- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (22 opinie)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (142 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (26 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Nowe lokale: gofry, tacos i koreańskie lody
W nowych barach i restauracjach w Trójmieście zjemy m.in. meksykański street-food, koreańskie lody oraz amerykańskie waffles, czyli gofry na wytrawnie i słodko. Sprawdź, jakie nowe lokale otwarto ostatnio w mieście.
Pinata
Ten bar miłośnicy meksykańskiej kuchni znają bardzo dobrze - Pinata karmi prostym ulicznym jedzeniem od kilku lat w Oliwie uczciwie i smacznie. Teraz właściciele postanowili otworzyć drugi lokal - tym razem w centrum Gdańska, przy Wałach Jagiellońskich 34 (przybudówka budynku z Biowayem). Nowa Pinata jest równie kameralna, jak ta pierwsza, równie klimatycznie meksykańska (choć trochę bardziej nowoczesna) i posiada taką samą ofertę. Menu podzielone jest na tacosy, burrito, quesadille - każde danie zamówimy w kilku wersjach, m.in. wolno pieczoną łopatką wieprzową albo wołowiną, kurczakeim chipotle czy w wersji wege z farszem z awokado i czarnej fasoli. Ceny - za solidną porcję - zaczynają się od 16 zł. Ostrość dania ustalamy przy zamówieniu, wybieramy wtedy też dodatkowy sos (warto spróbować tego z mango). Oprócz tego zjemy m.in. zupy dnia (8 zł) i dania dnia (15 zł). Śniadań na razie nie będzie. Nowa Pinata czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 11-22, od piątku do niedzieli - do północy.
Bingsu
"Bingsu" oznacza w języku koreańskim pokruszony lód. Jest on podstawą tradycyjnych lodów, bo nabiał w tamtej części świata nie jest tak powszechny (i lubiany), jak choćby w Polsce. Ale za pomocą specjalnej maszyny ten lekki, deserowy szron zrobić można tak naprawdę z każdej cieczy - nie tylko wody, ale też soku, coli, piwa czy mleka. To ostatnie jest właśnie podstawą lodów w Bingsu Cafe przy ul. Ogarnej 124 - pierwszej w Gdańsku (i całej Polsce prawdopodobnie) koreańskiej lodziarni. Otworzyła ją polsko-koreańska para, która po kilku latach pobytu w Azji przyjechała do Polski. Miseczka mrożonego deseru kosztuje w ich kawiarence 11 zł (albo 13 zł), a w niej - oprócz mlecznego szronu - otrzymuje się również furę słodkich dodatków. Bo bingsu można komponować ze wszystkim: owocami, batonikami, ciasteczkami czy różnymi sosami. W gdańskiej kawiarni kompozycje smakowe zmieniają się codziennie. Uwaga, porcje są naprawdę spore. Na miejscu zamówimy też kawę, ciasta, a niebawem również lekki alkohol. Bingsu czynne jest od niedzieli do czwartku w godz. 10-20, a w piątki i soboty do godz. 21.
Wczasy
Brzeźno wieloma lokalami, które nie są barem z rybą, pochwalić się raczej nie może, więc bistro Wczasy to z pewnością powiew świeżości w dzielnicy. A także dość odważny koncept gastronomiczny. W wyremontowanym pawilonie przy ulicy o tej samej nazwie (tuż przy przystanku tramwajowym ) powstał bowiem bar, w którym serwuje się amerykańskie waffles. Na pierwszy rzut oka są to gofry, ale tak naprawdę z tymi z nadmorskich kiosków nie mają nic wspólnego. Po pierwsze są lepszej jakości, bardziej chrupiące, a zarazem pulchne. Po drugie, pieczone są w przeróżnych kształtach - od klasycznych, przez okrągłe i podłużne, po serca. Po trzecie, podawane są pod postacią pełnego dania z przeróżnymi dodatkami - zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. W menu Wczasów są wafle m.in. z szarpaną wieprzowiną, chilli con carne, kozim serem i burakiem, dorszem w cieście piwnym i puree z groszku czy szarlotką, lodami, gruszką i pieprzem. Są też wersje śniadaniowe - np. z twarożkiem czy jajecznicą. Łącznie w karcie - mniej lub bardziej wymyślnych - pozycji jest blisko trzydzieści, a dodatkowe wafle specjalne znajdziemy też na kredowej tablicy. Ceny od 16 zł do 29 zł. Jest piwo. Właściciele przystosowali również lokal do potrzeb dzieci - jest plac zabaw i miniplaża. Wczasy czynne są od poniedziałku do środy w godz. 10-20, w czwartki i piątki w godz. 10-21. w soboty w godz. 10:30-21, a w niedziele w godz. 10:30-20.
Tymczasem
Tymczasem zajęło lokal po Palarni Kawy, która parter kamienicy przy ul. Tkackiej 7/8 zamieniła na wyremontowane wnętrza pobliskiej Wielkiej Zbrojowni. Co ciekawe, w nowej kawiarni nadal napijemy się kawy (espresso za 5 zł) z Palarni - właściciele kupują ją od sąsiadów. Kawa to jednak nie wszystko, bo Tymczasem chce być również miejscem, gdzie do późnych godzin wieczornych posiedzieć będzie można przy dobrym alkoholu. Dlatego w karcie znajdziemy m.in. czeskie piwo (9 zł) czy wino frizzante podawane z truskawkami i lodem (12 zł), nie brakuje też mocniejszych alkoholi. Zjeść można m.in. hummus w kilku wersjach smakowych podawany z warzywami i pieczywem (12 zł), nachosy z domową salsą (11 zł) czy bruschetty (12 zł). Na większy apetyt można zamówić autorską kanapkę z szarpaną wołowiną (10 zł) czy z kurczakiem, masłem orzechowym i granatem. W Tymczasem ma się dziać również nie tylko gastronomicznie. Właściciele planują wystawy, spotkania z artystami oraz kameralne (i nie tylko) koncerty. Na wszystkie wydarzenia wstęp jest wolny. Dostępne są też gry planszowe czy szachy, a na stolikach leżą archiwalne numery prasowe. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 10-22, w piątki i soboty do godz. 1 lub dłużej.
Foody Burger
Kolejna burgerownia, która jednak wyróżnić się chce dietetycznym podejściem do swoich dań. Właściciele mają do tego zaplecze, bo nie od wczoraj prowadzą dietetyczny catering. Bar Foody Burger znajduje się w pawilonie przy ul. Dąbrowszczaków 11 i oferuje kilka autorskich kanapek z kotletem wołowym jako podstawą. Jest np. "Spacer farmera" z jajkiem sadzonym i czipsem z szynki, "Meksykański ciąg" z krewetkami i guacamole czy "Papaj" ze szpinakiem i słonecznikiem. Każdy burger jest bezlaktozowy i bezglutenowy (bułki robione są m.in. z mąki ryżowej lub kukurydzianej) oraz przygotowywany przy ograniczonej ilości tłuszczu. Przy każdej pozycji znajdziemy też ilość kalorii oraz wartości odżywcze. Ceny zaczynają się od 20 zł. Na miejscu zamówimy też koktajle owocowe (12 zł) oraz pieczone frytki z ziemniaków lub batatów (6/8 zł). Dowóz prowadzony jest na dystans do 5 km. Bar Foody Burger czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 14-22, w soboty w godz. 12-22, a w niedziele w godz. 12-21.
Korona
Kolejna restauracja na nowym osiedlu apartamentowców przy ul. Chmielnej 72/4 w Gdańsku. Właściciel Korony to doświadczony gastronom z Wielkopolski, który postanowił właśnie tutaj uruchomić swój pierwszy lokal w Trójmieście. Restauracja serwuje kuchnię polską, podaje ją w nowoczesny sposób, choć bez pretensjonalnych wybryków na talerzu. Jest tradycyjnie i na czasie zarazem, a porcje są niemałe. Idée fixe szefostwa to jak największa inspiracja pomysłami i przepisami z napisanej na początku XIX wieku "Gdańskiej Książki Kucharskiej", choć dostosowanymi do współczesnych kulinarnych technik i produktów. "Gdańska" karta ma być dostępna od jesieni, na razie znajdziemy głównie polskie smaki. Zjemy m.in. żurek z białą kiełbasą (15 zł), placki ziemniaczane z wędzonym łososiem (25 zł), tatar wołowy (36 zł), kaczkę z sosem śliwkowym i kopytkami (42 zł), sandacza z pieczonymi batatami (55 zł), schabowego z kością (31 zł) czy różne pierogi (19 zł). Rozbudowana jest karta śniadań. Lokal urządzono prosto, ale nowocześnie, wzrok przyciąga otwarta kuchnia (ze świetną wentylacją). Korona czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 9-22, a w piątki i soboty w godz. 9-23.
Miejsca
-
Bingsu Cafe Gdańsk, Ogarna 124
-
Jeszlokalnie.pl Gdańsk, Wczasy 8
-
Foody Burger Gdańsk, Prezydenta Lecha Kaczyńskiego 11
-
Korona Restaurant Gdańsk, Chmielna 72/4
-
Tymczasem Gdańsk, Tkacka 7/8
-
Pinata Mexican Food Gdańsk, Wały Jagiellońskie 34
Opinie (44) ponad 10 zablokowanych
-
2017-08-26 21:26
najlepsze sa bufety typu eat as much as you can (3)
Nednorazowa oplata i jesz ile chcesz i czego chcesz. Jest taki lokal na Olszynce, powinien zostac opisany. Prowadzi go chinczyk i naprawde swietne jedzenie. Zazwyczaj jakies 40 dan do wyboru. Ja lubie bardzo tam chodzic.
- 3 3
-
2017-08-27 08:20
(1)
gdzie na olszynce? chętnie wpadnę
- 3 0
-
2017-08-27 12:51
Nie zapomnij portfela... :-D
- 3 0
-
2017-08-26 22:31
Dzięki za tłumaczenie
- 2 0
-
2017-08-26 18:42
prowadzimy knajpke z Zona, teraz sporo turystow. pelne oblozenie. (1)
Wyciagamy jakies 60 tysiecy na czysto na miesiac. Zatrudniamy glownie osoby ze wschodu.
Dziekuje portalowi ze reklamowanie jedzenia na miescie.- 13 12
-
2017-08-27 08:24
To ustaw się w kolejce do biedry bo jutro nowa promo na parówki z momem. Zarobisz jeszcze więcej
- 5 1
-
2017-08-26 22:00
Lody koreańsko północne czy koreańsko południowe ?
Tak tylko pytam, w kwestii formalnej.
- 23 1
-
2017-08-26 20:03
Dietetyczny burger????
Nie po to się idzie na burgera, żeby myśleć o diecie¿ ¿
- 30 3
-
2017-08-26 18:45
Nie polecam tej burgerowni.. (1)
Słaba jakość, problemy z czystością, nie działająca toaleta, brak pytań o krwistosc mięsa.. Jak dla mnie 3/10.
- 13 3
-
2017-08-26 19:07
A Ty co kolego, Dracula z Pensylwanii?
- 4 12
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.