• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Od klasyki po smashe. Jakie burgery są teraz na topie?

Magda Mielke
9 kwietnia 2024, godz. 10:00 
Opinie (115)
Tradycyjne z kotletem wołowym,  szarpaną wieprzowiną, z ciekawymi dodatkami, a może wege? Przyglądamy się, jakie burgery są aktualnie na topie. Tradycyjne z kotletem wołowym,  szarpaną wieprzowiną, z ciekawymi dodatkami, a może wege? Przyglądamy się, jakie burgery są aktualnie na topie.

Burger to jedno z tych dań, które zdobyło serca i żołądki ludzi na całym świecie, a przez Polaków wciąż jest jednym z najczęściej zamawianych. Wersja klasyczna, czyli bułka z kotletem i różnymi dodatkami, wciąż jest na szczycie, ale chętnie szukamy też nowości. Kolejne lokale udowadniają, że z pozoru proste danie potrafi zaskoczyć. Sprawdźcie, co teraz jest na topie.




Jakie burgery najchętniej zamawiasz?

Wydawałoby się, że w burgerowym świecie niewiele się już może zdarzyć. Moda na burgery zaczęła słabnąć, Polacy odkryli inne fastfoodowe dania, a kolejnych wersji jest przecież jakaś skończoność. Nic bardziej mylnego. Burgery nie tylko nie zniknęły z gastronomicznej mapy, ale wkroczyły też do restauracji - czasem nawet fine diningowych, które nie specjalizują się w tym daniu.

Choć niektórym wydaje się, że przyrządzenie burgera to przysłowiowa bułka z masłem - w końcu to "tylko" kanapka z mięsem i dodatkami - przygotowanie dobrego burgera to prawdziwa sztuka. Od prostego hamburgera po wyszukane kompozycje ze specjalnie dobranymi dodatkami - możliwości kreowania tego dania są nieograniczone, a wraz z rozwojem kultury gastronomicznej trendy w świecie burgerów również ewoluują. Zobaczmy więc, jakie burgery są teraz modne.

  • Burgery z ciekawymi dodatkami znajdziecie w Surfburgerze.
  • Burgery z ciekawymi dodatkami znajdziecie w Surfburgerze.
  • Burgery z ciekawymi dodatkami znajdziecie w Surfburgerze.
  • Elvis, czyli burger z wołowiną, masłem orzechowym i konfiturą z borówki amerykańskiej. Zjecie go w Lofcie.
  • Burgery z nietypowymi dodatkami znajdziecie też w Billy's American Restaurant.

Klasyczny burger z nietypowymi dodatkami



Nawet klasyczny burger może zaskoczyć, jeśli zostanie podany z nietypowymi dodatkami. A kreatywność burgerowych szefów kuchni potrafi zadziwić. Obecnie popularnością cieszy się łączenie tradycyjnych składników, takich jak soczysta wołowina, świeże warzywa i chrupiąca bułka, z takimi dodatkami, jak trufle, kremowe sery, czarny czosnek, kimchi czy marynowane grzyby. Spore szanse na odciśnięcie swojego piętna na burgerach ma kuchnia koreańska, która zapowiadana jest jako jeden z trendów na 2024 rok. Klasyczne smaki z odrobiną eksperymentów to strzał w dziesiątkę dla miłośników burgerów, którzy szukają nowych doznań.

Z różnymi wariacjami na temat burgerów nie boi się eksperymentować Surfburger. Burgerownia serwuje buły m.in. z kozim norweskim serem karmelowym (36/39 zł), z salami piccante, mascarpone i majonezem truflowym (40 zł) czy z pleśniowym serem kozim, powidłami śliwkowymi z cayenne i orzechami włoskimi (37 zł). Rednek ma w menu np. burgera z pulpą mango, jalapeno, awokado i kulkami serowymi (44 zł), z serem pleśniowym blue i sosem truflowym (43 zł), fetą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem (40 zł) czy z serem kozim i burakiem (43 zł).


Śródmieście serwuje np. burgera z grillowanym kurczakiem, jajkiem sadzonym, bekonem i majonezem szczypiorkowym (39 zł), w meksykańskim stylu - z nachosami, guacamole i chilli con carne (42 zł), a także z ananasem, jalapeno i karmelizowaną cebulą (42 zł). W menu Billy's Amercian Restaurant znajdziecie burgera z serkiem Philadelphia i majonezem truflowym, z chorizo i jajkiem czy z niebieskim serem pleśniowym (54 zł). Z kolei Loft proponuję nieco słodszą wersję burgera - z masłem orzechowym i konfiturą z borówki (burger Elvis, 30 zł).

  • Wegeburger - Śródmieścia: kotlet z bakłażana, czerwona cebula, pomidor, sos ziołowy, roszponka.
  • Wegeburger z batatami
  • Max Premium Burgers chce, aby menu było różnorodne, a roślinne produkty nie były jedynie opcją w menu, a jego stałym elementem i naturalnym wyborem gości.

Wege to konieczność



Coraz więcej restauracji wprowadza do swoich menu burgery wegańskie i wegetariańskie. Zamiast mięsa jako głównego składnika często wykorzystuje się tu roślinne zamienniki, takie jak kotlety z soczewicy, ciecierzycy, fasoli czy quinoa. Pojawiają się również różnego rodzaju nie-mięsa, czyli produkty zrobione z roślinnych białek, które teksturą i smakiem mają przypominać kurczaka lub wołowinę. Dla osób rezygnujących z diety mięsnej, ale lubiących cieszyć się smakiem soczystego burgera to idealna propozycja.

Tu zjesz dania wege


Max Burgers jest jedną z tych sieciówek fast food, która mocno stawia na zieloną rewolucję. W menu jest specjalna linia Green Family, z której klienci mogą wybierać roślinne odpowiedniki klasycznych burgerów Maxa. W roślinnym menu można znaleźć burgery z różnymi opcjami białka na bazie strączków i fasoli mung.

Surfburger ma burgery wege w trzech wariantach: z kotletem serowym, falafelem i pieczenią warzywno-orzechową (28/32/33 zł). Billy's Amercian Restaurant ma w karcie jednego wegeburgera - z kotletem warzywnym (54 zł). W Redneku burger niemięsny składa się z batatów, cheddara, rukoli, pomidora, awokado, sałaty oraz sosu kolendrowego i majonezu (36 zł). W Lofcie wegetariański burger ma kotlet z kaszy pęczak i cieciorki z grzybami (28 zł). Z kolei w Śródmieściu w wersji wege można zjeść burgera z halloumi lub z falafelem (40/39 zł), a w bieżącym menu sezonowym także z kotletem z bakłażana.

Smash burger to nowość w Śródmieściu. Smash burger to nowość w Śródmieściu.

Smash, czyli "zgnieciony burger"



Aktualnie największym hitem w burgerowym świecie są smash burgery, czyli dosłownie "zgniecione burgery". Również w Polsce zyskują coraz większą popularność. Swoją nazwę burger ten zawdzięcza technice rozgniatania mięsa na rozgrzanym i gorącym grillu, przez co staje się on cieńszy, a dzięki szybkim i intensywnym smażeniu cienkiej warstwy mięsa ma także przypieczone brzegi. Mięso zachowuje soczystość i intensywny smak, a chrupiąca skórka nadaje burgerowi niepowtarzalnej tekstury. Zazwyczaj w bułce lądują dwa takie kotlety. Fani tego amerykańskiego wynalazku uważają, że jest to lepsza wersja klasycznego burgera, o bardziej zbalansowanych proporcjach i intensywniejsza w smaku.


Jako nowość smash burger pojawił się właśnie w Śródmieściu. W tutejszym Smashu znajdziecie dwa cienkie kotlety wołowe, cheddar, pikle, bekon, cebulę, ketchup, musztardę i sałatę lodową. Wyłącznie w smash burgerach specjalizuje się też nowa burgerowania, która w zeszłym roku otworzyła się przy ul. Świętojańskiej w Gdyni.

  • Burgery z szarpaną wieprzowiną serwuje Rednek.
  • Burgery z szarpaną wieprzowiną serwuje Rednek.
  • Burgery z szarpaną wieprzowiną serwuje Rednek.
  • Burgery z szarpaną wieprzowiną ma też Surfburger.
  • Pulled beef, czyli szarpana wołowina, bbq śliwkowe z chili, cheddar, sałata rzymska. Propozycja Śródmieścia.

Mięso szarpane - czy to jeszcze burger?



Dla niektórych właścicieli burgerowni same burgery z mięsem czy nie-mięsem to za mało. Swoją ofertę poszerzają np. o kanapki z szarpanym mięsem. Takie propozycje znajdziemy w menu Rednek Burgers - lokal serwuje kilkanaście wariantów kanapki z szarpaną wieprzowiną. Surfburger ma dwie pozycje z szarpaną wieprzowiną w stylu american bbq. Również Meatmaniacy proponują bułę z szarpaną wieprzowiną: długo pieczona karkówka wieprzowa podawana jest z sosem barbecue z wędzonymi śliwkami, salsą mango, świeżą kolendrą z mixem sałat oraz pszenną ciabattą. Z kolei w Śródmieściu pojawił się Pulled Beef, czyli burger z szarpaną wołowiną, bbq śliwkowym z chili, cheddarem i sałatą rzymską. Znajdą się jednak tacy, według których tego typu kanapka to już nie burger.

Tylko dla Tylko dla "hardkorów"? Te potrawy pokonały niejednego śmiałka

Burgery regionalne



Wraz z rosnącym zainteresowaniem kuchniami regionalnymi coraz więcej restauracji decyduje się na wprowadzenie do menu burgerów nawiązujących do konkretnych regionów świata. Na topie są więc burgery inspirowane kuchnią meksykańską, włoską, japońską i wieloma innymi. Tego typu burgery traktowane są jednak wciąż jako rodzaj kulinarnej ciekawostki.

W Trójmieście można zjeść np. burgera z panierowanym dorszem i sosem chrzanowym (Peperino, 47 zł) czy burgera ze śledziem w oleju (Bistro Cisowa).

  • Burgera w czarnej bułce serwuje Billy's American Restaurant.
  • Sałata zamiast bułki - takiego burgera można zjeść w lokalach Max Premium Burgers.
  • Burger z mięsem z dzika od burgerowni La Kabana.

Burgery z nietypowymi bułkami



Było o mięsie i nie-mięsie oraz nietypowych dodatkach, więc czas na trzeci składnik burgera - bułkę. Ta klasyczna - z sezamem - coraz częściej jest zastępowana przez rzemieślnicze wypieki na czele ze słodkimi, maślanymi brioszkami, ale pojawiają się także nietypowe wersje, takie jak bułki z dyni czy marchwi.

W Billy's Amercian Restaurant zjecie Rockefeller burgera z wołowiną, panierowanym serem, bekonem i sałatą, który podawany jest w... czarnej bułce (64 zł). W czarnej, barwionej węglem jadalnym bułce serwowany jest też burger z dzika w La Kabana. Sexy Bull ma w menu Hulka, czyli burgera w zielonej bułce. Jeszcze dalej poszedł Max Premium Burgers, który serwuje burgery, w których tradycyjna bułka została zastąpiona... sałatą lodową.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (115)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane