• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: steki, czeskie piwo, śniadania, sushi i croissanty

Na rynku gastronomicznym nie ma próżni. Jedne lokale upadają, na ich miejscu powstają inne. I właśnie szlakiem nowych lokali w starych miejscach wyruszyliśmy tym razem w naszym cyklu "Nowe lokale". Dzisiejszą podróż zaczniemy od śniadania i znakomitych deserów w Gdańsku, udamy się też do gdyńskiej "śniadaniowni", która pragnie tchnąć artystycznego ducha w lokal. Następnie skosztujemy croissantów wytrawnych i na słodko, odwiedzimy nowe sushi i na sam koniec wpadniemy do lokalu specjalizującego się w mięsnych specjałach.




Pan Papuga przy ulicy Długiej Mapka



Pan Papuga przy ulicy Długiej to duży lokal, w którym klimatycznie przyozdobiona jest każda ściana, a roślinność i ciekawa aranżacja wnętrza przenosi nas do dżungli. Od godz. 7 do 13 serwowane są w lokalu smaczne, duże śniadania. Oferta śniadaniowa to 11 pozycji od 20 zł do 29 zł. Znajdziemy tu zarówno klasyczną jajecznicę za 22 zł, omlet pani Geni z bekonem, szynką i warzywami - 26 zł, ale też jajka po benedyktyńsku na pajdzie wypiekanego w lokalu chleba za 28 zł czy chałkę francuską podawaną z białą czekoladą i owocami - 24 zł. Po godz. 13 zaczyna obowiązywać główna karta, w której skosztować możemy dań kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu.

Menu w lokalu jest bardzo uniwersalne i każdy znajdzie w nim coś dla siebie, od makaronów, ręcznie wyrabianych ravioli (29 zł), aż po żeberka (42 zł) i kanapki, a nawet golonkę duszoną w piwie (41 zł). W karcie nie ma wypisanych deserów, ponieważ codziennie tworzone są inne przez pracującego w lokalu cukiernika. W restauracji napijemy się też czeskiego piwa, które nalewane jest w tradycyjnym stylu. Zarówno dania i desery, które przyszło nam spróbować, jak i atmosfera, którą buduje obsługa, wróży bardzo pozytywnie nowemu miejscu. Już niedługo pojawi się też sporej wielkości ogródek, więc będzie możliwość rozkoszowania się jedzeniem i koktajlami na świeżym powietrzu.

Dobro w centrum Gdyni Mapka



Pozostając w klimacie śniadań, przenosimy się do gdyńskiego lokalu Dobro. Znajduje się on w budynku, w którym niegdyś mieściła się Marmolada, chleb i kawa (którą obecnie możemy odwiedzać w gdańskim Garnizonie). Nowi właściciele, nowa energia, ale śniadania na wysokim poziomie, które można zjeść do godz. 18. Bez dwóch zdań w Dobro zjemy dobrze, a w karcie znajdziemy dania wytrawne, słodkie, bajgle, sałatki, bowle, a także koktajle. Śniadania oferowane są w cenach od 19 zł do 33 zł.

Menu i ceny w restauracjach sieciowych. Identyczne czy jednak są różnice?



Szczególnie naszą uwagę zwróciło śniadanie benedyktyńskie, czyli baba drożdżowa smażona w jajku, podawana z jajkiem w koszulce, groszkiem cukrowym, szpinakiem, pomidorkami, do tego sos holenderski (24 zł). W restauracji zjemy też duże, sycące bajgle w siedmiu wariantach, m.in: azjatycki vegan (kalafior w tempurze z płatkami chilli, tosty z pieczywa żytniego, konfitura z czerwonej cebuli, marynowana rzodkiewka, grillowany pak-choi, kiełki rzodkiewki i limonka) za 27 zł, a dla zwolenników klasyki - dobre blt (jajka sadzone, smażony boczek, pomidor, sałata i majonez) za 29 zł. Szczególnie zaskoczyła nas propozycja dla miłośników słodkich śniadań - tost z białą czekoladą, mascarpone i malinami, podawany w gorącym sosie z malin za 27 zł.

Oprócz ciekawej oferty kulinarnej warto wspomnieć również o spotkaniach tematycznych, m.in. dotyczących miasta Gdyni, jej genezy czy architektury. Prócz tego w planach są wydarzenia, które mają poszerzyć przestrzeń kulturalną. Dla okolicznych mieszkańców ciekawym faktem mogą być karty rabatowe, które może otrzymać każdy sąsiad.

Czytaj też: Ruszają ogródki gastronomiczne

Mr. Sant obok Manhattanu Mapka



To najprawdopodobniej pierwszy lokal na Pomorzu, który serwuje jedynie francuskie croissonty w kilku wersjach. Mr. Sant, który otworzył się naprzeciwko galerii Manhattan, oferuje rogale w dziewięciu wariantach smakowych. W tym jedynie dwa na słodko. Wszystkie pozycje w menu zawierają człon "sant" w swoich nazwach, jak: Sant Tropez (serek philadelphia, sałata, pomidor, ogórek) za 16 zł, Sant Paulo (kurczak, sałata, parmezan, pomidorki cherry, grzanki i sos cezar) za 22 zł czy choćby Santagaskar (nutella, świeże owoce, bita śmietana) - 15 zł. Lokal czynny jest od niecałego tygodnia i obecnie obowiązuje promocja - do godz. 12:00 każdego dnia kupując rogala, kawę otrzymamy za 3 zł. Mr. Sant oferuje też lemoniady w kilku wariantach smakowych.

Czytaj też: Ośmiornica - gdzie, w jakiej formie i w jakiej cenie zjemy ją w Trójmieście?

Świeżo Sushi w Gdyni-Dąbrowie Mapka



Po sporej porcji śniadań nadszedł czas na coś innego. Przenosimy się do Gdyni na Dąbrowę, gdzie niedawno otworzyła się nowa restauracja sushi - Świeżo Sushi. Niewielki punkt przy ul. Nowowiczlińskiej 24 specjalizuje się głównie w sprzedawaniu jedzenia na dowóz, jednak w najbliższym czasie ma pojawić się ogródek. Prócz klasyków w nowym lokalu mamy okazję spróbować nieco bardziej oryginalnych pozycji, jak np. rolki z krabem w panko, sałatą, tobiko, tykwą, mango, ogórkiem, orzechami, sezamem, spicy mayo i kabayaki; nigiri z węgorzem (2 sztuki - 18 zł), nigiri z kalmarem w tempurze (2 sztuki 16 zł). Jest też spora oferta wegetariańska, a także futomaki z opalanym tuńczykiem lub łososiem (6 sztuk - 25 zł).

Właściciele postawili w menu na sporą ilość zestawów w panko, ponieważ najczęściej klienci wybierają właśnie rolki zawierające smażone owoce morza. Jednym z najpopularniejszych zestawów w lokalu jest zestaw nr 7, przeznaczony potencjalnie dla ok. czterech osób. Zestaw zamówimy za 99 zł, znajduje się w nim 30 sztuk sushi. Zawiera w sobie futomaki z węgorzem w tempurze (6 szt.), futomaki z krewetką w panko (6 szt.), california kalmar w tempurze (5 szt.), california z krewetką parzoną (5 szt.) oraz hosomaki z tamago w tempurze (8 szt.).

Evil Steak Club w miejscu restauracji Buddha przy ul. Długiej Mapka



Na sam koniec raj dla prawdziwych miłośników mięsa. Do lokalu po zamkniętej niedawno restauracji Buddha Lounge wprowadził się Steak House Evil. To już kolejna restauracja sieci Evil w Gdańsku. Pierwsza pierwotnie również mieściła się przy ul. Długiej, jednak niedawno zmieniła swój adres na Powroźniczą 19/20. Miejsca o tej samej nazwie działają już m.in. w Warszawie, Szczecinie, Poznaniu. Na talerzach znajdziemy wyselekcjonowane mięsa wołowe z hodowli, m.in. rasy Hereford, Red Angus i Black Angus.

Ceny dań ustalane są w zależności od gramatury, np. za 100 g antrykotu należy zapłacić 26 zł, a rostbefu - 26 zł. Prócz samego mięsa wysokiej jakości można również zjeść w lokalu burgery, w cenach od 38 zł do 62 zł. Najdroższy burger nazwany jest Monster burger i zawiera blisko 400 g mięsa, bułkę maślaną z sezamem, sos tatarski, sos barbecue, czerwoną cebulę, sałatę, ser, bekon i pikle.

Czytaj też: Upadają kolejne restauracje. Zmiany na trójmiejskiej mapie gastronomicznej

Zmiany w restauracjach



Na rynku gastronomicznym zmiany są na porządku dziennym. Niedawno metamorfozę przeszła restauracja Columbus, który obecnie nazywa się EnklavaMapka. Nową misją lokalu mieszczącego się na Garnizonie jest kuchnia śródziemnomorska. W miejscu dawnego Metro powstał lokal Fusion SushiMapka. Zmieniła się też nazwa tajskiego street foodu dostępnego w galeri Metropolia oraz Batory z Thai Roll na Singha Thai Street Food. Dodatkowo dawna Szklarnia w sopocie zmieniła sie w Tulum by white marlinMapka i będzie serowować meksykańską kuchnię od drugiej połowy maja.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (83)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia
degustacja
g. 13:00 - 17:00
Gdynia, My Place bar & restaurant
79 zł
Niedzielny bufet
degustacja
g. 13:00 - 16:30
Sopot, Rezydent Sopot MGallery
119 zł
ulgowy 59 zł

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane