• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: jak zastosować dynię w kuchni?

Viola Urban
2 grudnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Dynia w kuchni ma wiele zastosowań. Dynia w kuchni ma wiele zastosowań.

Dynia, czyli królowa jesiennego gotowania. Jest niskokaloryczna, bogata w karotenoidy i wyjątkowo uniwersalna w kuchni, co daje ogromne pole do popisu i wiele różnorodnych zastosowań tego produktu. Dynia jest dosyć neutralna w smaku, dlatego jest pyszna zarówno na słono, jak i na słodko. Czytając kolejny tekst z cyklu "Okiem dietetyka", przekonasz się, jak możesz zastosować dynię w kuchni!



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Dynia - właściwości i rodzaje



Czy wykorzystujesz dynię w kuchni?

Dynia bogata jest w cenny błonnik pokarmowy, β-karoten, potas, witaminę B1, B2, PP oraz cynk. Im bardziej pomarańczowy kolor dyni, tym większa w niej zawartość prowitaminy A. Do najbardziej popularnych odmian dyni należą:

  • zwykła,
  • piżmowa,
  • hokkaido,
  • muscat,
  • makaronowa,
  • różne odmiany dyń ozdobnych.



Pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek. Pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek.
Przyznam, że moją ulubioną odmianą jest dynia muscat, ale inne również często wykorzystuję w swojej kuchni. Muscat jest słodkawą odmianą dyni o delikatnym aromacie melona, którą można jeść na surowo po usunięciu skórki. Pysznie komponuje się w wypiekach, jak i w daniach wytrawnych. Dynia piżmowa jest bardzo uniwersalna, dlatego nada się do większości dań.

Hokkaido ma zwarty, mączysty miąższ, trochę przypominający bataty lub ziemniaki. Można zjeść ją ze skórką i wykorzystywać np. do zup, klusek dyniowych lub sałatek. Dynia makaronowa ma delikatny żółty kolor i miąższ pachnący melonem. Na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od innych dyń, jednak po upieczeniu lub ugotowaniu jej miąższ tworzy charakterystyczne, przypominające makaron nitki. Drobne włókienka można wydłubać i z powodzeniem wykorzystać tak jak makaron spaghetti. Dynie ozdobne nie nadają się do jedzenia.

Jak wykorzystać dynię w kuchni?



1. Przygotuj purée dyniowe
Dynię upiecz w piekarniku, obierz ze skóry, a następnie zblenduj na gładkie purée. Dzięki pieczeniu wydobędziesz z dyni więcej aromatu. Purée z dyni wykorzystasz do wielu dań, a tak przygotowana wcześniej baza znacznie skróci czas przygotowania potraw. Użyj go do zupy, słodkich wypieków, klusek czy pasty kanapkowej. Możesz też przygotować z niego gęstą kawę dyniowo-korzenną - pumpkin spice latte. Wystarczy zblendować łyżkę purée dyniowego z kawą, mlekiem i korzennymi przyprawami. Purée możesz również zamrozić i wykorzystać później.

Zupa dyniowa Zupa dyniowa
2. Zrób zupę dyniową
Możesz przygotować ją na wiele sposobów. Użyj dyni pokrojonej w kostkę lub wcześniej przygotowanego purée. Moje ulubione jesienne zupy to właśnie kremy dyniowe. Spróbuj koniecznie kremu z mleczkiem kokosowym, kolendrą i chilli oraz wariantu z sokiem pomarańczowym i imbirem. Możesz zrobić również krem z dyni z dodatkiem marchewki, czosnku oraz mielonej gałki muszkatołowej. Wierzch kremu możesz posypać prażonymi pestkami dyni lub skropić olejem z pestek.

Dynia w różnych odsłonach. Co oferują trójmiejskie restauracje?



3. Upiecz lub usmaż coś dyniowego
Z dyni przygotujesz placuszki, tarty, naleśniki, ciastka, ciasta, bułeczki, gofry, chleby i dużo, dużo więcej! Starta dynia lub przygotowane z niej purée może być bazą do pysznych słodkich wypieków. Z dynią można wyczarować piękny, pomarańczowy sernik lub wilgotne ciasto dyniowe, a także drożdżówkę. Spróbuj też koniecznie placuszków dyniowych z cynamonem jako propozycji na pożywne śniadanie - nie zawiedziesz się!

Warto korzystać z dyni teraz, w sezonie, kiedy jest świeża i tania. Warto korzystać z dyni teraz, w sezonie, kiedy jest świeża i tania.
4. Zrób wytrawny obiad z dynią
Dynia świetnie komponuje się ze słoną szynką długo dojrzewającą, intensywnymi w smaku serami, przyprawami takimi jak chilli, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, rozmaryn czy szałwia. Dynia pasuje również do grzybów, migdałów i wszelkiego rodzaju kasz, ryżu i makaronów. Sprawdzi się zatem jako dodatek do warzywnego sosu, curry, risotto czy jako baza do klusek.

Kluseczki przygotowane z jej udziałem świetnie będą komponować się z sosem grzybowym lub oliwą szałwiową. Możesz również przygotować sałatkę z pieczoną dynią i serem pleśniowym albo pomarańczowy hummus z pieczoną dynią i słupkami warzyw. Wypróbuj także przepisy na risotto z dynią i serem pleśniowym, makaron mac'n'cheese z dynią oraz szakszukę w jesiennym wariancie z dynią.

Podsumowanie
Jak widzisz, możliwości na wykorzystanie dyni jest bardzo dużo. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu spróbujesz nowych dyniowych przepisów w swojej kuchni. Warto korzystać z dyni teraz, w sezonie, kiedy jest świeża i tania. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby ją zamrozić i korzystać z niej przez cały rok.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (24)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane