• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: amerykańska pizza, śledzie i kuchnia śródziemnomorska

Łukasz Stafiej
10 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Tym razem w cyklu "Nowe lokale" polecamy kulinarne nowości z Gdyni, gdzie ruszył oryginalny bar z amerykańską pizzą, restauracja rybna i restauracja z kuchnią śródziemnomorską. W Gdańsku otwarto natomiast bistro z domowymi makaronami włoskimi.



Pizza Boyz



  • W Pizza Boyz pizzę zjemy m.in. z makaronem i serem.
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
Takiej pizzerii w Trójmieście jeszcze nie było. Pizza Boyz przy Mściwoja 3 zobacz na mapie Gdyni w centrum Gdyni karmi pizzą w stylu amerykańskim - na grubym placku, przeładowaną składnikami i smakowo przegiętą. Na przykład z makaronem w sosie bolognese, z zapiekanką mac'n'cheese, z frytkami i bekonem albo najostrzejszą papryczką świata Carolina Reaper (przed konsumpcją należy podpisać oświadczenie jedzenia na własne ryzyko). Podobnie jest z pankejkami, które stanowią słodką część oferty lokalu i są serwowane pod szyldem Mr Pancake. To wieże z grubych naleśników z kopą bitej śmietany, utopione w owocowym syropie Hershey i obsypane precelkami, popcornem czy pociętymi batonami. Do tego można zamówić wielką szklankę równie przegiętego szejka. Brzmi to wszystko odrobinę strasznie, ale jest oczywiście sprytnie przez pomysłodawcę przemyślane. Serwuje dokładnie to, co dzieciaki w internecie tagują jako "food porn" i w tej roli sprawdza się wzorcowo. Co więcej, bywalcy dodają, że nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje równie dobrze. Jest jedno "ale": każda z potraw ma z tysiąc kalorii, więc wiszące na ścianie hasło "Fuck Diet" warto wziąć tutaj całkowicie na serio. Ceny: pizze od 12,90 zł, naleśniki od 13,90 zł, szejki za 12,50 zł. P.S. Pizzę można również zamówić w mniej ekstremalnych wersjach: jest m.in. zwykła margherita czy pepperoni z salami. Czynne codziennie w godz. 12-21.


Główne Miasto



  • Główne Miasto specjalizuje się w domowych włoskich makaronach.
  • Główne Miasto
  • Główne Miasto
  • Główne Miasto
  • Główne Miasto
  • Główne Miasto
Drugi człon nazwy tej gdańskiej restauracyjki to "Pasta, Wine & More" i świetnie to opisuje kulinarne obszary, w których Główne Miasto chce się specjalizować. Trzon karty lokalu przy Węglarskiej 1 zobacz na mapie Gdańska (wcześniej w tym miejscu było bistro Soul Kitchen) stanowi makaron w stylu włoskim (14-31 zł), który zamówimy w kilku odsłonach, m.in. jako penne w sosie pomidorowym i z włoską kiełbaską, tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem, spaghetti w wersji carbonara czy z sosem a'la bolognese czy papardelle z krewetkami i sosem na białym winie. Co ważne, jest to świeża pasta, robiona codziennie na miejscu przez załogę kuchni. Oprócz tego w karcie znajdują się m.in. risotta (np. z polędwiczką wieprzową i grzybami - 32 zł), zupy krem (pomidorowa - 12 zł, z białych warzyw z gorgonzolą - 15 zł) i proste przystawki (m.in. deska wędlin - 28 zł czy krewetki - 25 zł). Raz na jakiś czas znajdziemy też wkładkę ze specjalnymi daniami, w których szef kuchni chce przemycać polskie smaki, serwując na przykład risotto z kaszanką i burakiem. Przez cały tydzień obowiązuje również specjalny grafik zniżek, np. w środę taniej zjemy dania wegetariańskie, a w czwartki - owoce morza. Lokal urządzono w kameralny i klimatyczny sposób, przywodzący na myśl połączenie włoskiej tawerny z portową gospodą. Warto zwrócić uwagę na rycinę panoramy Gdańska na jednej ścian i zrobić sobie krótką zabawę w szukanie kilku graficznych żartów artysty. Główne Miasto czynne jest od niedzieli do czwartku w godz. 13-21, a w piątki i soboty w godz. 13-22.


La Cantina



  • W La Cantina zjemy dania nowoczesnej kuchni śródziemnomorskiej.
  • La Cantina
  • La Cantina
  • La Cantina
  • La Cantina
  • La Cantina
Nowoczesna restauracja z kuchnią śródziemnomorską przy ul. Świętojańskiej 62 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Z pozoru La Cantina specjalizuje się w smakach włoskich, ale tak naprawdę zjemy tutaj przeróżne dania z basenu Morza Śródziemnego i nie tylko. Italię reprezentuje przede wszystkim pizza (od 15 zł), risotto z szarpaną kaczką i grzybami (35 zł) czy czarne spaghetti z owocami morza i szpinakiem (33 zł). Jest też marokański tażin zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej (40 zł) czy inspirowana francuskimi smakami konfitowana kacza noga z lanymi kluskami z pomarańczowym likierem Cointreau (48 zł). Oprócz tego w karcie znajdziemy kilka klasyków, m.in. polędwicę wołową z sosem pieprzowym (80 zł), kurzą pierś z karmelizowaną marchwią (30 zł), tatar wołowy z marynatami (31 zł) czy krem z pomidorów z mascarpone (13 zł). Szef kuchni Kacper Smoliński pozwala sobie też na drobne eksperymenty: na przykład polędwicę z dorsza podaje z risotto z wasabi i sosem maślanym z miętą (35 zł), a w okazjonalnych wkładkach do menu znajdziemy m.in. ceviche z łososia czy paellę na czarnym ryżu z owocami morza. La Cantina spodoba się miłośnikom nowoczesnych wnętrz i nieformalnej - mimo kuchni aspirującej do raczej wyższego poziomu - atmosfery. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.


Śledź i Chleb



  • Śledź i Chleb to gdyńska restauracja po "Kuchennych Rewolucjach".
  • Śledź i Chleb
  • Śledź i Chleb
  • Śledź i Chleb
  • Śledź i Chleb
  • Śledź i Chleb
O tej gdyńskiej restauracji zrobiło się głośno kilka tygodni temu, gdy TVN wyemitował o niej odcinek "Kuchennych Rewolucji". Wcześniej w lokalu przy 3 Maja 21 zobacz na mapie Gdyni dość nieudolnie działała Granola, ale Magda Gessler postanowiła uruchomić tutaj restaurację z kuchnią rybną i polską Śledź i Chleb. Nazwa oczywiście ma znaczenie, bo śledź jest głównym bohaterem menu - zjemy go m.in. jako przystawkę w śmietanie (12 zł), jako tatar (16 zł), w ziemniaczanej sałatce (15 zł), smażonego na warzywnym ragoût (23 zł) lub pod postacią zapiekanki autorstwa Gessler (23 zł). Szef kuchni Mateusz Myśliwiec podkreśla, że jego kuchnia jest sezonowa i mimo szacunku do polskiej tradycji, nie brakuje w niej nowoczesnych akcentów. Policzki wołowe (33 zł) są gotowane metodą sous-vide, podobnie jak pierś z kurczaka podawana na sosie wołowo-borowikowym (26 zł), wątróbce z jabłkiem towarzyszy imbir (19 zł), a dorada pieczona jest w cytrynach i rozmarynie i serwowana w sosie winno-kaparowym (32 zł). Z zup zjemy m.in. krem z ogórka kiszonego (12 zł) albo rosół z kawałkami ryby (14 zł). Lokal urządzony jest w skromny, przytulny sposób - to dobre miejsce na rodzinne spotkanie. Od poniedziałku do piątku Śledź i Chleb czynny jest w godz. 11-20, w soboty w godz. 12-21, w niedziele w godz. 12-20.

Miejsca

Opinie (119) 10 zablokowanych

  • Amerykańska pizza? (3)

    Nie ma czegos takiego. W Ameryce wszedzie mowia i pisza Italian Pizza. Nic sie nie rozni od tej w slonecznej Italii.

    • 11 2

    • (1)

      New York pizza i Chicago pizza jest inna niż włoska, poza tym włoska czyli jaka? napolitańska? sycylijska? rzymska?

      • 2 0

      • Watykańska

        na opłatku

        • 0 1

    • Ale ciasto ma grube

      • 0 2

  • Koleś w czapce...

    Czy w tym lokalu z pizza jest tak zimno ze obsługa chodzi w czapce zimowej ?

    • 8 0

  • Potwierdza się moja teoria (6)

    Przed sezonem wielkie otwieranie a we wrześniu ciche zamykanie, knajpki typowo sezonowe. Nie sądzę, że jakaś przetrwa do kolejnego sezonu, czasem to szkoda, ale w to miejsce powstanie inna ;)

    • 49 10

    • Nic się nie potwierdza na ten temat (1)

      Potwierdzasz jedynie stereotypowe myślenie.

      • 3 8

      • nawet sam autor artykułów niejednokrotnie cichutko w 1 zdaniu wspomina, że w miejsce zamkniętej....

        • 3 0

    • 3 reklamówki Biedronki (1)

      Kapituła blogerów kulinarnych i znawców od wszystkiego przyznaje za ten komentarz 3 reklamówki biedronki. Gratulujemy i życzymy kolejnych trafnych komentarzy . Skala ma 5 reklamówek wiec ...!

      • 15 6

      • Obydwoje macie rację. Co do tego,ze po sezonie zamykają się knajpy to fakt.

        "Fikuśne" menu i obrażona obsługa czy szefowie skutecznie zerują kolejne przybytki.

        • 3 0

    • Mr Pancake już trochę funkcjonuje

      • 1 2

    • Teoria, sam otwórz cwaniaku

      • 4 10

  • Gdynia vs Gdańsk (7)

    Zawsze mnie to zastanawia, że w Gdańsku przybywa mieszkańców, większość firm tutaj się otwiera a jeśli chodzi o knajpy to jest dokładnie odwrotnie. W dodatku z takich miejsc z ambicjami jeszcze się Metamorfoza zamknęła po wielu latach działania. O co tutaj chodzi?

    • 20 13

    • Raczej nie wiadomo o co tobie chodzi (3)

      w ciągu ostatnich lat w Gdańsku powstało pełno restauracji na wysokim poziomie. Od Oliwy po Śródmieście jest w czym przebierać.

      • 13 4

      • Jak spojrzysz na te zestawienia na trojmiastoPL, to proporcje powinny być min. 2:1 dla Gdańska już z samej liczby mieszkańców (2)

        Ze względu na większy ruch turystyczny to powinno być raczej 4:1. Jednak masz takie zestawienia jak tutaj, że jest 3:1 dla Gdyni. Tu nie chodzi o jakąś rywalizacje Gdynia vs Gdańsk, tylko zastanawiam się z czego to wynika, że tyle knajp się w Gdyni otwiera. 2x mniej mieszkańców, znacznie mniejszy ruch turystyczny ... jakoś to ciężko logicznie wyjaśnić. Przecież same niższe czynsze to nie wszystko.

        • 5 2

        • ;)

          Ale żeś się dowartosciował śledziu.
          " ... 2 x mniej mieszkańców... "

          • 1 2

        • Bzdura

          W Gdańsku otwiera się dużo więcej, szczególnie we Wrzeszczu czy Śródmieściu.

          • 6 0

    • (2)

      w gdyni poniewaz nie ma turystow szybko powstaja i szybko bankrutuja

      • 9 5

      • Najwyrazniej nie, bo ciagle przybywa (1)

        • 3 5

        • W porównaniu do tego ile otworzyło się w ostatnich 2 latach w Gdańsku to słabo..

          A za moment ruszy Wyspa Spichrzów czyli ok 20 nowych restauracji.

          • 2 0

  • chleb i śledź

    jedzenie dobre ale wentylacja nie! i krótko otwarty! ledwo zdążyliśmy po załatwieniu spraw w mieście a inni goście odprawieni z kwitkiem...

    • 4 0

  • La Cantina

    Lokal w Warszawie też tak się nazywa. Tamten jest w Menu Bez Glutenu. Liczbęna to że ten też będzie.

    • 0 2

  • (1)

    Przecież Pani G odrzuciła śledzia po powtórnej wizycie. Nie podpisał się pod rewolucją. W restauracji pustki niestety :(

    • 6 2

    • to chyba nie było cię tam w weekend

      • 4 2

  • (3)

    A ja robię wielką śmierdzącą kupę na Amerykę i amerykańską pizzę.

    • 5 2

    • (2)

      Ale beza cz baton?bo to ważne......

      • 2 0

      • Tylko beza. Twardy klocek może się zsunąć.

        • 0 0

      • Srut z rozbryzgiem

        • 2 0

  • Inglisz Gdynia (3)

    Za FAKA nie przyjdę ! Czy właściciel po kilku latach na zmywaku w grejt brytajn chwali się swoimi inglisz? Żałosne...

    • 30 1

    • (2)

      i tak cię nie stać, biedaku. leć po kilo cebuli z Biedry w szadółkach, jutro zamkniete.

      • 1 15

      • Bujaj trampki modny POstępowy głupku.

        • 0 0

      • Mnie stać, ale takiego gów..... nigdy bym nie ruszył.

        A zasadzie to już lepiej tej cebuli sobie usmażyć.

        • 11 1

  • Kolejny typowy burak w czapce na łbie i amerykańskimi tatuażami serwujący "pankakeamerykańskąs****e"

    • 14 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane