lub dynią, libański sambousek wypełniany jest farszem z mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego i smażony na głębokim tłuszczu, a koreańskie mandu serwowane są zazwyczaj z mięsem, tofu, czosnkiem i imbirem. W Afryce pierogi to fataya - smażone są na głębokim tłuszczu z przyprawionym farszem wołowym lub rybnym. Wiele z tych egzotycznych smaków znajdziemy w Trójmieście.

Czytaj też: Śniadaniowe promocje w trójmiejskich restauracjach

Pierogarnia Mandu



  • Pierogi w Mandu.
  • Pierogi w Mandu.
  • Pierogi w Mandu.
  • Pierogi w Mandu.
  • Pierogi w Mandu.
Jedną z bardziej rozpoznawalnych pierogarni jest Mandu. Sieć ma w Trójmieście trzy lokale - w Oliwie przy ulicy Kaprów 19DMapka, w Gdańsku przy ulicy Elżbietańskiej 6Mapka, a od niedawna także przy ulicy Starowiejskiej 1 w GdyniMapka. Pierogarnia jest dobrze znana wśród miłośników pierogów. Lokal, mimo poszanowania dla tradycji i staropolskich smaków, ceni również rozwój, eksperymenty kulinarne i wariacje "pierogowe". W bogatym menu znajdziemy pierogi z przeróżnymi farszami, inspirowane dalekimi zakątkami świata oraz edycje sezonowe.

Pierogarnia oferuje między innymi: pierogi bezglutenowe, wegetariańskie, zapiekane, gotowane i wiele różnych form. Obecnie restauracja proponuje sezonowe pierogi z kaszanką. Zestawy pierogowe zawierają od 5 do 15 sztuk. Dostępne są również tzw. pierogi mistrzów - przepisy na nie pochodzą od znanych polskich kucharzy, tj. Mateusza Zielonki (smażone w głębokim oleju pierogi z tofu, kolendrą, papryczkami chilli, orzechami laskowymi, sosem sojowym, syropem z agawy oraz sokiem z limonki podawane z pikantnym sosem na bazie mango) czy Darii Ładochy (gotowane w cieście z czarnuszką pierogi z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, orzechami laskowymi, natką pietruszki oraz cebulą podawane z sosem na bazie jogurtu greckiego, miodu i mięty lub z wegańską okrasą).

Warto też zwrócić uwagę na pierogi według przepisu 11-letniej zwyciężczyni programu "MasterChef Junior" Julki Cymbaluk (gotowane pierogi z szyjkami rakowymi, boczkiem, śmietaną, cebulą, białym winem oraz koprem i kaszą jęczmienną, podawane z jogurtowym sosem chrzanowym).

Pierogarnia u Dzika



  • Pierogarnia u Dzika.
  • Pierogarnia u Dzika.
  • Pierogarnia u Dzika.
Pierogarnia u DzikaMapka to jeden z najstarszych gdańskich lokali oferujących pierogi. Zjemy tutaj ręcznie robione pierogi w tradycyjnym stylu. W menu znajdziemy ponad dwadzieścia rodzajów pierogów, w tym pierogi z pieca, tzw. piecuchy, oraz tradycyjne. U Dzika zjemy zarówno wersje z mięsem, ruskie, ale również inne wariacje. Restauracja ma swoich wiernych fanów, którzy cenią ją za niezmieniony od lat smak pierogów. Jest to zasługa receptur i ściśle przestrzeganych proporcji. Ręcznie ugniatane i formowane ciasto, którego przepis i sposób wytwarzania sięga czasów pradziadów właścicieli, sprawia, że pierogi są naprawdę wyjątkowe.

Pierogarnia Stary Młyn



  • Pierogarnia Stary Młyn.
  • Pierogarnia Stary Młyn.
  • Pierogarnia Stary Młyn.
  • Pierogarnia Stary Młyn.
Stary MłynMapka jest marką, którą znajdziemy w wielu miastach w Polsce. Ilość dostępnych smaków w karcie potrafi zaskoczyć, a prawdziwi miłośnicy pierogów mogą się nagłowić, zanim wybiorą swój wymarzony zestaw. W daniach wyczuwalne są smaki z Kresów. Pierogi są bardzo różnorodne i wykonywane z regionalnych i sezonowych składników. Zjemy tu pierogi pieczone, gotowane, smażone, z mięsem czy z warzywami, a wszystko na bazie "babcinej" receptury. Największe z dostępnych pierogów, zwane kruchymi, przyrządzane są w piecu. Dostępne są w ponad dwudziestu wariantach smakowych (zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich), w dwóch wielkościach - małej (3 sztuki) i dużej (5 sztuk).

W Starym Młynie zjemy też pierogi tradycyjne w wielu smakach, np. z pieczonym mięsem wieprzowym, suszoną śliwką i miodem, z delikatnym, pieczonym kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami, z czerwoną soczewicą, serem, szpinakiem i pieczarkami, a także z bobowiną z duszonymi pieczarkami i majerankiem oraz pierogi na słodko. Pierogi tradycyjne dostępne są również w dwóch opcjach wielkościowych: małej (5 sztuk) i dużej (9 sztuk).

Stara Pierogarnia



  • Stara Pierogarnia.
  • Stara Pierogarnia.
  • Stara Pierogarnia.
Historia pierogarni wywodzi się z Lublina od prababci Mieci, którą nad morze przywiozła jej córka Halinka. Zaś ich trójmiejska historia sięga roku 2015, kiedy to przy al. Rzeczypospolitej 33B, obok Galerii ZaspaMapka, powstał gdański lokal tej pierogowej marki. Pierogarnia oferuje dania w dwóch wielkościach: małej (zawierającej 8 sztuk) i większej (zawierającej 12 sztuk). Dostępne są pierogi: wytrawne - z mięsem wieprzowo-drobiowym, pieczoną kaszanką, wołowiną i prawdziwkami, wegetariańskie - z soczewicą i prażonym słonecznikiem, z kaszą orkiszową i pieczarkami, kapustą i grzybami oraz wiele innych, na słodko - z oreo i brzoskwiniami czy z owocami sezonowymi. Wszystkie dania dostępne są w cenie od 15 zł do 28 zł, w zależności od porcji i pozycji z menu.

One lepią



  • One lepią.
  • One lepią.
  • One lepią.
  • One lepią.
  • One lepią.
Na koniec zaglądamy do Galerii Madison, gdzie mieści się pierogarnia One LepiąMapka oferująca pierogi według żuławskich receptur. Lokal stworzony został na bazie tradycji rodzinnych przekazywanych przez pokolenia. Pierogi dostępne są w kilku tradycyjnych wariantach, takich jak: ruskie, chłopskie z kaszą gryczaną i twarogiem, wiejskie z kapustą, pieczarkami, cebulą, masłem i znane wszystkim z kapustą i grzybami, z mięsem oraz z twarogiem na słodko. W lokalu zjemy również rosół i barszcz z kołdunami. Smaczne dania są dostępne w dwóch wariantach wielkościowych - małej, składającej się z 6 sztuk i większej z 10 sztuk.

- Sam kapitał nie wystarczy, by powstał dobry produkt - potrzebny jest smak i serce. Pierogi, którymi od dziecka karmiła nas mama, popchnęły nas do miejsca, w którym jesteśmy. Pomyśleliśmy: dlaczego nie podzielić się nimi z szerszym gronem osób? Lepiąc pierogi na oczach klientów, serwujemy nasze smaki dzieciństwa, do których każdy zawsze chętnie wraca - opowiada współwłaścicielka Monika Uzdowska, która wraz z Adamem Spirewskim prowadzi pierogarnię One lepią.
A wy jakie polecacie pierogarnie w Trójmieście? Podzielcie się z czytelnikami swoją wiedzą, gdzie zjemy naprawdę dobre pierogi.

Miejsca

Opinie (120) 6 zablokowanych

  • Lubię pierogi i ich "nie omijam" i dlatego twierdzę, że jeśli na pierogi przyjdzie ochota to w "lwowskiej" !!!!!

    • 1 0

  • Najlepsze pierogi robi moja siostra (1)

    Żadne mandu nie przebije !

    • 8 0

    • Jadłem, polecam i pozdrawiam siostre

      • 0 0

  • Pierogarnia Pruszcz

    Zdecydowanie polecam!
    Bardzo smaczne - zarówno ciasto jak i farsz.
    Warto wyskoczyć z Gdańska.

    • 1 0

  • Pierogarnia"Na Pierogi" Na Żabiance (2)

    Tam nikt nie robi z pierogów dania ekskluzywnego za 23-25 PLN pierogi bardzo smaczne wytrawne i na słodko.bez tysiąca pozycji w menu A o to chyba w pierogach chodzi . Do tego czysto , przyjemna obsługa ,szefowa miła. Plus możliwość dzielenia i mieszania porcji A porcje duże i syte .
    Polecam

    • 5 0

    • (1)

      Przekonałeś mnie. Mieliśmy dziś z żoną i córką przyjechać spędzić kilka godzin w śródmieściu z planem, żeby pospacerować i pewnie w którymś momencie usiąść i zjeść obiad, możliwe że w którejś pierogarni. Ale ten post zmienia wszystko. Jedziemy na Żabiankę, bo jest tanio i nieeksluzywnie.

      • 0 0

      • Sprawa jest prosta

        Jedziesz po pierogi "na pierogi". Potem odbijasz nad stawek przy Pomorskiej, rozkładasz się na kocyku z rodziną i konsumujesz to pyszne danie. Inteligentni i spontaniczni ludzie zawsze znajdą wyjście z sytuacji :)

        • 1 0

  • Tawerna Dominikańska.. (1)

    Pierogi z mięsem i sosem grzybowym...cudo !!! Lepszych w gastronomii nigdzie nie jadłam ...

    • 0 6

    • Im nie tylko Gesslerka nie pomogła. Im nawet Bóg nie pomoże. Omijać.

      • 2 1

  • mam pytanie. Skąd klient ma wiedziec jak uzyskano farsz do pierogów (3)

    czy przypadkiem nie zmielono najgorszego miecha jakie jest. Nie ufam restauratorom bo dzilaja dla zysku i dlatego tez nigdy nie zamawiam kotletów mielonych ani pierogów

    • 5 3

    • No jak to skąd masz wiedzieć

      Żołądek ci powie dnai następnego.

      • 1 0

    • Ojej ojej... Ale jesteś mądry

      Normalnie takie cudowne rzeczy wymyśliłeś, że Nobel ci się należy. Geniusz! Wspaniale! No patrz, że ci wszyscy ludzie tego nie wiedzą... Te kolejki do knajp, i jeszcze za to płacą. Kochany geniuszu, zrób coś z tym. Tak przecież nie można! Dziękujemy!

      • 0 2

    • No to sam sobie na swoje pytanie odpowiedziałeś.

      • 1 0

  • Stary Młyn - nie!!! (1)

    Pierogi zimne, grube ciasto, przygotowane chyba w nocy, bo obeschłe...ble. niestety pewnie studenci na kuchni. obrzydliwe. Byłem 2 razy i nigdy więcej. A szkoda, no ładna knajpa

    • 5 0

    • Nie studenci. Stare Ukrainki

      • 0 0

  • Mandu i Kimchi (11)

    Moim zdaniem Mandu powinno robić rzeczy, w których są dobrzy. Ich kimchi jest najgorszym, które jadłem i zupełnie nie przypomina oryginału z Korei. Nie wiem po co to wciskają.

    • 46 4

    • Skoro mówisz o najgorszym kimchi, to...

      Nie jadłeś gotowego kimchi w słoiku z Lidla. Nie wiem czy jeszcze mają to w ofercie. To było do jakiejś polskiej firmy....masakra. Porażka, to było po prostu wstętne. Jeśli ktoś się skusił, a wcześniej nie jadł kimchi, to na pewno już nigdy nie spróbuje, bo będzie przekonany, że ta pyszna potrawa smakuje jak zgniła kapusta ze śmietnika

      • 2 0

    • Jest wiele potraw które odbiegają smakiem w oryginalne od tego co w PL.mkzna dostać (7)

      Ci nie znaczy że jest złe.
      Choćby klasyk kuchni imprezowej: kebab. W Polsce i większości Europy można dostać pod tą nazwą de facto doner kebab, co praktycznie nie istniejemy w Turcji.
      Czy to znaczy że europejski twór jest jakaś podróba? Nie, to poprostu inne danie inspirowane kuchnia turecką.
      Tak samo jak z.tym kimchi w Mandu: nie stało obok oryginału co nie znaczy że samo kimchi i pierogi mandu są niedobre.

      • 4 1

      • A polska carbonara z dodatkiem śmietany (5)

        Jest dużo lepsza od oryginału, choć przecież niby całkowicie niekanoniczna.

        • 4 4

        • To akurat nie jest nasz wymysł i twór (3)

          Wiele kuchni podaje carbinare na śmietanie bo tak prościej jest. Można nagotowac sosu za wczasu i wydawać. A przy oryginalnej trzeba każdorazowo przygotować od zera praktycznie.
          Swoją drogą, gdzie dostanę pancete?

          • 2 1

          • Za wczasu? (1)

            Na gotować i wy dawać?
            Pancety nie dostaniesz, ale pancettę można kupić w dobrych delikatesach, a czasem nawet w Lidlu

            • 0 2

            • Przepraszam, że moje pisanie w pośpiechu uraziło twoja godność

              Pancetta i zawczasu, lepiej?
              Nie mów, że pierwszy raz widzisz te słowa?

              • 2 0

          • Np. w Auchan dostaniesz czasami jest w Lidlu w biedrze też kiedyś widziałem. A tak na marginesie czas zrobienia carbonary jest taki sam jak odgrzanie gotowego sosu gdyż carbonara jest prostym i szybkim daniem w przygotowaniu

            • 4 0

        • To ewidentnie dobrej carbonary nie jadłeś jak twierdzisz że z śmietana jest lepsza. Ale może być dla ciebie lepsza jeśli lubisz smak śmietany a carbonara nią nie smakuje :)

          • 3 1

      • A ja uwielbiam ich kimchi

        Oryginał mi tak nie smakuje. I co ty na to?

        • 0 2

    • Po co bierzesz kimchi w pierogarni? (1)

      Maja inne dobre surowki.

      • 3 1

      • Bo dobre jest to co mi smakuje

        Nie to co tobie

        • 0 2

  • No cóż....słyszę pieróg, myślę sąsiadka :P

    • 1 1

  • (6)

    Jak ktoś będzie kiedyś jechał na półwysep i będzie miał ochotę na pierogi to niech zajedzie do Nordowi Mol i gwarantuje że już więcej do mandu na pierogi nie pójdzie. Jeszcze przepyszne pierogi były w borczu w restauracji spichrz. Te dwa miejsca są o klasy wyżej niż wszystkie lokale wymienione w artykule

    • 24 0

    • A dla mnie najlepsze pierogi są w Lidlu :)

      • 2 0

    • Racja

      Tak, masz racje. W szczególności Spichrz ma swój nie powtarzalny klimat.

      • 1 1

    • Nie komentuj ...jeśli we wszystkich nie byłeś! (1)

      Pieriogarnie jak Mandu czy Stary Młyn mają doskonale wyważoną ofertę... Starego Młyną znaja w całej Polsce..znam ludzi ,którzy jeżdżą za nimi z różnych stron kraju... Natomiast Mandu znany jest w trójmieście i o nich się mówi pozytywnie... Natomiast ceny i arogancja w Nordowi Mol na tyle odstrasza że nawet smakiem nie zatrzymali mnie!

      • 4 8

      • ach ta żałosna i arogancka konkurencja

        No to proszę bardzo. Pierogi w Nordowi Mol, porcja obiadowa od 22 do 26 zł
        W sklepiku, oczywiście własna produkcja, na wynos (zamrożone) od 38 do 47 zł za kilogram ( w zależności od wsadu, od 26 do 31 pierogów w kilogramie)
        Coś jeszcze? a no tak, bezapelacyjnie najsmaczniejsze z pośród tych wyżej wymienionych pierogarni.

        • 7 2

    • O matko teraz to mi przypomniałeś o tym Borczu. Na samą myśl mi ślinka cieknie!! To ja od siebie dodam też Babciną Kuchnię-Grzybowski Młyn (polecam naprawdę, może akurat ktoś się do Wdzydz będzie wybierał to warto tam wpaść po drodze na coś smacznego).

      • 1 0

    • Masz rację

      Nordowi Mol to dla mnie obecnie najlepsza restauracja. Bez dwóch zdań.

      • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane