• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Nowe lokale: steki, czeskie piwo, śniadania, sushi i croissanty

Mateusz Groen
4 maja 2022, godz. 12:00 
Opinie (85)

Na rynku gastronomicznym nie ma próżni. Jedne lokale upadają, na ich miejscu powstają inne. I właśnie szlakiem nowych lokali w starych miejscach wyruszyliśmy tym razem w naszym cyklu "Nowe lokale". Dzisiejszą podróż zaczniemy od śniadania i znakomitych deserów w Gdańsku, udamy się też do gdyńskiej "śniadaniowni", która pragnie tchnąć artystycznego ducha w lokal. Następnie skosztujemy croissantów wytrawnych i na słodko, odwiedzimy nowe sushi i na sam koniec wpadniemy do lokalu specjalizującego się w mięsnych specjałach.




Pan Papuga przy ulicy Długiej Mapka



  • Nowe Lokale - Pan Papuga w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Pan Papuga w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Pan Papuga w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Pan Papuga w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Pan Papuga w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Pan Papuga w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Pan Papuga w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Pan Papuga w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Pan Papuga w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Pan Papuga w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Pan Papuga w Gdańsku
Pan Papuga przy ulicy Długiej to duży lokal, w którym klimatycznie przyozdobiona jest każda ściana, a roślinność i ciekawa aranżacja wnętrza przenosi nas do dżungli. Od godz. 7 do 13 serwowane są w lokalu smaczne, duże śniadania. Oferta śniadaniowa to 11 pozycji od 20 zł do 29 zł. Znajdziemy tu zarówno klasyczną jajecznicę za 22 zł, omlet pani Geni z bekonem, szynką i warzywami - 26 zł, ale też jajka po benedyktyńsku na pajdzie wypiekanego w lokalu chleba za 28 zł czy chałkę francuską podawaną z białą czekoladą i owocami - 24 zł. Po godz. 13 zaczyna obowiązywać główna karta, w której skosztować możemy dań kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu.

Menu w lokalu jest bardzo uniwersalne i każdy znajdzie w nim coś dla siebie, od makaronów, ręcznie wyrabianych ravioli (29 zł), aż po żeberka (42 zł) i kanapki, a nawet golonkę duszoną w piwie (41 zł). W karcie nie ma wypisanych deserów, ponieważ codziennie tworzone są inne przez pracującego w lokalu cukiernika. W restauracji napijemy się też czeskiego piwa, które nalewane jest w tradycyjnym stylu. Zarówno dania i desery, które przyszło nam spróbować, jak i atmosfera, którą buduje obsługa, wróży bardzo pozytywnie nowemu miejscu. Już niedługo pojawi się też sporej wielkości ogródek, więc będzie możliwość rozkoszowania się jedzeniem i koktajlami na świeżym powietrzu.

Dobro w centrum Gdyni Mapka



  • Nowe Lokale - Dobro w Gdyni
  • Nowe Lokale - Dobro w Gdyni
  • Nowe Lokale - Dobro w Gdyni
  • Nowe Lokale - Dobro w Gdyni
  • Nowe Lokale - Dobro w Gdyni
  • Nowe Lokale - Dobro w Gdyni
  • Nowe Lokale - Dobro w Gdyni
  • Nowe Lokale - Dobro w Gdyni
  • Nowe Lokale - Dobro w Gdyni
Pozostając w klimacie śniadań, przenosimy się do gdyńskiego lokalu Dobro. Znajduje się on w budynku, w którym niegdyś mieściła się Marmolada, chleb i kawa (którą obecnie możemy odwiedzać w gdańskim Garnizonie). Nowi właściciele, nowa energia, ale śniadania na wysokim poziomie, które można zjeść do godz. 18. Bez dwóch zdań w Dobro zjemy dobrze, a w karcie znajdziemy dania wytrawne, słodkie, bajgle, sałatki, bowle, a także koktajle. Śniadania oferowane są w cenach od 19 zł do 33 zł.

Menu i ceny w restauracjach sieciowych. Identyczne czy jednak są różnice?



Szczególnie naszą uwagę zwróciło śniadanie benedyktyńskie, czyli baba drożdżowa smażona w jajku, podawana z jajkiem w koszulce, groszkiem cukrowym, szpinakiem, pomidorkami, do tego sos holenderski (24 zł). W restauracji zjemy też duże, sycące bajgle w siedmiu wariantach, m.in: azjatycki vegan (kalafior w tempurze z płatkami chilli, tosty z pieczywa żytniego, konfitura z czerwonej cebuli, marynowana rzodkiewka, grillowany pak-choi, kiełki rzodkiewki i limonka) za 27 zł, a dla zwolenników klasyki - dobre blt (jajka sadzone, smażony boczek, pomidor, sałata i majonez) za 29 zł. Szczególnie zaskoczyła nas propozycja dla miłośników słodkich śniadań - tost z białą czekoladą, mascarpone i malinami, podawany w gorącym sosie z malin za 27 zł.

Oprócz ciekawej oferty kulinarnej warto wspomnieć również o spotkaniach tematycznych, m.in. dotyczących miasta Gdyni, jej genezy czy architektury. Prócz tego w planach są wydarzenia, które mają poszerzyć przestrzeń kulturalną. Dla okolicznych mieszkańców ciekawym faktem mogą być karty rabatowe, które może otrzymać każdy sąsiad.

Czytaj też: Ruszają ogródki gastronomiczne

Mr. Sant obok Manhattanu Mapka



  • Nowe Lokale - Mr. Sant w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Mr. Sant w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Mr. Sant w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Mr. Sant w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Mr. Sant w Gdańsku
To najprawdopodobniej pierwszy lokal na Pomorzu, który serwuje jedynie francuskie croissonty w kilku wersjach. Mr. Sant, który otworzył się naprzeciwko galerii Manhattan, oferuje rogale w dziewięciu wariantach smakowych. W tym jedynie dwa na słodko. Wszystkie pozycje w menu zawierają człon "sant" w swoich nazwach, jak: Sant Tropez (serek philadelphia, sałata, pomidor, ogórek) za 16 zł, Sant Paulo (kurczak, sałata, parmezan, pomidorki cherry, grzanki i sos cezar) za 22 zł czy choćby Santagaskar (nutella, świeże owoce, bita śmietana) - 15 zł. Lokal czynny jest od niecałego tygodnia i obecnie obowiązuje promocja - do godz. 12:00 każdego dnia kupując rogala, kawę otrzymamy za 3 zł. Mr. Sant oferuje też lemoniady w kilku wariantach smakowych.

Czytaj też: Ośmiornica - gdzie, w jakiej formie i w jakiej cenie zjemy ją w Trójmieście?

Świeżo Sushi w Gdyni-Dąbrowie Mapka



  • Nowe Lokale - Świeżo Sushi w Gdyni
  • Nowe Lokale - Świeżo Sushi w Gdyni
  • Nowe Lokale - Świeżo Sushi w Gdyni
  • Nowe Lokale - Świeżo Sushi w Gdyni
  • Nowe Lokale - Świeżo Sushi w Gdyni
  • Nowe Lokale - Świeżo Sushi w Gdyni
  • Nowe Lokale - Świeżo Sushi w Gdyni
Po sporej porcji śniadań nadszedł czas na coś innego. Przenosimy się do Gdyni na Dąbrowę, gdzie niedawno otworzyła się nowa restauracja sushi - Świeżo Sushi. Niewielki punkt przy ul. Nowowiczlińskiej 24 specjalizuje się głównie w sprzedawaniu jedzenia na dowóz, jednak w najbliższym czasie ma pojawić się ogródek. Prócz klasyków w nowym lokalu mamy okazję spróbować nieco bardziej oryginalnych pozycji, jak np. rolki z krabem w panko, sałatą, tobiko, tykwą, mango, ogórkiem, orzechami, sezamem, spicy mayo i kabayaki; nigiri z węgorzem (2 sztuki - 18 zł), nigiri z kalmarem w tempurze (2 sztuki 16 zł). Jest też spora oferta wegetariańska, a także futomaki z opalanym tuńczykiem lub łososiem (6 sztuk - 25 zł).

Właściciele postawili w menu na sporą ilość zestawów w panko, ponieważ najczęściej klienci wybierają właśnie rolki zawierające smażone owoce morza. Jednym z najpopularniejszych zestawów w lokalu jest zestaw nr 7, przeznaczony potencjalnie dla ok. czterech osób. Zestaw zamówimy za 99 zł, znajduje się w nim 30 sztuk sushi. Zawiera w sobie futomaki z węgorzem w tempurze (6 szt.), futomaki z krewetką w panko (6 szt.), california kalmar w tempurze (5 szt.), california z krewetką parzoną (5 szt.) oraz hosomaki z tamago w tempurze (8 szt.).

Evil Steak Club w miejscu restauracji Buddha przy ul. Długiej Mapka



  • Nowe Lokale - Evil Steak Club w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Evil Steak Club w Gdańsku
  • Nowe Lokale - Evil Steak Club w Gdańsku
Na sam koniec raj dla prawdziwych miłośników mięsa. Do lokalu po zamkniętej niedawno restauracji Buddha Lounge wprowadził się Steak House Evil. To już kolejna restauracja sieci Evil w Gdańsku. Pierwsza pierwotnie również mieściła się przy ul. Długiej, jednak niedawno zmieniła swój adres na Powroźniczą 19/20. Miejsca o tej samej nazwie działają już m.in. w Warszawie, Szczecinie, Poznaniu. Na talerzach znajdziemy wyselekcjonowane mięsa wołowe z hodowli, m.in. rasy Hereford, Red Angus i Black Angus.

Ceny dań ustalane są w zależności od gramatury, np. za 100 g antrykotu należy zapłacić 26 zł, a rostbefu - 26 zł. Prócz samego mięsa wysokiej jakości można również zjeść w lokalu burgery, w cenach od 38 zł do 62 zł. Najdroższy burger nazwany jest Monster burger i zawiera blisko 400 g mięsa, bułkę maślaną z sezamem, sos tatarski, sos barbecue, czerwoną cebulę, sałatę, ser, bekon i pikle.

Czytaj też: Upadają kolejne restauracje. Zmiany na trójmiejskiej mapie gastronomicznej

Zmiany w restauracjach



Na rynku gastronomicznym zmiany są na porządku dziennym. Niedawno metamorfozę przeszła restauracja Columbus, który obecnie nazywa się EnklavaMapka. Nową misją lokalu mieszczącego się na Garnizonie jest kuchnia śródziemnomorska. W miejscu dawnego Metro powstał lokal Fusion SushiMapka. Zmieniła się też nazwa tajskiego street foodu dostępnego w galeri Metropolia oraz Batory z Thai Roll na Singha Thai Street Food. Dodatkowo dawna Szklarnia w sopocie zmieniła sie w Tulum by white marlinMapka i będzie serowować meksykańską kuchnię od drugiej połowy maja.

Miejsca

Opinie wybrane


wszystkie opinie (85)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Włoskie czwartki na 32 piętrze!

street food, pubbing

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie