- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Najlepsza pizza neapolitańska w Trójmieście
Zajrzyj do wnętrza lokalu Napoli i zobacz, jak wyrabia sie tutaj pizzę
Jeśli macie ochotę na prawdziwą i pyszną pizzę w stylu neapolitańskim, koniecznie odwiedźcie lokal przy ul. Fieldorfa 2 na Oruni Górnej. Wszystkie placki są tutaj przyrządzane z włoskich składników najwyższej jakości i wypiekane w piecu opalanym drewnem. Pizzeria Napoli oferuje również m.in. kanapki panuozzo, sycylijski deser cannoli, szeroki wybór win z całego Półwyspu Apenińskiego, a także sklepik z importowanymi stamtąd produktami: od wędlin i serów, poprzez oliwy i makarony, na słodyczach i napojach kończąc.
Pizza neapolitańska to zdecydowanie jeden z najrzadziej spotykanych rodzajów tego włoskiego specjału w Trójmieście. I trudno się temu dziwić. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać.
Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie oryginalną, neapolitańską recepturą.
Dzień Pizzy 2022. Kiedy wypada i jak zrobić pizzę?
Oryginalna neapolitańska receptura
Jeśli macie ochotę zakosztować tego nieczęsto spotykanego w Trójmieście przysmaku, koniecznie skierujcie swoje kroki do pizzeri Napoli przy ul. Fieldorfa 2 na Oruni Górnej. Warto wspomnieć, że ten lokal znalazł się na podium w naszym rankingu najlepszych pizzeri w Trójmieście, który opublikowaliśmy w lipcu tego roku.
- Nasza pizzeria powstała z miłości do pizzy neapolitańskiej. Pizzę o tej nazwie można przyrządzać tylko według ściśle określonej receptury i tylko z oryginalnych składników. Do jej wyrobu używamy wyłącznie pomidorów San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, sera Fior di latte z mleka krów wypasanych w regionach Kampania i Lazio oraz mąki Caputo typu 00 z Neapolu. Pizza jest pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza. Pragnę podkreślić, że większość używanych przez nas produktów sprowadzamy z Włoch i posiadają one unijne certyfikaty IGP (pol. Chronione Pochodzenie Geograficzne) oraz DOP (pol. Chroniona Nazwa Pochodzenia) - tłumaczy Damian Krzoska, współwłaściciel pizzerii.
Klasyka i zaskakujące nowości
Miłośnicy pizzy mają tutaj do wyboru ponad 20 propozycji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na całkowicie autorskich wariacjach kończąc. Jak przystało na prawdziwą "napoletanę", żadna z nich nie jest przeładowana składnikami i nie domówimy do niej sosu czosnkowego. Ceny pizzy wahają się od 12 do 30 zł.
- Nie serwujemy sosu czosnkowego, bo po prostu zabija smak pizzy. Podobnie jak w Neapolu, oferujemy do niej tylko oliwę. Mamy ponad 20 rodzajów pizzy i każdy znajdzie coś dla siebie. Z najbardziej oryginalnych propozycji szczególnie polecam pizzę Nduja z pikantną kiełbasą kalabryjską o tej samej nazwie, nieco bardziej łagodną i niezwykle popularną we Włoszech Mortadella e pistacchi, Vegetarianę z bakłażanem i kozim serem oraz Tartufo z pastą z czarnych trufli. Polecamy też pizzę, która zdecydowanie odbiega od klasyki, czyli Toto z gruszką i orzechami włoskimi - wylicza Krzoska.
Cannoli, panuozzo i wino
Pizza w stylu neapolitańskim to nie jedyny przysmak, którego można spróbować w pizzerii przy ul. Fieldorfa 2 w Gdańsku. W porze śniadaniowej i lunchowej warto rozważyć zakup kanapek panuozzo, a na deser rurki cannoli. W karcie znajduje się również bogata oferta win, pochodzących z przeróżnych regionów słonecznej Italii.
- Cannoli to przysmak wywodzący się z Sycylii. To rurka z kremem ricotta, który okraszamy dodatkowo pistacjami. Ciasto jest kruche i zbliżone do naszego faworka. Natomiast panuzoo to kanapki, które stanowią niezwykle popularny "streetfood" nie tylko w Neapolu. Serwujemy cztery rodzaje tych kanapek. Oprócz dwunastu rodzajów win - pochodzących od Sycylii po Wenecję - posiłek można umilić sobie także butelką włoskiego piwa Peroni. W najbliższym czasie zamierzamy powiększyć menu o deski włoskich serów i wędlin. Od niedawna prowadzimy w naszym lokalu sklepik włoski, gdzie można kupić importowane z Italii wędliny, sery, makaron, oliwa, ciastka, napoje, oliwę czy pesto - zachęca Krzoska.
Czynne siedem dni w tygodniu
Pizzeria Napoli jest czynna siedem dni w tygodniu: od poniedziałku do soboty w godz. 11-22, zaś w niedzielę w godz. 12-22. Serwowaną tu pizzę można także zamówić bezpośrednio do domu, w tym celu należy zadzwonić pod numer telefonu 511 673 512. Uwaga: z powodu dużej liczby gości w lokalu, możliwość dowozu może być wyłączona w weekendy.
