• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Na większy głód: co zjemy na jarmarku w Gdańsku?

OSA
3 grudnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (152)
Na jarmarku znajdziemy sporo stoisk z jedzeniem z różnych stron świata, ale dominuje kuchnia polska. Na jarmarku znajdziemy sporo stoisk z jedzeniem z różnych stron świata, ale dominuje kuchnia polska.

Jarmark Bożonarodzeniowy w Gdańsku trwa w najlepsze i przyciąga wielu spacerowiczów. Część z nich wybiera się tu tylko na tzw. obchód, inni szukają rozgrzewających grzańców z alkoholem lub bez albo świątecznych prezentów. Jeszcze inni nastawiają się głównie na jedzenie. Z myślą o tych, którzy planują zjeść coś konkretnego, wybraliśmy sycące potrawy na większy głód.



Jarmarki świąteczne w Trójmieście


Czy byłe(a)ś już na jarmarku w Gdańsku?

Coroczny jarmark świąteczny w Gdańsku cieszy się wysoką frekwencją. Mimo że ceny niektórych potraw urosły w skali rok do roku, to i tak jest wielu zainteresowanych.

Dużym powodzeniem cieszy się zwłaszcza grzaniec, który kupić możemy na każdym kroku (przeczytaj też: Ile kosztuje grzaniec na jarmarku?). Jedzenia również nie brakuje: sporo tu dań z kuchni polskiej, fast foodu oraz słodkości.

Tym razem poszukaliśmy miejsc, gdzie znajdziemy w menu coś na większy głód.

1. Pajda chleba z kiełbasą i kiszonym ogórkiem



Pajda chleba ze smalcem i dodatkami: polski klasyk, który chyba nigdy się nie znudzi. Pajda chleba ze smalcem i dodatkami: polski klasyk, który chyba nigdy się nie znudzi.
Kulinarny spacer zaczynami od Gospody świątecznej, gdzie wybieramy polski klasyk: grubą pajdę chleba ze smalcem, kiełbasą, cebulą i kiszonym ogórkiem za 25 zł. Traktujemy ją jak konkretną przystawkę na zimno i idziemy dalej.

2. Kiełbaska z ziemniakami


Kiełbaska z ziemniakami. Kiełbaska z ziemniakami.
Wciąż wierni polskim przysmakom decydujemy się na wizytę na stoisku Kuchnia polska w "Wiatraku". Tu zamawiamy kiełbaskę z ziemniakami w ziołach. Proste, sycące danie.

3. Pierogi


Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami
Na przełamanie smaku udajemy się do Łosia Lucka, który proponuje kilka rodzajów pierogów na wytrawnie. W pudełku niby tylko pięć sztuk, ale całkiem pokaźnych rozmiarów. Ceny za pierogi wahają się od 18 do 25 zł. My wzięliśmy z kapustą i grzybami za 23 zł.

4. Kiełbaska z bułką, czyli currywurst


Currywurst, czyli kiełbaska z sosem i bułką. Currywurst, czyli kiełbaska z sosem i bułką.
Następny w kolejce jest klasyk niemieckiego fast foodu: currywurst, a więc grillowana lub smażona kiełbasa z sosem curry. Możemy ją zjeść na dwa sposoby: w bułce lub pokrojoną na talerzyku, także z pieczywem. Za małą porcję zapłacimy 15 zł, a za dużą 19 zł.

5. Bagietki z serem raclette


Bagietka z serem raclette i dodatkami Bagietka z serem raclette i dodatkami
Bagietki (lub duże kawałki ziemniaka) z roztopionym szwajcarskim serem raclette to prawdziwa pyszna bomba kaloryczna. Na stoiku na jarmarku łączy się je m.in. z szynką parmeńską, salami albo chorizo. My postawiliśmy na najprostszą wersję: z roszponką, piklami, cebulką perłową i szczypiorkiem. Koszt? 31 zł.

6. Wegański bigos


Wegański bigos Wegański bigos
Znaleźliśmy też coś dla tych, którzy wolą roślinne potrawy. Na stoisku Las Vegan skosztujemy wegańskiego bigosu z wędzonym tofu, suszonymi pomidorami i wędzoną śliwką za 14 zł. Oprócz tego kupimy tu pajdę wiejskiego chleba ze smalcem z fasoli (15 zł) i pierogi z ziemniaków z tofu i sokiem z kiszonych ogórków (16 zł/3 szt.).

7. Wołowina po burgundzku


Wołowina po burgundzku z pieczywem. Wołowina po burgundzku z pieczywem.
Kolejne stoisko to Wołowina House, więc nic dziwnego, że sprawdziliśmy tytułowe danie: rozgrzewającą wołowinę po burgundzku za 25 zł. Podano nam ją z trzema kawałkami chleba.

8. Croissanty z dodatkami


Wytrawny rogalik croissant z dodatkami. Wytrawny rogalik croissant z dodatkami.
Delikatne maślane rogale zazwyczaj kojarzą się ze słodkim pieczywem, na jarmarku dostaniemy je także w wersji wytrawnej. Najtańszy kosztuje 17, a najdroższy 25 zł. Na zdjęciu widać croissanta Santorini z prosciutto crudo, salami, mozzarellą, rukolą, pomidorkami i pesto z rukoli.

9. Czebureki


Czebureki z nadzieniem Czebureki z nadzieniem
Zaszliśmy też na słynne danie Tatarów krymskich, smażone ciasto na głębokim oleju z nadzieniem do wyboru, np. z pieczarkami i żółtym serem lub mięsem mielonym i pomidorami. Ceny za czebureka zaczynają się od 16 zł, a kończą na 19 zł.

10. Gofr z bitą śmietaną


Deser: gofry z bitą śmietaną i dodatkami. Deser: gofry z bitą śmietaną i dodatkami.
Na koniec słodki deser lodowy zamknięty w gofrowej kanapce. Na stoisku Lodów Bałtyckich wszystkie bąbelkowe gofry kosztują 26 zł. My wybraliśmy Różową Panterę z bitą śmietaną, owocami i piankami marshmallows. To była spora porcja, na którą warto zostawić sobie "miejsce".
OSA

Wydarzenia

Jarmark Bożonarodzeniowy (23 opinie)

(23 opinie)
jarmark

Opinie (152) ponad 10 zablokowanych

  • Klasyka Curry Wurst z musztardą?

    Nie spotkałem wcześniej...

    • 5 0

  • a pierogi z octem sa? haha

    • 1 0

  • bagieta ze szczypiorem za 31zl? zart?

    • 6 0

  • a jak tam churrosy?

    a jak cena churrosow? rok temu poszedłem na otwarcie, a olej już był dosłownie brązowy jak nie czarny, chyba zwieziony z po frytkach z innej knajpy. Zjadłem jeden i reszta do śmieci, aż śmierdziało. Przechodziłem później nieraz i było widać, że cały jarmark jadą na jednym oleju. Sanepid by się tam przydał.

    • 7 0

  • Hm...

    ...tyle że całe Centrum zakorkowane.
    Jeszcze nie ma Świat a już dziś paraliż Gdańska.

    • 4 1

  • (3)

    ceny podobne do tych resteuracyjnych, tylko że na papierowej tacce, w łapę i na mrozie, podziekuje...

    • 66 2

    • Problem w tym (1)

      Że rok temu były stoliki z ławkami i było gdzie usiąść . W tym roku tylko na stojaka

      • 5 0

      • Przy tych stolikach wiecznie nie było miejsca. Przy stołach do jedzenia na stojąco w tym roku nie ma takiego problemu. Jesz i idziesz dalej, bez zbędnego biesiadowania

        • 3 1

    • Tylko skąd weźmiesz mróz

      Od jutra znów temperatury plusowe. Problem w tym, ze to jest raczej "na papierowej tacce, w łapę i na deszczu".

      • 8 4

  • Ja (3)

    coś niecoś, jakiś pasztecik tudzież bigosik zjadłem na jarmarku. I na drugi dzień miałem całą gębę w jakichś pleśniawkach i pryszczach.

    • 17 5

    • To od robienia loda przypadkowym kesiom

      • 3 1

    • Wez dezaftan

      • 4 0

    • Zawsze tak miałeś.

      • 6 0

  • Ale syfiasta pasza

    A potem Ze d gruba albo brzuch wisi

    • 3 0

  • BDB artykuł

    Jeszcze się zastanawiałam,ale dzięki Wam wiem ,że nie ma po co tam iść ,ceny nawet dla nienajgorzej zarabiających są po prostu zbyt wysokie w stosunku do jakości i wielkości podawanego dania.

    • 11 0

  • Ten jarmark to jest jakieś nieporozumienie (2)

    75% zajmują budy z żarciem.

    • 58 0

    • a co byś ch iał kupić? chinszczyzne (1)

      widac ze z polski nienwyjezdzasz, jarmark to głównie jedzenie

      • 2 4

      • Ciesze się, że pasują Ci te zmieszane "zapachy" tworzące klimacik.

        • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane