- 1 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (36 opinii)
- 2 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (57 opinii)
- 4 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (35 opinii)
- 6 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
Okiem dietetyka: jak zastosować dynię w kuchni?
Dynia, czyli królowa jesiennego gotowania. Jest niskokaloryczna, bogata w karotenoidy i wyjątkowo uniwersalna w kuchni, co daje ogromne pole do popisu i wiele różnorodnych zastosowań tego produktu. Dynia jest dosyć neutralna w smaku, dlatego jest pyszna zarówno na słono, jak i na słodko. Czytając kolejny tekst z cyklu "Okiem dietetyka", przekonasz się, jak możesz zastosować dynię w kuchni!
Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi
Dynia - właściwości i rodzaje
- zwykła,
- piżmowa,
- hokkaido,
- muscat,
- makaronowa,
- różne odmiany dyń ozdobnych.
Przyznam, że moją ulubioną odmianą jest dynia muscat, ale inne również często wykorzystuję w swojej kuchni. Muscat jest słodkawą odmianą dyni o delikatnym aromacie melona, którą można jeść na surowo po usunięciu skórki. Pysznie komponuje się w wypiekach, jak i w daniach wytrawnych. Dynia piżmowa jest bardzo uniwersalna, dlatego nada się do większości dań.
Hokkaido ma zwarty, mączysty miąższ, trochę przypominający bataty lub ziemniaki. Można zjeść ją ze skórką i wykorzystywać np. do zup, klusek dyniowych lub sałatek. Dynia makaronowa ma delikatny żółty kolor i miąższ pachnący melonem. Na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od innych dyń, jednak po upieczeniu lub ugotowaniu jej miąższ tworzy charakterystyczne, przypominające makaron nitki. Drobne włókienka można wydłubać i z powodzeniem wykorzystać tak jak makaron spaghetti. Dynie ozdobne nie nadają się do jedzenia.
Jak wykorzystać dynię w kuchni?
1. Przygotuj purée dyniowe
Dynię upiecz w piekarniku, obierz ze skóry, a następnie zblenduj na gładkie purée. Dzięki pieczeniu wydobędziesz z dyni więcej aromatu. Purée z dyni wykorzystasz do wielu dań, a tak przygotowana wcześniej baza znacznie skróci czas przygotowania potraw. Użyj go do zupy, słodkich wypieków, klusek czy pasty kanapkowej. Możesz też przygotować z niego gęstą kawę dyniowo-korzenną - pumpkin spice latte. Wystarczy zblendować łyżkę purée dyniowego z kawą, mlekiem i korzennymi przyprawami. Purée możesz również zamrozić i wykorzystać później.
2. Zrób zupę dyniową
Możesz przygotować ją na wiele sposobów. Użyj dyni pokrojonej w kostkę lub wcześniej przygotowanego purée. Moje ulubione jesienne zupy to właśnie kremy dyniowe. Spróbuj koniecznie kremu z mleczkiem kokosowym, kolendrą i chilli oraz wariantu z sokiem pomarańczowym i imbirem. Możesz zrobić również krem z dyni z dodatkiem marchewki, czosnku oraz mielonej gałki muszkatołowej. Wierzch kremu możesz posypać prażonymi pestkami dyni lub skropić olejem z pestek.
Dynia w różnych odsłonach. Co oferują trójmiejskie restauracje?
3. Upiecz lub usmaż coś dyniowego
Z dyni przygotujesz placuszki, tarty, naleśniki, ciastka, ciasta, bułeczki, gofry, chleby i dużo, dużo więcej! Starta dynia lub przygotowane z niej purée może być bazą do pysznych słodkich wypieków. Z dynią można wyczarować piękny, pomarańczowy sernik lub wilgotne ciasto dyniowe, a także drożdżówkę. Spróbuj też koniecznie placuszków dyniowych z cynamonem jako propozycji na pożywne śniadanie - nie zawiedziesz się!
4. Zrób wytrawny obiad z dynią
Dynia świetnie komponuje się ze słoną szynką długo dojrzewającą, intensywnymi w smaku serami, przyprawami takimi jak chilli, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, rozmaryn czy szałwia. Dynia pasuje również do grzybów, migdałów i wszelkiego rodzaju kasz, ryżu i makaronów. Sprawdzi się zatem jako dodatek do warzywnego sosu, curry, risotto czy jako baza do klusek.
Kluseczki przygotowane z jej udziałem świetnie będą komponować się z sosem grzybowym lub oliwą szałwiową. Możesz również przygotować sałatkę z pieczoną dynią i serem pleśniowym albo pomarańczowy hummus z pieczoną dynią i słupkami warzyw. Wypróbuj także przepisy na risotto z dynią i serem pleśniowym, makaron mac'n'cheese z dynią oraz szakszukę w jesiennym wariancie z dynią.
Podsumowanie
Jak widzisz, możliwości na wykorzystanie dyni jest bardzo dużo. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu spróbujesz nowych dyniowych przepisów w swojej kuchni. Warto korzystać z dyni teraz, w sezonie, kiedy jest świeża i tania. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby ją zamrozić i korzystać z niej przez cały rok.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie (24) 1 zablokowana
-
2021-12-02 17:33
Dynie na ulicach... (3)
Po pierwsze zlikwidować marnowanie jedzenia przez magistrat... no ale co tam gdańsk jest szczodry...
- 10 12
-
2021-12-02 21:40
(2)
ooo ktoś z ciemnej strony mocy się odezwał ha ha ha...
- 2 0
-
2021-12-03 07:05
(1)
Przecież to dynie ozdobne,niejadalne
- 2 0
-
2021-12-03 12:06
kacperek kwiczy z natury
- 0 0
-
2021-12-02 17:36
Najlepsze to placki z dynii (1)
300 gram dyni 300 gram ziemniaków 300 gram mąki 300 gram płatków owsianych i 30 gram soli
- 2 2
-
2021-12-02 20:07
I 3 gramy zielonego
Elo- 1 0
-
2021-12-02 18:21
Tesciowa nawiozla mi dyni z Mazur (4)
Jadlem juz zupe, ciasto, placki, racuchy, leczo jeszcze 5 na balkonie, myslicie ze mozna dostac uczulenia?
- 12 3
-
2021-12-02 19:08
nie (2)
ale ja kiedys tyle tez jadłam dyni, byłam pomarańczowa po kilku tyg :D
- 4 0
-
2021-12-02 19:22
Można, na teściową (1)
- 5 1
-
2021-12-03 07:07
Na synową też i bez dyni.
- 0 0
-
2021-12-02 20:07
Mieszkasz na oliwie?
Ja z Ornety i tam mieszkam- 2 1
-
2021-12-02 20:08
(2)
Pozdro dla mojej dziewczyny
Na zdjęciu- 0 3
-
2021-12-03 10:51
Taaa, pewnie. Możesz sobie pomarzyć
- 0 0
-
2021-12-03 19:34
chodzi ci o zdjecie tej detetyk autorki?:)
- 0 0
-
2021-12-03 07:31
hehehe
wcześnie się obudziłaś kolejna ................ kuchareczko !!! wielu w tym kraju głosi głupoty lub.... gotuje !
- 1 2
-
2021-12-03 08:36
dynia hokaido..
pokroić np w paski posypać rozmarynem, piec 150 C 45 min ,pycha chipsy itp...
- 1 1
-
2021-12-03 08:44
(1)
Przecież jest już praktycznie po sezonie na dynie
- 4 1
-
2021-12-06 14:04
A od czego jest zamrażalnik?
Ja mam 2 upieczone i poporcjowane dynie w zamrazalniku na zimowy czas....
- 0 0
-
2021-12-03 09:51
teraz tylko brukiew
i brukiew
- 0 1
-
2021-12-03 10:49
Moja babcia robiła super zupę mleczną z dyni z zacierkami ( takie kluseczki z mąki i jajek ), była pyszna nawet na zimno, robiła się taka gęsta jak galareta. Mmm
- 1 2
-
2021-12-03 13:00
Okiem dietetyka: warto jeść dynię (2)
Okiem konsumenta: dynia jest paskudna
- 1 5
-
2021-12-03 18:46
(1)
się mylisz, bo nie masz doświadczenia.
bo z dynią jest podobnie jak z surową rybą:
nadaje się do wielu dań, ale biada, gdy smakuje lub pachnie surową rybą.
chcesz jeść dynię na surowo, kup cukinię i to młodą. to też rodzaj dyni.
za to jesienna dojrzała dynia przetworzona jest mniami.
mój ulubiony jest chleb z dyni(ą), czasem da się zdobyć,
ale wolę własnej roboty.
niestety robię rzadko, bo mam kuchenkę na prąd i nie chcę zbankrutować.
wolę kupić. czasem jest u Lipińskiego w Oliwie.- 0 0
-
2021-12-04 15:12
nie ukłądaj mi życia. Nie lubie i tyle. doswiadczenie nie ma nic do rzeczy
zajmij sie sobą
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.