W lokalu jest honorowana Karta dużej rodziny, która uprawnia klientów do 10 proc. zniżki. Rezerwacja stolika jest bezpłatna. Więcej szczegółów i aktualnych promocji można znaleźć na facebookowym profilu pizzerii Napoli.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (51) 7 zablokowanych
-
2019-09-29 16:43
z gdanskich lokali wydaje się najbardziej przypominac oryginal, szkoda tylko, ze pizzaiolo sypie sporo mąki pod spód, by ulatwic sobie pracę. W AVPN biją za to po łapach, i uznają za niedopuszczalne. No i Fieldorfa to troche zad*pie. Ogólnie polecam.
- 4 1
-
2019-09-29 19:35
Pewnie nie będę miała okazji spróbować bo nie bywam na Oruni, ale pizzę neapolitańską uwielbiam i bardzo podoba mi się ten rosnący trend w Trójmieście
- 1 0
-
2019-09-29 20:31
Pizza wypiekana przez 60-90 sekund
A czas otrzymania zamówienia w restauracji: 60minut przy średnio oblężonej sali.
- 2 1
-
2019-09-29 20:31
Byłem i polecam :) (6)
Ciekawa pizza, inna niż te zwykłe.
Ale w tym samym budynku, obok jest dużo lepszy lokal ze smaczną, autorską kuchnią :)- 4 3
-
2019-09-30 11:09
Haha marna konkurencja (5)
Raczej w obrębie 10km nie ma Innego ciekawego lokalu ;) fakt obok jest ale bardzo drogi i nie polecam nikomu słabe autorskie jedzonko ;)
- 0 6
-
2019-09-30 13:48
(4)
W piątki i soboty widać bardzo, jak ta konkurencja jest "słaba" :)
- 5 2
-
2019-09-30 23:42
inne swiaty (2)
W zaufajni jest klimat muzyka mecz mozna poogladac no i dobrze karmia napoli to po prostu pizzeria dwa inne swiaty
- 3 2
-
2019-10-02 14:43
Zaufajnych
W zaufajnych tez jest marne, drogie i często spalone jedzenie oraz bardzo długi czas oczekiwania :)
- 1 4
-
2019-10-03 00:03
Hah
Jeśli konkurencja odzywa się pod postami innych lokali to wiedz ze się was boja bo zabieracie im większość klientów ;) dobra robota chłopaki tsk trzymać ! Rewelacyjna pizza!!
- 1 4
-
2019-10-02 14:45
Widac
Widać, widac pustki ;) to ze czasem jest tak 3 -5 stolików wieczorem które siedzą po 2h to nie znaczy ze jest obrót ;)
- 0 3
-
2019-09-29 22:43
Wierna klientka (1)
Pizza pyszna, ciasto robi robotę. Lepszą jadłam tylko w Neapolu. Tak trzymać!
- 1 6
-
2021-03-22 21:59
ciekawe, dla mnie poważne nieporozumienie
- 0 0
-
2019-09-30 04:49
Gdynianin
Najlepszą pizze w 3 City to można zjeść w Gdyniance!!!
- 3 2
-
2019-09-30 14:21
Ta pizza jest ok i tylko tyle (1)
Nie uznaje innej niż neapolitańskiej i miałem duże oczekiwania przed wizytą w Napoli. Byłem tam 3 razy i za każdym razem dostałem krzywo pokrojoną pizzę, jak już to powinna być na 4 krojona albo w ogóle. Samo ciasto też nie porywało.
Polecam porównać z Francesco w Gdyni, bo tam moim zdaniem jest najlepsza w Trójmieście.- 6 3
-
2019-10-02 14:47
Co ty gadasz
Co ty gadasz człowieku xD pizzę na 4 ? Kroi się na 6 części. Jeśli nie chcesz aby ktoś ci pokroił to mówisz. Co do francesco stracili w ostatnim czasie zdecydowanie na jakości nie polecam! Zdecydowanie napoli top3 w trojmiescie!
- 0 3
-
2019-10-06 14:29
Pizza Napoli (1)
Pizza Napoli zdecydowanie wysoko podniosła poprzeczkę wszystkim innym pizzeriom specjalizującym się również w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Rozpływa się w ustach.. Dodatkowy atut to obsługa. Panie swoją empatią i poczuciem humoru zawsze potrafią wprowadzić miłą atmosferę w lokalu. Super.
- 3 3
-
2021-03-22 22:08
przykre rozczarowanie...
ceny z księżyca i jeszcze skandal z obsługą. Gdybym chciała podgrzewać to bym kupiła sobie mrożoną. Zamówiłam świeżą a przyjechała Z I M N A! Bardzo nie polecam pierwszy i ostatni raz zamówiłam, kolacja poszła w śmieci. Dzwoniąc i zgłaszając problem z b y t o n a s. zastanówcie się dwa razy.
- 0 0
-
2021-03-22 21:57
Zmarnowane pieniądze, pizza przyjechała zimna mimo iż był sowity napiwek dla kuriera
żenada za taką kasę poszła w śmieci
- 0 0
-
2021-03-22 22:02
Nie i jeszcze raz nie!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.