• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: śniadania, wursty, etniczne, włoskie i gruzińskie smaki

Mateusz Groen
14 czerwca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 

Mimo pandemii na gastronomicznej mapie Trójmiasta wciąż pojawiają się nowe restauracje. W naszym cyklu "Nowe Lokale" odwiedziliśmy sześć nowych i różniących się od siebie lokali. Naszą wędrówkę zaczynamy od pożywnego śniadania z gdańskiej Piekarni, następnie przeniesiemy się "do Włoch" próbując m.in. makarony i pizzę w Andiamo a Roma i Sempre, a kolejnym przystankiem będzie nowa siedziba etnicznej Maliki w Gdyni. Zawitaliśmy też do Chinkalni pełnej gruzińskich przysmaków, a naszą wędrówkę skończyliśmy przy kraftowym piwie i wurście w restauracji Salut.




Piekarnia przy MadisonieMapka



  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
  • Piekarnia w Gdańsku
Piekarnia na dobry początek dnia zaserwowała nam śniadanie. To znak szczególny tego lokalu, który nastawiony jest właśnie na śniadania. Są one dostępne codziennie od 7 do godziny 17. W ofercie są również własne wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Lokal ma bardzo przytulny klimat wewnątrz i posiada aż dwa ogródki - jeden znajduje się przed wejściem do lokalu od strony ulicy Rajskiej, drugi zaś na tyłach budynku od strony NOTu. Wystrój lokalu utrzymany jest w klimacie przytulnego, nowoczesnego industrializmu. W każdym lokalu kluczowa jest jednak kuchnia. Wybór zestawów śniadaniowych jest naprawdę duży (wybieramy spośród wytrawnych oraz na słodko). Osobiście postanowiliśmy skosztować oba warianty, które doskonale sprawdziły się z kawą. W karcie znajdziemy zarówno klasyki, jak i nieznane smaki.

Czytaj też: Najważniejszy posiłek dnia? Kontrowersyjne śniadanie

Znajdziemy tu szakszukę (23-25zł - w zależności od wersji) stworzoną na bazie dwóch jaj, lekko pikantnego sosu, podawaną z pieczywem wypiekanym na miejscu - to jedno ze sztandarowych dań Piekarni. W najbliższym czasie pojawią się warianty "kolorowe" szakszuki. Bardzo smakowała nam również Kanapka Stefka (21 zł), czyli grzanki z jajecznicą i boczkiem, awokado i sosem chilli. Pyszny był też tost francuski z syropem klonowym i owocami (19 zł).

W menu znajdziemy aż 14 opcji zestawów śniadaniowych na słono (w tym 4 sałatki) i 3 na słodko. W najbliższym czasie oferta ma się poszerzyć również o dania lunchowe oraz o napoje alkoholowe, a restauracja ma być otwarta dłużej. Podsumowując, śniadanie bardzo dobre, a szeroka oferta pozytywnie nas zaskoczyła. Typowych "śniadaniowni" nie ma w Trójmieście zbyt wielu, dlatego polecamy.

Andiamo A Roma nieopodal Dworca w SopocieMapka



  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
  • Andiamo A Roma w Sopocie
Wycieczka do Włoch marzy się chyba większości z nas. Dlatego idąc tym tropem udaliśmy się na włoską ucztę do Andiamo a Roma. Lokal może być znajomy niektórym czytelnikom, ponieważ już istnieje jedna restauracja o tej samej nazwie w Gdyni. Niemniej w nowym lokalu znajdziemy sporo nowości. Na nowy punkt właściciele wybrali Sopot. Mieszcząca się nieopodal dworca kolejowego w Sopocie przytulna restauracja już samym wyglądem bije energią prosto ze słonecznych Włoch. Nie ma co się dziwić, miejsce prowadzone jest przez rodzinę polsko-włoską, dzięki czemu czuć rodzinną atmosferę i prawdziwe domowe smaki przekazane z pokolenia na pokolenie.

Właściciele podkreślają, że najważniejszy jest dla nich smak, dlatego składniki do dań w dużej mierze sprowadzane są z włoskich stron. Każdy z nas zapewne kojarzy Włochów (wprawdzie stereotypowo) z trzema rzeczami: pizzą, kawą (specjalnie ściąganą z Włoch)... i pastą, czyli makaronami. Andiamo a Roma oferuje nam wszystkie z wymienionych rzeczy. Pizza, którą mamy okazję zjeść w lokalu, jest tworzona na sposób rzymski (znana również jako pizza al taglio, posiada placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego).

