- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (107 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (61 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Najbardziej oryginalne burgery w Trójmieście. Zaskakujące smaki i formy podania
Burger to popularny street food, który dotarł do nas ze Stanów Zjednoczonych. Bułka z mięsem wołowym, dodatkiem warzyw i sosem szybko stała się lubianym przysmakiem zarówno tych młodszych, jak i starszych. W trójmiejskich "burgerowniach" mnóstwo jest klasycznych smaków, my jednak w tym artykule skupimy się na bardziej oryginalnych burgerach - pod lupę bierzemy zarówno nieoczywiste kompozycje smakowe, jak i wygląd dania. Zobaczcie zatem, gdzie w Trójmieście zjemy ciekawe i niepowtarzalne burgery.
Burgerowe wariacje
Czytaj też: Nowe lokale: steki, czeskie piwo, śniadania, sushi i croissanty
Sieciowa restauracja Max Premium Burgers znajduje się m.in. w galerii Forum Gdańsk. Jednym z bardziej niecodziennych burgerów w ofercie jest: Grand Deluxe Burger, gdzie tradycyjna bułka została zastąpiona sałatą lodową, w której podawany jest kawałek wołowiny, ser, pomidor, czerwona cebula i sos oryginalny. Za "zielonego" burgera należy zapłacić 23,45 zł.
Kantynę Carmnik znajdziemy w Gdyni na Abrahama i na terenie W4 Food Squat przy ulicy Elektryków w Gdańsku. W menu znajdziemy tutaj tak oryginalne pozycje, jak: burger z kaczką (udo z kaczki confitowej, hoisin, chili, czerwona kapusta, marchew, sezam, kiełki mung, bok choy, kolendra, vinaigrette, bułka pszenno-maślana za 32 zł), burger bekon dżem (wołowina, dżem bekonowy, sałata, pikle, cheddar, sos z pieczonego czosnku za 31 zł) czy też burger z dorszem (dorsz, panko, tłuczony groszek, mięta, sos tatarski, bułka pszenno-maślana za 29 zł).
Niedawno pojawił się nowy burger Bombay Aloo (ziemniaki hindi, nerkowce, pieczony kalafior, pesto z kolendry i mięty, marynowana marchewka, keczup masala, sos serowy chilli - 25 zł). Okazjonalnie pojawiają się w ofercie również różnego rodzaju limitowane pozycje. W tym roku ponownie w menu zobaczymy znane z poprzednich lat burgery, jak np. z kurkami czy z fasolką szparagową. Dawne smaki z poprzednich lat będą dostępne we wszystkich punktach Carmnika, zarówno na Elektryków, na Abrahama w Gdyni oraz w food truckach.
Czytaj też: Ceny dzisiaj i sześć lat temu - pizza, burger, makaron, piwo i kawa
Restauracja Nowosopocka specjalizuje się w kuchni międzynarodowej i nie jest typowym miejscem na burgera. Jednak jedna z ich pozycji w menu szczególnie przykuła nasz wzrok: burger wołowy orientalny (bułka z sezamem, wołowina, pieprz syczuański, sałatka z kiełków fasoli mung, sałata liściasta, sos z tajskim chili i chipsy krewetkowe - 39 zł).
Kolejnym lokalem, który warto rozważyć, jeżeli zależy nam na czymś więcej niż burger z mięsem wołowym, sosem i warzywami, jest Meatmaniacy. Lokal otworzył się niedawno, a w ich kartach menu znajdziemy wiele rodzajów mięsa. Szczególną pozycją jest: burger z żeberkiem ze świni puławskiej, pieczony metodą "low&slow", która powoduje, że mięso dosłownie rozpływa się w ustach (38 zł), prócz tego znajdziemy też burgera z grillowaną polędwicą wołową (majonez chipotle, pikle i miksem sałat - 42 zł).
Burger Story to miejsce, które w swojej ofercie posiada blisko 20 różnego rodzaju burgerów. Jednymi z ciekawszych pozycji są: magnus (wołowina, ser pleśniowy, cheddar, placek ziemniaczany, papryka, rukola i sos mango-chilli - 30 zł), maczuga ( 3 x wołowina, 3 x cheddar, 3 x boczek, pikle i sos autorski - 50 zł), a także strips burger (panierowny strips z kurczaka, ananas, cheddar, pomidor i sałata - 26 zł). Jednak prawdziwych fanów burgerów może najbardziej zachwycić bajpas junior (2 x wołowina, 2 x bekon, 2 x cheddar, 3 x mini hashbrown z ziemniaka, karmelizowana cebula, eksperymentalny sos serowy szefa, kapka sosu burger story, a to wszystko w pączku przyozdobione garnishem z pikla.
TexMex w Sopocie 21 maja organizuje całodniowe wyzwanie "big mommy challange", polegające na znalezieniu największego burgerowego fana, który potrafi pochłonąć naprawdę sporej wielkości kanapkę. Wygrana w wyzwaniu jest prosta: jeżeli zjesz całego burgera w dwie osoby, to nie płacisz nic. W dodatku, gdy zjesz go samemu, to prócz tego, że nie zapłacisz za niego, to jeszcze dostaniesz voucher na 300 zł do wykorzystania w restauracji. Brzmi kusząco, prawda? Jednak zjedzenie tego burgera nie jest wcale tak proste, jak się wydaje, ponieważ zawiera on: 1 kg wołowiny, 1 kg bułki, 950 g dodatków, 400 g frytki, Coca-Cola bez limitu. Gigantycznego burgera należy zjeść w 45 minut. Aby wziąć udział w wyzwaniu, należy zapłacić 150 zł.
Czytaj też: Kawior, szampan i wołowina
Hit internetu: kolorowe bułki
Niektóre burgery wyróżniają się szczególnie kolorystycznie. W restauracji Made in Sopot zjemy burgera w czerwonej bułce... ze śledziem lub fishburgera w czarnej bułce z sezamem. W środku zaś kotlet z dorsza, domowy sos tatarski, szpinak, świeże warzywa. Dodatkowo można dobrać chipsy z autorską przyprawą.
Kolorem bułek i podaniem wyróżniają się też burgery w Sexy Bull. Tajnikiem smaku jest tutaj receptura. Zarówno bułka, jak i mięso są przyrządzane według autorskiego przepisu. Szczególnie wyróżniają się trzy pozycje: hellboy z czerwoną bułką, hulk (zielona bułka, mięso wołowe, guacamole, majonez bazyliowy, ser, sałata, pomidor i rucola - 31 zł), a także oblany serem sexy (mięso wołowe, podwójny bekon, krążki cebulowe, pomidor, rukola, a całość zatopiona w sosie serowym - 37 zł).
Miejsca
Opinie (90) ponad 10 zablokowanych
-
2022-05-06 14:46
Baranola Burger (2)
Tylko i wyłącznie Baranola-najlepsze burgery w trojmiescie.
- 1 13
-
2022-05-07 12:26
Dobre są, nie wiem czy najlepsze, napewno pierwsza powstala taka burgerownia w Gdyni
- 0 0
-
2022-05-06 15:48
Osoby uzywajace zwrotu "tylko i wylacznie" maja oczywiste sklonnosci do przesady, przejaskrawienia,
dlatego Twoja rada znaczy dla mnie tyle co nic.
- 9 0
-
2022-05-06 12:38
(7)
Burger z barwnikiem, wow szok, RE-WE-LA-CJA. Carmnik spoko, max premium smakuje jakby smazyli zamrozone mieso i tak wygląda, bardziej gotowane, ale pomysł z sałatą dobry, robię tak w domu
- 26 6
-
2022-05-06 14:08
W Maxie polecam tylko wege rzeczy (2)
Zwykle burgery są tak jak piszesz.
- 2 4
-
2022-05-06 15:46
I dobre frytki, jak na fast food oczywiscie. (1)
- 1 2
-
2022-05-07 11:10
Niestety są to odrzuty z linii farm frites
- 0 1
-
2022-05-06 14:08
(1)
tylko dlaczego bułkę bez bułki wyceniają tak samo albo więcej?
- 10 0
-
2022-05-06 23:23
Bo bułka kosztuje grosze, to kawałek mąki.
- 2 0
-
2022-05-06 14:19
(1)
No Max z tym premium jest śmieszny.g*wniarzeria ma tam na wszystko wylatane,syf malaria najważniejsze że muzyczki posłuchają na kuchni.No i ubranie jak kucharz-jest premium.Max beka chyba.
- 12 0
-
2022-05-06 14:58
Nie jak kucharz, a ruski pielęgniarz. Te kacapskie czepki zabijają.
- 12 0
-
2022-05-07 09:19
50! złotych za hamburgera
- 2 0
-
2022-05-06 23:29
nie polecam
polly burger na cedrowej chyba ze miałem pecha zamówiłem raz i był sredni
- 2 0
-
2022-05-06 23:06
dobre
pociagnolby z 2 x w tygodniu po zestawie hehe
- 1 2
-
2022-05-06 15:20
Ok (1)
Najlepsze sama robiłam
- 9 1
-
2022-05-06 22:57
Ty Janka jo...
...Ty robiłaś. Kanapka z mielonym z biedronki to nie burger.
- 2 2
-
2022-05-06 14:07
(5)
W Stanach w knajpie(nie fastfoodzie) burger kosztuje od 8 do 11 dolarów, czyli od 35 do 49 zł a tutaj widzę nawet po 50 zł :D śmiech na sali w Norwegii kosztują od 150 do 230 NOK czyli 75-110 zł :D niedługo my tam będziemy latać na piwko i burgera a nie oni do nas
- 17 3
-
2022-05-06 15:19
(2)
Mateusz mowi ze jestesmy nogaci
- 4 3
-
2022-05-06 22:42
nogaty to cię zrobił.
- 4 0
-
2022-05-06 17:53
Ty na pewno jesteś nogaty.
Nie inaczej.
- 6 1
-
2022-05-06 21:12
Chcesz być w UE? Ja pamiętam jak świetnej jakości
Cielęcina była podawana jako najtańsze mięso. Weszliśmy do UE, otworzyliśmy rynek, zobowiązaliśmy się do wielu rzeczy. Teraz dowiadujemy się, że oprócz wyrzeczeń musimy zrezygnować wolności.
- 2 3
-
2022-05-06 15:45
Ale bredzisz. Tak sie sklada, ze tez znam kogos, kto byl.
- 3 1
-
2022-05-06 15:21
Te kolorowe Burger super! (1)
Jadłam burgery w Sexy Bull i są czaderskie.
- 0 17
-
2022-05-06 22:37
zapomniałeś dodać, że jesteś właścicielem tego sexownego byka. P.S. długo myślałeś nad tą infantylną nazwą przybytku?
- 4 0
-
2022-05-06 21:36
Takie żarcie kojarzy mi się z chodzeniem na randki
Jedzenie jest tylko dodatkiem . Fajnym, ale tylko dodatkiem.
- 1 1
-
2022-05-06 13:45
Cztery dychy za kawałek mięsa w bułce (1)
Prawdziwa rewelacja. Za tyle to można zjeść na mieście już zupełnie przyzwoity obiad.
- 34 5
-
2022-05-06 21:05
To w zasadzie jest obiad. Czasem całkiem dobry.
- 4 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.