• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Muszla w Gdyni na sprzedaż

Alicja Olkowska
20 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (188)
Muszla w Gdyni: restauracja i przestrzeń koncertowa są na sprzedaż. Muszla w Gdyni: restauracja i przestrzeń koncertowa są na sprzedaż.

We wrześniu 2022 roku dzierżawcy budynku, w którym mieści się restauracja Muszla, tymczasowo zawiesili jej działalność i zapowiedzieli, że wrócą za jakiś czas w nowej formule. Dziś już wiemy, że budynek koncertowo-restauracyjny przy pl. Grunwaldzkim 1Mapka w Gdyni, a tak naprawdę cała spółka zarządzająca obiektem, jest na sprzedaż. Cena? 2,8 mln zł. Ogłoszenie znajduje się w serwisie ogłoszeń Trojmiasto.pl.




W październiku 2019 roku oficjalnie otwarto odrestaurowaną muszlę koncertową i znajdującą się na jej tyłach nowo wybudowaną restaurację Muszla. Finalnie modernizację przeprowadziła gdyńska firma Investownia, której miasto wydzierżawiło obiekt na 20 lat. Spółka zaproponowała w licytacji 5 tys. zł netto za miesięczną dzierżawę muszli - do dziś ta kwota się nie zmieniła i wciąż jest uiszczana.

Gruntowne prace budowlane rozpoczęły się w pierwszej połowie 2018 roku. Nowy zarządca miał za zadanie nie tylko odnowić i przebudować niszczejący budynek pod ścisłym okiem konserwatora zabytków (muszla powstała w latach 50.), ale też ożywić otoczenie oraz stworzyć miejsca do organizacji koncertów i innych wydarzeń kulturalnych. Jak przyznał w rozmowie z portalem współwłaściciel Investowni Paweł Nogalski, finalnie jego firma musiała budynek "zburzyć i wybudować od nowa", a potem wyposażyć w ramach działalności gastronomicznej.

- Chcemy, aby zarówno muszla, jak i plac przed nią stał się centrum spotkań gdynian, pulsował życiem i energią. Mamy nadzieję, że nowoczesny, a jednocześnie dostępny dla wszystkich obiekt, będzie przyciągał nie tylko miłośników dobrego jedzenia, ale także tych, którzy cenią sobie świetne towarzystwo, muzykę i kulturę - mówił w lipcu 2018 roku Piotr Jankowski z firmy Investownia.

Niestety Muszla była jedną z tych nowych restauracji, które niedługo po otwarciu zderzyły się z pandemią. Od początku jednak intensywnie angażowała się we wsparcie medyków (to ona zapoczątkowała akcję #gastropomaga, do której przyłączyły się kolejne trójmiejskie lokale) i promocję wszelkich akcji pomocowych. Podobnie jak wiele innych punktów gastronomicznych oraz rozrywkowych, borykała się z trudną sytuacją i próbowała dostosować się do niepewnej rzeczywistości.  

Jesienią 2022 roku restauracja ogłosiła, że tymczasowo zawiesza działalność z powodu rosnących cen za media i wróci w nowym wydaniu. Możliwe, że już z nowym właścicielem lub współwłaścicielem, bo cała spółka zarządzająca muszlą koncertową i budynkiem została wystawiona na sprzedaż za 2,8 mln zł - ogłoszenie widnieje w serwisie ogłoszeniowym Trojmiasto.pl.

  • Muszla koncertowa w Gdyni przed remontem.
  • Muszla koncertowa w Gdyni przed remontem.
  • W ramach przebudowy muszli koncertowej powstał na jej tyłach nowy budynek. Do niedawna działała w nim restauracja Muszla.
  • W ramach przebudowy muszli koncertowej powstał na jej tyłach nowy budynek. Do niedawna działała w nim restauracja Muszla.
  • W ramach przebudowy muszli koncertowej powstał na jej tyłach nowy budynek. Do niedawna działała w nim restauracja Muszla.
  • Muszla w Gdyni: restauracja i przestrzeń koncertowa są na sprzedaż.
  • Muszla w Gdyni: restauracja i przestrzeń koncertowa są na sprzedaż.
  • Muszla w Gdyni: restauracja i przestrzeń koncertowa są na sprzedaż.
- To prawda, spółka jest wystawiona na sprzedaż lub wynajem, ale przede wszystkim jako spółka szukamy partnera, z którym będziemy mogli dalej wspólnie prowadzić Muszlę. Dlaczego tak? Ponieważ włożyliśmy w to miejsce całe serce i potężne nakłady finansowe. My tak naprawdę je wybudowaliśmy na nowo. Szukamy teraz ludzi z ciekawym pomysłem, kogoś z pasją. Mamy czas, możemy poczekać na kogoś z naprawdę dobrą wizją - mówi współwłaściciel spółki Investownia, Paweł Nogalski. - Mamy świadomość, że sprzedaż tego typu budynków jest trudna zwłaszcza w obecnych czasach, ale nam się nie spieszy. Zatem niewykluczone, że jeśli znajdzie się ktoś, kto ma fajny koncept na Muszlę, to będziemy dalej prowadzić działalność, ale w nowej formule. A jeśli będzie chciał 100 proc. udziałów? Też dobrze, ale kryterium wciąż będzie wspomniany wybitny pomysł na Muszlę i jej otoczenie.
A co z placem przed budynkiem? Cały czas jest własnością Gdyni, ale spółka ma zezwolenie na jego adaptację, oczywiście w ramach uzgodnień z miastem. Na ten moment nic się na nim nie dzieje, lecz jest szansa, że wiosną ruszy ponownie (wcześniej do dyspozycji spacerowiczów były restauracyjne leżaki oraz latem organizowano plenerowe imprezy i koncerty).

- Myślę, że to tego czasu wiele się wydarzy, ale rynek i ogólna sytuacja mogą zweryfikować nasze plany. Niestety to, co się działo w trakcie pandemii nie było tak ciężkie jak ostatni rok... Wciąż mamy nadzieję, że będziemy tworzyć wyjątkowe miejsce dla gdynian z ciekawą rozrywką i dobrym jedzeniem - podsumowuje Nogalski.

Rozbiórka muszli koncertowej w Gdyni:

2018 rok

Miejsca

Opinie (188) 8 zablokowanych

  • No i mamy klimatyczne centrum

    Właśnie widać w praktyce efekty polityki zniechęcania mieszkańców do przyjeżdżania do Śródmieścia.

    • 25 0

  • Opinia wyróżniona

    przy tych cenach (32)

    gastro nie ma prawa się spiąć finansowo. Dzierżawa, ceny gazu, ceny prądu, pensja minimalna i inflacja. Takich przypadków spektakularnych upadłości i likwidacji będzie coraz więcej. A ludzi zwyczajnie nie stać na wydanie takich kwot w lokalach. Piwo z nalewaka kosztuje już 20-25 zł więc nie ma o czym rozmawiać.

    • 218 15

    • (12)

      dokładnie, gdzie te czasy jak piwo w lokalu kosztowało 5zł!

      • 43 5

      • Budowa socjalizmu kosztuje (8)

        Championy narodowe sprzedające gaz i paliwo za stawkę oderwaną od cen rynkowych. Płace minimalne na poziomie w praktyce uniemożliwiającym sensowne rozróżnienie płac osoby początkującej i 6x bardziej wydajnego specjalisty. Dziesiątki nowych podatków, nazywanych dla niepoznaki opłatami lub daninami. Gastronomia, szkolnictwo wyższe, lokalne zakłady to tylko pierwsze ofiary. Będzie gorzej.

        • 42 10

        • A ty byś chciał zatrudnić (1)

          specjalistę za najniższą krajową, a początkującego za 3,50 na godzinę ?. Na szczęście to już nie te czasy. Z takim "programem" wyborczym będziecie szlifować bruki przez następne dwie kadencje.

          • 16 29

          • Nie

            Zatrudniałem specjalistę za 4x tyle co początkującego. Teraz mógłbym mu dać 2x tyle co początkującemu, by zmieścić się w kontraktach. A to jest dla specjalisty jawnie niesprawiedliwe. Więc on wciąż dostaje atrakcyjną stawkę, a większość początkujących zastąpiła robotyzacja procesów biznesowych.

            • 20 7

        • Marzenie "biznesmena" (3)

          strukturalne bezrobocie i brak minimalnej płacy.. Też już przerabialiśmy.Widziałem januszy zatrudniających za opłacony ZUS. Bez grosza do ręki .Po roku takiego niewolnictwa można było udać się na zasiłek dla bezrobotnych . Fajne czasy . Co ? Była też stawka 3,50 na godzinę na czarno. Dzisiaj ci ludzie nie mają lat składkowych do emerytur. I znowu zasiłki. "Liberatorstwo" rodzi patologię

          • 13 14

          • Ale wiesz, że teraz też można płacić pod stołem? (1)

            co więcej, bardziej się to opłaca niż kiedyś?

            • 18 4

            • I to jest powód do chwały ?

              • 1 0

          • Menagier

            Ty bys chciał zarabiać ale kosztem ludzi.
            I ta cwaniacką gadkę zapodajesz po kursie menadżerskim lub skończonym uniwerku z ekonomi lub zarzadzania

            • 2 1

        • może Obajtek "kupi"? (1)

          za nasze

          • 3 2

          • Albo Niemiec

            • 0 0

      • cofnij się jeszcze o dekade to za gierka było po 1,20 (1)

        • 4 3

        • Możesz jeszcze się cofnąć do Gomółki

          albo ,co sobie żałować ! Dawaj Bieruta! Mi wystarczy to co widziałem za tuska , cimoszewicza, millera . Jedna szajka. O szeregowym jaruzelskim nawet nie wspomne.

          • 6 7

      • a za gierka 1,20

        • 0 1

    • ja zarabiam okolice średniej (7)

      i nie mam problemu z piwem za 20-25 zł, (oczywiście jeśli jest to dobre piwo kraftowe a nie żubr za 20), po prostu nie piję więcej niż 2-3 na jeden wieczór więc jeśli raz czy dwa razy w miesiącu pójdę do pubu to nie zbiednieję, za 100 zł mogę miło spędzić dwa wieczory ze znajomymi, to i tak znacznie lepiej niż np jeden bilet do teatru za ponad 100 gdzie spędzę może 2-3 godziny i koniec

      • 6 43

      • Będziesz inaczej mówił jak się od mamy wyprowadzisz

        • 58 4

      • (1)

        tylko problemem właśnie jest to, że mozesz sobie pozwolić na 1 MOŻE 2 wyjścia w miesiącu. Bieda aż trzeszczy, to nie to samo co wychodzenie gdy masz ochotę w tygodniu, tak więc w skali miesiąca co najmniej kilka do kilkunastu wyjść. Zarabiam kilka średnich i np. przestałem zamawiać dania w dowozie, a na miasto wychodzę po prostu raz w miesiącu - zwyczajnie szkoda mi wydać kilkaset PLN na jedno krótkie wyjście... Wolę spożytkować to inaczej.

        • 28 1

        • Pytanie: czy osoba mająca rodzinę (dzieci) może pozwolić sobie czasowo na wiecej niż 1 wyjście w miesiącu. To byłaby utopia. Jes

          • 6 1

      • ale cymbał xD

        piwo z kolegami więcej warte od sztuki w teatrze, bo przelicza to na godziny ahahahhah

        • 20 4

      • 1-2 razy w miesiacu??? (2)

        Na zachodzie ludzie robią sobie 1-2 dni w miesiącu przerwy od wyjść zeby zostać w domu i się zrelaksować w spokoju, a tak codziennie lunch w knajpce , wieczorem kolacja tez w knajpce a później co weekend pub lub klub.

        • 7 2

        • I na tym zachodzie zdecydowana większość mieszka na pipidówach ,gdzie nie ma kompletnie co robić i psy du.......i szczekają.Wolę zarobić dwa razy mniej a mieszkać w moim kraju w dużej cywilizowanej metropoli gdzie jest co oglądać i co robić.

          • 3 8

        • Chyba single?

          • 3 0

    • Ceny cenami a jakość dań i ich wielkość decydują

      o tym czy zjem tam obiad czy nie. W Trójmieście restauracje zamieniają się w degustatornie. Dania mikro jakieś wyszukane z kreseczką sosu czy tam czegoś 100 złotych. A później zdziwienie, że plajtują.

      • 32 2

    • Piwo 25 zł? (2)

      W Lidlu 8 szt. Brock-a 17,50 zł

      • 11 5

      • (1)

        Nie każdy nazwie to piwem.

        • 11 4

        • Może i nie nazwie ,ale po takiej dawce czujesz się królem,a po jednym sikaczu z knajpy czujesz się dalej biedakiem.

          • 6 3

    • to nie wina cen

      tylko obsluga i zarzadzajacy lokalem byli do bani

      • 6 5

    • niby tak, ale sushi na moorenie

      godzina czekania w weekend, kucharze stoją i robią cały czas

      • 2 2

    • taaak jak zwykle winni wszyscy inni dookoła, cena gazu, prądu, ropy, inflacja, opłaty itd

      Muszla była słabym lokalem i się nie utrzymało taka jest prawda, a gastronomii w Gdyni jakoś nie brakuje. Kilkanaście metrów obok przecież "gwiazda tvn" ma swój lokal gdzie jest jeszcze drożej i jakoś się kręci. W odległości kilkunastu metrów funkcjonują od lat wielu inne lokale i nie upadają...

      • 6 6

    • wystarczy podnieść ceny, ludzie więcej zarabiają dzięki inflacji to i muszą więcej wydawać dzięki inflacji. ceny w górę i wszystko się spina bez jęczenia

      • 4 1

    • Dlatego zamiast jednego piwa w takich przybytkach ,kupuję sobie pięć w pobliskim Lidlu lub Biedabiedronce.Idę sobie na plażę ,wykąpię się ,poopalam,popiję,pooglądam ładne foczki w bikini, zalatwię się w Baltyku i mam miło spędzone parę godzin w pięknych okolicznościach za cenę jednego sikacza w tych niepotrzebnych mi pazernych pseudo knajpach.

      • 6 3

    • Dlaczego ? (1)

      Pensja minimalna ?

      • 1 0

      • raczej kosmiczne koszty gazu, ogrzewania, prądu i paliwa

        bo przecież narodowe czempiony muszą oskubać Polaków, teraz jest atmosfera na tyle gęsta, że może się nie będą chwalić, że mają gigantyczne zyski...na krawiwicy Polaków

        • 3 1

  • jak się otwierali to wróżyłem im rok i zawijka, widać niewiele się pomyliłem

    • 17 1

  • (1)

    Bardzo fajne miejsce, kreatywni ludzie tam byli szkoda wielka szkoda

    • 3 13

    • Byli kreatywni na początku działalności.

      Zamawiałem tam zupę rybną, była bardzo smaczna. Z czasem zupa rybna nawet nie przypominała w smaku ryby. Totalna klęska.

      • 5 0

  • mnie wydaje się że nadal funkcjonuje

    • 0 2

  • i dobrze (1)

    ten kto to prowadzil i obsluga to byla maskakra

    • 14 2

    • racja

      kiedys czekalem na drina 30 minut to poszedlem w cholere

      • 4 0

  • To nie są restauracje to degustatornie. (4)

    Kiedyś do restauracji szło się na obiad. Był wybór mięs, sałat, zup i innych przystawek. Teraz coś kapną na talerzu albo kawałku blachy lub deski i to ma być danie restauracyjnie. Jedynie poza Trójmiastem można zjeść obiad taki prawdziwy bez dziwnych dodatków.

    • 29 6

    • Jeszcze pół biedy, jak na blasze lub desce.

      Meatmaniacy na Węglowej w Gdyni na gazecie rzucają Ci ochłap :))
      Taki styl. Menelski.

      • 5 0

    • (1)

      To jedz w Kartuzach, kto Ci broni

      • 3 3

      • Jem a ty nie.

        • 1 1

    • Wyjedź na All inclusive. Tam zjesz pod korek

      • 0 0

  • Pamiętam, jak przed muszlą były turnieje streetballa - całe miasto tętniło pobudzonym pulsem zawodników

    Nikt nie siedział, wszyscy byli w ruchu niczym pracowite mróweczki budujące swój wielki kopiec. Morska bryza pokrywała piłki wilgocią, a mewy głośno kibicowały.

    • 23 0

  • Fun fact - Nogalski jest wiceprezesem w Enerdze i plajtuje z powodu wysokich cen energii (1)

    Oby tego nie zablokowali")

    • 10 3

    • To świadczy o jego uczciwosci

      • 0 1

  • jak można sprzedac cos, co nie jest jego? (1)

    muszla należy do miasta, tylko miasto moze ją sprzedać

    • 16 0

    • bo oni nie sprzedają budynku tylko to coś co się nazywa spółeczką ciekawe czy w umowie jest zapis że w razie zmiany właściciela spółki umowa dzierżawy pozostaje bez zmian. podejrzewam że gdyby teraz był rozpisany przetarg na dzierżawę to na pewno cena nie wyniosłaby 5000 bo nie byłoby chętnych na ten lokal

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane