Wiadomości

stat

Nie tylko jajecznica. Gdzie zjeść niesztampowe śniadanie?

Brekkie Pizza, czyli śniadaniowa pizza w Aioli.
Brekkie Pizza, czyli śniadaniowa pizza w Aioli. mat. prasowe

Jeśli śniadania jesz na mieście, a znudziła ci się jajecznica i kanapki, to tekst dla ciebie. Znaleźliśmy w śniadaniowych kartach trójmiejskich restauracji pozycje oryginalne i niecodziennie, m.in. pizzę, gofry czy owsiankę z whisky.



Na śniadanie najczęściej jem:

kanapki

49%

jajka

18%

płatki lub owsiankę

21%

jogurt z owocami

4%

sałatkę

2%

coś innego

6%
  • zakończona

  • łącznie głosów: 586
Jedzenie śniadań na mieście to kiełkujący trend - coraz więcej osób korzysta z oferty porannych kart w restauracjach. Niewiele jest jednak miejsc w Trójmieście, gdzie znajdziemy w nich inne niż klasyczne pozycje: jajka pod różną postacią, granolę czy kanapki. Przeglądając menu lokali trafiliśmy jednak na kilka ciekawostek.

Prym w nietypowej ofercie śniadaniowej wiedzie niedawno otwarte wrzeszczańskie Aioli. Zresztą jest to lokal, który swoją warszawską popularność zdobył dzięki porannej karcie. Po pierwsze dzięki cenom - w dni robocze w godz. 9-12 śniadanie kosztuje złotówkę pod warunkiem, że zamówimy kawę. Po drugie - oryginalnym pozycjom. Rano zjemy tutaj m.in. szakszukę, czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowym, piadę z tuńczykiem, czyli cienki pszenny placek z nadzieniem czy pizzę z bekonem, jajkiem i brokułami.

- Przecież placek pizzy to też rodzaj pieczywa - mówi Katarzyna Pająk odpowiedzialna w Aioli za marketing. - Nasza Brekkie Pizza to jedno z najchętniej wybieranych śniadań. Przy tworzeniu śniadaniowych pozycji kierujemy się chęcią stworzenia pewnego rodzaju trendów żywieniowych. Żadne z dań nie jest typowe, ale każde z nich zawiera produkty, które są tradycyjne w ujęciu śniadań.
Gofry na wytrawnie to jedna ze śniadaniowych wizytówek w bistro Marmolada Chleb i Kawa. Na zdjęcie wersja z bekonem, jajkiem, pomidorem i sałatą.
Gofry na wytrawnie to jedna ze śniadaniowych wizytówek w bistro Marmolada Chleb i Kawa. Na zdjęcie wersja z bekonem, jajkiem, pomidorem i sałatą. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl
Inną amerykańską śniadaniową inspirację znajdziemy w karcie gdańskiego i gdyńskiego oddziału bistro Marmolada Chleb i Kawa. Lokal specjalizuje się w porannych posiłkach, proponuje kilkanaście bardzo różnych pozycji, które zamówimy przez cały dzień. Wytrawne gofry to danie, które ich wyróżnia.

- Śniadaniowe gofry mamy w ofercie od początku działania lokalu. Byliśmy prawdopodobnie pierwsi w Trójmieście i nasi goście bardzo je polubili. Gofr BLT, czyli wariacja na temat kanapki z bekonem, sałatą i pomidorem, wzbogacona o jajko sadzone to jedna z najczęściej zamawianych pozycji śniadaniowych - mówi właściciel Filip Fota.
Niebawem w Marmoladzie pojawi się odświeżona karta z sześcioma nowymi propozycjami gofrów, m.in. z wędzonym pstrągiem czy gruszką, rukolą i sosem balsamicznym - w wersji klasycznej i bezglutenowej. Tak jak każde pieczywo oraz większość półproduktów, z których składane są tutaj dania, gofry są wypiekane i przygotowywane od zera na miejscu. Ceny zaczynają się od 16 zł.

Bliny z łososiem i pomarańczowo-ziołową tapioką w Przystanku Orłowo.
Bliny z łososiem i pomarańczowo-ziołową tapioką w Przystanku Orłowo. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl
Z kolei w Przystanku Orłowo zjemy bliny, czyli pochodzące z Rosji drożdżowe placuszki. W orłowskim lokalu przygotowywane są z domowego zakwasu pszenno-żytniego i z wędzonym łososiem, serkiem mascarpone i ziołową tapioką, czyli gotowaną w soku pomarańczowym z ziołami kaszą z manioku. Cena to 24 zł.

- Chcieliśmy wprowadzić do menu ciekawą alternatywę dla osób, które nie lubią lub są już znudzone klasycznymi śniadaniami i dla tych, którzy od czasu do czasu lubią spróbować czegoś innego. Bliny mają swoich wielbicieli, a ich najwierniejsza fanka przychodzi do nas na śniadanie codziennie - mówi menedżerka restauracji, Anna Dowgiałło-Sługocka.
Owsianka z syropem klonowym i whisky w Garmaszu.
Owsianka z syropem klonowym i whisky w Garmaszu. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Poszukiwacze niestandardowych śniadaniowych potraw powinni się wybrać do restauracji Garmasz w Garnizonie. Poranna karta obowiązuje na razie tylko w godz. 9-12 w soboty i niedziele, ale w sezonie właściciel planuje uruchomić ją również w tygodniu. Zjemy tutaj m.in. owsiankę z syropem klonowym zaprawioną kieliszkiem whisky. Cena to 12 zł.

- Czasem mam ochotę zjeść na śniadanie coś nietypowego i chcę to również zaproponować moim gościom - mówi szef kuchni i właściciel Piotr Pielichowski. - Karta śniadaniowa będzie się zmieniać, pomysłów mi nie brakuje. Niebawem pojawi się w niej również kanapka z krewetką czy kanapka z tatarem i tuńczykiem dla smakoszy.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (83)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Nowe lokale

Andiamo A Roma

Pizzerie
Gdynia
Starowiejska 15

Leśna Kawiarnia

Kawiarnie i herbaciarnie
Gdynia
Świętojańska 61

Krewetkarnia

Bary, bistro
Gdynia
Świętojańska 81/1

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Bazaar by Feed My Soul 6.0

Restauracje
Wspaniałe jedzenie, szybka, życzliwa i miła obsługa.

Mandaryn 5.0

Restauracje
Po opiniach bałam się, ale nie było czego :) Wszystko na 5, nie na 6 bo na to trzeba porządnie zasłużyć, ale jedzenie... więcej

Azja kuchnia wietnamska 3.0

Restauracje
Niestety zupa Pho składała się z wody lekko przyprawionej ,nawet nie ostrej (chociaż prosiłam) , 5 wiórków imbiru ,pó... więcej

Restauracja Manca pokaż na mapie 6.0

Restauracje
Bardzo pyszne jedzenie, w bardzo przystępnej cenie, PRZEMIŁA obsługa. Świetny pomysł z placem zabaw dla dzieci! W prz... więcej