• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce

Magda Mielke
6 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz znalazła się w pierwszej dziesiątce najlepszych restauratorów w Polsce. Ewa Malika Szyc-Juchnowicz znalazła się w pierwszej dziesiątce najlepszych restauratorów w Polsce.

Malika, Ritz, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Cały Gaweł, Fisherman, Tapas de Rucola, Fino i Osteria Fino - właściciele tych trójmiejskich restauracji zostali docenieni przez magazyn Forbes, który opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce. Oceniano głównie pomysł na gastronomiczny koncept oraz sprawność zarządzania restauracją lub całą grupą lokali.



Najlepsze restauracje w Trójmieście


Czy wybierając restaurację, zwracasz uwagę na nagrody, które otrzymała?

Dwa ostatnie pandemiczne lata były trudnym czasem dla całej branży gastronomicznej. Szczególnie odczuli to właściciele lokali z tzw. górnej półki, dla których dostosowanie oferty do bieżących warunków (okrojone menu na wynos, system zamówień internetowych i szybkich dostaw) stanowiło prawdziwe wyzwanie.

Stworzony przez magazyn Forbes i For Solutions - organizację promującą polską scenę gastronomiczną, ranking najlepszych restauratorów wyróżnia właśnie tych przedsiębiorców, którzy potrafią zadbać o wyjątkowe doświadczenie klienta przy stoliku oraz niełatwe zaplecze biznesu.

- Zależało nam na wyróżnieniu nie tyle samych restauracji, ile właśnie restauratorów - twórców lokali wyjątkowych, utrzymujących się na rynku wbrew gospodarczym turbulencjom i profesjonalizujących branżę, której niewątpliwy urok przyciąga wielu śmiałków - piszą twórcy rankingu.
Najlepsi restauratorzy w Polsce według Forbes i For Solutions. Najlepsi restauratorzy w Polsce według Forbes i For Solutions.

Jak powstał ranking?



Ponad dwudziestoosobowe jury, złożone z ludzi biznesu, znawców branży - przedstawicieli firm współpracujących z sektorem HoReCa, krytyków kulinarnych i członków redakcji "Forbesa" wybrało Top 50 twórców restauracji. W tegorocznym rankingu znalazły się zarówno ugruntowane na rynku, cenione marki, jak i świeże, modne biznesy. Wyróżniono m.in. Magdę Gessler, Mateusza Gesslera i gastronomicznych celebrytów znanych z programu "Top Chef".

Zobacz także: Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach - kawior, steki, ryby

Jury najpierw nominowało Top 100 przedsiębiorców, do których przesłano prośby o wypełnienie szczegółowej ankiety, która pomogła przydzielić punkty. Z listy 100 każdy juror mógł wybrać maksymalnie 20 miejsc i przyznać maksymalnie 20 punktów, które po zsumowaniu pozwoliły wskazać Top 50 osób.

W tym roku zdecydowano się nie publikować wyników finansowych. Jak tłumaczą twórcy rankingu, po miesiącach lockdownów nie oddają one realnej skali biznesów.

  • Rafał Koziorzemski to jeden z najlepszych szefów kuchni w Trójmieście. Przez lata związany był z gdyńskim Białym Królikiem, a w sierpniu 2020 r. otworzył autorskiego Fishermana.
  • Malika, restauracja od wielu lat dobrze znana z kuchni etnicznej, jakiś czas temu przeniosła się z ulicy Świętojańskiej do lokalu położonego przy Gdyńskim Centrum Filmowym.
  • Cały Gaweł jest pierwszą restauracją, która ruszyła w budynku dworca kolejowego w Sopocie.
  • W rankingu znalazła się też Basia Ritz, właścicielka i szefowa kuchni w Restauracji Ritz w Gdańsku.

Tu warto bywać



Spośród trójmiejskich restauratorów na najwyższym miejscu uplasowała się Ewa Malika Szyc-Juchnowicz (10. miejsce), właścicielka restauracji MalikaMachina Eats&Beats.

- Jest nam niezmiernie miło znaleźć się wśród znamienitych postaci polskiej sceny restauracyjnej. Dziękujemy jury za docenienie! Warto zaznaczyć, że na sukces restauracji pracuje codziennie cały zespół, dlatego szczególne podziękowania i gratulacje kierujemy do naszej gdyńskiej załogi Maliki oraz gdańskiej Machina Eats&Beats - jesteście cudowni, bez Was nie byłoby tego wyróżnienia! - czytamy na profilu Restauracji Malika.
Czytaj także: Zdobyli rozgłos w telewizji, mają lokale w Trójmieście

Na 19. miejscu uplasował się Piotr Wałęsa, współtwórca SztuczkiSztuczki Bistro. Zwyciężczyni pierwszej edycji "MasterChefa", Basia Ritz, która prowadzi Restaurację Ritz zajęła 24. miejsce. Niewiele dalej (na 27. miejscu) uplasował się Gaweł Czajka, który prowadzi w Sopocie lokal Cały Gaweł.

- Ależ wiadomość! Cały Gaweł wylądował w Top 50 polskich restauracji. Dziękujemy całej ekipie za wszystkie wspólne lata. Ta laurka to dzięki ludziom, którzy tworzą to miejsce... i w dużej mierze dzięki gościom, którzy każdego dnia wypełniają naszą kantynę. Chwilo trwaj! - skomentował tę informację Gaweł Czajka na profilu FB restauracji.


Poza nimi w rankingu znaleźli się też Rafał Koziorzemski (44. miejsce), który od ponad półtora roku prowadzi w Sopocie autorską restaurację Fisherman oraz Jacek KoprowskiCezary Dułak (45. miejsce) za Restaurację FinoOsterię Fino. Ranking zamyka Mariusz Zawadzki, twórca restauracji Tapas, Mondo, Vinegre, Officyna, lodziarni Mamma Mia, kawiarni Mamma Mia, No 33Rucoliny.

W pierwszej dziesiątce rankingu znalazł się także Robert Mielżyński, twórca warszawskiego konceptu Mielżyński Wines Spirits Specialties, którego kolejna winiarnia od miesiąca działa również w Gdańsku.

Czytaj także: Zajrzeliśmy do środka winiarni Mielżyńskiego

- Dziękujemy za tak ogromne wyróżnienie, Cezary i Jacek w gronie 50 najlepszych restauratorów w Polsce, tak szacowne grono zobowiązuje, działamy dalej. Oby do przodu - czytamy na profilu FB Restauracji Fino. - Dziękujemy za tak ogromne wyróżnienie, Cezary i Jacek w gronie 50 najlepszych restauratorów w Polsce, tak szacowne grono zobowiązuje, działamy dalej. Oby do przodu - czytamy na profilu FB Restauracji Fino.

Miejsca

Opinie (78) 4 zablokowane

Wszystkie opinie

  • (3)

    Mocno ostatnio promowany temat restauracji na portalu. Chyba lekki kryzys w jadłodajniach. Chyba większy kryzys idzie ogólnie. Ponoć ceny paliw już takie zostaną... Szkoda by było bo dobrze czasami pójść do restauracji i zjeść coś innego niż na codzień.

    • 38 6

    • (1)

      Ceny paliw polecą na dół, bo USA rzuca swoje rezerwy strategiczne na rynek oraz zwiększane jest wydobycie ropy. Wszystko po to, aby przydusić tego antychrysta, gada, mordercę i psychopatę Putina.

      • 6 4

      • Noo niby tak,ale co ich Europa jak u nich paliwo też skoczyło. Razy dwa za galon. Mase protestów.

        • 6 0

    • Tak, kryzys

      W weekendy knajpy napakowane jak plecaki rusistów po okradzeniu ukraińskich miast

      • 3 3

  • Opinia wyróżniona

    walczcie ,i bardzo dobrze

    starajcie się i trzymajcie fason.

    • 9 9

  • To chyba jakiś żart że współtwórca Sztuczki jest tak doceniany.!! (6)

    Przecież Sztuczka jest parodią restauracji. Piszę to od roku że powinni dawno się zamknąć gdyż nie mają elementarnych podstaw wyjścia do klienta frontem. Co z tego że fajnie gotują w formie kuchni degustacyjnej jak sama atmosfera jest do bani. Wiecznie zamknięci , ciemno, cicho, brudne szyby, brak ogródka...i można dłużej wymieniać. Ile razy pisałem że konkurencja w promieniu 500 m2 wiecznie pełna gwarna pachnąca od wejscia a Sztuczka....sorry...wygląda jak pralnia pieniędzy! Być kucharzem to nie wszystko.... jak jedno opanowało się do perfekcji to warto iść na kurs marketingu i utrzymania klienta :) Nie jest to hejt a subiektywna ocena. Mając wybór czy pójsć do Sztuczki czy jechać do Gdańska ( nie wymienie restauracji) to wolę jechać 20 km.... Przykro to pisać mi jako sąsiadowi Sztuczki ale takie są fakty!

    • 31 5

    • Sztuczka znikania... (3)

      Odkąd tajemniczo zniknął szef kuchni Rafał, Sztuczka jakby chyliła się ku upadkowi. Nawet w rankingu wymieniony jest tylko jego brat Piotr, który o gotowaniu nie ma pojęcia. Dziwna sprawa...

      • 11 0

      • (1)

        dziwne to co piszecie boo ma taką renomę przecież..

        • 1 2

        • Renoma...:) Otwarta przez 4 godziny 2 razy w tygodniu:)

          • 8 0

      • Szkoda...

        • 1 0

    • (1)

      A mi atmosfera u nich pasuje...

      • 0 5

      • pod warunkiem że uda Ci się dostać a nie pocałować klamkę:)

        • 4 0

  • Osteria Fino (1)

    Przeciągi tam wieją...

    • 16 4

    • Knajpy widmo

      od kiedy do Fino i Sztuczki wjechali 'inwestorzy' to aż żal patrzeć co można zrobić z do tej pory nieźle funkcjonujących restauracji. Wieje tam trupem i nic nie zapowiada zmiany w najblizszym czasie. Gaweł super- koleś ewidentnie umie łączyć niezłą kuchnie ze świetnym marketingiem, brawo!

      • 1 4

  • (1)

    Najlepsi w czym? Paragonach grozy, czy może goleniu Norwegów, czy też sprzedawaniu malutkich porcji jako danie główne w cenie odpowiadającej normalnym porcjom?

    • 30 3

    • W zatrudnieniu na czarno

      • 8 0

  • U Basi Ritz zawsze pusto... (2)

    ...ciekawe ile wpisowe do konkursu.

    • 27 4

    • i kelnerzy dzielą sie napiwkami z szefową... (1)

      • 9 0

      • I toaleta za 50 zł? Tak to ta

        • 5 0

  • To ten cały Gaweł co nie wpuszczał niezaszczepionych? (2)

    • 19 8

    • No

      Żart.

      • 5 1

    • P

      I podają zimna kaczkę

      • 0 1

  • Malika najwyżej w Trójmieście ? (1)

    jest to dla mnie duży szok. Napisze tak bywaliśmy i już nie bywamy.

    • 20 7

    • Słabe żarcie za wygórowaną cenę

      • 2 1

  • Opinia wyróżniona

    zaskakujące (3)

    zaskakujące wyniki i mocno nieprecyzyjne kryteria wyboru... kapituła też jakaś dziwna... Patrząc po naszych laureatach to jedyny, który powinien się znaleźć w tym rankingu to ten, który jest najniżej, czyli Zawadzki. Gość  tworzy knajpy bez napinki, na luzie, z pomysłem i przede wszystkim z klimatem, jak np. Tapas de Rucola, czy Vinegre... No moze jeszcze Malika za konsekwencje i ciekawy pomysł na knajpę. A inni? Gaweł to najbardziej przereklamowana knajpa w Trójmieście, Sztuczka nie wiadomo nawet czy dalej istnieje, Fisherman dobrze gotuje, ale nie ma tam nic oryginalnego, ot zwykła, droga restauracja. Fino jako tako, szału nie ma. A Ritz chyba tylko na fejmie z programu jedzie...

    • 41 3

    • Ranking za, ktory sie płaci (1)

      Forbes jest tak rzetelny jak TVP i TVN razem wzięte

      • 11 2

      • Zapłać za

        naukę interpunkcji

        • 3 3

    • Vinegre? Bez jaj...

      • 1 0

  • (4)

    Malika bardzo dba o szczegóły i to cenie

    • 8 21

    • ale o dobrą obsługę niech zadba

      bo jak jej nie ma osobiście, to można się nie doczekać przez 30 min nikt nie podejdzie a jak już się wybierze to się dowiesz ze zara zamykają i już pora się zbierać gdzie do oficjalnego zamknięcia 35 min..

      • 9 0

    • (1)

      Nie zgadzam się. Niby jest pomysł na restauracje, ale jedzenie w Malice bez wyrazu. Duży zawód....bylismy ze znajomymi w 5 osób i nikomu niesmakowalo. Zawsze dziwią mnie tak bardzo pozytywne opinie o tej restauracji..

      • 11 1

      • Ale nie z czasownikami piszemy oddzielnie

        • 2 0

    • Beznadziejna obsługa

      I większość potraw bez smaku

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane