- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (32 opinie)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (147 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (41 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Nowe lokale: Włochy, słodycze od Magdy Gessler i sushi
Dzisiaj w cyklu "Nowe Lokale" prezentujemy cztery nowe punkty gastronomiczne w Trójmieście. Jednocześnie przypominamy, że z powodu pandemii nie można stołować się w samych lokalach, ale można zamawiać w nich na wynos oraz z dowozem pod sam dom. Warto wesprzeć w tym trudnym czasie nie tylko znanych i lubianych restauratorów, ale również tych, którzy ze swoim biznesem wystartowali właśnie teraz. Dzisiaj zawitamy do włoskiej trattorii, zjemy słodkości polecane przez Magdę Gessler i skosztujemy podwójnej porcji dobrego sushi.
Jedzenie na wynos/telefon w Trójmieście
Bardzo Włosko na Jasieniu
Napisać, że w tym miejscu jest bardzo włosko, to stanowczo za mało. Lokal, który znajduje się na Jasieniu, to ukłon w stronę włoskich smaków i klimatu włoskiej trattorii, ale z lekkim sznytem kuchni fine dining. Dzięki temu możemy spodziewać się zarówno pozycji klasycznych, jak i nieoczywistych połączeń, które zaskoczą nas kompozycją smaków. Lokal prowadzą: Grzegorz Kokosza z żoną Emilią i przyjaciółmi - Danielem oraz Dominiką. Lokal znajduje się poza ścisłym centrum, więc ceny nie są wygórowane.
Co znajdziemy w menu? Przede wszystkim pizze. Zarówno klasyczne, jak Margherita (17 zł), Salami Piccante (25 zł) czy Parma (29 zł), ale również bardziej wyszukane kompozycje, m.in: Bresaola (31 zł) z provolne piccante, konfiturą z czerwonej cebuli, pesto z rukoli i orzecha włoskiego i bresaolą, Krewetka & Lardo (27 zł) czy najdroższa pozycja z karty z homarem w roli głównej (68 zł). Ciasto do pizzy jest chrupiące i sztywne. Poza pizzą w Bardzo Włosko dostaniemy również inne włoskie smaki, które zmieniają się według sezonowości oraz fantazji właściciela. Jedna ze ścian w lokalu pełni funkcję tablicy kredowej, gdzie codziennie pojawia się "nowa wkładka do menu". Podczas naszej wizyty dostępne były: krem z pomidorów San Marzano z ricottą i bazylią (11 zł), risotto z parmezanem, creme fraiche, boczniakami i oliwą truflową (35 zł) oraz ravioli z borowikiem, palonym masłem, szałwią i parmezanem (28 zł). Na ścianie ze specjałami nie zabrakło również słodkości - panna cotty z wiśniami oraz piernikową kruszonką (9 zł) oraz tiramisu (11 zł). Wszelkie oliwy smakowe, jak również dżemy i konfitury robione są na miejscu.
Właściciel lokalu jest jednocześnie sommelierem, więc możemy poprosić o dobór odpowiedniego wina do pizzy lub dania. W karcie znajduje się kilka "perełek" z argentyńskiej winnicy Alamos. W przyszłości, gdy już lokale gastronomiczne będą mogły funkcjonować normalnie, w lokalu będzie można obejrzeć mecze przy dobrym jedzeniu i dobrym winie.
W tej chwili jedzenie z Bardzo włosko można zamawiać na wynos z odbiorem osobistym. W niedalekiej przyszłości prawdopodobnie będą również realizowane dowozy.
Ice Queen Cafe Magda Gessler na Przymorzu
Z Jasienia wędrujemy na Przymorze. A tam czeka na nas wyjątkowo słodka i różowa lodziarnio-cukiernia Magdy Gessler. Trójmiejski lokal jest częścią ogólnopolskiej sieci franczyzowej, jednak wszystkie receptury są tutaj ściśle kontrolowane przez znaną restauratorkę i gwiazdę telewizyjnego show telewizyjnego.
Lokal znajduje się przy samej ulicy, naprzeciwko Galerii Przymorze. Z zewnątrz jest szary, ale w środku czeka na nas iście różowe królestwo. Sercem tego miejsca - jak sama nazwa wskazuje - są lody (5 zł/duża porcja). Puszyste i naturalne. Smaków jest wiele, niektóre naprawdę zaskakujące, jak np. lody z prawdziwym prosecco, ale z racji tego, że sezon już się kończy, podczas naszej wizyty dostępnych było kilka bardziej klasycznych wariantów smakowych: sorbet jagodowy, orzech włoski, truskawka, guma balonowa z marshmallows, biała czekolada z maliną, pistacja i śmietanka. Lody będą dostępne jeszcze przez chwilę i wrócą wiosną przyszłego roku. Cukiernia jest jednak pełna innych słodkości. Można tutaj zamówić zarówno pojedyncze porcje, które są całkiem duże, jak i całe torty. Jest np. tarta czekoladowa z kremem czekoladowym i mango (11 zł/porcja), minibeza z marakują (14 zł), ekler waniliowy z kremem chantily (13 zł), trufla czekoladowa z karmelem i brandy (14 zł), ciasto domowe z jagodami (12 zł/porcja). Dla przykładu, za cały tort marchewkowy zapłacimy 120 zł. Są również kolorowe makaroniki (5 zł/szt.), praliny (3,50 zł/szt.) oraz pięknie dekorowane czekolady np. deserowa z truskawkami i pistacjami (31 zł) albo mleczna z orzechami (29 zł). W lokalu napijemy się również dobrej kawy.
Umiko Sushi w Gdyni
Gdynia właśnie zyskała nową suszarnię. Umiko Sushi znajduje się przy ul. Świętojańskiej, niedaleko Urzędu Miejskiego i już od progu przenosi nas do samej Japonii. Zarówno wystrój, jak i smaki przywołują wszystkimi zmysłami kraj kwitnącej wiśni. Właścicielem i jednocześnie sushi chefem tego miejsca jest Marcin Konkiel. Jego pasja do sushi rozpoczęła się 14 lat temu, kiedy to szukał pracy w gastronomii. Znalazł ją w jednej z sopockich, nieistniejących już dziś suszarni.
Czym Umiko Sushi wyróżni się na lokalnym rynku? Jak podkreśla właściciel, przede wszystkim jakością produktu i szacunkiem do technik japońskich. Karta jest bardzo zróżnicowana, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie. Bogata jest również oferta wegetariańska.
- Nasze potrawy przygotowywane są z dużym wyczuciem formy, barwy i tradycji japońskiej, a kucharze oraz sushi szefowie spełnią oczekiwania najbardziej wymagającego podniebienia. Naszym celem jest dążenie do perfekcji, która jest głęboko zakorzeniona w kulturze i historii Japonii. Na szczególną uwagę zasługuje użycie technik przygotowywania i przechowywania ryb oraz fakt, że jako pierwsi wprowadzamy elementy sezonowania/starzenia ryb - mówi Marcin Konkiel.
Co zjemy w Umiko Sushi? Wśród przystawek znajdziemy np. Ebi Furay (45 zł), czyli 5 krewetek tygrysich w panierce panco albo pierożki Gyoza pięć sztuk w wersji: z wołowiną (21 zł), z kaczką (20 zł) oraz z kimchi (18 zł). Są również zupy: Miso Shiru (13 zł) oraz Ramen (31-34 zł) w kilku wariantach smakowych, również w wersji wegetariańskiej. Wśród sushi znajdziemy wszystkie znane odmiany, m.in. nigiri z: łososiem atlantyckim (9 zł/szt.), doradą królewską (12 zł/szt.) czy tuńczykiem żółtopłetwym (14 zł/szt.). Są też różne wersje gunkanzushi (11-19 zł), uramaki, hosomaki, sashimi oraz najbardziej popularne futomaki. Ceny za rolkę futomaków wahają się od 25 do 35 zł. Warto również dodać, że wasabi robione jest tu na świeżo. Jak już wspomnieliśmy, w lokalu jest bardzo bogata karta dla wegan. Osoby niejedzące mięsa mogą tu wybierać z kilkudziesięciu różnych pozycji. Są również specjalne sety wegańskie.
Aktualnie w Umiko Sushi można zamawiać z odbiorem osobistym, a już niedługo również za pośrednictwem platform: Wolt i Pyszne.pl. Po "odmrożeniu" gastronomii, będzie można zamówić tutaj również japońskie sake.
Yatta Sushi w Sopocie
To miejsce jest nietypowe, ponieważ powstało z założeniem serwowania sushi wyłącznie na wynos. Być może w przyszłości koncepcja się zmieni, ale póki co możemy korzystać z dobrodziejstw tego rozwiązania. Możliwość zamawiania wyłącznie na wynos oznacza bowiem umiarkowane ceny przy jednocześnie dobrej jakości. Lokal znajduje się w centrum Sopotu przy al. Niepodległości. Zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz prezentuje się niepozornie, ale musimy przyznać, że forma podania i smak bronią się same. Właścicielami konceptu są: Filip Herba (miłośnikom sushi dobrze znany z jednej z popularnych, trójmiejskich suszarni) oraz Maciej Jabłoński.
Jak prezentuje się menu? Zamówimy tu zupy, np.: Tom Yum w wersji vege (16 zł), z kurczakiem (17 zł) i z krewetką (18 zł) czy Miso vege (12 zł) lub z łososiem (14 zł). Są przystawki: Goma wakame, czyli sałatka z alg morskich z sezamem (13 zł), Vege Gyoza (12 zł/6 szt.), krewetki w tempurze (19 zł/6 szt.) czy kalmary w panco (18 zł/6 szt.) oraz tatary (28-38 zł). Za 2 szt. sushi nigiri zapłacimy od 13 do 20 zł. Są również gunkany w ogórku (18 - 28 zł), sashimi (19-28 zł), futomaki (21 - 31 zł/ 6 szt.), hosomaki (10 - 18 zł), california (16 - 25 zł/4 szt.) oraz zestawy.
W Yatta Sushi można zamawiać albo dzwoniąc bezpośrednio do lokalu z odbiorem osobistym albo za pośrednictwem platform: Pyszne.pl i Uber Eats.
Miejsca
Opinie (113) ponad 10 zablokowanych
-
2020-11-07 08:30
W tych czasach otwierać nowy lokal gastronomiczny (7)
To albo nie przemyślana inwestycja albo kto bogatemu zabroni.
- 104 11
-
2020-11-09 13:45
jestes sobie sam szefem
swietne posuniecie, taki biznes czy inny, oby tylko nie otwierać już w galeriach, marketach
osobne, niezależne lokale, i do przodu działać!- 2 0
-
2020-11-07 09:57
Pizzeria i sushi bar to sprzedaż przede wszystkim na wynos , online (1)
i w sumie nie wielkim kosztem... A zysk może być świetny. Amortyzacja w rok.
- 6 14
-
2020-11-08 11:29
Amortyzacja w rok... :) :):)
Dziękuję za ten komentarz uśmiałem się do łez
- 8 0
-
2020-11-07 13:00
Mniejsza o to
Ale otwierać lodziarnie w listopadzie? :)
- 24 1
-
2020-11-07 09:17
Biedni ludzie na ogół... (2)
... Nie otwierają knajp :)
- 15 5
-
2020-11-07 09:56
I oczekują wsparcia, jak żebrzący pod kosciołem? (1)
- 11 10
-
2020-11-07 12:18
zyski prywatne, straty publiczne :)))
.
- 14 1
-
2020-11-07 19:03
Na Jasieniu... (1)
Wg mnie ul. Przytulna to jednak dzielnica Gdańsk Kiełpinek a nie Jasień...
Co do lokalu pizze wyśmienite - polecam każdemu.- 14 3
-
2020-11-09 10:25
Kiełpinek to osiedle, a Jasień to dzielnica w której leży.
- 0 1
-
2020-11-08 16:06
Gessler lody i ciasto! (1)
Niestety nie mogę wystawić pozytywnej opinii,zarówno lody jak i ciasto ,które kupiłam średniej jakości,lody słony karmel i pistacja ;bez wyraźnego smaki-nijakie,ciasto też b.słabe.Za ti ceny Warszawskie .Nie polecam.
- 8 5
-
2020-11-08 18:52
Pani klijentko wróć do szkoły i naucz się pisać Klientko !
- 3 1
-
2020-11-07 13:44
Czemu uparliscie się porównywać ceny (3)
Pizzy w Polsce i we Włoszech? Pizza to wynalazek amerykański a nie włoski. A to czy pizza kosztuje 2 zł czy 100 zł nijak się ma do jakości składników. Bardziej pokazuje pazerność gastronoma albo domniemany prestiż miejsca.
- 20 7
-
2020-11-07 13:49
(2)
Chiński. Pizza każdemu smakuje inna. Składniki i grubość ciasta. Co do ceny to właśnie robimy domowa. Dwie domowe. Wyjdzie drożej jak z pizzerii ale nasza. Domowa jest dla mnie najlepsza.
- 3 3
-
2020-11-08 16:53
Moja domowa wychodzi dużo taniej, a co ważniejsze - jak się człowiek przy niej "narobi" to lepiej smakuje.
- 3 0
-
2020-11-08 13:25
A moja jest najmojsza
- 1 1
-
2020-11-08 11:59
Frustratow jak zwykle pełno. Mamusiu jak drogo orzeciez właściciel za darmo powinien karmić albo za 15zl obiady dawać bo to tyle kosztuje
- 5 9
-
2020-11-07 09:17
(3)
Pizza na jasieniu i za salami 25 zl xD faktycznie strzal w 10 tke xD.
- 30 11
-
2020-11-08 11:43
a jasień to co biedaku z kasy lidla?
- 1 2
-
2020-11-07 12:41
(1)
Chcesz przez to powiedzieć że na Jasieniu mieszkają ludzie którzy zarabiają najniższą krajową i nie stać ich na dobrą pizze ?
- 7 1
-
2020-11-07 21:42
Tak
- 6 1
-
2020-11-08 11:38
Nowe lokale...hahahaha. No to lockdown!
- 9 2
-
2020-11-07 21:08
(1)
Ze nikt nie otworzy lokalu pandemia albo lockdown . Cieszmy sie nowymi knajpami tak szybko odchodza.
- 11 3
-
2020-11-08 11:19
Pilnuj swojej roboty.Kto wie,ile popracujesz.
- 2 3
-
2020-11-07 18:40
To już teraz się zamkną na cacy. (1)
:))))))
- 11 5
-
2020-11-08 11:16
Prawdziwa, katolicka radość z czyjegoś nieszczęścia..
- 1 4
-
2020-11-07 08:53
Gessler lody - bardzo niesmaczne i sztuczne (3)
Próbowałem i niestety porażka. Lody smakują fatalnie, niestety czuć w nich chemię, na pewno nie są to lody tradycyjne jak np. w Słonym karmelu. Cena też z kosmosu.
- 66 8
-
2020-11-07 18:42
Nasze lokalne rzemieślnicze biją ją na głowę i kopia w tyłek. (1)
- 8 0
-
2020-11-08 09:49
rzemieślnicze
Sama nazwa "rzemieślnicze" wprowadza w błąd, ponieważ w przypadku lodów oznacza to tyle, że pan cukiernik własnoręcznie dodaje składniki do maszyny, która robi te lody za niego. To składnikami powinni się bardziej martwić konsumenci, a nie chwytliwym nazewnictwem.
- 5 1
-
2020-11-08 09:05
słony karmel to dopiero średniak, jadłem raz i nie wróce
- 6 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.