- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (20 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (26 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (142 opinie)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Najlepsza pizza neapolitańska w Trójmieście
Zajrzyj do wnętrza lokalu Napoli i zobacz, jak wyrabia sie tutaj pizzę
Jeśli macie ochotę na prawdziwą i pyszną pizzę w stylu neapolitańskim, koniecznie odwiedźcie lokal przy ul. Fieldorfa 2 na Oruni Górnej. Wszystkie placki są tutaj przyrządzane z włoskich składników najwyższej jakości i wypiekane w piecu opalanym drewnem. Pizzeria Napoli oferuje również m.in. kanapki panuozzo, sycylijski deser cannoli, szeroki wybór win z całego Półwyspu Apenińskiego, a także sklepik z importowanymi stamtąd produktami: od wędlin i serów, poprzez oliwy i makarony, na słodyczach i napojach kończąc.
Pizza neapolitańska to zdecydowanie jeden z najrzadziej spotykanych rodzajów tego włoskiego specjału w Trójmieście. I trudno się temu dziwić. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać.
Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie oryginalną, neapolitańską recepturą.
Dzień Pizzy 2022. Kiedy wypada i jak zrobić pizzę?
Oryginalna neapolitańska receptura
Jeśli macie ochotę zakosztować tego nieczęsto spotykanego w Trójmieście przysmaku, koniecznie skierujcie swoje kroki do pizzeri Napoli przy ul. Fieldorfa 2 na Oruni Górnej. Warto wspomnieć, że ten lokal znalazł się na podium w naszym rankingu najlepszych pizzeri w Trójmieście, który opublikowaliśmy w lipcu tego roku.
- Nasza pizzeria powstała z miłości do pizzy neapolitańskiej. Pizzę o tej nazwie można przyrządzać tylko według ściśle określonej receptury i tylko z oryginalnych składników. Do jej wyrobu używamy wyłącznie pomidorów San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, sera Fior di latte z mleka krów wypasanych w regionach Kampania i Lazio oraz mąki Caputo typu 00 z Neapolu. Pizza jest pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza. Pragnę podkreślić, że większość używanych przez nas produktów sprowadzamy z Włoch i posiadają one unijne certyfikaty IGP (pol. Chronione Pochodzenie Geograficzne) oraz DOP (pol. Chroniona Nazwa Pochodzenia) - tłumaczy Damian Krzoska, współwłaściciel pizzerii.
Klasyka i zaskakujące nowości
Miłośnicy pizzy mają tutaj do wyboru ponad 20 propozycji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na całkowicie autorskich wariacjach kończąc. Jak przystało na prawdziwą "napoletanę", żadna z nich nie jest przeładowana składnikami i nie domówimy do niej sosu czosnkowego. Ceny pizzy wahają się od 12 do 30 zł.
- Nie serwujemy sosu czosnkowego, bo po prostu zabija smak pizzy. Podobnie jak w Neapolu, oferujemy do niej tylko oliwę. Mamy ponad 20 rodzajów pizzy i każdy znajdzie coś dla siebie. Z najbardziej oryginalnych propozycji szczególnie polecam pizzę Nduja z pikantną kiełbasą kalabryjską o tej samej nazwie, nieco bardziej łagodną i niezwykle popularną we Włoszech Mortadella e pistacchi, Vegetarianę z bakłażanem i kozim serem oraz Tartufo z pastą z czarnych trufli. Polecamy też pizzę, która zdecydowanie odbiega od klasyki, czyli Toto z gruszką i orzechami włoskimi - wylicza Krzoska.
Cannoli, panuozzo i wino
Pizza w stylu neapolitańskim to nie jedyny przysmak, którego można spróbować w pizzerii przy ul. Fieldorfa 2 w Gdańsku. W porze śniadaniowej i lunchowej warto rozważyć zakup kanapek panuozzo, a na deser rurki cannoli. W karcie znajduje się również bogata oferta win, pochodzących z przeróżnych regionów słonecznej Italii.
- Cannoli to przysmak wywodzący się z Sycylii. To rurka z kremem ricotta, który okraszamy dodatkowo pistacjami. Ciasto jest kruche i zbliżone do naszego faworka. Natomiast panuzoo to kanapki, które stanowią niezwykle popularny "streetfood" nie tylko w Neapolu. Serwujemy cztery rodzaje tych kanapek. Oprócz dwunastu rodzajów win - pochodzących od Sycylii po Wenecję - posiłek można umilić sobie także butelką włoskiego piwa Peroni. W najbliższym czasie zamierzamy powiększyć menu o deski włoskich serów i wędlin. Od niedawna prowadzimy w naszym lokalu sklepik włoski, gdzie można kupić importowane z Italii wędliny, sery, makaron, oliwa, ciastka, napoje, oliwę czy pesto - zachęca Krzoska.
Czynne siedem dni w tygodniu
Pizzeria Napoli jest czynna siedem dni w tygodniu: od poniedziałku do soboty w godz. 11-22, zaś w niedzielę w godz. 12-22. Serwowaną tu pizzę można także zamówić bezpośrednio do domu, w tym celu należy zadzwonić pod numer telefonu 511 673 512. Uwaga: z powodu dużej liczby gości w lokalu, możliwość dowozu może być wyłączona w weekendy.
W lokalu jest honorowana Karta dużej rodziny, która uprawnia klientów do 10 proc. zniżki. Rezerwacja stolika jest bezpłatna. Więcej szczegółów i aktualnych promocji można znaleźć na facebookowym profilu pizzerii Napoli.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (51) 7 zablokowanych
-
2022-11-06 12:44
Ciasto to koszmar
Słyszałam że w Napoli można zjeść dobrą pizzę.
Wybraliśmy się wczoraj i bardzo tego załujemy.Zamowiliśmy dwa rodzaje :
Toto z gruszką oraz Tartufo z pastą z czarnych trufli.Ciasto i w Toto i Tartufo gumowate, nie dające się pokroić a co dopiero zjeść.Masakra nie polecam.My będziemy szerokim łukiem omijać zdala te Napoli.- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.