• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: jak zastosować dynię w kuchni?

Viola Urban
2 grudnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Dynia w kuchni ma wiele zastosowań. Dynia w kuchni ma wiele zastosowań.

Dynia, czyli królowa jesiennego gotowania. Jest niskokaloryczna, bogata w karotenoidy i wyjątkowo uniwersalna w kuchni, co daje ogromne pole do popisu i wiele różnorodnych zastosowań tego produktu. Dynia jest dosyć neutralna w smaku, dlatego jest pyszna zarówno na słono, jak i na słodko. Czytając kolejny tekst z cyklu "Okiem dietetyka", przekonasz się, jak możesz zastosować dynię w kuchni!



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Dynia - właściwości i rodzaje



Czy wykorzystujesz dynię w kuchni?

Dynia bogata jest w cenny błonnik pokarmowy, β-karoten, potas, witaminę B1, B2, PP oraz cynk. Im bardziej pomarańczowy kolor dyni, tym większa w niej zawartość prowitaminy A. Do najbardziej popularnych odmian dyni należą:

  • zwykła,
  • piżmowa,
  • hokkaido,
  • muscat,
  • makaronowa,
  • różne odmiany dyń ozdobnych.



Pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek. Pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek.
Przyznam, że moją ulubioną odmianą jest dynia muscat, ale inne również często wykorzystuję w swojej kuchni. Muscat jest słodkawą odmianą dyni o delikatnym aromacie melona, którą można jeść na surowo po usunięciu skórki. Pysznie komponuje się w wypiekach, jak i w daniach wytrawnych. Dynia piżmowa jest bardzo uniwersalna, dlatego nada się do większości dań.

Hokkaido ma zwarty, mączysty miąższ, trochę przypominający bataty lub ziemniaki. Można zjeść ją ze skórką i wykorzystywać np. do zup, klusek dyniowych lub sałatek. Dynia makaronowa ma delikatny żółty kolor i miąższ pachnący melonem. Na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od innych dyń, jednak po upieczeniu lub ugotowaniu jej miąższ tworzy charakterystyczne, przypominające makaron nitki. Drobne włókienka można wydłubać i z powodzeniem wykorzystać tak jak makaron spaghetti. Dynie ozdobne nie nadają się do jedzenia.

Jak wykorzystać dynię w kuchni?



1. Przygotuj purée dyniowe
Dynię upiecz w piekarniku, obierz ze skóry, a następnie zblenduj na gładkie purée. Dzięki pieczeniu wydobędziesz z dyni więcej aromatu. Purée z dyni wykorzystasz do wielu dań, a tak przygotowana wcześniej baza znacznie skróci czas przygotowania potraw. Użyj go do zupy, słodkich wypieków, klusek czy pasty kanapkowej. Możesz też przygotować z niego gęstą kawę dyniowo-korzenną - pumpkin spice latte. Wystarczy zblendować łyżkę purée dyniowego z kawą, mlekiem i korzennymi przyprawami. Purée możesz również zamrozić i wykorzystać później.

Zupa dyniowa Zupa dyniowa
2. Zrób zupę dyniową
Możesz przygotować ją na wiele sposobów. Użyj dyni pokrojonej w kostkę lub wcześniej przygotowanego purée. Moje ulubione jesienne zupy to właśnie kremy dyniowe. Spróbuj koniecznie kremu z mleczkiem kokosowym, kolendrą i chilli oraz wariantu z sokiem pomarańczowym i imbirem. Możesz zrobić również krem z dyni z dodatkiem marchewki, czosnku oraz mielonej gałki muszkatołowej. Wierzch kremu możesz posypać prażonymi pestkami dyni lub skropić olejem z pestek.

Dynia w różnych odsłonach. Co oferują trójmiejskie restauracje?



3. Upiecz lub usmaż coś dyniowego
Z dyni przygotujesz placuszki, tarty, naleśniki, ciastka, ciasta, bułeczki, gofry, chleby i dużo, dużo więcej! Starta dynia lub przygotowane z niej purée może być bazą do pysznych słodkich wypieków. Z dynią można wyczarować piękny, pomarańczowy sernik lub wilgotne ciasto dyniowe, a także drożdżówkę. Spróbuj też koniecznie placuszków dyniowych z cynamonem jako propozycji na pożywne śniadanie - nie zawiedziesz się!

