- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (36 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (17 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (29 opinii)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (147 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce
Malika, Ritz, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Cały Gaweł, Fisherman, Tapas de Rucola, Fino i Osteria Fino - właściciele tych trójmiejskich restauracji zostali docenieni przez magazyn Forbes, który opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce. Oceniano głównie pomysł na gastronomiczny koncept oraz sprawność zarządzania restauracją lub całą grupą lokali.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Stworzony przez magazyn Forbes i For Solutions - organizację promującą polską scenę gastronomiczną, ranking najlepszych restauratorów wyróżnia właśnie tych przedsiębiorców, którzy potrafią zadbać o wyjątkowe doświadczenie klienta przy stoliku oraz niełatwe zaplecze biznesu.
- Zależało nam na wyróżnieniu nie tyle samych restauracji, ile właśnie restauratorów - twórców lokali wyjątkowych, utrzymujących się na rynku wbrew gospodarczym turbulencjom i profesjonalizujących branżę, której niewątpliwy urok przyciąga wielu śmiałków - piszą twórcy rankingu.
Jak powstał ranking?
Ponad dwudziestoosobowe jury, złożone z ludzi biznesu, znawców branży - przedstawicieli firm współpracujących z sektorem HoReCa, krytyków kulinarnych i członków redakcji "Forbesa" wybrało Top 50 twórców restauracji. W tegorocznym rankingu znalazły się zarówno ugruntowane na rynku, cenione marki, jak i świeże, modne biznesy. Wyróżniono m.in. Magdę Gessler, Mateusza Gesslera i gastronomicznych celebrytów znanych z programu "Top Chef".
Zobacz także: Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach - kawior, steki, ryby
Jury najpierw nominowało Top 100 przedsiębiorców, do których przesłano prośby o wypełnienie szczegółowej ankiety, która pomogła przydzielić punkty. Z listy 100 każdy juror mógł wybrać maksymalnie 20 miejsc i przyznać maksymalnie 20 punktów, które po zsumowaniu pozwoliły wskazać Top 50 osób.
W tym roku zdecydowano się nie publikować wyników finansowych. Jak tłumaczą twórcy rankingu, po miesiącach lockdownów nie oddają one realnej skali biznesów.
Tu warto bywać
Spośród trójmiejskich restauratorów na najwyższym miejscu uplasowała się Ewa Malika Szyc-Juchnowicz (10. miejsce), właścicielka restauracji Malika i Machina Eats&Beats.
- Jest nam niezmiernie miło znaleźć się wśród znamienitych postaci polskiej sceny restauracyjnej. Dziękujemy jury za docenienie! Warto zaznaczyć, że na sukces restauracji pracuje codziennie cały zespół, dlatego szczególne podziękowania i gratulacje kierujemy do naszej gdyńskiej załogi Maliki oraz gdańskiej Machina Eats&Beats - jesteście cudowni, bez Was nie byłoby tego wyróżnienia! - czytamy na profilu Restauracji Malika.
Czytaj także: Zdobyli rozgłos w telewizji, mają lokale w Trójmieście
Na 19. miejscu uplasował się Piotr Wałęsa, współtwórca Sztuczki i Sztuczki Bistro. Zwyciężczyni pierwszej edycji "MasterChefa", Basia Ritz, która prowadzi Restaurację Ritz zajęła 24. miejsce. Niewiele dalej (na 27. miejscu) uplasował się Gaweł Czajka, który prowadzi w Sopocie lokal Cały Gaweł.
- Ależ wiadomość! Cały Gaweł wylądował w Top 50 polskich restauracji. Dziękujemy całej ekipie za wszystkie wspólne lata. Ta laurka to dzięki ludziom, którzy tworzą to miejsce... i w dużej mierze dzięki gościom, którzy każdego dnia wypełniają naszą kantynę. Chwilo trwaj! - skomentował tę informację Gaweł Czajka na profilu FB restauracji.
Poza nimi w rankingu znaleźli się też Rafał Koziorzemski (44. miejsce), który od ponad półtora roku prowadzi w Sopocie autorską restaurację Fisherman oraz Jacek Koprowski i Cezary Dułak (45. miejsce) za Restaurację Fino i Osterię Fino. Ranking zamyka Mariusz Zawadzki, twórca restauracji Tapas, Mondo, Vinegre, Officyna, lodziarni Mamma Mia, kawiarni Mamma Mia, No 33 i Rucoliny.
W pierwszej dziesiątce rankingu znalazł się także Robert Mielżyński, twórca warszawskiego konceptu Mielżyński Wines Spirits Specialties, którego kolejna winiarnia od miesiąca działa również w Gdańsku.
Czytaj także: Zajrzeliśmy do środka winiarni Mielżyńskiego
Miejsca
Opinie (78) 4 zablokowane
-
2022-04-06 14:58
Opinia wyróżniona
zaskakujące (3)
zaskakujące wyniki i mocno nieprecyzyjne kryteria wyboru... kapituła też jakaś dziwna... Patrząc po naszych laureatach to jedyny, który powinien się znaleźć w tym rankingu to ten, który jest najniżej, czyli Zawadzki. Gość tworzy knajpy bez napinki, na luzie, z pomysłem i przede wszystkim z klimatem, jak np. Tapas de Rucola, czy Vinegre... No moze
zaskakujące wyniki i mocno nieprecyzyjne kryteria wyboru... kapituła też jakaś dziwna... Patrząc po naszych laureatach to jedyny, który powinien się znaleźć w tym rankingu to ten, który jest najniżej, czyli Zawadzki. Gość tworzy knajpy bez napinki, na luzie, z pomysłem i przede wszystkim z klimatem, jak np. Tapas de Rucola, czy Vinegre... No moze jeszcze Malika za konsekwencje i ciekawy pomysł na knajpę. A inni? Gaweł to najbardziej przereklamowana knajpa w Trójmieście, Sztuczka nie wiadomo nawet czy dalej istnieje, Fisherman dobrze gotuje, ale nie ma tam nic oryginalnego, ot zwykła, droga restauracja. Fino jako tako, szału nie ma. A Ritz chyba tylko na fejmie z programu jedzie...
- 41 3
-
2022-04-07 21:59
Vinegre? Bez jaj...
- 1 0
-
2022-04-06 22:59
Ranking za, ktory sie płaci (1)
Forbes jest tak rzetelny jak TVP i TVN razem wzięte
- 11 2
-
2022-04-07 00:22
Zapłać za
naukę interpunkcji
- 3 3
-
2022-04-06 13:04
Opinia wyróżniona
walczcie ,i bardzo dobrze
starajcie się i trzymajcie fason.
- 9 9
Wszystkie opinie
-
2022-04-06 13:03
(3)
Mocno ostatnio promowany temat restauracji na portalu. Chyba lekki kryzys w jadłodajniach. Chyba większy kryzys idzie ogólnie. Ponoć ceny paliw już takie zostaną... Szkoda by było bo dobrze czasami pójść do restauracji i zjeść coś innego niż na codzień.
- 38 6
-
2022-04-06 13:28
(1)
Ceny paliw polecą na dół, bo USA rzuca swoje rezerwy strategiczne na rynek oraz zwiększane jest wydobycie ropy. Wszystko po to, aby przydusić tego antychrysta, gada, mordercę i psychopatę Putina.
- 6 4
-
2022-04-06 13:35
Noo niby tak,ale co ich Europa jak u nich paliwo też skoczyło. Razy dwa za galon. Mase protestów.
- 6 0
-
2022-04-06 14:47
Tak, kryzys
W weekendy knajpy napakowane jak plecaki rusistów po okradzeniu ukraińskich miast
- 3 3
-
2022-04-06 13:04
Opinia wyróżniona
walczcie ,i bardzo dobrze
starajcie się i trzymajcie fason.
- 9 9
-
2022-04-06 13:14
To chyba jakiś żart że współtwórca Sztuczki jest tak doceniany.!! (6)
Przecież Sztuczka jest parodią restauracji. Piszę to od roku że powinni dawno się zamknąć gdyż nie mają elementarnych podstaw wyjścia do klienta frontem. Co z tego że fajnie gotują w formie kuchni degustacyjnej jak sama atmosfera jest do bani. Wiecznie zamknięci , ciemno, cicho, brudne szyby, brak ogródka...i można dłużej wymieniać. Ile razy pisałem że konkurencja w promieniu 500 m2 wiecznie pełna gwarna pachnąca od wejscia a Sztuczka....sorry...wygląda jak pralnia pieniędzy! Być kucharzem to nie wszystko.... jak jedno opanowało się do perfekcji to warto iść na kurs marketingu i utrzymania klienta :) Nie jest to hejt a subiektywna ocena. Mając wybór czy pójsć do Sztuczki czy jechać do Gdańska ( nie wymienie restauracji) to wolę jechać 20 km.... Przykro to pisać mi jako sąsiadowi Sztuczki ale takie są fakty!
- 31 5
-
2022-04-06 13:29
Sztuczka znikania... (3)
Odkąd tajemniczo zniknął szef kuchni Rafał, Sztuczka jakby chyliła się ku upadkowi. Nawet w rankingu wymieniony jest tylko jego brat Piotr, który o gotowaniu nie ma pojęcia. Dziwna sprawa...
- 11 0
-
2022-04-06 13:32
(1)
dziwne to co piszecie boo ma taką renomę przecież..
- 1 2
-
2022-04-06 13:36
Renoma...:) Otwarta przez 4 godziny 2 razy w tygodniu:)
- 8 0
-
2022-04-06 21:14
Szkoda...
- 1 0
-
2022-04-06 14:52
(1)
A mi atmosfera u nich pasuje...
- 0 5
-
2022-04-06 16:33
pod warunkiem że uda Ci się dostać a nie pocałować klamkę:)
- 4 0
-
2022-04-06 13:37
Osteria Fino (1)
Przeciągi tam wieją...
- 16 4
-
2022-04-06 13:44
Knajpy widmo
od kiedy do Fino i Sztuczki wjechali 'inwestorzy' to aż żal patrzeć co można zrobić z do tej pory nieźle funkcjonujących restauracji. Wieje tam trupem i nic nie zapowiada zmiany w najblizszym czasie. Gaweł super- koleś ewidentnie umie łączyć niezłą kuchnie ze świetnym marketingiem, brawo!
- 1 4
-
2022-04-06 13:57
(1)
Najlepsi w czym? Paragonach grozy, czy może goleniu Norwegów, czy też sprzedawaniu malutkich porcji jako danie główne w cenie odpowiadającej normalnym porcjom?
- 30 3
-
2022-04-06 14:17
W zatrudnieniu na czarno
- 8 0
-
2022-04-06 14:21
U Basi Ritz zawsze pusto... (2)
...ciekawe ile wpisowe do konkursu.
- 27 4
-
2022-04-06 14:41
i kelnerzy dzielą sie napiwkami z szefową... (1)
- 9 0
-
2022-04-07 07:08
I toaleta za 50 zł? Tak to ta
- 5 0
-
2022-04-06 14:37
To ten cały Gaweł co nie wpuszczał niezaszczepionych? (2)
- 19 8
-
2022-04-06 21:34
No
Żart.
- 5 1
-
2022-04-08 06:30
P
I podają zimna kaczkę
- 0 1
-
2022-04-06 14:42
Malika najwyżej w Trójmieście ? (1)
jest to dla mnie duży szok. Napisze tak bywaliśmy i już nie bywamy.
- 20 7
-
2022-04-07 00:55
Słabe żarcie za wygórowaną cenę
- 2 1
-
2022-04-06 14:58
Opinia wyróżniona
zaskakujące (3)
zaskakujące wyniki i mocno nieprecyzyjne kryteria wyboru... kapituła też jakaś dziwna... Patrząc po naszych laureatach to jedyny, który powinien się znaleźć w tym rankingu to ten, który jest najniżej, czyli Zawadzki. Gość tworzy knajpy bez napinki, na luzie, z pomysłem i przede wszystkim z klimatem, jak np. Tapas de Rucola, czy Vinegre... No moze jeszcze Malika za konsekwencje i ciekawy pomysł na knajpę. A inni? Gaweł to najbardziej przereklamowana knajpa w Trójmieście, Sztuczka nie wiadomo nawet czy dalej istnieje, Fisherman dobrze gotuje, ale nie ma tam nic oryginalnego, ot zwykła, droga restauracja. Fino jako tako, szału nie ma. A Ritz chyba tylko na fejmie z programu jedzie...
- 41 3
-
2022-04-06 22:59
Ranking za, ktory sie płaci (1)
Forbes jest tak rzetelny jak TVP i TVN razem wzięte
- 11 2
-
2022-04-07 00:22
Zapłać za
naukę interpunkcji
- 3 3
-
2022-04-07 21:59
Vinegre? Bez jaj...
- 1 0
-
2022-04-06 15:06
(4)
Malika bardzo dba o szczegóły i to cenie
- 8 21
-
2022-04-06 16:10
ale o dobrą obsługę niech zadba
bo jak jej nie ma osobiście, to można się nie doczekać przez 30 min nikt nie podejdzie a jak już się wybierze to się dowiesz ze zara zamykają i już pora się zbierać gdzie do oficjalnego zamknięcia 35 min..
- 9 0
-
2022-04-06 19:08
(1)
Nie zgadzam się. Niby jest pomysł na restauracje, ale jedzenie w Malice bez wyrazu. Duży zawód....bylismy ze znajomymi w 5 osób i nikomu niesmakowalo. Zawsze dziwią mnie tak bardzo pozytywne opinie o tej restauracji..
- 11 1
-
2022-04-07 06:17
Ale nie z czasownikami piszemy oddzielnie
- 2 0
-
2022-04-07 00:54
Beznadziejna obsługa
I większość potraw bez smaku
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.