- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (71 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
Okiem dietetyka: czy ryby z puszki są zdrowe?
Ryby z puszki są zdrowe? Wiele mówi się o tym, żeby w zdrowej diecie koniecznie znalazło się miejsce na ryby. Polacy faktycznie nie spożywają ich dużo, patrząc na statystyki. Często ryba w polskim jadłospisie pojawia się jedynie w postaci smażonej lub trafia od czasu do czasu do koszyka w formie właśnie zapuszkowanej. W dzisiejszym artykule w cyklu "Okiem dietetyka" rozwiejemy wątpliwości, czy ryby z puszki są zdrowe. Ostatnio pisałam o trzech najlepszych popularnych dietach.
- Dlaczego warto jeść ryby?
- Ryby z puszki vs. ryby świeże
- Czy ryby z puszki są mniej zdrowe od świeżych?
- Podsumowanie
Dlaczego warto jeść ryby?
Dlaczego kwasy omega-3 są tak ważne? Ich ogromną zaletą jest działanie przeciwzapalne, wsparcie pracy mózgu oraz regulowanie zaburzeń lipidowych. Co więcej, kwasy te dostarczane w odpowiedniej ilości wpływają na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci, a także mogą poprawić nastrój i spowolnić procesy starzenia!
Są nieocenionym wsparciem w chorobach autoimmunologicznych, schorzeniach sercowo-naczyniowych i wszelkich problemach skórnych. Ponadto ryby są cennym źródłem mikro- i makroelementów, takich jak: jod, wapń, cynk, żelazo, witamina D oraz witaminy z grupy B.
Ryby z puszki vs. ryby świeże
Ryby w puszkach są alternatywą dla świeżych ryb morskich. Zapuszkowane ryby można kupić w prawie każdym sklepie, są tanie i mają długi termin ważności. Można dodatkowo przechowywać je poza lodówką, więc świetnie sprawdzą się na campingi i dłuższe wyjazdy.
Ryby świeże są natomiast droższe i nie tak łatwo dostępne dostępne. Niestety trudno jest kupić dobrej jakości rybę morską, która nie była wcześniej mrożona. Ze świeżych ryb morskich jak najbardziej warto korzystać, gdy podróżujemy po miastach położonych nad brzegiem morza bądź oceanu, gdyż możemy liczyć na naprawdę świeżą rybę złowioną nawet jeszcze tego samego dnia.
Czy ryby z puszki są mniej zdrowe od świeżych?
Żeby odpowiedzieć na to pytanie, należy przyjrzeć się sposobowi produkcji takich konserw rybnych. Ryby w puszce są formą ryby przetworzonej termicznie, więc kolokwialnie: jest to ugotowana ryba zamknięta w puszce. Taka ryba zachowuje prawie wszystkie swoje właściwości, a szczelne zamknięcie w puszce gwarantuje długi okres przechowywania bez możliwości zepsucia się. Oczywiście wysoka temperatura w pewnym stopniu redukuje ilość cennych składników, ale tak samo dzieje się w przypadku gotowania, pieczenia lub smażenia świeżej ryby w domu.
Przy zakupie należy zwrócić uwagę na to, aby skład takiej konserwy był możliwie jak najkrótszy i bez zbędnych dodatków konserwujących. Ryby w oleju, oliwie czy sosie własnym oraz w sosie z pomidorami lub przyprawami są jak najbardziej w porządku. Nie należy również obawiać się metali ciężkich czy innych zanieczyszczeń, ponieważ żywność przed trafieniem na sklepowe półki zostaje dokładnie przebadana i dopuszczona do sprzedaży, gdy jest bezpieczna do spożycia.
Warto zwrócić także uwagę na to, czy puszka nie jest uszkodzona lub wybrzuszona, co może spowodować zatrucie się taką konserwą. Minusem jest również duża zawartość soli w konserwach, dlatego powinny je rzadziej spożywać osoby muszące limitować udział sodu w swojej diecie.
Podsumowanie
Zdecydowanie warto jeść ryby, oczywiście najlepiej świeże, natomiast można również bez obaw sięgać po wysokiej jakości puszki z dobrym składem. Takie zakonserwowane ryby również dostarczą cennych składników, a przy tym są tanie i powszechnie dostępne. Warto regularnie sięgać po ryby morskie, takie jak: śledź, szprotki, tuńczyk, łosoś lub makrela i wkomponowywać je w codzienny jadłospis.
Sklepy rybne w Trójmieście
O autorze
Agata Kleszcz
Dietetyk kliniczny i psychodietetyk. W swojej pracy stara się profesjonalnie pomóc każdemu w znalezieniu własnej drogi do lepszego odżywiania. Współpracuje z pacjentami z różnymi schorzeniami oraz zaburzoną relacją z jedzeniem. Szczególnie interesują ją psychologiczne aspekty odżywiania. Prywatnie uwielbia gotować, tworzyć nowe przepisy oraz podróżować.
Opinie wybrane
-
2023-06-28 07:29
Ryby Ok ale uwaga na ich sosy! (2)
Najlepiej kupować w sosie własnym bo w oleju lub sosach śmietankowych to jest kaloryczna masakra. Przestrzegam tez przed rybami z puszki i typu porcja na raz z Biedronki! Maja fatalny skład. Lepsze maja w Aldi czy Netto - nawet z pozoru te same odpowiedniki
- 48 10
-
2023-06-28 15:03
Co to znaczy "maja fatalny skład"? Takie opinie może sobie napisać każdy i na każdy temat.
- 7 1
-
2023-06-28 13:05
Zareczam ci, ze od oleju nie utyjesz. Zrob eksperyment, wypij sobie szklanke oleju zamiast sniadania, zobacz jak dlugo sie utrzyma w zoladku.
- 3 2
-
2023-06-28 07:04
Mmmm (3)
Taka puszeczka z sosem pomidorowym i świeżą bułeczką. Mistrzostwo świata!
- 85 10
-
2023-06-28 07:22
Szpilek (2)
Nigdy nie próbowałem .Owszem konserwy mięsne ,ale w sosie pomidorowym nigdy.
Chętnie spróbuję w sosie pomidorowym .Twarogu z mięsem też nie próbowałem ciekawe jak smakuje.- 0 18
-
2023-06-28 07:36
pierogi ruskie (1)
To między innymi twaróg, podaje się często z przysmażonym boczkiem, i masz połączenie twarogu i mięsa.
- 13 2
-
2023-06-28 08:05
Szpilek
Albo z twarogiem i sosem pomidorowym.
Jest taki program Okrasa łamie przepisy .- 1 4
-
2023-06-28 07:31
W artykule zabrakło jednej istotnej informacji (11)
Zaraz po otwarciu puszki należy zawartość przełożyć do innego pojemnika, najlepiej szklanego. Unikniemy zmiany smaku produktu. Kontakt produktu z metalowym opakowaniem po otwarciu i dostęp tlenu powoduje utlenianie metalu i niekorzystną zmianę smaku. Dotyczy to oczywiście wszystkich puszek, nie tylko ryb.
- 77 16
-
2023-06-29 12:01
cały arykuł jest dziecinny....
- 0 1
-
2023-06-28 14:37
to nie jest artykuł o utlenianiu metalu (1)
dlatego nie było tego w artykule
- 1 0
-
2023-06-29 06:56
Ten wokalista (Tempest) z Europe
Chyba się utleniał.
- 3 0
-
2023-06-28 14:30
Bzdura, blacha do wyrobu konserw jest pokryta specjalną powłoką i jak rybkę ale też inne wyroby potrzymamy parę godzin nic się nikomu nie stanie.
- 4 0
-
2023-06-28 11:47
Blacha ocynowana z której wykonane są puszki, jest pokryta lakierem. Lakier posiada atesty dopuszczające do kontaktu z żywnością. Nie ma więc szans na wchodzenie w reakcje z blachą.
- 12 2
-
2023-06-28 09:47
Zaraz po otwarciu zużywam całość
Z jeszcze innego powodu bo z reguły nie są to duże porcje a zapach ryby bywa bardzo intensywny. Otwarta puszka z rybą w lodówce? Nie robi się tego najbliższym.
- 17 0
-
2023-06-28 09:27
metalowe opakowanie jest lakierowane wiec powielasz mity
- 15 0
-
2023-06-28 09:00
Przecież ryby i puszka nie są wytarte do sucha, dostęp do tlenu blokuje sos lub zalewa.
- 3 0
-
2023-06-28 08:34
utlenianie sie metalu czyli korozja jest hamowana przez pokrycie warstwa lakieru. Sklad chemiczny tego pokrycia jest (1)
bardziej dyskusyjny niz korozja
- 19 0
-
2023-06-29 08:47
ale podczas otwierania krawędź blachy traci lakier
- 0 1
-
2023-06-28 08:29
Po otwarciu poszki to zawartość przekładam do swojego brzucha.
A ten tu z pojemnikami wyjeżdża.
- 43 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.