Przystawki mogą wiele osób zaskoczyć, wśród nich znajdziemy dość popularne smaki, jak: bruschetta, deska włoskich wędlin i serów z marynowanymi warzywami, czy carpaccio wołowe. Niemniej znajdą się też mniej popularne smaki, jak: carpaccio z ośmiornicy (36 zł), a także torcik z awokado podawany z mozzarellą di bufala i glazurowanym burakiem (29 zł). Czas przejść do dań głównych. Zacznijmy od past, wśród nich znajdziemy aż 7 wariantów makaronów, których ceny oscylują w granicy 19-39 zł.

W menu nie zabrakło kilku sztandarowych dań włoskich: sphagetti aglio olio (19 zł), sphagetti alla carbonara (26 zł), niemniej są też dwie propozycje, które zaparły nam dech w piersiach: sphagetti cacio e pepe (27 zł) i ravioli truflowe z kremowym serem taleggio (37 zł). Prócz makaronów znajdziemy dania główne w cenie od 32 zł do 58 zł, zarówno wersje z owocami morza, jak i z kurczakiem, a także sałatki (20-25 zł) oraz specjalne menu dla dzieci. Polecamy również skosztować deserów, a szczególnie mało znanego cannoli sicilliani (12 zł). Dodatkowo, rekomendujemy również wariację przypominającą Aperola. Koktajl stworzony na bazie prosecco i zielonego, włoskiego alkoholu P31.

Sempre przy dworcu w SopocieMapka



  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Sempre w Sopocie
  • Nowe lokale  Sempre Sopot
  • Sempre w Sopocie
Zostajemy we włoskich klimatach. Sempre to marka znana i lubiana w Trójmieście, słynąca z dobrej pizzy i kremu pomidorowego. Sieć powiększyła się o kolejny lokal w Sopocie w wyremontowanej kamienicy przy ul. T. Kościuszki 8. Wrażenie robi dużej wielkości plac z ogródkiem, na którym rozkładane są pufy, leżaki i oczywiście stoliki.

- Mamy na to miejsce sporo pomysłów. Będziemy organizować wieczory z muzyką na żywo i inne eventy, jak np. wystawy malarstwa, czy występy chórów na schodach - mówi menadżer regionalna Sempre.
Nowa restauracja Sempre jest bardzo klimatyczna. Widać, że wszystkie elementy są dokładnie przemyślane i nie jest to kolejny lokal, w którym zjemy na szybko jedynie dobrą pizzę i napijemy się lubianego przez ludzi aperola. Tu chce się spędzać czas i celebrować jedzenie. Karta menu podzielona jest na przystawki, sałaty, zupy, desery i oczywiście chlubę lokalu - pizzę. Znajdziemy tu 18 propozycji w cenie od 25 do 45 zł.

Nowa Malika tuż obok GCF-uMapka



  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
  • Malika w Gdyni
Malika, restauracja znana od lat z dobrej kuchni etnicznej, niedawno przeniosła się z ulicy Świętojańskiej w Gdyni do lokalu, który kiedyś zajmowała restauracja La Fortuna. Nowe miejsce dało też nowe możliwości, w menu pojawiły się nowe pozycje, a oprócz ciekawej kuchni, restauracja rozszerzyła strefę barową. Kuchnia dalej pozostała w tych samych smakach i kierunkach, jednak Malika rozszerzyła swoją ofertę o śniadania do godziny 12 i opcję lunchową w godzinach 12 do 16:30. W skład nowej oferty lunchowej wchodzi m.in pizza sycylijska tworzona na własnym zakwasie. Nowością w Malice są również wypiekane w lokalu chleby, które możemy zakupić i zabrać do domu, ale też skosztujemy ich jako dodatek do wielu dań.

Czytaj też: Malika o wielokulturowości w kuchni

Zdaniem Ewy Szyc-Juchnowicz, właścicielki i szefowej kuchni, ludzie są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą, dlatego w menu pojawia się coraz więcej propozycji wegetariańskich i  wegańskich, dodatkowo w kuchni wykorzystywane są jajka, które pochodzą z ekologicznych hodowli. Ciekawym pomysłem jest również comiesięczna wkładka do menu inspirowana kuchnią wybranego na dany miesiąc kraju. W tym miesiącu dostępna jest kuchnia włoska.

Osobiście możemy powiedzieć, że autorskie dania sezonowe są wyjątkowo ciekawe i dają możliwość spróbowania znanych nam dań w zupełnie innej wersji. Szefowa kuchni bawi się smakami, jednak pozostając w konkretnych, pierwotnych smakach, z których znana jest Malika. Wyjście do tej restauracji, to nie tylko przyjemne doświadczenie kulinarne, ale również niesamowita lekcja historii kulinarnej, którą z miłą chęcią opowiada obsługa.

Chinkalnia w samym centrum Gdyni Mapka



  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
  • Chinkalnia w Gdyni
Kolejny lokal zabierze nas w kulinarną podróż do Gruzji. Restauracja Chinkalnia mieści się zaledwie kilka kroków od Maliki. Jak sama nazwa wskazuje, głównym punktem programu są tutaj chinkali - gruzińskie pierożki z bulionem w środku. Do wyboru są trzy wersje: z mięsem, ziołami lub z serem. Porcja pierożków zawiera trzy sztuki i kosztuje 15 zł, przypomnijmy jednak, że są to dużo większe pierogi niż te znane z naszej rodzimej kuchni.

W karcie znajdziemy również słynne zupy gruzińskie, m.in charczo i chikrtymę za 22,90 zł, a także dania z grilla, sałatki, czy ciekawe w smaku przystawki. Nam udało się spróbować pchali z bakłażana (21,90 zł) - jest to dobry starter dla wszystkich, którzy lubią wszelkiego rodzaju pasty o delikatnym orientalnym smaku. Lokal oferuje również wiele dań obiadowych. Większość dań dostępna jest w wariantach mięsnych z sosami o rożnym stopniu ostrości, jednak chlubą restauracji zdecydowanie są chaczapuri, czyli wypiek z jajkiem i serem wielkości małej pizzy. Dostępne są cztery warianty słynnego dania a ceny chaczapuri wahają się między 23 a 27 zł. Chinkalnia oferuje również w sprzedaży kilka rodzajów lemoniady gruzińskiej w cenie 12,50 zł. Osobiście rekomendujemy gruszkową i estragonową.

Orientalne zupy: gdzie zamówić w Trójmieście?



Salut na ŚwiętojańskiejMapka



  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
  • Salut w Gdyni
Zestawienie nowych lokali kończmy pozytywnym miejscem, w którym zarówno napijemy się drinka czy piwa kratowego, ale też zjemy tzw. wursta. Co ciekawe, w lokalu nie ma karty koktajli, ponieważ wszystkie trunki powstają tutaj na życzenie konkretnego klienta. Zamysłem lokalu jest postawienie sporego akcentu na bar, głównie na: nalewki i piwa rzemieślnicze, które zmieniać się będą co jakiś czas.

Lokal funkcjonuje głównie wieczorową porą. Salut otwierany jest o godzinie 15, kuchnia w tygodniu otwarta jest do godziny 24 zaś w weekendy do 2 w nocy, więc można na spokojnie się najeść wieczorową porą. Mimo że głównym atutem lokalu jest bar, to lokal oferuje również przystawki, zarówno dla osób jedzących mięso, jak i wegetarian. Dostępne jest 10 wersji przystawek w cenie od 10 do 22 zł, a także dla większej ekipy za 69 zł.

Głównymi daniami są dość rzadkie w Trójmieście wursty, czyli bułki z kiełbasą z różnymi dodatkami. Dostępnych jest siedem stałych propozycji, w tym jedna wegetariańska, w cenie od 17 do 25 zł. Uważamy, że to dobra alternatywa dla innych fast foodów otwartych wieczorową porą.

Salut ma kilka cyklicznych promocji na start. W poniedziałek napijemy się Aperola za 10 zł, we wtorek Mojito za 10 zł, środa to czas na szota nalewki za 5 zł lub opcjonalnie butelkę nalewki za 45 zł, w czwartek Cuba libre dostępne będzie za 10 zł, zaś w niedzielę Fiero i Tonic kupujemy 1+1 gratis. Promocja będzie trwała przez całe wakacje w godzinach 15:00-22:00

Warto zapoznać się z nowymi miejscami na kulinarnej mapie Trójmiasta, tym bardziej, że jest ich coraz więcej, a my już planujemy wizyty w kolejnych nowo otwartych lokalach. Warto jednak wiedzieć, że trudnych pandemicznych czasów nie przetrwało wiele ciekawych lokali.

Sprawdź co i gdzie zjeść w Gdańsku, Gdyni i Sopocie



Jeżeli zauważyłeś(-łaś) nowe miejsce w twojej okolicy lub miejsce, które się zamknęło, koniecznie daj nam znać w komentarzach.

Miejsca

Opinie (89) 5 zablokowanych

  • (8)

    Szakszuka,pchali z bakłażana....co to za wynalazki?Gdzie zjem schaboszczaka ze świeżymi ziemniaczkami,mizerią i kompotem z gruszek??I pomidorową z ryżem płacąc za taki zestawik 25zł...a tym fit,wege,kraftowe,rzemieślnicze...to sory ja tego nie łykam.

    • 22 47

    • Szakszuka to wynalazek? Hahahaha...

      Bardziej wyszukanego dania niż jajka z pomidorami nie jadłeś?

      • 22 7

    • Z jakiej wioski przyjechałeś?Tak pytam się tylko z ciekawości.

      • 15 7

    • W barze mlecznym na Żabiance.Ale musiałbys kupić jeszcze bilet na tramwaj,a to może ciebie przerosnąć.

      • 19 5

    • (1)

      Schabowego i pomidorową zrobisz sobie sam w domu. A jak nie potrafisz to babę znajdź.
      Ja chętnie poczytam o lokalach, serwujących potrawy, których nie jadam na co dzień.

      • 6 3

      • te burek podwórzowy, babę to wiesz gdzie znajdziesz....

        • 2 0

    • Mleczny Słoneczny czeka (1)

      Na takie smaki proszę się wybrać do Mlecznego Słonecznego :) pysznie polsko i niedrogo

      • 1 0

      • co to znaczy polsko???

        • 2 0

    • gdzie zjesz? wszędzie i do znudzenia. Wyjdź z domu i poszukaj. Niedojda kolejny jakiś

      • 1 0

  • Może pora na artykuł o zamykanych lokalach..? (2)

    • 40 5

    • Gdyby tak tylko je otwierali jak to wyglada tutaj

      To w całym Trójmieście byłyby same knajpy.

      • 15 0

    • juz był

      • 11 1

  • Albo o dobrych i starych jak kleszczewo. (3)

    • 5 4

    • Klient zweryfikuje restauracje.Nie ma co na sile zachwalac!

      Wiara w komentarze jest wielka...wiem że nie sponsorowane ludzkie pisanie! Chociaż kasuje dużo komentarzy. Pojechać trzeba do Goscinca w Kleszczewie.....tyle tylko powiem, w temacie jedzenia.

      • 2 2

    • za dużo ludzi też nie dobrze (1)

      mają smacznie, ale ta ilość ludzi zawsze mnie zniechęca

      • 4 0

      • Dobre jedzenie ludzi przyciaga.Nie wchodze tam gdzie pusto.

        Ale widać są ludzie którzy myślą inaczej.

        • 2 0

  • (13)

    Niepopularna opinia: pizza w Sempre wcale nie jest taka dobra i jest niewarta swojej ceny.

    • 88 2

    • potwierdzam. Zamówiłem pizze do stolika i przynieśli zimną. (1)

      Gdy zareklamowałem, to powiedzieli, że pizza jest zgodna z ich standardami. To był mój ostatni raz w Sempre.

      • 31 1

      • Stan kuchni dramatyczny co mozna zobaczyc w Sopocie z parku:D

        • 4 0

    • Bardzo popularna

      • 7 3

    • Sempre skończyło się na Kill'em All (3)

      A konkretniej w momencie otwarcia drugiego, ewentualnie trzeciego lokalu w Trójmieście. 8-9 lat temu, kiedy zaczynali na Długim Pobrzeżu / Targu Rybnym, to faktycznie była nowa jakość przy przystępnych cenach. Ale w momencie, kiedy otworzyli kołchoz w Sopocie, w willi po Siouxie, to był koniec - kiedyś tam zawitałem przy okazji wizyty w Sopot, 3 piętra stolików i 3 kelnerów do obsługi tego. Nie doczekawszy się podania menu, wzięliśmy je sobie sami, po to tylko, żeby po 15 minutach dalszego oczekiwania dowiedzieć się od pana / pani kelner, że czas oczekiwania to godzina. Dziękuję, dobranoc.
      A w tej chwili jest dookoła wiele lepszych i tańszych pizzerii, że wymienię Da Rafaelle na Niedźwiedniku, Czerwony Piec w Gdyni, czy nawet Kreskę Mąki na Morenie. I żadna pizza tam nie kosztuje 45 złotych co jest absurdem. Po prostu pułapka na turystów i oaza dla snobów. Szkoda.

      • 28 0

      • Do tych dobrych dodałbym na okrągło we Wrzeszczu (1)

        • 5 0

        • Dobra pizza jest w Mące i Kawie w Metropolii oraz w I Pazzi.

          • 2 0

      • ej, to Zenek skończył się na kilemol ;-)

        • 1 0

    • (1)

      Ohyda. Pizza z salami cuchnaca i smakujaca zjelczalym tluszczem. Po dzis dzien mam odruch wymiotny:(

      • 11 1

      • Przecież to nawet kolo salami nie leżało;))

        • 2 0

    • To prawda

      Kiedys byłem w Gdyni u nich i to była zdecydowanie najgorsza pizza jaka jadłem, uwzględniając cenę

      • 10 0

    • Wstyd

      Kelnerki w sempre muszą dopłacać do pensji kucharzom!

      • 13 0

    • To raczej popularna opinia

      Sempre trzeba omijać szerokim łukiem - drogo, słaba jakość składników, ciasto mdłe. Fujka.

      • 10 0

    • i do tego nie potrzeba 3 lokali w samym Sopocie...

      • 1 0

  • (2)

    Połowa tych lokali za pół roku będzie wspomnieniem.

    Svenus

    • 33 17

    • cale szczenździe ja bede z Wami na zawsze (1)

      Svenus

      • 4 6

      • mitoman, to się leczy

        • 3 3

  • Polecam Salut ! (2)

    • 9 9

    • Ja tez.

      • 5 0

    • I ja!

      • 3 0

  • Kasa (5)

    A gdzie rozdają pełne portfele proszę napisać a nóż widelec ktoś się załapie.

    • 10 4

    • Racja. Ale lepiej dzien ...jak krol...niz tydzien byle jak.

      • 0 0

    • Odp.

      Jak się nie ma miedzi , to się w domu siedzi.

      • 3 1

    • W restauracji musi wiecej kosztowac niz w zapiekance.

      Bieda po restauracjach się nie szwenda ...smutne ale prawdziwe. Szkoda!

      • 2 3

    • (1)

      Kiedyś w urzędzie pracy słyszałem, że ponoć w pracy dają pieniądze co miesiąc, ale osobiście w to nie wierzę.

      • 2 2

      • Ale tam są skandaliczne warunki, bo, owszem dają, ale trzeba pracować!

        • 1 2

  • (4)

    Andiamo a Roma znam ze Starowiejskiej w Gdyni, świetna pizza ale na boga, nie nazwałbym tego restauracją, tam nie ma nawet stolików.

    • 21 2

    • Andiamo a Roma (1)

      W Andiamo a Roma w Sopocie lokal jest duży. Są stoliki i jest część restauracyjna oprócz pizzy

      • 5 5

      • cyt. "Lokal może być znajomy niektórym czytelnikom, ponieważ już istnieje jedna restauracja o tej samej nazwie w Gdyni."

        • 8 0

    • 1

      W Gdyni nie ma ale w Sopocie są

      • 4 1

    • Sopot

      Ale artykuł jest o Sopocie, a w Sopocie Andiamo jest restauracją, może warto czytać ze zrozumieniem

      • 0 2

  • nie ma nic lepszego niz etniczny wurst (5)

    takie danie jemy oczywiscie tylko lewą ręką

    • 14 1

    • ? (2)

      O co chodzi? Etniczna jest Malika, wursty to zupełnie inny lokal. Czytanie ze zrozumieniem polecam

      • 0 5

      • to ponadczasowy kolaż tych dwóch konceptów (1)

        spleciony w autorskim menu kreatora smaku

        • 10 0

        • i kraftowym jeszcze

          • 2 0

    • Stała dostawa etnicznych wurstów (1)

      Co kilka dni pontonami przez mare nostrum.

      • 3 1

      • etniczny wurst to jak genetyczny głąb

        • 0 0

  • Winston Bar (2)

    Widziałem szyld na Długiej, chyba jakieś nowe miejsce. Ktoś wie co to za miejscówka?

    • 4 5

    • (1)

      Wejdź i sprawdź. Będziesz miał info z pierwszej ręki.

      Serio, ja rozumiem, pytać o knajpę w innym mieście, ale jesteś na miejscu, przechodzisz obok, a potem pytasz w internecie co tam jest?

      • 8 1

      • Autoreklama

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane