• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: Włochy, słodycze od Magdy Gessler i sushi

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
7 listopada 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Dzisiaj odwiedzamy tylko 4 lokale i jak widać na zdjęciu - będą to miejsca serwujące: włoską kuchnie, słodkości i sushi. Dzisiaj odwiedzamy tylko 4 lokale i jak widać na zdjęciu - będą to miejsca serwujące: włoską kuchnie, słodkości i sushi.

Dzisiaj w cyklu "Nowe Lokale" prezentujemy cztery nowe punkty gastronomiczne w Trójmieście. Jednocześnie przypominamy, że z powodu pandemii nie można stołować się w samych lokalach, ale można zamawiać w nich na wynos oraz z dowozem pod sam dom. Warto wesprzeć w tym trudnym czasie nie tylko znanych i lubianych restauratorów, ale również tych, którzy ze swoim biznesem wystartowali właśnie teraz. Dzisiaj zawitamy do włoskiej trattorii, zjemy słodkości polecane przez Magdę Gessler i skosztujemy podwójnej porcji dobrego sushi.



Jedzenie na wynos/telefon w Trójmieście


Bardzo Włosko na Jasieniu



  • Pizza Salami Picante
  • Pizza Salami Picante
  • Wegetariańskie risotto
  • Pizza z krewetkami, którą właściciel szczególnie poleca
  •  Krem z pomidorów w "Bardzo włosko"
  • Wnętrza "Bardzo włosko"
  • Wnętrza "Bardzo włosko"
  • Wnętrza "Bardzo włosko"
  •  Bardzo włosko od zewnątrz
Napisać, że w tym miejscu jest bardzo włosko, to stanowczo za mało. Lokal, który znajduje się na Jasieniu, to ukłon w stronę włoskich smaków i klimatu włoskiej trattorii, ale z lekkim sznytem kuchni fine dining. Dzięki temu możemy spodziewać się zarówno pozycji klasycznych, jak i nieoczywistych połączeń, które zaskoczą nas kompozycją smaków. Lokal prowadzą: Grzegorz Kokosza z żoną Emilią i przyjaciółmi - Danielem oraz Dominiką. Lokal znajduje się poza ścisłym centrum, więc ceny nie są wygórowane.

Co znajdziemy w menu? Przede wszystkim pizze. Zarówno klasyczne, jak Margherita (17 zł), Salami Piccante (25 zł) czy Parma (29 zł), ale również bardziej wyszukane kompozycje, m.in: Bresaola (31 zł) z provolne piccante, konfiturą z czerwonej cebuli, pesto z rukoli i orzecha włoskiego i bresaolą, Krewetka & Lardo (27 zł) czy najdroższa pozycja z karty z homarem w roli głównej (68 zł). Ciasto do pizzy jest chrupiące i sztywne. Poza pizzą w Bardzo Włosko dostaniemy również inne włoskie smaki, które zmieniają się według sezonowości oraz fantazji właściciela. Jedna ze ścian w lokalu pełni funkcję tablicy kredowej, gdzie codziennie pojawia się "nowa wkładka do menu". Podczas naszej wizyty dostępne były: krem z pomidorów San Marzano z ricottą i bazylią (11 zł), risotto z parmezanem, creme fraiche, boczniakami i oliwą truflową (35 zł) oraz ravioli z borowikiem, palonym masłem, szałwią i parmezanem (28 zł). Na ścianie ze specjałami nie zabrakło również słodkości - panna cotty z wiśniami oraz piernikową kruszonką (9 zł) oraz tiramisu (11 zł). Wszelkie oliwy smakowe, jak również dżemy i konfitury robione są na miejscu.

Właściciel lokalu jest jednocześnie sommelierem, więc możemy poprosić o dobór odpowiedniego wina do pizzy lub dania. W karcie znajduje się kilka "perełek" z argentyńskiej winnicy Alamos. W przyszłości, gdy już lokale gastronomiczne będą mogły funkcjonować normalnie, w lokalu będzie można obejrzeć mecze przy dobrym jedzeniu i dobrym winie.

W tej chwili jedzenie z Bardzo włosko można zamawiać na wynos z odbiorem osobistym. W niedalekiej przyszłości prawdopodobnie będą również realizowane dowozy.

Ice Queen Cafe Magda Gessler na PrzymorzuMapka



  • Właścicielka lokalu Ice Queen Cafe Magda Gessler
  • Tort bezowy w Ice Queen Cafe Magda Gessler
  •  Praliny i kawa w Ice Queen Cafe Magda Gessler
  • Mini tarty w Ice Queen Cafe Magda Gessler
  • Tort w Ice Queen Cafe Magda Gessler
  • Ciasta w wersji "mini"
  • W Ice Queen Cafe Magda Gessler, jak sam a nazwa wskazuje zjemy przede wszystkim lody
  • Wnętrza Ice Queen Cafe Magda Gessler
  • Wnętrza Ice Queen Cafe Magda Gessler
  • Ice Queen Cafe Magda Gessler znajduje się na Przymorzu
  • Uroczyste otwarcie Ice Queen Cafe Magda Gessler
Z Jasienia wędrujemy na Przymorze. A tam czeka na nas wyjątkowo słodka i różowa lodziarnio-cukiernia Magdy Gessler. Trójmiejski lokal jest częścią ogólnopolskiej sieci franczyzowej, jednak wszystkie receptury są tutaj ściśle kontrolowane przez znaną restauratorkę i gwiazdę telewizyjnego show telewizyjnego.

Lokal znajduje się przy samej ulicy, naprzeciwko Galerii Przymorze. Z zewnątrz jest szary, ale w środku czeka na nas iście różowe królestwo. Sercem tego miejsca - jak sama nazwa wskazuje - są lody (5 zł/duża porcja). Puszyste i naturalne. Smaków jest wiele, niektóre naprawdę zaskakujące, jak np. lody z prawdziwym prosecco, ale z racji tego, że sezon już się kończy, podczas naszej wizyty dostępnych było kilka bardziej klasycznych wariantów smakowych: sorbet jagodowy, orzech włoski, truskawka, guma balonowa z marshmallows, biała czekolada z maliną, pistacja i śmietanka. Lody będą dostępne jeszcze przez chwilę i wrócą wiosną przyszłego roku. Cukiernia jest jednak pełna innych słodkości. Można tutaj zamówić zarówno pojedyncze porcje, które są całkiem duże, jak i całe torty. Jest np. tarta czekoladowa z kremem czekoladowym i mango (11 zł/porcja), minibeza z marakują (14 zł), ekler waniliowy z kremem chantily (13 zł), trufla czekoladowa z karmelem i brandy (14 zł), ciasto domowe z jagodami (12 zł/porcja). Dla przykładu, za cały tort marchewkowy zapłacimy 120 zł. Są również kolorowe makaroniki (5 zł/szt.), praliny (3,50 zł/szt.) oraz pięknie dekorowane czekolady np. deserowa z truskawkami i pistacjami (31 zł) albo mleczna z orzechami (29 zł). W lokalu napijemy się również dobrej kawy.

Umiko SushiGdyniMapka



  •  Umiko Sushi Gdynia
  •  Umiko Sushi Gdynia
  • Właściciel Umiko Sushi Marcin Konkiel prezentuje świeże składniki
  • Ramen w Umiko Sushi
  • Ramen w Umiko Sushi
  • Pierożki Gyoza w Umiko Sushi
  • Wnętrza Umiko Sushi
  • Wnętrza Umiko Sushi
  • Wnętrza Umiko Sushi
  •  Lokal znajduje się przy ul. Świętojańskiej w Gdyni
Gdynia właśnie zyskała nową suszarnię. Umiko Sushi znajduje się przy ul. Świętojańskiej, niedaleko Urzędu Miejskiego i już od progu przenosi nas do samej Japonii. Zarówno wystrój, jak i smaki przywołują wszystkimi zmysłami kraj kwitnącej wiśni. Właścicielem i jednocześnie sushi chefem tego miejsca jest Marcin Konkiel. Jego pasja do sushi rozpoczęła się 14 lat temu, kiedy to szukał pracy w gastronomii. Znalazł ją w jednej z sopockich, nieistniejących już dziś suszarni.

Czym Umiko Sushi wyróżni się na lokalnym rynku? Jak podkreśla właściciel, przede wszystkim jakością produktu i szacunkiem do technik japońskich. Karta jest bardzo zróżnicowana, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie. Bogata jest również oferta wegetariańska.

- Nasze potrawy przygotowywane są z dużym wyczuciem formy, barwy i tradycji japońskiej, a kucharze oraz sushi szefowie spełnią oczekiwania najbardziej wymagającego podniebienia. Naszym celem jest dążenie do perfekcji, która jest głęboko zakorzeniona w kulturze i historii Japonii. Na szczególną uwagę zasługuje użycie technik przygotowywania i przechowywania ryb oraz fakt, że jako pierwsi wprowadzamy elementy sezonowania/starzenia ryb - mówi Marcin Konkiel.
Co zjemy w Umiko Sushi? Wśród przystawek znajdziemy np. Ebi Furay (45 zł), czyli 5 krewetek tygrysich w panierce panco albo pierożki Gyoza pięć sztuk w wersji: z wołowiną (21 zł), z kaczką (20 zł) oraz z kimchi (18 zł). Są również zupy: Miso Shiru (13 zł) oraz Ramen (31-34 zł) w kilku wariantach smakowych, również w wersji wegetariańskiej. Wśród sushi znajdziemy wszystkie znane odmiany, m.in. nigiri z: łososiem atlantyckim (9 zł/szt.), doradą królewską (12 zł/szt.) czy tuńczykiem żółtopłetwym (14 zł/szt.). Są też różne wersje gunkanzushi (11-19 zł), uramaki, hosomaki, sashimi oraz najbardziej popularne futomaki. Ceny za rolkę futomaków wahają się od 25 do 35 zł. Warto również dodać, że wasabi robione jest tu na świeżo. Jak już wspomnieliśmy, w lokalu jest bardzo bogata karta dla wegan. Osoby niejedzące mięsa mogą tu wybierać z kilkudziesięciu różnych pozycji. Są również specjalne sety wegańskie.

Aktualnie w Umiko Sushi można zamawiać z odbiorem osobistym, a już niedługo również za pośrednictwem platform: Wolt i Pyszne.pl. Po "odmrożeniu" gastronomii, będzie można zamówić tutaj również japońskie sake.

Yatta SushiSopocieMapka



  • W Yatta Sushi dostaniemy wyłącznie sushi na wynos
  • Sushi w Yatta Sushi
  • Przygotowywanie sushi w Yatta Sushi
  • Przygotowywanie sushi w Yatta Sushi
  •  Przygotowywanie sushi w Yatta Sushi
To miejsce jest nietypowe, ponieważ powstało z założeniem serwowania sushi wyłącznie na wynos. Być może w przyszłości koncepcja się zmieni, ale póki co możemy korzystać z dobrodziejstw tego rozwiązania. Możliwość zamawiania wyłącznie na wynos oznacza bowiem umiarkowane ceny przy jednocześnie dobrej jakości. Lokal znajduje się w centrum Sopotu przy al. Niepodległości. Zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz prezentuje się niepozornie, ale musimy przyznać, że forma podania i smak bronią się same. Właścicielami konceptu są: Filip Herba (miłośnikom sushi dobrze znany z jednej z popularnych, trójmiejskich suszarni) oraz Maciej Jabłoński.

Jak prezentuje się menu? Zamówimy tu zupy, np.: Tom Yum w wersji vege (16 zł), z kurczakiem (17 zł) i z krewetką (18 zł) czy Miso vege (12 zł) lub z łososiem (14 zł). Są przystawki: Goma wakame, czyli sałatka z alg morskich z sezamem (13 zł), Vege Gyoza (12 zł/6 szt.), krewetki w tempurze (19 zł/6 szt.) czy kalmary w panco (18 zł/6 szt.) oraz tatary (28-38 zł). Za 2 szt. sushi nigiri zapłacimy od 13 do 20 zł. Są również gunkany w ogórku (18 - 28 zł), sashimi (19-28 zł), futomaki (21 - 31 zł/ 6 szt.), hosomaki (10 - 18 zł), california (16 - 25 zł/4 szt.) oraz zestawy.

W Yatta Sushi można zamawiać albo dzwoniąc bezpośrednio do lokalu z odbiorem osobistym albo za pośrednictwem platform: Pyszne.pl i Uber Eats.

Miejsca

Opinie (113) ponad 10 zablokowanych

  • W tych czasach otwierać nowy lokal gastronomiczny (7)

    To albo nie przemyślana inwestycja albo kto bogatemu zabroni.

    • 104 11

    • jestes sobie sam szefem

      swietne posuniecie, taki biznes czy inny, oby tylko nie otwierać już w galeriach, marketach
      osobne, niezależne lokale, i do przodu działać!

      • 2 0

    • Pizzeria i sushi bar to sprzedaż przede wszystkim na wynos , online (1)

      i w sumie nie wielkim kosztem... A zysk może być świetny. Amortyzacja w rok.

      • 6 14

      • Amortyzacja w rok... :) :):)

        Dziękuję za ten komentarz uśmiałem się do łez

        • 8 0

    • Mniejsza o to

      Ale otwierać lodziarnie w listopadzie? :)

      • 24 1

    • Biedni ludzie na ogół... (2)

      ... Nie otwierają knajp :)

      • 15 5

      • I oczekują wsparcia, jak żebrzący pod kosciołem? (1)

        • 11 10

        • zyski prywatne, straty publiczne :)))

          .

          • 14 1

  • Na Jasieniu... (1)

    Wg mnie ul. Przytulna to jednak dzielnica Gdańsk Kiełpinek a nie Jasień...
    Co do lokalu pizze wyśmienite - polecam każdemu.

    • 14 3

    • Kiełpinek to osiedle, a Jasień to dzielnica w której leży.

      • 0 1

  • Gessler lody i ciasto! (1)

    Niestety nie mogę wystawić pozytywnej opinii,zarówno lody jak i ciasto ,które kupiłam średniej jakości,lody słony karmel i pistacja ;bez wyraźnego smaki-nijakie,ciasto też b.słabe.Za ti ceny Warszawskie .Nie polecam.

    • 8 5

    • Pani klijentko wróć do szkoły i naucz się pisać Klientko !

      • 3 1

  • Czemu uparliscie się porównywać ceny (3)

    Pizzy w Polsce i we Włoszech? Pizza to wynalazek amerykański a nie włoski. A to czy pizza kosztuje 2 zł czy 100 zł nijak się ma do jakości składników. Bardziej pokazuje pazerność gastronoma albo domniemany prestiż miejsca.

    • 20 7

    • (2)

      Chiński. Pizza każdemu smakuje inna. Składniki i grubość ciasta. Co do ceny to właśnie robimy domowa. Dwie domowe. Wyjdzie drożej jak z pizzerii ale nasza. Domowa jest dla mnie najlepsza.

      • 3 3

      • Moja domowa wychodzi dużo taniej, a co ważniejsze - jak się człowiek przy niej "narobi" to lepiej smakuje.

        • 3 0

      • A moja jest najmojsza

        • 1 1

  • Frustratow jak zwykle pełno. Mamusiu jak drogo orzeciez właściciel za darmo powinien karmić albo za 15zl obiady dawać bo to tyle kosztuje

    • 5 9

  • (3)

    Pizza na jasieniu i za salami 25 zl xD faktycznie strzal w 10 tke xD.

    • 30 11

    • a jasień to co biedaku z kasy lidla?

      • 1 2

    • (1)

      Chcesz przez to powiedzieć że na Jasieniu mieszkają ludzie którzy zarabiają najniższą krajową i nie stać ich na dobrą pizze ?

      • 7 1

      • Tak

        • 6 1

  • Nowe lokale...hahahaha. No to lockdown!

    • 9 2

  • (1)

    Ze nikt nie otworzy lokalu pandemia albo lockdown . Cieszmy sie nowymi knajpami tak szybko odchodza.

    • 11 3

    • Pilnuj swojej roboty.Kto wie,ile popracujesz.

      • 2 3

  • To już teraz się zamkną na cacy. (1)

    :))))))

    • 11 5

    • Prawdziwa, katolicka radość z czyjegoś nieszczęścia..

      • 1 4

  • Gessler lody - bardzo niesmaczne i sztuczne (3)

    Próbowałem i niestety porażka. Lody smakują fatalnie, niestety czuć w nich chemię, na pewno nie są to lody tradycyjne jak np. w Słonym karmelu. Cena też z kosmosu.

    • 66 8

    • Nasze lokalne rzemieślnicze biją ją na głowę i kopia w tyłek. (1)

      • 8 0

      • rzemieślnicze

        Sama nazwa "rzemieślnicze" wprowadza w błąd, ponieważ w przypadku lodów oznacza to tyle, że pan cukiernik własnoręcznie dodaje składniki do maszyny, która robi te lody za niego. To składnikami powinni się bardziej martwić konsumenci, a nie chwytliwym nazewnictwem.

        • 5 1

    • słony karmel to dopiero średniak, jadłem raz i nie wróce

      • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane