- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (31 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (147 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (41 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Nowe Lokale: kulinarne zagłębie na Zaspie i kawiarnia z duszą
W ramach cyklu "Nowe Lokale" odwiedziliśmy pięć nowych miejsc - jedną klimatyczną kawiarnię na Dolnym Mieście i cztery lokale w "zagłębiu kulinarnym" na Zaspie przy SKM. Czego dziś możecie się spodziewać? Będą: kawa i coś słodkiego, dobre koktajle wysokoprocentowe, włoska pizza, wegańskie pyszności oraz godne polecenia bistro, prowadzone przez prawdziwego kulinarnego pasjonata.
Kawiarnia Publiczna na Dolnym Mieście
Nasze kroki skierowaliśmy najpierw do klimatycznej kawiarni na Dolnym Mieście przy ul. Łąkowej 35/38. Publiczna to "siostra" znanego w Gdańsku Salonu Fryzur Męskich. Oba biznesy - fryzjer i kawiarnia - działają oddzielnie, ale z założenia mają się uzupełniać. Z pewnością sprzyja temu duża przeszklona ściana i szklane drzwi pomiędzy jednym miejscem a drugim. Dzięki temu, pijąc kawę w kawiarni, można podglądać pracę fryzjerów.
Publiczna to ciekawy lokal, pasujący do Dolnego Miasta. Kawiarnia została urządzona "z duszą". Surowe ściany, meble vintage w odważnych kolorach i zdjęcia artystów. Do tego - 3 sale, w tym jedna przeznaczona do tzw. coffee working z dużym wygodnym stołem. Można tu przyjść z laptopem, zamówić kawę i popracować.
Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście
Co dobrego czeka na nas w Publicznej? Właściciel jest miłośnikiem kawy, więc możemy tu zamówić kawę sprowadzaną z różnych stron świata. Z mlekiem krowim albo roślinnym - grochowym (+2 zł) lub owsianym (+2 zł). Są kawy na ciepło (np. cappuccino - 12 zł), kawy na zimno (np. Iced Latte - 15 zł), lemoniady (14 zł), smoothie (14 zł) oraz świeżo wyciskany sok (12 zł). Do kawy można zamówić coś słodkiego (5-15 zł). Ciasta są wypiekane samodzielnie. Hitem są: beza oraz sernik. Lokal, póki co jest kawiarnią w pełnym tego słowa znaczeniu, ale w niedalekiej przyszłości będzie można wpaść tu również na piwo i drinka.
Suave Bistro - dobry street food na Zaspie
Właściciel lokalu przy ulicy Franciszka Hynka 57 - Sławek Gutowski - czuje gastronomię, więc niemal wszystko z drugim kucharzem Maciejem Kuligą przygotowują sami. I robią to bardzo dobrze! Bistro z zewnątrz wygląda niepozornie, ale w środku otrzymamy pięknie podaną, street foodową ucztę. Począwszy od śniadania, poprzez lunch czy brunch, na kolacji i czymś słodkim kończąc.
A teraz odrobina historii. Niegdyś, w tym miejscu Sławek prowadził lokal z meksykańską kuchnią - Suavemente. Po 4 latach przyszedł czas na metamorfozę. Dzisiaj, w bistro zjemy kuchnię różnorodną, inspirowaną podróżami po całym świecie. Ciężko ją zamknąć w jakiekolwiek ramy, ale wyznacznikiem są świeże, sezonowe produkty i wytwarzanie wszystkiego od podstaw, na miejscu.
Od poniedziałku do piątku od 12 do 16 w lokalu serwowane są lunche w cenie 19 zł (również z dowozem). Zawsze inne, ale dla przykładu taki zestaw może zawierać: hummus paprykowy z warzywami, sałatę cezar z kurczakiem i grzankami (lub wersja wege z tofu i płatkami drożdżowymi) oraz tartę owocową. Z kolei w soboty i niedziele od 9:00 do 16:00 można zamówić niespieszne brunche. My polecamy zestaw pieczywa wypiekanego na miejscu z domowymi konfiturami i czekoladami, które podadzą nam w małych słoiczkach.
Karta codzienna jest bardzo różnorodna. Znajdziemy w niej m.in. Poke Bowl z marynowanym tuńczykiem, ogórkiem, piklowaną rzodkiewką arbuzową, baby porem, nori, piklowanym ibirem, domową harissą i ryżem (34 zł), grillowaną doradę z dodatkami (57 zł) czy burgera z szarpaną wieprzowiną i frytkami (35 zł). Są również zupy, m.in. krem z pomidorów (15 zł) oraz przystawki, np. piklowany śledź (15 zł) czy chlebek z anchovis (12 zł). wegetarianie również znajdą coś dla siebie, chociażby wrapa BBQ z jackfruit'em (32 zł) czy sałatkę z kasza bulgur, hummusem, opalaną drewnem papryką, nasionami, ciecierzycą i innymi dodatkami (29 zł).
Lokal jest przyjazny dzieciom, więc i dla nich znajdzie się dedykowane menu. Można tu również przyjść z pieskiem. Na tyłach Suave znajduje się dość duże i przytulne patio, gdzie można zjeść pod chmurką. A miłośników kuchni Sławka Gutowskiego informujemy, że już niedługo w Gdańsku przy ulicy Ogarnej powstanie Suave Bar, gdzie będzie można skosztować samodzielnie przygotowanych nalewek w towarzystwie przekąsek.
Warzywina - roślinna rozpusta
Z Suave Bistro przenosimy się o kilka kroków dalej do lokalu Warzywina. To ukłon w stronę wegan i wegetarian, ale mięsożerni nie powinni być zawiedzeni. Twórcy tego miejsca inspirowali się smakami z babcinej kuchni, ale nie tylko - nie brak tu też nowoczesnych kulinarnych nowinek.
W karcie znajdziemy: burgery w różnych wersjach, m.in. nieschabowy z kotletem sojowym w złocistej panierce (20,90 zł) czy batatowy z kimchi (24,90 zł). Do burgera można zamówić ziemniaczki z sosem (5,90 zł) oraz lemoniadę (4 zł). A jeżeli ktoś nie ma ochoty na bułkę z burgera, ale chętnie wyjadłby sam środek, może postawić na bezglutenowego bowl'a z tą samą zawartością. Są również wrapy w wersjach z: wegetsami i kiszoną kapustą (21,90 zł) oraz falafelem konopnym z kimchi (24,90 zł). Można również zamówić same wegetsy (roślinny odpowiednik nuggetsów) w boxie z ziemniaczanymi łódeczkami i samodzielnie robionym sosem (15,90 zł) albo bezglutenowy falafel box, czyli 4 falafele konopne z ziemniaczanymi łódeczkami i sosem (15,90 zł).
Nie lada gratką są lunche, czyli zupa + drugie danie za 25 zł, które będą serwowane od września.
Bosko Włosko - po pierwsze pizza
Kiedyś w tym miejscu była inna pizzeria. Dzisiaj witamy Bosko Włosko. Jest piec i cienkie ciasto, są własnoręcznie robione oliwy, a wokół unosi się zapach słonecznej Italii. W lokalu zamówimy przede wszystkim pizzę, ale jest również focaccia z trzema rodzajami hummusu (15 zł), lemoniady, piwo, wino i Aperol. Okazjonalnie pojawiają się tu również włoskie desery, np. Panna cotta na musie owocowym (6 zł).
A teraz przejdźmy do tego, co najważniejsze, czyli do pizzy. W Bosko Włosko proponują 12 pozycji. Są zarówno klasyki, jak Margherita (16 zł) czy Capricciosa (22 zł). Nie mogło zabraknąć 4Formaggi (24 zł) oraz coraz bardziej docenianej Tartufo (29 zł). Ciekawą propozycją jest Pera, czyli pizza z gruszką, gorgonzolą, sosem pomidorowym i orzechami włoskimi (22 zł). Miłośnicy pizzy z ananasem mogą zamówić Dolce, w której poza słodkim owocem znajdziemy sos śmietanowy, kukurydzę, sok z limonki i parmezan (22 zł). Jest też pizza Crudo z Prosciutto, rukolą, mozzarellą, pomidorami koktajlowymi i parmezanem (27 zł).
Z ciekawostek, po poprzednim lokalu zostało w środku kilka "pamiątek". W związku z tym, że miejsce znajduje się niedaleko dawnego lotniska, na ścianie zawieszona jest historyczna mapa obiektu, a toaletę oddzielają drzwi od samolotu.
Drugi Etat Pub & Coctail Bar - piwo, szoty i koktajle
Naszą podróż po lokalach kończymy w tym samym pasażu kulinarnym na Zaspie przy ul. Hynka 59. Tym razem, dla odmiany napijemy się dobrego drinka. Karta koktajli jest dość długa. Zaczynając od Whiskey Sour (15 zł), poprzez Śmieszny Schweppes (11 zł) czy Sex On The Beach (15 zł) na Manhattanie (16 zł), Truskawkowym Daiquiri (16 zł) czy Jagerbombie (16 zł) kończąc. Pozycji jest aż 30, więc każdy z pewnością znajdzie tu coś dla siebie. A jeżeli lubimy "po swojemu" - można zamówić u obsługi koktajl mieszany według własnych preferencji.
W Drugim Etacie dostaniemy również szoty w różnych smakach: truskawkowym, baby Guinness, kamikaze, monte czy margarita. Łącznie jest 11 smaków. Za zestaw 4 szotów zapłacimy od 15 do 20 zł. Możemy również napić się piwa, w tym m.in. Guinessa, a także - wina, Aperola oraz Prosecco. Jest również krótka karta koktajli bezalkoholowych, gdzie znajdziemy np. Virgin Sex On The Beach (10 zł) czy Mocquiri (10 zł).
W lokalu można pograć w gry planszowe oraz okazjonalnie obejrzeć mecze piłki nożnej. W przyszłości planowane są imprezy tematyczne np. z karaoke.
Miejsca
Opinie (125) ponad 10 zablokowanych
-
2020-08-22 15:02
Pizza i szoty
Brzmią ciekawie, reszta...
- 7 2
-
2020-08-22 13:38
"Bistro z zewnątrz wygląda niepozornie, ale w środku otrzymamy pięknie podaną, street foodową ucztę"
Street food za 5-6 dych to zaprzeczenie idei street foodu.- 43 3
-
2020-08-22 08:09
(1)
Od połowy września pewnie tylko na telefon
- 39 7
-
2020-08-22 13:21
No i co, boli cię to?
- 1 10
-
2020-08-22 10:21
Ile z z tych lokali, utrzyma się do końca roku? (3)
- 44 6
-
2020-08-22 11:30
Żyrujesz im kredyty, że się tak tym przejmujesz? (1)
- 15 8
-
2020-08-22 12:49
Trzeba być ostatnim frajerem aby jakikolwiek wyszynk, otwierać na kredytach.
Widać, znaleźliście żyrantów.- 3 1
-
2020-08-22 11:53
A ile razy jeszcze ktoś napisze taki komentarz pod artykułem o nowych lokalach? Jak jesteś taki mądry to załóż własny i pokaz wszystkim jak to się robi, malkontencie.
- 12 5
-
2020-08-22 12:36
Ostatnio widziałem jakiegoś faceta w restauracji, siedział przy stoliku
Pił kawę, Patrzył się przez okno, bez telefonu, bez komputera, jak jakiś psychol
- 53 1
-
2020-08-22 12:20
Warzywina (1)
niezbyt udana nazwa, menu też nie powala szczególnie w porównaniu do pobliskiej falli
- 4 5
-
2020-08-22 12:33
Falla, niestety, ma kłopoty z utrzymaniem jakości. Dobrze, ze pojawiła się konkurencja, może się ogarną.
- 7 0
-
2020-08-22 10:28
W tej warzywni była kiedyś Kura Domowa (1)
Mieli zarąbiste skrzydełka do póki nie zmienił się właściciel. Nie wiecie czy gdzieś w 3 miescie zjem takie skrzydłą z sosem orzechowym ??
- 18 5
-
2020-08-22 11:53
Nigdzie.
- 7 3
-
2020-08-22 09:00
Bezglutenowy bowl sounds fantastic (1)
- 26 3
-
2020-08-22 10:54
nic nie zrozumiałem, ale chyba o to chodzi
- 19 0
-
2020-08-22 09:01
Skąd pomysł, że idzie się do kawiarni by podglądać pracę fryzjerów? (1)
I menu "dedykowane"...
- 68 2
-
2020-08-22 09:42
pewnie miał być fryzjer z kawiarnią, ale sanepid położył łapę
- 18 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.