Warto korzystać z dyni teraz, w sezonie, kiedy jest świeża i tania. Warto korzystać z dyni teraz, w sezonie, kiedy jest świeża i tania.
4. Zrób wytrawny obiad z dynią
Dynia świetnie komponuje się ze słoną szynką długo dojrzewającą, intensywnymi w smaku serami, przyprawami takimi jak chilli, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, rozmaryn czy szałwia. Dynia pasuje również do grzybów, migdałów i wszelkiego rodzaju kasz, ryżu i makaronów. Sprawdzi się zatem jako dodatek do warzywnego sosu, curry, risotto czy jako baza do klusek.

Kluseczki przygotowane z jej udziałem świetnie będą komponować się z sosem grzybowym lub oliwą szałwiową. Możesz również przygotować sałatkę z pieczoną dynią i serem pleśniowym albo pomarańczowy hummus z pieczoną dynią i słupkami warzyw. Wypróbuj także przepisy na risotto z dynią i serem pleśniowym, makaron mac'n'cheese z dynią oraz szakszukę w jesiennym wariancie z dynią.

Podsumowanie
Jak widzisz, możliwości na wykorzystanie dyni jest bardzo dużo. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu spróbujesz nowych dyniowych przepisów w swojej kuchni. Warto korzystać z dyni teraz, w sezonie, kiedy jest świeża i tania. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby ją zamrozić i korzystać z niej przez cały rok.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (24) 1 zablokowana

  • Dynie na ulicach... (3)

    Po pierwsze zlikwidować marnowanie jedzenia przez magistrat... no ale co tam gdańsk jest szczodry...

    • 10 12

    • (2)

      ooo ktoś z ciemnej strony mocy się odezwał ha ha ha...

      • 2 0

      • (1)

        Przecież to dynie ozdobne,niejadalne

        • 2 0

        • kacperek kwiczy z natury

          • 0 0

  • Najlepsze to placki z dynii (1)

    300 gram dyni 300 gram ziemniaków 300 gram mąki 300 gram płatków owsianych i 30 gram soli

    • 2 2

    • I 3 gramy zielonego
      Elo

      • 1 0

  • Tesciowa nawiozla mi dyni z Mazur (4)

    Jadlem juz zupe, ciasto, placki, racuchy, leczo jeszcze 5 na balkonie, myslicie ze mozna dostac uczulenia?

    • 12 3

    • nie (2)

      ale ja kiedys tyle tez jadłam dyni, byłam pomarańczowa po kilku tyg :D

      • 4 0

      • Można, na teściową (1)

        • 5 1

        • Na synową też i bez dyni.

          • 0 0

    • Mieszkasz na oliwie?
      Ja z Ornety i tam mieszkam

      • 2 1

  • (2)

    Pozdro dla mojej dziewczyny
    Na zdjęciu

    • 0 3

    • Taaa, pewnie. Możesz sobie pomarzyć

      • 0 0

    • chodzi ci o zdjecie tej detetyk autorki?:)

      • 0 0

  • hehehe

    wcześnie się obudziłaś kolejna ................ kuchareczko !!! wielu w tym kraju głosi głupoty lub.... gotuje !

    • 1 2

  • dynia hokaido..

    pokroić np w paski posypać rozmarynem, piec 150 C 45 min ,pycha chipsy itp...

    • 1 1

  • (1)

    Przecież jest już praktycznie po sezonie na dynie

    • 4 1

    • A od czego jest zamrażalnik?

      Ja mam 2 upieczone i poporcjowane dynie w zamrazalniku na zimowy czas....

      • 0 0

  • teraz tylko brukiew

    i brukiew

    • 0 1

  • Moja babcia robiła super zupę mleczną z dyni z zacierkami ( takie kluseczki z mąki i jajek ), była pyszna nawet na zimno, robiła się taka gęsta jak galareta. Mmm

    • 1 2

  • Okiem dietetyka: warto jeść dynię (2)

    Okiem konsumenta: dynia jest paskudna

    • 1 5

    • (1)

      się mylisz, bo nie masz doświadczenia.

      bo z dynią jest podobnie jak z surową rybą:
      nadaje się do wielu dań, ale biada, gdy smakuje lub pachnie surową rybą.
      chcesz jeść dynię na surowo, kup cukinię i to młodą. to też rodzaj dyni.

      za to jesienna dojrzała dynia przetworzona jest mniami.
      mój ulubiony jest chleb z dyni(ą), czasem da się zdobyć,
      ale wolę własnej roboty.

      niestety robię rzadko, bo mam kuchenkę na prąd i nie chcę zbankrutować.
      wolę kupić. czasem jest u Lipińskiego w Oliwie.

      • 0 0

      • nie ukłądaj mi życia. Nie lubie i tyle. doswiadczenie nie ma nic do rzeczy

        zajmij sie sobą

        • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane